De voordelen van gratis bloggen : )

gratis bloggen

Als mensen zeggen dat je als blogger het beste af bent met wordpress.org dan krijg ik altijd een beetje de kriebels. Want ik ben dol op het gratis platform van Blogger. Blogger vind ik namelijk veel gebruikersvriendelijker.

En: Blogger is hartstikke gratis!

Het kost je geen cent, en je hebt een prima en leuk uitziend blog.

Social influencers

Maar anno 2017 heten bloggers 'social influencers' en begint menigeen vooral een blog met het doel er geld mee te verdienen. Daar is niks mis mee. Maar daar komt het idee vandaan dat je dus wordpress.org moet nemen als je begint met bloggen. Want met wordpress.org 'kun je meer'.

Maar de vraag is: 'Wíl je dat ook? Heb je die extra functies eigenlijk wel nodig?'

Als je gewoon lekker wilt bloggen voor de lol heb je absoluut genoeg aan Blogger.

Gratis bloggen

Het leek me daarom leuk om de voordelen van gratis bloggen eens op een rijtje te zetten.

En met gratis bloggen bedoel ik de volgende twee dingen:

 • Je betaalt zelf helemaal niks om te bloggen. Je gebruikt gewoon Blogger en een blogspot.com adres.
 • Je probeert geen geld te verdienen met je blog.

De voordelen van gratis bloggen

1. Je hebt helemaal niets te verliezen!

Het is een kwestie van een paar stappen en je hebt al een blog op Blogger. Het kost je niet meer dan 5 minuten, en dan kun je beginnen met schrijven. Makkelijker wordt het niet! Waarom zou je het niet doen? Je hebt niets te verliezen! Gewoon doen!

2. Je kunt puur schrijven voor jezelf

Aangezien je gratis blogt hoef je je niet druk te maken over bezoekersaantallen en zoekmachineoptimalisatie. Je kunt gewoon schrijven wat je wilt, en wanneer je maar wilt.

3. Je kunt bloggen over alles wat je maar wilt!

Heb je wel eens van een 'niche' gehoord? Dat is het onderwerp/ het genre van onderwerpen waarover je blogt. Er is in Blogland een discussie gaande over het belang van een niche. Maar als je gratis blogt, maakt zo'n niche niet uit. Je schrijft gewoon lekker over alles waar je zin in hebt. De ene keer over de bijen van je buurman, een volgende keer over die vervelende schimmelinfectie tussen je tenen en weer een andere keer schrijf je over waspoeder. Het maakt niet uit.

4. Geen gewetensvragen en negatieve reacties

Als je betaalde posts op je blog schrijft krijg je te maken met de Betaalde Post Politie, en met bezoekers die dingen zeggen als:

'Wat naar dat je je ziel hebt verkocht zeg door zo'n betaalde post te publiceren. Nu kom ik dus noooooit meer op je blog!'

Als je gratis blogt, oftewel zonder dat je betaalde posts plaatst, heb je dit probleem niet.

5. Geen zin in bloggen? Geen probleem!

Aangezien je geen geld hebt gestoken in een blog platform of blog template/theme maakt het niet uit als je geen zin hebt om te bloggen. Dan doe je het toch niet? Je bent absoluut geen geld kwijt.

Gratis bloggen: hoe doe je dat?

Gratis bloggen is helemaal niet moeilijk. Wil jij gratis bloggen? Dan ga je als volgt te werk:

 • Maak een account aan op blogger.com.
 • Houd gewoon het blogspot.com adres. Als je gratis blog is een .nl of .com adres niet nodig. Dit gaat automatisch. Hoef je niets voor te doen : )
 • Wil je graag mooie plaatjes op je blog? Surf dan naar www.pixabay.com. Daar vind je gratis afbeeldingen die heel mooi zijn. De afbeelding bovenin deze post komt daar ook vandaan. Of maak gewoon zelf foto's met je smartphone.

Veel plezier gewenst!

Conclusie over gratis bloggen

Het grote voordeel van gratis bloggen is dat je kunt bloggen puur vanwege de lol die je er in hebt. Gewoon bloggen om het bloggen.

Bloggen is een fantastische gratis hobby.

Bij mij groeide deze hobby uit tot een manier om bij te dragen aan het gezinsinkomen. En daar ben ik heel blij mee. Want ik houd van bloggen! En hoewel ik het niet anders zou wensen, kan ik soms wel met een beetje weemoed terugdenken aan 15 jaar geleden toen ik net begon!

Lees ook: Je doet het toch wel gratis?

Geef jij geld uit aan je blog? Waarom blog jij? En wat vind je van gratis bloggen?

Similar Posts

49 Comments

 1. Ik blog ook puur voor de lol. En ben net overgestapt naar wordpress zoals je weet. Maar ik heb nu gewoon een gratis account hoor, je kunt kiezen uit verschillende opties en dus ook voor een gratis optie.
  Ik vind wordpress nu ik er een maand mee werk eigenlijk prettiger. Maar t grootste voordeel is dat ik nu helemaal geen last meer hebben van internettrollen.

  1. Internettrollen zijn inderdaad geen pretje Martine. Maar ook met Blogger kun je ze blokkeren.

   Ik mis je blog op Blogger nog steeds. Ook omdat de lijst met blogs in de sidebar op Blogger weergaven wanneer een blog een nieuwe post had. Op WordPress is dat niet te zo, en is het puur een linklijst.

   Maar goed, ik ben ook gewoon echt niet zo'n fan van wordpress. En wordpress.com heeft wat mij betreft alle nadelen van Blogger zonder de voordelen ; )

 2. Voor mijn blog heb ik een .nl domeinnaam en hosting. Kost bij elkaar ongeveer € 50 per jaar. Voor een hobby waar je zoveel in kwijt kan vind ik die kosten heel erg meevallen.

 3. Ik blog op mijn .com site en daar ben ik erg gevreden over. Het is nog steeds een hobby voor mij maar wel eentje waar ik een beetje structuur in probeer aan te brengen ;). Hier en daar een samenwerking doen maakt het ook erg leuk, vind ik.

  1. Ik zie nu dat mijn reactie niet zo duidelijk was, sorry. Ik bedoelde dat ik mijn eigen .com site heb (en dus niet de wordpress.com versie). Bedankt voor je compliment!

 4. Om te beginnen met bloggen lijkt het me een prima uitkomst. Mijn .nl blog valt gelukkig wel mee qua kosten en voor een niche ben ik allergisch. Ik blijf gewoon stug doorvliegen over van alles en nog wat onder de naam lifeblog Haha!

  1. Het voordeel van een niche is dat mensen weten wat ze van je kunnen verwachten. Het is duidelijk. Maar een niche kan ook beperkend werken. Niet voor niets heb ik ook een heleboel niche blogs ; )

 5. Ik heb een blog namelijk www:// monne-floor.blogspot.be/en die gebruik ik om mijn hobby's te tonen maar echt schrijven over iets dat ga ik mischien ooit doen.

 6. Het is inderdaad de trend om op wordpress te gaan bloggen, met het idee dat je dan serieus wordt genomen. Alsof je automatisch meer lezers trekt met een wp blog en daardoor meer inkomsten genereert.
  Een beetje de discussie tussen Windows en Mac.
  Ik zit op blogger en dat bevalt me prima. Het is heel simpel om er mee te beginnen en je kunt het uitbreiden zoveel je wilt. Ik volg trouwens ook grote blogs - die er een inkomen uit halen - die nog altijd op blogger zitten.
  Het enige wat ik gehoord heb is dat bij blogger de inhoud eigendom blijft van blogger en bij wp ben jij zelf eigenaar van de inhoud. Dat zou voor mij wel een reden zijn de overstap te wagen.

  1. Aargh, dat is dus ook zo'n misvatting. Je bent ook op Blogger zelf eigenaar van wat je schrijft:

   'You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.'

   De vergelijking met de discussie tussen Windows en Mac vind ik treffend : )

 7. ik blog wel op wordpress, ik betaal ook wat voor mijn hobby. Want dat is wat het bloggen voor mij is. Ik heb geen torenhoge bezoekersaantallen en ook niet elke dag zin ;) Hoewel ik er dus wel wat geld aan uitgeef en het mij financieel niks oplevert, levert het me wel heel veel plezier op. Ik heb meer contacten gekregen en een doel. Samenwerkingen lijken me fantastisch maar zoals ik al zei ik heb geen hoge bezoekers aantallen. Soms vind ik dat jammer maar ik blog echt voornamelijk voor mezelf. Ik begon een foodblog maar schrijf nu over alles wat me bezig houd....het is mijn eigen stukje www nl. en daar heb ik lekker zelf voor betaald ;) Ik ben trouwens wel begonnen met een gratis account maar wilde zelf graag wat meer mogelijkheden.

  1. Wat heerlijk dat het je zoveel oplevert in termen van plezier, contacten en een doel. Dat vind ik altijd één van de mooie dingen van bloggen! Het is heel waardevol op veel manieren.

   Op Instagram zie ik dat je altijd veel respons krijgt op je posts Bonsje. Ook dat kan je aantrekkelijk maken voor bedrijven om samen te werken.

 8. Ik ben gratis begonnen op wp. Na een kleine week wist ik al dat ik veeeel eerder had moeten beginnen met bloggen/schrijven en ben ik overgestapt op een betaalde account. Overigens ook van wp. Gratis bloggen lijkt me verder geen probleem. Een ieder moet doen wat goed voelt!

 9. Ik blog al erg lang op het gratis wordpress.com. Die geven ook erg veel webruimte en ik vind het reageren daar beter geregeld. Dwz bij blogspot vind ik dat nog iemmer het grootste nadeel. Ik heb overigens ook een blogspot om daar dingen op te doen die bij wordpress.com niet mogen. Je moet dan denken aan JavaScript, iets waar de meeste bloggers zich niet mee bezighouden. Zelf blog ik gemiddeld 11x per maand. Ik wil er niet aan verdienen en heb ook met niemand iets te maken.

  Ik vind WordPress.com net zo gebruikers (on-)vriendelijk als Blogspot. Je moet wennen aan hun CMS, maar dan is er prima mee te werken. Tumblr bestaat op dit gebied ook, maar vind ik als bezoeker nog slechter.

  1. Ik kan totaal niet uit de voeten met wordpress.com. WordPress.org nu wel, maar ik vind nog steeds Blogger gebruikersvriendelijker.

   Op tumblr kom ik eigenlijk nooit.

 10. Ik heb wel een betaalde eigen domeinnaam, maar de hosting is gratis via Weebly, de domeinnaam is niet zo duur, iets van 12 euro per jaar.
  Net zoals sommige anderen blog ik gewoon voor mijn eigen plezier zonder grote bezoekersaantallen te willen, verder wat foto's en verhalen over mijn tuin.

  Groetjes Lily

 11. Interessant om te lezen. Ik blog met weebly omdat mijn man dit platform al gebruikt en er dus nog ruimte was voor mijn hobby. We hebben de laagst betaalde versie en dat valt heel goed mee. Ik zie heel weinig mensen op weebly. WordPress is precies de trend....????

 12. Geld verdienen aan een blog ben ik wel op teruggekomen. Laatst had ik iemand die bood zo weinig voor een advertorial dat ik mij af begon te vragen of dat nou mijn leukste artikelen zijn. Nee dus. Ik steek daar liever niet zo veel moeite meer in en ben trotser op mijn artikelen waar ik helemaal niets aan verdien. Voor mijn website betaal ik wel. Eerder had ik ook via blogger een website, maar ik vind WordPress mooier en makkelijker. En zoveel betaal ik er niet voor. Foto's haal ik wel van de gratis site vandaan. Ik vind dat wel belachelijke prijzen, hoewel de foto's vaak wel mooier zijn.

 13. Ha, wat een fijne feel-goodpost! Ik was laatst bij een avond over bloggen. Daar werd gezegd: er zijn twee opties: wordpress en... wordpress. Dat vond ik wel irritant als blogger-blogger. Maar ik kan ze verder niet vergelijken, hoewel ik sommige dingen zoals een pulldownmenu wel handig vind. Maar je verhaal is gewoon heerlijk over het gratis en puur voor de lol bloggen. Ik zit wel in een niche, iets met geloof in ieder geval, maar ik voel me ook een mama-blogger met een voorliefde voor lekker eten en papierknutsels. En de laatste tijd ontdek ik een liefde voor alles wat leuk, goed en met humor geschreven is! Dat kan over alles gaan.

 14. Ik blog al 9 jaar bij blogger en zou niet weten waarom ik naar iets betaalds zou gaan. Met dik 40.000 unieke bezoekers per week en zelfs nog een zakcentje aan banner-inkomsten elke maand ben ik dik tevreden.

 15. Ik vraag mij af of 'gratis' het goede woord is. Want je bent immers geen eigenaar meer van de teksten en foto's die je plaatst. Je betaalt dan dus niet met geld, maar wel met je content. Daarom koos ik voor betaalde domein en hosting. Hoewel het bloggen voor mij gewoon hobby is en ook ik allergisch ben voor 'nichen'.

  1. Bij wordpress.com en blogspot blijf je eigenaar en verantwoordelijk van/voor je texten en bijvoorbeeld eigen foto's.

 16. Ik blog nog steeds voor mezelf, zelfs al heb ik een eigen domein.
  Ik sta Koen wel bij dat het nog wel mee valt op vlak van kosten.
  Ik liep met blogger wel tegen dingen aan die ik wilde en die niet meer gingen.
  Als beginnen blogger heb ik veel gehad aan blogger, maar ben toch blij met mijn overstap.

 17. Ik blog al jaren op Blogger, waardoor ik een beetje huiverig ben voor overstappen. Dan moet ik alles ook weer overzetten enzo. Nu schijnt dat tegenwoordig allemaal perfect te gaan, maar Blogger werkt voor mij eigenlijk ook prima.

  1. Blogger is ook prima LLMM. Ik ben destijds met al mijn blogs overgestapt naar wordpress.org. En dat ging wel redelijk goed. Maar uiteindelijk heb ik de meeste terugverhuisd naar Blogger!

   Huisvlijt, Ren mama, ren en Bloggen en loggen heb ik op wordpress.org.

   Het is beslist niet nodig om je blog te verhuizen naar wordpress.org te verhuizen om een succesvol blog te hebben.

 18. Ik heb dan wel een blog op wordpress met een gekochte template, maar dat is meer omdat ik het zelf leuk vond hoe het eruit zag. Ik hoef er geen geld aan te verdienen en zie dit meer als een hobby waar ik dingen deel over mijn kleding en beautyproductjes.

  Ik denk ook niet dat bloggen om gekd te verdienen de goede insteek is, tuurlijk is het leuk en is het leuk als je veel bezoekers hebt, maar het is toch jouw hobby en je doet het toch omdat je het leuk vind?

 19. Ik heb een eigen domein en dat kost geld maar dat heb ik er heel graag voor over. Ik geloof iets van € 20,= per jaar. En dat domein draait via wordpress. Gaat allemaal prima.
  Geld hoef ik er zeker niet mee te verdienen, al levert het me wel heel af en toe een gratis boek op of win ik een give away. :-)

 20. Ha grappig ik ben van blogger naar wordpress overgestapt omdat ik in wordpress meer kon vond ik ???? blog lekke voor mijn plezier en ik merk hoe meer ik schrijf op mijn blog hoe beter ik ook mijn privé verhalen vlotter schrijf. Eigenlijk is het mijn oefenblad ????

 21. Soms denk ik wel eens over te stappen. Het overzetten is teveel werk. Toen ik overstapte van web-log naar blogger was het nog te overzien.
  Geen 40.000 per week, maar 45.000 per maand.

  Ik hou in excel behalve bezoekersaantallen per blog ook de waardering bij. Het is een enorm verschil. Zo krijg ik een beter overzicht wat mensen willen.

  Mijn favorieten moestuinieren en boodschappen worden niet gewaardeerd. Minder gelezen ook. Toch laat ik me daar niet door weerhouden. Mijn blog, mijn content.
  Blogs met verhalen over financiële onafhankelijkheid, dromen zeg maar, die zijn top.
  Bloggen over moeizame dingen en dicht bij de basis van Consuminderen zijn minder interessant.

  1. Overstappen van blogger naar wordpress kostte mij geloof ik een uurtje of drie. Het was vooral de stress of het wel goed ging, die ik lastig vond. Afgezien daarvan is het een kwestie van braaf de stappen volgen.

   Ik herken dat onderwerpen die je zelf leuk vindt, soms door bezoekers minder worden gewaardeerd!

 22. ik blog het liefst op wordpress.com, dat is gratis net als blogger. Op blogger heb ik ook een blog, maar daar doe ik weinig mee. Ik vind wordpress prettiger werken dan blogger, maar het is net wat je gewend bent.

  Maar de belangrijkste reden om op het gratis wordpress.com te bloggen is dat bij de bedrijven waar ik werk, ik niet kan inloggen op google sites vanwege veiligheidsredenen. Dus niet op blogger, gmail, google docs, youtube. Het bedrijf heeft teveel slechte ervaringen en is daarmee gestopt. En dit bedrijf is er een van vele.
  Ik schrijf mijn meeste blogs tusssen het werk door (baliewerk, dus tussendoor veel vrije momentjes), en heb geen zin om in mijn vrije tijd ook lang achter de computer te zitten. thuis doe ik liever wat anders.

  Het enige leuke voordeel van blogger vind ik die lijst met nieuwste posts in de kantlijn en ook dat bij een reactie de laatste post van je blog verschijnt. Behalve bij mij dan, ik weet niet waarom dat bij mijn blog niet werkt.

  1. Goh, dat is inderdaad een groot probleem als bedrijven google sites blokkeren vanwege veiligheidsredenen. Dan is wordpress.com inderdaad handiger.

 23. Ja, ik geef er geld aan uit en ik hoop ook van deze passie ( want dat is het) meer te kunnen maken. Daarover moet ik nog veel uitzoeken. Ik blog vaak om veel verkeer te genereren. Geweldig dat het jou gelukt is er een betaalde baan van te maken.

 24. Zoals je weet heb ik een eigen website en dat bevalt me goed.
  Heb ook een persoonlijke bog bij blogger.com
  die staat op beveiliging mensen moeten zich eerst aan melden voor dat ze die kunnen lezen.
  Ik blog ook graag over leuke en creatieve dingen en de beslommeringen die mij bezig houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.