Word je anders, en hoffelijker behandeld in een rok?

Rok dragen

Voordat ik verder ga, zeg ik het zelf maar vast: dit is een hele ‘foute’ post. Hij gaat namelijk over een Amerikaanse blogger, Janine, die schrijft dat ze in lange rokken veel hoffelijker wordt behandeld door mannen. Voor haar is een rok dragen belangrijk.

Dat zou voer voor boze reacties kunnen zijn. Maar ik wil het er toch over hebben, omdat ik het zo’n fascinerende observatie vind van haar!

De kracht van een lange rok dragen

Janine schrijft in haar blogpost dat veel vrouwen in haar omgeving zich vrij mannelijk kleden. Sterker nog, volgens haar dúrven vrouwen zich soms zelfs niet vrouwelijk te kleden. Maar Janine observeert dat je met een lange rok aan, prettiger behandeld wordt als vrouw.

‘When I came home to be with my baby, I gave up my stylish pantsuits and slim skirts. I moved over to long skirts, and I discovered that if I was heading to a door and smiled at the man coming the opposite way, and slowed down a little, he would quicken his step to open the door, put my grocery cart away, help me get something off a high shelf, etc. Men had always been very polite at work with doors and elevators, but I was getting better treatment running errands than ever before – and it was due to those long skirts and a smile.’

Met lange rok beter behandeld

Vooral haar ervaring bij een reuzenrad vond ik interessant. Janine schrijft dat ze daar wel vaker in was geweest, maar dit keer droeg ze een lange witte rok. En ineens hield de man het deurtje voor haar open. Hij controleerde bovendien of haar gordel wel goed zat. Dat deed hij niet bij de andere mensen, schrijft Janine een beetje triomfantelijk. En ze weet wel hoe dat komt:

‘Because I was wearing a long, white skirt, that’s why. I was feminine and his natural masculine instincts led him to help me.’

Een paar maanden later gingen ze weer naar het reuzenrad. Dit keer droeg Janine een broek. En wat denk je? De meneer hielp haar dit keer niet. Als dat geen bewijs is voor de kracht van een lange rok, dan weet ik het ook niet meer ; )

Ik draag altijd lange rokken

Nou wil het geval dat ik altijd (lange) rokken draag. Simpelweg omdat ik net de irritante Prinses op de erwt ben. Ik voel altijd alles, en kan er niet goed tegen als er iets tegen mijn lichaam zit. Rokken bieden lekker veel vrijheid.

Volgens Janine zou dit betekenen dat ik altijd heel hoffelijk behandeld wordt door het mannelijk geslacht. Maar omdat ik nooit broeken draag, weet ik het verschil dus niet. Niettemin, kan ik wel zeggen dat ik niet het gevoel heb dat ik overal enorm hoffelijk behandeld wordt. Maar misschien zou het in een broek nog minder zijn ; )

Experiment

Janine roept vrouwen op om een experiment te doen. Draag een dag een rok, en een dag een broek. En tel dan hoeveel mannen je hoffelijk behandelen. Het idee is dat als je een rok draagt, je meer hoffelijke momenten zult tellen dan in een broek.

Nieuwsgierig naar de post van Janine? Die vind je hier.

N.B. Ja, ik weet dat deze post niet feministisch is, en niet past in de trend van genderneutraal.

Wat vind jij van Janines idee over de kracht van de lange rok?

Similar Posts

51 Comments

 1. Ik draag vaak broeken, maar ook wel rokken en jurken en het is me echt nog nooit opgevallen dat ik in een rok anders behandeld word. Ik zal er eens op letten…

 2. In het dorp waar wij wonen draagt het merendeel van de vrouwen altijd een rok.
  Ik heb niet het idee dat zij hoffelijker worden behandeld.

 3. Ik draag soms een lange rok of jurk maar vaker een broek. Ik heb nog nooit gemerkt dat ik hoffelijker werd behandeld in mijn rok/jurk.
  Alleen toen ik in een rok met een voet in het gips en met krukken liep merkte ik verschil.
  Lag het aan de rok………

 4. Ik draag ook zelden een broek. Dat houdt met tien keer per jaar echt wel op. Dus helaas, ik kan je niet echt het verschil vertellen. En ik voel me trouwens in een broek ook echt ‘gevangen’. Het zit allemaal zo strak en ik voel ‘m overal. Geef mij maar een fijne rok. Staat me trouwens ook beter dan een broek, vind ik zelf.

 5. Als mijn schoonzoon zijn jurk (djelleba) aanheeft, dan wordt hij anders behandeld. ;)

  Nee, ik denk dat dit op weinig studie is gebaseerd de conclusie van deze dame. Misschien meer op wat zij wilde uitstralen met die rok. En dat kan ook met een broek.

 6. iets heel anders.. als ik met hond fiets wordt er naar me gelachen en geknikt.. zonder hond achterop ben ik een van de vele fietsers
  als ik bewust glimlach tegen het winkelpersoneel, de mannen bij de fietsenstalling, de conducteur enz. word ik altijd beloond met een glimlach terug door vrouwen en mannen.. dus hoe je kijkt.. is belangrijk, misschien voelt deze vrouw zich veel prettiger in rok en straalt ze dat ook uit.. ik heb dat met schoenen, met platte schoenen aan voel ik me sportief.. draag ik een hakje dan voel en loop ik ook anders.. vrouwelijker, ik merk dan geen verschil in behandeling van mannen trouwens.

 7. Van de oorspronkelijke post word ik heeeeel kriegelig; die van jou kan ik prima hebben ;) Het reuzenrad is nog een soort van direct bewijs voor haar theorie, zij het anekdotisch, maar met de rest overtuigt ze me niet. Het feit dat ze als jonge moeder haar broeken verruilde voor zwierige rokken geeft wel aan dat er toen meer veranderingen waren in haar leven en daardoor wellicht ook in haar uitstraling.

  Verder vind ik Biekes reactie wel een sterke. Als je meer opvalt – doordat je iets draagt of bij je hebt – en/of je je zelfverzekerder voelt, heeft dat sowieso effect op hoe anderen reageren.

 8. Hoi Nicole,

  meestal draag ik broeken en zo nu en dan een jurkje.
  Ik heb welgeteld één lange rok.
  Maar die heb ik dus niet vaak aan.

  Vandaag las ik in de krant, dat de Japanse werkneemster aan het protesteren zijn, omdat ze altijd hoge hakken moeten dragen.
  Rokken en hoge hakken… brrr… niks voor mij!

  Maar ik vind het wel mooi staan!
  Groetjes van Marlou

 9. Bij de oorspronkelijke bevolking van Taiwan dragen vrouwen broeken en mannen rokken. Toch had ik de indruk dat de vrouwen daar hoflijker behandeld worden. En denk je dat Scotten in een kilt beter behandeld worden?

  Dat reuzenrad heeft gewoon te maken met een lang wit kledingstuk. Kan dus overal tussenkomen en is zo smerig. Die man wilde gewoon geen claims oplopen. Als ze een witte broek met slobberpijpen had gedragen of een witte sjaal tot op de grond, dan had hij haar net zo voorzichtig/omslachtig behandeld.

  Als man maakt het mij weinig uit. Gewoon dragen wat je lekker vindt en waar je anderen geen overlast mee opzadelt. Denk aan een sleep die de draaideur vastzet. ;-)

 10. Ik ga mee met Ximaar wat betreft het reuzenrad. Zelf merk ik niet dat mannen galanter zouden zijn als ik een rok draag. Ik denk dat het meer aan je eigen gedrag en uitstraling ligt.

 11. Misschien stelt Jannine zich wel hulpelozer op wanneer zij een lange rok draagt. Ik denk nl dat het daar mee te maken heeft. Als mensen (mannen en vrouwen) denken dat je het allemaal onder controle hebt, is hulp aanbieden minder natuurlijk.

  1. Als ik een überzelfbewuste modegevoelige carrièrekoningin zie aan komen aanmarcheren met een tikje bittere zelfgenoegzaamheid om haar mond, zijn mijn hulpvaardige instincten ook onder een dikke laag modder bedolven -en dan ben ik nog niet eens een man ;-) Instinct één = wegwezen!

 12. Hahaha, ik moest heel hard lachen, want mijn eerste gedachte is: “Moet je eens opletten wat een kórte rok doet”. En nee, dan bedoel ik ook niet zo’n ultrastrak en kort rokje. Maar gewoon als het is: een korte rok. Daar heb je ook succes mee hoor! Met het risico dat ik nu ook fout klink. Ooit met baby in de wandelwagen over straat gegaan. Ik was mijn ‘thuis’-outfit van spijkerbroek of chillbroek met t-shirt zo zat en besloot om met rok en stiletto heels aan te wandelen. Serieus zijn er nog niet eerder zoveel auto’s gestopt om mij rustig over te laten steken :D

 13. Wat een geweldig artikel, heerlijk (en gelukkig) met een grote korrel zout. Zelf ben ik heel erg bezig met feminisme maar ook met: doe lekker waar je je goed bij voelt.

  Desalniettemin vond ik het even heerlijk om dit te lezen. Zelf draag ik vanalles: jurkjes, broeken, rokken, lang én kort(er). Merk zelf niet veel verschil maar hey, ik heb er ook nooit bewust op gelet ;).

 14. Ik denk niet dat het veel te maken heeft met de rok: ze vertelt er namelijk ook bij dat ze lachte en ja, dan krijg je ook meer hulp. Ik draag bijna alleen maar broeken, maar mannen houden ook gewoon deur open, zijn behulpzaam enz.

 15. Ik vind rokken en jurken heel leuk, koop ze vaak maar draag ze weinig.
  Het allerliefst heb ik een spijkerbroek aan.
  Ik merk niet dat ik anders behandeld wordt als ik een keer een rok draag, ik denk wel dat een lach invloed heeft op hoe mensen op je reageren.

 16. Nee dat denk ik niet. Wellicht wanneer je in een mooi mantelpakje en op goede hakken loopt? Dan straal je ws allure uit. Maar er zijn ook hele lelijke lange rokken dus denk niet dat het ‘over het algemeen’geldt. Een krachtige uitstraling en zelfverzekerdheid, dan maak je indruk!

 17. Een statistiek van een is geen statistiek. Maar het ziet er altijd wel gezelliger uit. Een ander aardig experiment boor deze blogger, zou een man in rook ook hoffelijker behandeld worden?

 18. Ik kijk meestal vriendelijk en autos stoppen bijna altijd voor mij als ik wil oversteken. Ook houden mijn collega’s vrijwel altijd de deur voor me open en ze halen regelmatig koffie voor me. Ik (v) draag naar het werk altijd een broek.
  Het is me opgevallen dat ik met nog veel meer welwillendheid tegemoet werd getreden wanneer ik met mijn kleine kinderen op stap was. Wat dat betreft zijn baby’s een hele goede accessoire. Je kan ze ook best eens een uurtje lenen, dan merk je het verschil!

 19. Komt doordat je in Nederland woont (: Het is daar meer ingeburgerd dat mannen en vrouwen gelijk zijn – en dat gaat ten koste aan het deuren voor je openen en spullen aanreiken als je er zelf niet bij kunt.

  1. Dat is doorgeslagen feminisme inderdaad, heel jammer dat daarmee ook de wellevendheid afgeschoten wordt. Natuurlijk heb ik zelf ook handen, maar ik open ook deuren voor anderen en vind het fijn als een ander dat voor mij doet.
   Ik kan best bij de hoogste schappen en voor kleine dames of oudere pak ik daar iets van af, maar met een batterij hipsters in het gangpad, rond vieren, ga ik ze geen riant uitzicht op mijn opkruipende boezem bieden.

 20. Haha dat is apart zeg. Ik heb in Nederland niet het idee dat je als vrouw anders behandeld wordt als je een rok aan hebt. Of misschien komt het omdat ik bijna nooit roken draag wahah.

 21. haha ik vind het een mooi experiment. Ik merk alleen maar dat als ik een rok draag de mannen me meer nastaren of kijken, niet dat ze me hoffelijker behandelen. Helaas, pindakaas!

 22. Ik denk dat het iets met haar cultuur te maken heeft en met onze. Hier is het, nu zal ik bekennen dat ik niet weet hoe het in haar cultuur is, maar dat het hier normaal is om broeken, maar ook rokken te dragen. Misschien dat het daar veel minder normaal is.

 23. Sinds ik dik ben nou ja dikker draag ik broeken omdat met rokken me benenen zo tegen elkaar aan schuren. Maar als ik weer wat slanker ben dan loop ik het liefst in rokken het geeft idd meer vrijheid. Maar of ik daardoor ooit hoffelijker behandeld werd dat denk ik niet.

 24. Ik heb het ook lang niet gedurfd om rokken en jurken te dragen, en dan voornamelijk de langere. Heb dan ook aardig wat ‘tuttige’ opmerkingen gehad vanuit mijn omgeving, maar dat ik ze nu draag is zo bevrijdend haha!

  1. Ik als man vind korte rokken bij een vrouw met normaal postuur sexy.
   Maxi rokken vind ik bij alle vrouwen mooi staan.
   Mijn voorkeur gaat uit naar geplisseerde maxi rokken, heel elegant.
   En ze zijn heerlijk om te dragen zo vrij en luchtig!

 25. Ik draag niet zo vaak rokje vooral als je met di fiets moet dat vind ik best lastig en met weer moet ik opletten, anders krijg ik koude voeten/benen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.