Tv formaat: is jouw tv te klein?! En hoe bepaal je dat?

Tv formaat

Ik heb nooit problemen met ons tv formaat.

Maar mijn kinderen vinden onze tv 'te klein'.

Dezelfde kinderen die hele dagen op hun kleine smartphone schermpjes kijken!

Tv-formaat: is jouw tv te klein?

Het komt allemaal door de tv's die de kinderen zien bij andere mensen. Mijn dochter die een half jaar in China woonde, raakte daar gewend aan een tv zo groot als een bioscoopscherm. En ook mijn dochter die in Engeland woont kon daar kijken op een enorm groot scherm. Dus tsja, dan is ons tv-formaat misschien inderdaad klein. Zoals je in bovenstaande foto kunt zien is hij kleiner dan het canvas van Easycollage dat er boven hangt.

Tv-formaat bepalen: diagonaal en in inches

Maar hoe klein ís onze tv nou eigenlijk? En je tv-formaat bepalen, hoe doe je dat eigenlijk? In eerste instantie ging ik gewoon de hoogte en de breedte van de tv meten. Maar volgens mijn man moet je diagonaal meten. Dan komt het scherm van onze tv op 80 centimeter uit oftewel 31 inc.

Ideale tv formaat: hoe groot moet jouw tv zijn?

Op de site van De Consumentenbond schrijven ze dat het ideale tv-formaat bepaald wordt door de afstand tussen jou en de televisie. Zij geven de volgende vuistregel om het ideale tv formaat te bepalen voor jou:

De afstand tussen de bank en de tv gedeeld door 2,4 = ideale grootte tv-formaat

Ik zit op ongeveer 180 cm van de tv af. Dus dat wordt dan 180/2,4 = 75 centimeter.

Ha! Dus onze tv is eerder te groot dan te klein met zijn 80 centimeter. Dit komt mij goed uit, want ik houd helemaal niet van die enorme schermen. Ja, als je tv zit te kijken is het misschien prettig, maar als de tv uit staat heb je dan permanent zo'n groot zwart scherm in je woonkamer. Tenzij je zo'n leuke tv hebt waarop schilderijen te zien zijn als hij uit staat.

Televisie die een schilderij is als hij uit staat

Als er één televisie is die mij zou kunnen overhalen een groter tv formaat te kopen dan is het de Samsung Frame televisie. Moet je kijken hoe mooi:

tv formaat

Ik vind dat echt zo'n leuk concept. En je kunt dan natuurlijk redeneren dat je eigenlijk twee voor de prijs van één hebt: een tv én Kunst! Hoewel ik verder niet veel heb met tv's gaat mijn hart sneller kloppen van deze...

Samenvattend

Of je tv te groot of te klein is, hangt erg af van de afstand tussen jou en de tv als je kijkt. Hoe dichterbij de tv je zit, hoe kleiner het optimale tv formaat is, volgens de rekensom van De Consumentenbond.

Daarnaast speelt natuurlijk ook je persoonlijk voorkeur een belangrijke rol.

En onze tv vind ik prima. Zolang hij niet kapot gaat is er wat mij betreft geen reden voor een nieuwe.

Hoe groot is jouw tv? En wat is jouw ideale tv formaat?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik had een normaal formaat LCD tv van 43 inch waar ik tevreden mee was.
  Maar ben overgestapt op een groter model 55 inch, heb ik geen gezeur meer dat het bezoek mijn tv te klein vind.
  Maar je begrijpt het, nu vind men de tv te opdringerig, zijn jullie ook heb ik gezegd. Hans

 2. oei, nu moet ik gaan meten, maar vraag me geen beschrijving, mijn tv is zeker al 10 jaar oud, maar het is een grote van 1.20m op 70cm zie ik...
  -Een @->- voor jou.

 3. Wij hebben ook een kleine tv want we zitten er ongeveer 2m af en ik vind zo'n grote lelijk in de huiskamer de schoonbroer heeft pas een hele grote gekocht maar ja we kunnen niet gaan kijken hé

 4. Onze tv is denk ik zo groot als die van jou. En dan staat hij ook nog in een kast, want ik zie dat ding liever niet. We kijken dan ook eigenlijk nooit tv. Heel af en toe met de familie een film en dan kan ik alles zien. Dus prima.

  Love as always
  Di mario

 5. Onze bank staat op 5.5 meter van het scherm, zou dus scherm van 230 cm moeten zijn. Hij is maar 130 cm. Ik zal mijn vrouw zegen dat er een metertje bij moet... Helaas weet ik voor het stellen van de vraag het antwoord al. En als ik dan ook nog ga kijken naar de prijzen van zo'n bakbeest weet ik zelf ook wel. Dat is het me niet waard...

 6. Voorheen moest je op 5x de diameter van je TV kijken. Dus 3 meter bij een scherm van 60cm (24"). Zelf gebruik ik een laptopscherm van 14" op 60 cm. Scheelt een berg stroom. Vind kijken op een smartphone niet prettig, die moet je te dicht bij je neus houden. Een scherm de hele dag aan laten staan als schilderij vreet nog meer stroom. Je zou een mooi hoes moeten brijen met daar op een leuke voorstelling. Die je over je scherm kan trekken. Hoef je je TV ook niet meer af te stoffen. Voorheen was dat met een diepe TV lastig. Met zo'n platte moet dat goed kunnen. Lijkt me nog een leuke handel. Overigens heb ik totaal geen klachten. Zal wel komen omdat ik alleen woon. ;-)

 7. Onze tv is net zo klein of groot als wat jullie hebben. De huiskamer is ook niet zo groot, dus zo mega tv komt hier nooit. Dan zouden we bij de buren moeten zitten om tv te kijken.🙄😂

 8. Mijn tv is kleiner, ik wil niet dat de tv mijn woonkamer domineert of dat mijn leven om de tv draait. Ik vind het prima zo en ja een tv kunstwerk in één, zie ik ook meer zitten. Het prijskaartje nog even niet. Maar wie weet ooit in de toekomst.

 9. Bij verschillende mensen zie ik een filmdoek, lijkt het. Ook in kleine kamers, een verschrikking.
  Dat zou ik niet willen, het scherm overheerst alles.

  1. Vind het wel handig als AZ speelt en ik een wandeling maak. Kan dan bij een aantal huizen linksboven de stand zien zonder dat ik van m'n pad af hoef te wijken. ;-)

 10. Mijn tv is de deur uit, want ik kijk alles via mijn laptop. De mijne was relatief klein, denk ik, want ook ik heb een hekel aan zo'n groot scherm in huis. Ik ben ruim een jaar later nog elke dag blij met de lege ruimte die de verdwenen tv heeft opgeleverd. Die met geïntegreerde kunst is wel heel erg tof!

 11. Mijn tv is in principe goed, maar zodra we in ons nieuwe huisje trekken zou ik graag een “frame” tv van Samsung willen. Die vind ik zo mooi en je kunt het als schilderij gebruiken

 12. Ha bij de laatste aankoop wilde de verkoper een groter beelscherm kwijt en bleef maar zeggen dat het formaat voor de afstand te klein was.
  Ben begonnen met zeggen dat ik geen grotere wilde...vond ik te dominant aanwezig in onze woonkamer. Hij bleef maar doorzagen...totdat ik vroeg of hij misschien iets aan zijn oren mankeerde... ;)

 13. Onze Tv moet ik een kast passen waarvan de deurtjes overdag dicht zijn. Een scherm dat groter is dan het kastje komt er bij ons dus niet in. Was nog aardig speuren toen de oude het begaf, maar het is goed gelukt. Geen kinderen meer thuis met luxe wensen.

  1. Wij hebben de frame tv, bevalt heel goed. Maar denk erom een abonnement op de artstore kost 5 euro per maand.

 14. Houd op, schei uit! Wij hebben een joekel van een tv in de woonkamer. Een flinke in de slaapkamer en nog een redelijk normale in de studeerkamer. We zijn maar met z'n tweetjes, he! Zucht. Het is ook niet mijn idee maar van mijn verkering. Ik kijk amper tv. En als ik iets wil zien, kijk ik het op mijn iPad-mini met mijn koptelefoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.