De kracht van cookies!

cookies

Je hebt er vast wel eens van gehoord: cookies, oftewel kleine bestandjes die informatie over jou bewaren op computers.

Een fijn voordeel van cookies is dat je niet overal je adresgegevens helemaal hoeft in te typen. Dankzij cookies gaat veel automatisch. Ik heb ze (helaas) ook op Huisvlijt zitten, want je kunt er bijna niet om heen, om die cookies.

Maar er zit ook een andere kant aan cookies.

Cookies verzamelen informatie over je

En dat is dat ze informatie over je verzamelen. En die informatie wordt vervolgens gebruikt door mensen die wat van je willen. Nou heeft zelfs dat voordelen. Want door cookies krijg je aanbiedingen te zien die zijn afgestemd op je surfgedrag.

Bij bol.com krijg je bijvoorbeeld suggesties n.a.v. je zoekgedrag door cookies.

Wat de cookies van mij weten…

Zo schijn ik best vaak bij Bonprix te kijken… Ik mag daar graag zoeken op ‘shirt jurken’ oftewel jurken van jersey materiaal. Dat heeft dankzij cookies tot gevolg dat overal waar ik kom ik Bonprix advertenties te zien krijg. Zoals deze, die me werd voorgeschoteld op Facebook:

bonprix

En zal ik je eens wat zeggen?

Ik klik er nog op ook….

Ik klik nog vaak op die advertenties ook. Want het zijn advertenties met mooie jurken. Vaak nog met bloemetjes er op ook. Helemaal mijn smaak! Dus ja, daar klik ik dan op, om ze nader te bekijken. Met als gevolg dat ik nog vaker Bonprix advertenties te zien krijg.

In mijn verdediging: ik bovenstaande jurk uiteindelijk niet gekocht. Want ze hadden mijn maat niet meer…

Van het één komt het ander

Een prachtig voorbeeld van het cookie effect vind ik een liedje van country zanger Brad Paisley. Het heet Facebook Friends. Het gaat over een getrouwde vrouw met kinderen, die op Amazon.com op zoek is naar schoenen. Een herkenbaar scenario wat mij betreft ; )  Dan verschijnt er een pop-up ad van Facebook, die haar vraagt:

‘Wil je iemand vinden?’

En een paar coupletten later zit ze met haar jeugdvriendje stiekem in zijn auto te zoenen. Vandaar ook de foto bovenin deze post. Ik vind Facebook Friends een mooi voorbeeld van het cookies effect, en hoe soms van het één het ander komt.

Gelukkig ben ik een gewaarschuwde vrouw dankzij Brad Paisley ; )

Míjn grootste risico is dat ik jurken koop op Bonprix.

Waarschuwingen voor cookies: Je deelt meer dan je denkt

Een tijdje terug vroeg ik op Huisvlijt hardop of de ‘persoonlijke bonusaanbiedingen‘ die Albert Heijn mij doet op basis van mijn klantenkaart niet een beetje eng was. Uit de reacties bleek dat de meeste mensen dit onzin vonden.

Veliginternetten.nl waarschuwt

Toch is er een heuse campagne van Veiliginternetten.nl getiteld: ‘Je deelt meer dan je weet’ om ons te waarschuwen voor dit soort ‘tracking’. Veiliginternetten vindt de cookies waarmee ons gedrag wordt bijgehouden slecht voor de privacy, en dat het de deur open zet voor misbruik.

‘Personen kunnen door hun surfgedrag in het risicoprofiel belanden. En dan willen bedrijven je juist niet als klant.’

Ben jij je bewust van cookies als je op internet rond struint?

55 Comments

  1. Kim
  2. Lily
  3. Eke
  4. Eva
  5. Sandy
  6. Marrian

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh