Schoonmaakmiddelen die vlekken veroorzaken (pas op!)
Last updated on April 17th, 2025 at 12:26 pm
Schoonmaakmiddelen gebruik je om dingen schoon te maken. Simpel, toch? Maar wist je dat sommige schoonmaakmiddelen juist vlekken kunnen veroorzaken in plaats van ze te verwijderen? Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is helaas waar. In deze blogpost lees je welke schoonmaakmiddelen je met extra zorg moet gebruiken – en vooral waarom.
Schoonmaakmiddelen die vlekken veroorzaken (pas op!)
1. Chloor – de verraderlijke bleker
Ik denk nog steeds met heimwee terug aan een mooie rode strokenrok die ik ooit had. Ik heb hem per ongeluk bedorven toen ik de wc ging schoonmaken met chloor. Er viel een druppeltje chloor op de rok, en beet de verf uit. Daarna had ik een witte vlek in die rok. Achteraf vind ik het echt ontzettend stom van mezelf, want ik had dit kunnen weten. Ik was gewoon te laks om even wat anders aan te doen, en wilde ‘snel even de wc schoonmaken’.
Chloor is krachtig en effectief tegen bacteriën, maar het is ook een beruchte boosdoener als het gaat om vlekken. Een druppel chloor op kleding zorgt binnen no-time voor een onomkeerbare bleekvlek. Ook op vloerbedekking of houten meubels kan chloor lelijke schade veroorzaken.
Pas op met
- Kleding (zelfs je schoonmaakoutfit!)
- Houten vloeren
- Gekleurde tegels en voegen
🧼 Tip: Draag altijd oude kleren en gebruik chloor alleen waar het echt nodig is – en goed verdund.
2. Ontkalker (zoals azijn) – gevaar voor natuursteen
Heerlijk toch? Lekker in de weer met je fles schoonmaakazijn en de boel ontkalken! Maar kijk uit: ontkalkers zijn ideaal voor het schoonmaken van je douchekop of waterkoker, maar op natuursteen zoals marmer, travertin of graniet kan een ontkalker blijvende doffe plekken veroorzaken. Het zuur tast namelijk de kalk in de steen aan. En dan krijg je dus die lelijke vllen.
Pas op met:
- Aanrechtbladen van natuursteen
- Vloeren van marmer of leisteen
- Vensterbanken
- Natuursteen
- Siliconenkit
- Houten vloeren
🧼 Tip: Gebruik voor natuursteen speciale, pH-neutrale reinigers.
3. Glasreiniger – niet voor alles geschikt
Glasreiniger is op zich veilig zolang je het gebruikt waar het voor bedoeld is – namelijk op glas. Denk aan ramen, spiegels en glazen tafels. Daar werkt het prima en laat het een streeploos resultaat achter. De problemen kunnen ontstaan als je het op andere materialen gebruikt, zoals hout, natuursteen, elektronica of stoffen bekleding. Dan kunnen de ingrediënten – zoals alcohol of ammoniak – schade of vlekken veroorzaken. Gebruik glasreiniger dus uitsluitend op glas en pak voor andere oppervlakken liever een milder alternatief.
Pas op met glasreiniger in de buurt van:
- Gelakte houten meubels
- Schermen van elektronica
- Spiegels zonder beschermlaag
🧼 Tip: Spuit glasreiniger nooit direct op het oppervlak, maar op een doek.
4. Allesreiniger – helaas niet echt voor alles
Allesreiniger klinkt veilig en handig: de naam suggereert dat je er echt alles mee kunt schoonmaken. Maar helaas kan het verkleuringen veroorzaken op kwetsbare stoffen zoals wol, zijde of bepaalde meubels kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Dat komt doordat allesreiniger een mix van oplosmiddelen bevat: dat maakt dit schoonmaakmiddel effectief voor vuil verwijderen. Maar sommige stoffen zijn gevoelig voor de oplosmiddelen of de pH-waarde van allesreiniger.
Pas op met:
- Stoffen banken
- Luxe kledingstukken
- Onbehandeld hout
🧼 Tip: Test altijd eerst op een onopvallend stukje.
Dasty van de Wibra – krachtig, maar pas op
Dasty Ontvetter (geel) van de Wibra is heel populair vanwege zijn sterke werking, vooral bij aangekoekte vetresten in de keuken. Dit schoonmaakmiddel heeft zelfs een eigen fanclub. Maar let op: dit krachtige middel kan vlekken en beschadigingen veroorzaken als je het op de verkeerde manier of op kwetsbare oppervlakken gebruikt.
- Dasty bevat géén chloor of bleekmiddel, dus het veroorzaakt geen echte bleekvlekken. Toch kun je na morsen op kleding soms wél een verkleuring, doffe plek of kring zien. Dat komt doordat de agressieve ontvetters in Dasty het vet uit de stof kunnen trekken of de vezels kunnen aantasten – vooral bij synthetische stoffen zoals polyester. Spoel kleding meteen uit met veel water en was het direct als je er Dasty op morst. Laat Dasty niet opdrogen op textiel.
- Dasty lost niet alleen vuil en vet op, maar kan ook de beschermlaag van hout of lak aantasten. Dit zorgt voor doffe plekken, kleurverschil of een plakkerig gevoel.
- Gebruik Dasty nooit op marmer, graniet of andere natuursteen. De zuren en oplosmiddelen kunnen deze materialen blijvend dof maken of verkleuren.
- Sommige kunststoffen, bijvoorbeeld van keukenapparaten of afstandsbedieningen, worden dof of plakkerig na contact met Dasty. Ook bedrukkingen kunnen vervagen.
🧼 Tip: Dasty is een krachtpatser, maar géén allemansvriend. Gebruik het gericht en met zorg – en lees altijd het etiket. Wat je schoonmaakt, moet er tenslotte niet slechter uitzien dan vóór je begon!
Baking soda en vlekken
Je hoeft op zich niet bang te zijn dat je vlekken krijgt als je baking soda gebruikt, maar wees wel voorzichtig. Het is een natuurlijk en mild schoonmaakmiddel dat voor veel huishoudelijke klussen prima werkt. Toch zijn er enkele situaties waarin je het met zorg moet gebruiken.
Pas om met:
- Op donkere stoffen of delicate stoffen (zoals wol of zijde) kan het witte vlekken of verkleuringen veroorzaken, vooral als je het niet goed uitspoelt.
- Op natuursteen (zoals marmer en graniet) kan het door de schurende werking en de basische aard schade veroorzaken, zoals doffe plekken.
- Bij gebruik op onbehandeld hout kan de vochtigheid van de pasta vlekken of in het hout trekken.
Maar als je het op de juiste manier gebruikt – bijvoorbeeld als mild schuurmiddel voor keukenoppervlakken of in je koelkast – is er niets om je zorgen over te maken. Zorg er gewoon voor dat je het goed afspoelt na gebruik!
Groene zeep
Net als baking soda is groene zeep een vriendelijke alleskunner. Het is een mild en natuurlijk schoonmaakmiddel, maar het kan wel degelijk vlekken veroorzaken als het niet goed wordt uitgespoeld of op de verkeerde oppervlakken wordt gebruikt.
Pas op met:
- Delicate stoffen zoals wol of zijde: het vet van de groene zeep kan achterblijven en vlekken of verkleuring veroorzaken.
- Op donkere of synthetische kleding kan het ook doffe plekken veroorzaken.
- Onbehandeld hout of natuursteen vetresten kan achterlaten die de oppervlakken dof maken of vlekken veroorzaken.
De pH-waarde van een schoonmaakmiddel als waarschuwingssignaal!
De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een stof is, op een schaal van 0 tot 14:
pH 7 is neutraal (zoals puur water).
pH lager dan 7 is zuur (bijvoorbeeld citroensap of azijn). Denk aan vlekken, doffe plekken en verkleuringen.
pH hoger dan 7 is basisch of alkalisch (bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger of bakpoeder). Denk aan vlekken op en beschadigingen door het oplossen van de beschermende laag.
Hoe extremer de pH waarde, dus hoe verder hij weg is van de neutrale waarde van 7, hoe groter de kans op vlekken.
Schoonmaakmiddelen en hun pH
- Glasreiniger: pH 10-11 (licht basisch)
- Dasty: pH 12 (sterk basisch)
- Allesreiniger: pH 9-11 (licht basisch)
- Baking soda: pH 8-9 (mild basisch)
- Groene zeep: pH 9-10 (mild basisch)
- Chloor (in de vorm van bleekmiddel): pH van 11 tot 13
Tot slot: lees altijd het etiket
Het lijkt een open deur, maar veel problemen ontstaan doordat mensen niet goed lezen. Op vrijwel elk schoonmaakmiddel staat een waarschuwing:
Niet geschikt voor…’ of ‘Eerst testen op een onopvallende plek.’
Doe dat alsjeblieft en voorkom vervelende vlekken! Kies pH-neutrale reinigers voor gevoelige oppervlakken zoals natuursteen, hout of delicate stoffen. Door bewust om te gaan met schoonmaakmiddelen, voorkom je vlekken, verkleuringen en frustraties. Want schoonmaken moet je huis frisser maken – niet vlekkeriger 😉
Heb jij weleens een vlek veroorzaakt met een schoonmaakmiddel? Laat het me weten in de reacties! 👇