Trollen in blogland!

internet troll

In Blogland zijn trollen. Het klinkt bijna als een sprookje! En net als in een sprookje zijn ook in Blogland trollen vervelende aanwezigheden.

Wat zijn trollen?

Trollen zijn mensen die kwetsende, bozige reacties achterlaten op blogs. Bij voorkeur anoniem. Recent hief Vlinder haar blog –10.000 euro op vanwege de nare reacties die ze kreeg, en Valhalla kreeg last van een trol, nadat ze had gemeld dat ze zwanger was van haar derde kind.

Ook ik ben niet gevrijwaard van trollen. Zo kreeg ik ooit een valse comment waarin iemand zich afvroeg waarom ik in vredesnaam kinderen had gekregen.

Trollen in real life

Maar soms zijn er ook trollen ‘in real life‘. Zo stopte Teunie Luijk van Eenvoudig Leven een paar maanden met bloggen, naar aanleiding van een comment dat haar bloggen ten koste ging van haar kinderen. En wat te denken van de trol die Teunie schreef dat ik had gevloekt op Berichten van Het Moederfront, en dat ze daarom de link naar mijn blog beter kon verwijderen? Die trol heet vast Judas.

Wat zijn de kenmerken van trollen?

 • Ze blijven graag anoniem
 • Ze schrijven kwetsende dingen
 • Ze zijn heel erg kort door de bocht, en ongenuanceerd
 • Ze hebben vaak zelf geen blog
 • Ze kunnen vaak slecht spellen


Hoe ga je met trollen om?

 1. Persoonlijk probeer ik comments van trollen te negeren. Ik verwijder ze niet, en geef er ook geen antwoord op. Zo hebben ze er ook niks aan.
 2. Comment modificatie aanzetten: zo kun je voorkomen dat vervelende comments je blog bereiken. Zelf doe ik dat liever niet, want ik vind modificatie niet zo vriendelijk naar de mensen toe die de moeite nemen een comment te schrijven. Bovendien kunnen ze je nog steeds bezeren.
 3. Schaf de mogelijkheid om anoniem te reageren af. Dat vinden trollen niet leuk: ze spuien hun gal liever zonder dat iemand weet wie ze zijn.
 4. Doe je blog ‘op slot’ en laat alleen mensen toe die zijn uitgenodigd. N.B. als je dit doet, meld je dan niet aan op lijsten als de Mamablogs. Bezoekers zullen namelijk niets aan je link hebben.
 5. Wees je bewust van je kwetsbaarheid, en denk twee keer na voor je een post publiceert. Ga voor jezelf na: kan ik eventuele kwetsende reacties over deze post aan?
 6. Kweek een dikke huid: als je blogt, kun je comments verwachten.


Wat moet je niet doen?

 1. Stop niet met bloggen! Je laat zo’n trol toch niet bepalen of jij blogt of niet?
 2. Ga niet met trollen in discussie. Ze zijn toch niet voor rede vatbaar, want ze willen alleen maar kwetsen. Bovendien geef je ze dan aandacht, en dat willen ze graag

Voorbeelden van Trollen reacties

 • Wat ben jij voor een moeder die…. vul maar in
 • Jij verdient geen kinderen!
 • Je bent een belediging voor het moederschap
 • Sgaam je! (trollen kunnen vaak niet goed spellen

Heb jij ervaring met trollen?

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik negeer ze inderdaad. Op mijn vorige blog op Weblog kon je reacties vanaf een bepaald IP adres (= een bepaalde computer) blokkeren en dat heb ik ook wel gedaan. Helaas bestaat er niet zo’n functie op Blogger. Of heb ik niet goed gekeken?

 2. In het echte leven zijn ze ook, mensen die altijd wat negatiefs over die ander( mij bv) te melden hebben. Bijzonder vervelend en ook zielig, blijkbaar hebben ze niks leukers te doen? dan vervelende opmerkingen te maken, of…zou het hun (misplaatste) manier van humor zijn, wat een beetje rot en kwaadaardig overkomt ipv een leuke kwinkslag…????? Geeen idee hoor….(ik kan me gewoon zelf niet voor stellen dat je expres valse gemene dingen gaat zeggen)
  Ik realiseer mij btw heus ook wel dat je/men door openbaar te bloggen ook wel kwetsbaar openstaat voor willekeurige voorbijgangers, trollen incluis :-)

 3. ik krijg vaak anonieme reacties die zeggen mij ergens bepaald aan te loggen zodat ik veel meer bezoekers krijg (en alles in het engels he…).
  vroeger blogde ik meer over persoonlijke dingen of mijn kinderen, dat doe ik al lange tijd niet meer…

 4. Volgens mij heb ik niet echt last van trollen, of ik heb het niet in de gaten, dat kan natuurlijk ook ;-) Wel jammer, reageer dan niet. Ik heb ook wel eens dat ik denk: ‘Moet dit?’, maar je kiest er zelf voor om zo’n blog te volgen of niet.

 5. Niet elke ‘anoniem’ is een trol….Als ik reageer, doe ik dat altijd als ‘anoniem’ want je weet toch nooit wie of wat ‘achter een naam’ zit.

  1. Ik zeg ook beslist niet dat alle anonieme reageerders trollen zijn. Maar andersom geldt wel vaak: trollen reageren vaak anoniem. En zelfs als je anoniem reageert is er natuurlijk altijd de mogelijkheid gewoon je naam onder een bericht te zetten.

  2. Trollen hebben vaak ongenuanceerde kritiek terwijl er ook anonieme reageerders zijn met een meer positieve boodschap of een goed onderbouwde mening. Ze zoeken geen ruzie, trollen daarentegen hebben die neiging veel vaker.

 6. Ik ben gelukkig nog maar een “trol” tegengekomen op mijn blog en helaas ging ik met hem/haar in discussie. Dat heb ik ook weer mooi afgeleerd :p Want inderdaad dat win je nooit.

 7. “Sgaam je”… lol :D Precies, het niveau van de gemiddelde anonieme trol. Ik zie er dan ook meteen zo’n schreuffie bij dat drie hoog achter in d’r vieze flatje shag van de aldi zit te kettingroken en in een kansloze poging zich wat beter te voelen, anderen op deze manier gaat ‘afkraken’.

  Maar zoals mijn opaatje al zei, ‘je wordt altijd overreden door een str*ntwagen, en nooit door een gouden koets.’ (rotterdams gezegde uit de tijd dat er nog geen riolering was denk ik :)) En zo is het maar net.

 8. Trollen worden door mij geblokkeerd. Laatst had ik er eentje, die vier reacties schreef onder verschillende namen, die allemaal hetzelfde IP-adres hadden. Wanneer je niet wilt lezen bij me of je ergert aan de inhoud haak je toch gewoon af.

 9. Goed stukje!!!! En inderdaad de schreiffouten zijn hilarisch! Ik denk dat altijd: besteed je tijd eens aan Nederlands leren in plaats van negatieve reacties schrijven. Dan sta je niet zo voor aap.
  Mijn moeder zegt altijd: als je niet aardigs kan zeggen, hou dan je mond!

  Met groet,

  Sophie

 10. Hahaha, wat een geweldig blogje ! Ik heb nog geen last van trollen maar veeg daar toch mijn k..t mee af met dat soort berichten.
  Excuses voor de pittige uitspraak. Ik vind het sneu voor de mensen die het zich wel aantrekken. Je moet maar zo denken, zo’n trol weet niet beter, weet niet en wil niet ontdekken wie je bent en heeft niets zinnigs te melden.

 11. Gelukkig geen last van trollen op mijn blog *afkloppen*. Af en toe krijg ik anonieme reacties. Deze mensen mogen gerust reageren als ze dat willen zonder hun naam te geven, als het maar geen ongenuanceerde dingen zijn die ze opschrijven. Tot nog toe heb ik geen berichten geweigerd of verwijderd. Alleen spam, maar dat komt sowieso niet door bij blogger. Ik heb wel ingesteld dat reacties op berichten ouder dan 10 dagen worden gemodereerd alvorens ze worden geplaatst.

 12. Gelukkig nog geen ervaring, maar op fora’s heb je dit soort mensen ook, al houdt het daar wat sneller op omdat ze niet geheel anoniem kunnen blijven. Jammer dat ze er zijn, maar ze horen er blijkbaar bij. Negeren lijkt me inderdaad het beste plan. Weet niet of ik zulke reacties zou laten staan, ze hebben wat mij betreft in ieder geval geen toegevoegde waarde, dus waarom dan laten staan. Hooguit omdat je anders bezig blijft misschien…

 13. Leuke blog! Ik vind trollen verschrikkelijk. Ik wil zelf geen anonieme reageerders en vind gezonde feedback prima. Maar soms lees ik kritiek bij reacties dat ik echt denk: waarom? Ik heb wel eens een blog gelezen waardoor ik mij persoonlijk gekwetst voelde (in de trant van mensen met studieschuld zijn allemaal luie domme feestbeesten) deze blog wil ik niet meer lezen en bij zo’n persoon probeer ik mij vast niet te verdedigen en al helemaal niet hem/haar te beledigen. Dat is het mooie aan internet als je het niet leuk vindt, kun je gewoon weer naar de volgende! Ik hoop dat de trollen van je blog leren (ik heb iig nog niets raars gezien ;)

 14. En wat doe je dan met trollen met dyslexie?
  Die maken ook schrijffouten. Ik ken in mijn nijbije omgeving mensen die er mee te maken hebben maar wel hoog opgeleid zijn. Ik begrijp je blog wel en dit is geen aanval hoor!Maar ik wilde het wel even kwijt.
  Succes met je blog
  Gea

  1. Ik heb zelf geen blog vandaar ik anoniem ben.
   Heb wel zin in om een blog te beginnen heb veel inspiratie maar weet niet hoe ik het moet doen. Geen verstand van cumputers.(domme trol?)
   Groeten Gea

  2. Trollen met dyslexie vind ik net zo onaangenaam als trollen zonder dyslexie. Een trol is een trol. Het is niet zo dat een trol met dyslexie een vrijbrief krijgt om kwetsende dingen te schrijven! Daar heeft dyslexie niets mee te maken. Fatsoen wel.

 15. Ik kwam net nog ergens een reactie tegen waarvan ik dacht????? Maar het HOEFDE niet vervelend bedoelt te zijn. Ik heb mijzelf ingehouden en niet een sneer erop terug gegeven, om mij niet te verlagen tot het niveau van trol…(maar twijfel nog wel of ik het niet alsnog ga doen…)
  Typfouten maak ik helaas ook wel eens: misschien heeft mijn kind zijn dyslectie wel van mij geërfd.
  Ik reageer ook alijd anoniem…..

  Zou ik de trol zijn?

  :)

  Vriendelijke, vrolijke groeten,
  WG

  Wees gerust: ik ben het niet: zou niet eens lekker kunnen slapen.

  1. Dat is wel een goed punt overigens: soms interpreteer je iets anders dan het door de schrijver bedoeld is. Het is één van de valkuilen van zowel email als blogposts. Dan kan het goed zijn om niet te snel te reageren, maar het eerst rustig te laten bezinken.

   Maar de meeste posts van trollen zijn maar voor 1 interpretatie vatbaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.