Spijkerbroek huren

Last updated on July 17th, 2023 at 12:51 pm

spijkerbroek hurenIk heb altijd geleerd dat je als huizenbezitter beter af bent dan als huurder. Als huurder ben je immers elke maand een x bedrag kwijt, en bouw je niets op. Als huizenbezitter betaal je ook elke maand een bedrag, maar in ruil daarvoor wordt je huis meer van jou. Bezit is dus beter dan huren, begreep ik hier van. Maar nu is er iets nieuws: een spijkerbroek huren.

Het idee achter een spijkerbroek huren

De gedachte achter een spijkerbroek huren vind ik mooi: als je de broek weer inlevert wordt die opnieuw gebruikt, en wordt er een nieuwe spijkerbroek van gemaakt. Zo bezuinig je natuurlijk enorm op grondstoffen. Een spijkerbroek huren is een idee van het modemerk Mud. Het heet Lease a jeans. 

Circulaire economie

Een spijkerbroek huren past in het idee van circulaire economie. In een circulaire economie ga je veel zuiniger met de aarde en grondstoffen om. De circulaire economie richt zich namelijk op hergebruik van producten en grondstoffen. Je gaat van verbruik naar gebruik.

Lineaire economie: pakken, gebruiken, weggooien

In Nederland hebben we nu nog vooral een linaire economie. Daarbij staat ‘Pakken, gebruiken, weggooien,’ centraal. Een goed voorbeeld van een product van de lineaire economie is de iPad. Die hebben ze zo gemaakt dat het bijna onmogelijk is de batterij te vervangen. Je bent bijna gedwongen het ding weg te gooien en een nieuwe te kopen.

Het mooie van een circulaire economie is dat fabrikanten er dan belang bij krijgen dat dingen níét kapot gaan.  Zo hebben de fabrikanten van mudjeans er belang bij dat hun spijkerbroeken van goede kwaliteit zijn, en niet stuk gaan.

Hoe werkt een spijkerbroek huren?

  1. Ga naar mudjeans.nl en kies een model uit wat je leuk vindt.
  2. Vul je gegevens in en betaal een eenmalig ‘instapbedrag’ van 20 euro.
  3. Je krijgt een bevestiging van je bestelling, en betaalt over een periode van 12 maanden 5 euro per maand via automatische incasso. Daar ben ik dan weer niet zo’n fan van.

In totaal ben je dus 80 euro kwijt om een  jaar lang gebruik te maken van je spijkerbroek. Een spijkerbroek kópen op de site van mudjeans kost 99 euro.

Eén van de grote voordelen vind ik dat je gebruik kunt maken van hun gratis reparatieservice, als je een scheur of gat in je gehuurde spijkerbroek krijgt.

Eén  jaar een spijkerbroek huren: en dan?

Na dat jaar heb je 3 opties:

  1. Je stuurt de broek terug
  2. Je kiest een nieuwe broek uit
  3. Je verlengt het contract en betaalt 4 extra maandtermijnen ‘statiegeld’ ad 5 euro. Daarna mag je de broek houden. De broek heeft je dan dus 100 euro gekost. Besluit je na een aantal jaren de broek toch alsnog in te leveren, dan krijg je je statiegeld ad 20,- terug in de vorm van korting op een volgende aankoop.

Jeans huren versus spijkerbroek kopen

Ik heb even op hun website gekeken, en zag dat als je een broek bij hen koopt je 99 euro kwijt bent. Een jaar lang een spijkerbroek huren is dus 19 euro goedkoper. Maar ook een gekochte spijkerbroek mag je terugbrengen, en ook dan krijg je 20 euro retour. Maar dan mis je wel de gratis reparatieservice.

Zelf draag ik al jaren geen spijkerbroeken meer, maar ik herinner me dat hoe ouder een spijkerbroek werd, hoe fijner hij zat. Dus ik stel me zo voor dat na een jaar spijkerbroek huren, hij fijner is dan ooit.

Is het gebruik belangrijker dan het bezit?

Op de Mud Jeans website schrijven ze over een spijkerbroek huren:

‘Het gebruik van het product is belangrijker, dan het bezit ervan.’

Dat vind ik eigenlijk erg mooi klinken. En het zette me aan het denken. Bij boeken doe ik dit al. Ik vind het helemaal niet erg om een boek na lezing terug te brengen naar de bibliotheek. En ik was ook een grote fan van de spelotheek toen de kinderen nog kleiner waren.

Maar bij kleding? Ik weet het niet. Ik vind het toch wel leuk om zo’n tweedehands Laura Ashley rok echt te hébben.

Zou jij een spijkerbroek liever huren of kopen?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

22 Comments

  1. Het idee erachter is nobel, alleen komt de uitvoering nogal commercieel over. Ze kunnen ook gewoon zeggen dat je korting krijgt als je je oude spijkerbroek inlevert. Dan kunnen zij recyclen en hoeven wij niet te huren.

  2. Als ik ze nieuw op de rommelmarkt kan kopen voor 2 euro voel ik me veel rijker dan een broek huren en hier worden ze echt helemaal opgebruikt. Dus van terug brengen is dan geen sprake. Zit er ook een termijn aan? Ik heb het filmpje niet bekeken.

    1. Het filmpje gaat over ‘circulaire economie’ niet over een spijkerbroek huren Johanna. Maar als je er tweedehands voor 2 euro een koopt, is dat volgens mij ook een vorm van circulaire economie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.