De kracht van cookies!

cookies

Je hebt er vast wel eens van gehoord: cookies, oftewel kleine bestandjes die informatie over jou bewaren op computers.

Een fijn voordeel van cookies is dat je niet overal je adresgegevens helemaal hoeft in te typen. Dankzij cookies gaat veel automatisch. Ik heb ze (helaas) ook op Huisvlijt zitten, want je kunt er bijna niet om heen, om die cookies.

Maar er zit ook een andere kant aan cookies.

Cookies verzamelen informatie over je

En dat is dat ze informatie over je verzamelen. En die informatie wordt vervolgens gebruikt door mensen die wat van je willen. Nou heeft zelfs dat voordelen. Want door cookies krijg je aanbiedingen te zien die zijn afgestemd op je surfgedrag.

Bij bol.com krijg je bijvoorbeeld suggesties n.a.v. je zoekgedrag door cookies.

Wat de cookies van mij weten…

Zo schijn ik best vaak bij Bonprix te kijken… Ik mag daar graag zoeken op ‘shirt jurken’ oftewel jurken van jersey materiaal. Dat heeft dankzij cookies tot gevolg dat overal waar ik kom ik Bonprix advertenties te zien krijg. Zoals deze, die me werd voorgeschoteld op Facebook:

bonprix

En zal ik je eens wat zeggen?

Ik klik er nog op ook….

Ik klik nog vaak op die advertenties ook. Want het zijn advertenties met mooie jurken. Vaak nog met bloemetjes er op ook. Helemaal mijn smaak! Dus ja, daar klik ik dan op, om ze nader te bekijken. Met als gevolg dat ik nog vaker Bonprix advertenties te zien krijg.

In mijn verdediging: ik bovenstaande jurk uiteindelijk niet gekocht. Want ze hadden mijn maat niet meer…

Van het één komt het ander

Een prachtig voorbeeld van het cookie effect vind ik een liedje van country zanger Brad Paisley. Het heet Facebook Friends. Het gaat over een getrouwde vrouw met kinderen, die op Amazon.com op zoek is naar schoenen. Een herkenbaar scenario wat mij betreft ; )  Dan verschijnt er een pop-up ad van Facebook, die haar vraagt:

‘Wil je iemand vinden?’

En een paar coupletten later zit ze met haar jeugdvriendje stiekem in zijn auto te zoenen. Vandaar ook de foto bovenin deze post. Ik vind Facebook Friends een mooi voorbeeld van het cookies effect, en hoe soms van het één het ander komt.

Gelukkig ben ik een gewaarschuwde vrouw dankzij Brad Paisley ; )

Míjn grootste risico is dat ik jurken koop op Bonprix.

Waarschuwingen voor cookies: Je deelt meer dan je denkt

Een tijdje terug vroeg ik op Huisvlijt hardop of de ‘persoonlijke bonusaanbiedingen‘ die Albert Heijn mij doet op basis van mijn klantenkaart niet een beetje eng was. Uit de reacties bleek dat de meeste mensen dit onzin vonden.

Veliginternetten.nl waarschuwt

Toch is er een heuse campagne van Veiliginternetten.nl getiteld: ‘Je deelt meer dan je weet’ om ons te waarschuwen voor dit soort ‘tracking’. Veiliginternetten vindt de cookies waarmee ons gedrag wordt bijgehouden slecht voor de privacy, en dat het de deur open zet voor misbruik.

‘Personen kunnen door hun surfgedrag in het risicoprofiel belanden. En dan willen bedrijven je juist niet als klant.’

Ben jij je bewust van cookies als je op internet rond struint?

Similar Posts

55 Comments

 1. Eerlijk? Ik vind de cookiemeldingen vooral irritant. Weet dat ze er zijn, op zn tijd handig en ik laat me niet zo snel verleiden tot impulsaankopen

 2. Ik vind het af en toe verbazing wekkend dat ik zoek naar een hotel en vervolgens alle reclames, gaan over hotels in dat gebied. Ze weten alles van je en daar schrok ik eerst van, maar nu bedenk ik me dat het zo ook gewoon is.

 3. Ik ben me ervan bewust dat ze alles waarnaar ik op zoek ben opslaan. Je kunt de computer natuurlijk wel incognito instellen als je niet wilt dat hij je zoekgeschiedenis opslaat maar dat doe ik eigenlijk alleen als ik op zoek ben naar een reisje. Omdat het voorkomt dat hotels en vliegmaatschappijen in de gaten hebben dat je geïnteresseerd bent en daardoor de prijzen hoger maken.

 4. Heel herkenbaar! Ook dat van die jurkjes! Ik kijk ook regelmatig op webshops naar jurkjes en klikt dan ook regelmatig op advertenties, want daar staat natuurlijk ALTIJD een leuk jurkje tussen. Het werkt blijkbaar wel erg goed.
  Liefs

 5. Zoals al eerder gezegd, heb ik een ad-blocker op de computer, dus ik zie geen advertenties, wat ik heerlijk rustig Internetten vind!
  Verder verwijder ik eens in de maand alle cookies en leeg de cache om de computer schoon te houden, want niet alleen cookies worden op het apparaat opgeslagen, maar ook plaatjes en nog echt heel veel meer, wat alleen maar onnodige schijfruimte inneemt.
  Het is soms wel 1 GB aan onnodige bestandjes, die je via Internet krijgt.

  Ik ben misschien ook wat ouderwets, dat ik het liefst iets in een fysieke winkel koop, waar ik iets kan “voelen” en bekijken en kleding passen, zodat ik het meteen tevreden mee naar huis kan nemen.

  Groetjes Lily

  1. Adblock gebruik ik liever niet als gebaar naar bloggers toe. Veel bloggers proberen toch wat bij te verdienen via hun blog, en ik gun ze de inkomsten. Daarom zou ik niet zo gauw actief een adblocker installeren.

 6. Welkom in de wondere wereld van internet, ja ze weten echt alles van je… Maar niet alleen internet, wat dacht je van je telefoon? Waar je bent, wat je doet en met wie. Juist door die advertenties ben ik me er wel bewust van, maar het is blijkbaar de consequentie. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden, kan er wel doorheen prikken en ben niet geneigd er impulsaankopen door te doen. Maar eng is het ergens wel dat ze alles maar van je weten…

 7. Het klopt helemaal wat je zegt. ik weet niet of je een abonnement hebt op de Correspondent ( een internet krant) maar daar verschijnen regelmatig heel goede artikelen over dit onderwerp.

 8. Ik sta er niet zo bij stil, maar door jouw artikel wel even. Wat ik vaak doe met precaire dingen is om het in de incognitostand te zoeken.

 9. Het ene moment droom je van een verre zomerreis, klik je gewoon even op wat mooie beelden, en nog weken erna komen die beelden je verleiden. (Bij mij zijn het niet altijd jurken en schoenen…)

 10. Ja, ik ben me daar wel bewust van. Voorkomen gaat niet, maar waar ik kan probeer ik mijn privacy te bewaken. Zo heb ik bewust gekozen voor een anonieme OV-chipkaart. En ja, ik vind dat soort dingen wel een beetje eng, veel mensen lijken zich niet te realiseren hoeveel er wel niet over je op straat ligt en wat er met die info gedaan kan worden. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om informatie over je te verzamelen die ze niets aangaat, maar waar ze wel van alles mee kunnen doen.

 11. Ik wist een deel wat cookies inhield maar ik trok er eigenlijk niks van aan. Net zoals de advertenties, daar klik ik niet op. Als ik al wat zoek ga ik wel op zoek op Google of een website en niet via een advertentie haha. Erg informatief artikel!

 12. Hier hebben we meerdere Blokkers op de computers staan. Toch verbaas ik me over de reclames die er toch tussendoor glippen. Heb je gezocht op een reis en ineens zie je hier en daar reis staan. Bloedirritant.

 13. Ik merk vaak dat ik advertenties krijg van producten die ik de dag ervoor opgezocht heb. En ook als ik vligetickets zoek. Want dan wordt duidelijk onthouden wat ik opgezocht heb en zijn de prijzen de volgende dag ineens anders, en vaak duurder. Als ik de cookies dan uitzet, veranderd er niks… Toch apart.

 14. Het is inderdaad wel goed om bewust van te zijn. Je cookies wissen om de zoveel tijd doe ik ook wel. En ik heb ook een adblocker, dus ik heb er niet zo heel veel last van. Maar af en toe glipt er toch eentje tussendoor en dan ben ik bijna altijd ondertussen al van gedachten veranderd of heb ik iets soorgelijks al gekocht.

 15. Ik vind het heel irritant dat als ik een product al gekocht heb of juist besloten heb het niet te kopen, ik het nog tijden tegenkom in de reclames online

 16. Nou, ik was dus op zoek naar een kinderwagen en zag een hele mooie die helaas ook heel duur was. Dus wel 10x weg geklikt maar die stomme koekjes hè… die wagen kwam elke keer voorbij! Uiteindelijk zijn we gezwicht, haha… wij zijn een goeie doelgroep. Kan soms echt de verleiding niet weerstaan.

 17. Goed artikel, veel mensen zijn zich er nml niet van bewust. Ik gelukkig wel, big brother is wachting you always! Zolang je je daar bewust van bent, kun je het voor zijn. Dat ze alles van je weten, daar doen we zelf ook aan mee. Social media, blogs… we staan graag in the picture blijkbaar.

 18. Ik vind het wel grappig: nieuwe koelkast nodig, even wat reviews gelezen en toen één gekocht: krijg ik nog weken lang koelkast aanbiedingen. Haha, is niet meer nodig maar dat weten de cookies niet.

 19. Ik weet dat ze er zijn, vindt het vooral irritant, dacht wanneer ik er op klikte jij of er dan geld voor kreeg.
  Een keer ervaarde ik dat het handig was, ik kon nl een vest niet meer vinden bij de bever, de verkoper ook niet, toen kwam hij via cookies in beeld en bleek het vest er toch te zijn!

 20. Ik vind het soms ook heel vervelend dat je op deze manier overal wordt ‘gevolgd’. Aan de andere kant krijg ik zo in ieder geval dingen te zien die ik daadwerkelijk interessant vind..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.