Speeddaten met Plato: boek review

Speeddaten met Plato

Ik leende Speeddaten met Plato uit de bibliotheek vanwege de aansprekende titel. De ondertitel vond ik nog mooier: ‘Filosofie voor als je het even niet meer ziet zitten.’

Ik zie het soms best even niet meer zitten, dus ik had wel zin in wat adviezen van oudgedienden als Plato, Socrates, Spinoza en Nietzsche.

Maar Speeddaten met Plato was niet wat ik had gehoopt.

Speeddaten met Plato

Het idee om de ideeën van de filosofen toe te passen op het dagelijks leven in 2019 vind ik bijzonder leuk. Hun ideeën hebben de tand des tijds behoorlijk goed doorstaan. Maar ik had totaal geen herkenning met de ‘crisismomenten’ in dit boek. De problemen zoals, niet doen wat je van plan was, te veel drinken en daardoor dronken worden, een tegenvallend weekend uit met vrienden… Het zijn stuk voor stuk situaties die ik zelden tot nooit bij de hand heb.

Een passage uit het boek ter illustratie

‘Niets beters dan een weekendje met vriend om de stress van een harde werkweek te vergeten. Terwijl je op vrijdagavond in de file staat, tussen het getoeter en de uitlaatgassen, stel je je voor hoe de komende dagen zullen zijn.’

Een heel weekend met vrienden in een huisje zitten, vind ik nogal stressvol als ik eerlijk ben.

Mijn conclusie over Speeddaten met Plato

Speeddaten met Plato viel mij erg tegen. Ik had er veel van verwacht, misschien dus wel te veel. Ik heb het idee dat dit boek is gericht op extraverte twintigers en dertigers, met een drukke baan, veel vrienden en een uitgaansleven. In het algemeen vond ik de toon van Speeddaten met Plato te popiejopie.

Ik miste diepgang.

Wat wel aardig is aan dit boekje is dat Marie Robert kort de ideeën van deze bekende filosofen vertelt. Hoewel ze dat doet op een manier, dat ik het niet kan onthouden, maar dat kan aan mij liggen.

Als getrouwde vrouw, moeder van vijf kinderen, wonend op het platteland en wat betreft uitgaansleven alleen dansles op de zondagavond vonden de voorbeelden in dit boek bovendien bij mij geen weerklank.

Praktische informatie over Speeddaten met Plato

Het boek is voor 15,99 te koop bij bol.com.

Speeddaten met Plato

Similar Posts

14 Comments

  1. Prettig om te lezen,dat een ander soms ook herkenning mist. Ik kan dat vaker hebben bij boeken voor snelle, druk levende “jongeren”. Dan voel ik me oud maar wel tevreden

  2. Als ik het zo lees Nicole, dan heeft dit boek weinig met Plato te maken. Jammer eigenlijk, ik had bij het begin van je blog zoiets van, hey, dat zal een leuk boek zijn.

  3. Als ik die achterflap lees dan vraag ik me af of de schrijfster zelf al wel heeft ervaren welke ‘verrassingen’ het leven voor je in petto kan hebben. En dan denk ik niet aan het soort incidentjes wat ze noemt, maar meer aan dingen als ziekte, verlies en de dood. Klinkt niet gezellig, maar dat zijn nou eenmaal zaken waar we allemaal mee te maken krijgen en die een stuk moeilijker te verkroppen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.