Verbod op gratis tasjes werkt: werkt suikertaks dus ook?

verbod op gratis plastic tasjesSinds afgelopen januari kosten plastic tasjes in winkels geld.

Het verbod op gratis plastic tasjes kwam er om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen.

Verbod op gratis plastic tasjes werkt : )

En het werkt!

De Raad Nederlandse Detailhandel en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken deden een proef. Daaruit blijkt goed nieuws:

Het aantal plastic tassen is met de helft tot driekwart gedaald!

Minder plastic tasjes: een paar mooie voorbeelden op een rij!

  • Speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard in Tilburg gaf 80% minder plastic tasjes mee aan klanten. 'Voor het verbod nam vrijwel iedere klant een plastic tasje,' zegt eigenaar Ron Meijboom in De Ondernemer.
  • Bij Tilburgse kledingwinkel Sam-Sam daalde de vraag naar plastic tasjes met maar liefst 90%.
  • Kruidvat en Hema geven 50% minder plastic tasjes mee nu er voor betaald moet worden.

Hoe meer een plastic tasje kost, hoe minder mensen ze willen

Hoe hoger de meerprijs voor een plastic tasje, hoe minder ze gekocht worden. Iedere winkel mag zelf bepalen hoeveel ze vragen voor een plastic tasje. Bij drankwinkel Gall&Gall kost een plastic tasje bijvoorbeeld 10 cent. Bij de Etos en Hema ook. Dat zorgde voor een daling van 80 tot 85% in het aantal plastic tasjes dat klanten wilden. Bij de Kruidvat en Trekpleister kost een plastic tasje minder: 5 cent. Daar is de daling dan ook lager: 50%.

Het doet me denk aan het Engelse gezegde:

'Money makes the world go round.'

Geld blijkt een belangrijke motivator en invloed op ons gedrag! Blijkbaar kunnen we ineens best zonder plastic tasje, als het geld kost.

Als verbod op plastic tasjes werkt: werkt suikertaks dan dus ook?

Dus toen moest ik denken aan het idee van suikertaks op frisdrank. Je maakt frisdrank duurder, met het idee dat mensen het dan minder gaan kopen en drinken.

Zie ook Hema eco tas.

Als je ziet dat het werkt met de plastic tasjes, zou het dan ook niet werken met frisdrank? Wat denk jij?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Ik denk niet dat het heel veel uitmaakt. Hetzelfde als met alcohol en sigaretten, mensen blijven die toch kopen hoe duur ze ook worden. Plastic tasjes heb je niet echt nodig, je kunt zelf een vervanger meenemen. Frisdrank niet, dat gaat een keertje op en dan koop je toch nieuwe.

  2. Ik denk niet dat een suikertaks net zo'n succesvolle werking zou hebben als het verbod op gratis plastic tasjes. Ik denk dat mensen betalen voor een tasje zonde van hun geld vinden, maar als iemand verzot is op frisdrank, koopt hij/zij het toch wel (ik niet, want ik drink al 17 jaar geen frisdrank meer). Het betalen voor tasjes vind ik een goed initiatief. Ik neem nu altijd een tas mee als ik ga winkelen.

    1. Ja, ik vind het betalen voor plastic tasjes ook heel goed. Zo komt er hopelijk toch minder plastic in het milieu terecht. Ik neem nu ook altijd een klein extra tasje mee.

  3. Misschien gaan mensen wel minder frisdrank kopen zal allicht iets helpen...als het gratis is neemt iedereen het mee en 10 cent voor een tas hebben ze het niet nodig wel grappig. ik wil best iets betalen voor een plastic tas, want ik vergeet toch altijd een eigen tas mee te nemen...

    1. Ik vind het ook fascinerend dat mensen inderdaad ineens toch wel zonder plastic tasje kunnen als zo'n ding 10 cent kost. Maar ik ben er wel blij om. Want die tasjes schijnen echt wel schadelijk te zijn voor het milieu.

  4. Grappig. Als ik aan de suikertaks denk dat hoop ik alleen maar dat de fabrikanten eens na gaan denken zodat er minder suiker in de producten komt.
    Ik ben bang dat het met voedingsmiddelen namelijk toch anders werkt dan met tasjes. Kijk maar naar de taks op alcohol of sigaretten..

    1. Wat grappig Hanneke Koper dat jij alcohol en sigaretten voedingsmiddelenen noemt!

  5. Ik denk niet dat het gaat werken.
    Dat zijn dingen die mensen gewoon blijven kopen.
    Ik zou het ook niet minderen door een suikertaks bijvoorbeeld. Nu drink ik zelf geen frisdrank, maar we hebben het wel in huis voor bezoek en dergelijke. En dat blijf ik gewoon doen.

  6. Koop je frisdrank, koek of snoep dat weet je dat je produkten met suiker erin koopt.
    Koop 'ns een blikje kidneybonen, een pak biologische soep, boterhamworst voor op brood enz.: daar verwacht je toch geen suiker in! En daar zou wat aan gedaan moeten worden: dat maakt ons "verslaafd" aan suiker. Helaas zal dat niet zo snel gebeuren want de suikerlobby is goed vertegenwoordigd in de politiek.

  7. Een tasje,daar moet je apart voor betalen. Die mogelijke tax op frisdrank,daar is met snel aan gewend. Ik denk,dat het aanpakken van fabrikanten meer helpt.

  8. Ik denk dat het niet op frisdrank werkt, want dat heeft een verslavende werking door de suiker of andere stofjes. Bij tasjes is dit niet het geval, wat verandering makkelijker maakt.

  9. Op dit moment is een frisdrankje voor kinderen, zeker die minder welgesteld zijn, al een luxe item, wat ze dus hoger waarderen dan water. Als de suikertaks er komt, dan denk ik dat dat alleen meer meer wordt. Water drinken is dan voor armoe-zaaiers.
    Maar het geeft in ieder geval een signaal af. Dat te veel suiker niet goed is. En het maakt misschien dat fabrikanten ook gezondere alternatieven op de markt brengen of zelf het suikergehalte naar beneden brengen. En misschien dat ouders ook even achter hun oren krabben, en beseffen wat ze hun kids voorzetten.
    Zelfs als mijn oma van citroenen limonade maakte, gebruikte ze minder suiker dan wat er in een glas cola zit :S

  10. Fijn dat dit werkt! Ik moet zeggen dat ik nu ook vaak een tasje in mijn handtas heb zitten en ik eerder hier gewoon niet aan dacht, want gemakzucht.
    Ik ben heel benieuwd of suikertaks effect heeft.

  11. Ik koop ook nog regelmatig een plastic tasje en soms heb ik toevallig een tasje bij me. Ik vind het eigenlijk belachelijk dat ik voor een tasje moet betalen als ik voor 100 euro of meer kleding koop. Eerlijk gezegd vind ik het hele verhaal een klein beetje onzin want als we over gaan naar papieren tassen kunnen we ze niet handig gebruiken in de regen en moeten er weer meer bomen gekapt worden. Als ik de supermarkt uitloop met een gekochte plastic tas of een linnen tas bestaat de inhoud van die tas voornamelijk uit voedingswaren die verpakt zijn in plastic. Die plastic tas hergebruiken wij altijd of hij komt in de vuilnisbak dus geloof ook niet dat de plastic tasjes die wij hier gebruiken in de zee komen, al het afval word hier tenslotte weer gerecycled.
    Een suikertax vind ik helemaal belachelijk, laten ze eerst maar eens meer geld gaan vragen voor drank en bv fastfood en minder geld voor groente en fruit. Suikertax zou dan op ieder product moeten komen zo'n beetje want fabrikanten proppen overal suiker in.

  12. ik denk dat die suikertaks niet gaat werken, het word toch wel gekocht, net als hier de plastic tasjes, die blijf ik ook gewoon kopen en thuis worden ze weer voor andere doeleinden gebruikt, o.a. voor vuilniszakjes,

  13. Misschien kunnen de fabrikanten de suiker er totaal uithalen, ook de zoetstoffen !
    En dan doen wij er zelf wel suiker in !
    Een pot suiker of zakjes suiker erbij serveren , net als bij de koffie en thee. Kunnen we zelf kiezen.
    Ik vind het zelf wel een originele oplossing, ha, ha.

  14. Tax heffen heeft resultaat .
    Op frisdrank ook denk ik.
    Moet meer en duidelijk op het etiket staan waarvoir je betaald

    Dan is het duidelijk

  15. Suikertaks is onzinnig. dan worden je vleeswaren als het goed is duurder. En je pot met bieten, je satésaus en mayonaise. Je soepballen, je gehakt, je karbonade en je bouillonblokje ook. En de zoetstoffenvergiftiging gaat dan nog meer de pan uitrijzen.. om de suikertaks te ontwijken nu met zeven soorten zoetstof, maar zonder toegevoegde suiker.

    Waarom werkt het verbod op gratis tasjes? Omdat elke keer dat je iets afrekent er gevraagd wordt gaat het zo mee of koopt u een tasje? Waarom werkt het zo goed? omdat je eerder bij elke winkel een tasje aangereikt kreeg zonder te vragen. Ik heb al jaren af en toe een tasje meegenomen en dat vaker gebruikt en daarna gebruikte ik het in de prulllenbak in de badkamer. 95% van de tijd nam ik al geen tasje. nu koop ik een rolletje met 20 zakjes dat in een plasticje verpakt zit voor in de prullenbak.
    Eerder nam iedereen het tasje mee, nu heeft bijna iedereen die 5 of 10 cent er niet voor over.
    Ik vind het best stom als je 100 of 200 euro uitgeeft aan kleding of schoenen of boeken je geen tasje erbij mag. Juist die tassen waren duurzaam. Die tasjes van kruidvat en action vallen al in flarden als je er naar kijkt.
    Ik werk in een boekhandel en ik vind het armoedig dat we als het regent 5 cent voor een tasje moeten vragen. Wij hebben nu een krat waarin tasjes liggen die al gebruikt zijn, door klanten voor klanten. En als dat krat leeg is, op regendagen gaat het hard pak ik elk boek in met een plasticje om het cadeaupapier. Zodat het droog blijft in de jute en linnen tasjes.

    Suikertaks werkt alleen bij de allerarmsten, omdat zij niet eenvoudig de hogere kosten kunnen opbrengen, de rest zal zijn schouders ophalen en gewoon meer betalen voor wat ze toch altijd al kochten. Het is niet zo dat ze bij de kassa vragen, wilt u ook 15 liter frisdrank erbij of gaat het zo wel mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.