Rebible: oude verhalen met nieuwe ogen bekijken door de vrouw achter Happinez

9200000079579098Waarom liep Jezus over het water?

Was de slang uit het paradijs wel echt zo slecht?

Is het echt gebeurd? Is dat belangrijk?

Wat hebben we nog aan de bijbelverhalen uit onze jeugd?

Dit zijn zo maar een paar van de vragen die me troffen op de achterflap van het boek Rebible. Het zijn stuk voor stuk vragen waarvan ik denk: ‘Oh inderdaad! Dat zou ik ook wel eens willen weten!’

Laten dit boek eens nader bekijken!

Rebible van Inez van Oord

Rebible is een boek van Inez van Oord. Inez van Oord is bij veel mensen bekend als de bedenkster van het blad Seasons en later het tijdschrift Happinez. Happinez is een tijdschrift over ‘bewustwording en spiritualiteit’. Je vindt er verhalen en artikelen over Boeddhisme, Hindoeïsme, lama’s, monniken en vele andere spirituele stromingen.

Maar niet over de bijbel!

En dat is eigenlijk best apart, als je bedenkt dat de bijbel al eeuwenoud is, en waardevolle verhalen bevat. Dat vond Inez van Oord dus ook, en daarom schreef ze een boek over bijbelverhalen. Ze deed dat samen met haar broer Jos, die theoloog is.

En dat werd het boek Rebible.

Rebible: wat kun je ervan verwachten?

Rebible is een heel persoonlijk boek: het gaat over Inez’ ontdekkingstocht in de bijbel. In het voorwoord schrijft ze:

‘De keuze van de verhalen is niet per se evenwicht maar is puur gebaseerd op wat ik mij herinner; de plaatjes in de lagere-schookklas, de beelden in mijn hoofd. Wat hebben we nog aan die verhalen uit onze jeugd. Ik heb er toen niets van begrepen. Tot nu, tot dit boek.’

Rebible is verdeeld in 4 stukken:

  1. Voorwoord
  2. Oude Testament: het verhaal van de slag, Noach, Babel, De Jacobsladder, Mozes en de 10 geboden, Elisa op de Berg, Job: over verdriet en tegenslag.
  3. Nieuwe Testament: geboorte Jezus, de wonderbare visvangst, de wonderbare spijziging, Jezus loopt over het water, de overspelige vrouw, het verraad van Judas, het verhaal van de kruisiging.
  4. Nawoord

Inez van Oord behandelt de genoemde verhalen, en probeert er betekenis aan te geven.

Het boek is heel mooi vormgegeven, en er staan prachtige afbeeldingen in.

Inez van Oord: weerstand tegen de bijbel

Voordat Inez van Oord aan rebible begon moest ze eerst even haar eigen weerstand tegen de bijbel overwinnen. Iets wat denk ik veel mensen zullen herkennen.

Mijn conclusie over de Rebible

Volgens de officiële omschrijving is de Rebible een zoektocht naar de actuele betekenis en zeggingskracht van verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Dat vind ik ook wel een goede omschrijving.

Maar het spijt me te moeten zeggen dat de Rebible me tegenviel. Qua vormgeving is het prachtig, maar qua inhoud ben ik een beetje teleurgesteld. Ik had van te voren echt een idee van: ‘En nú gaan we het beleven!’ Ik had gehoopt op aansprekende interpretaties van oude bijbelverhalen; van een praktische vertaling en toepassing het moderne leven.

Abstract en geen antwoorden op de vragen

Maar ik vond dat Inez nog vrij abstract bleef in haar uitleg. Of ik ben te dom, dat kan natuurlijk ook. Maar ik heb niet echt duidelijke antwoorden gevonden op de vragen van de achterflap.

Neem nou de vraag: ‘Is de slang uit het paradijs wel echt zo slecht?’ Inez biedt als antwoord het idee dat de slang eigenlijk niet slecht is, maar een symbool is voor verandering. Dat kan ik nog goed volgen. Maar vervolgens geeft ze teksten als ‘Als je het leven als licht ervaart, dan ben je rijp voor het paradijs.’ En daar kan ik dan weer minder mee.

Wat de toepassing van die aloude verhalen betreft had ik dan meer aan de bijbelwijzer van Anselm Grün.

N.B. Overigens is Rebible ook een mooi kijkboek, want er staan prachtige afbeeldingen in.

Praktische informatie over de Rebible

Rebible is voor 24,99 te koop bij bol.com. Maar ik zou mijn geld er dus niet aan uitgeven.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

30 Comments

  1. Ik vind het dan toch jammer, net een heerlijk uitziend gerecht wat naar karton smaakt. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om niet uiterst zweverig antwoord te geven op deze vragen?

  2. Dank voor je eerlijke mening en review. Ik ben nog steeds op zoek naar een fijne kinderbijbel. Omdat ik mijn dochtertje wel iets wil meegeven (een betere uitleg dan “Goede Vrijdag is een dag dat je vrij bent” bijvoorbeeld. Haar basisschool is openbaar en zelf gaan we niet naar de Kerk. Maar haar iets meegeven wil ik wel. Vandaar dat dit mij ook interessant leek. Maar dus toch niet.

  3. Lijkt me een prachtig boek voor mensen die veel met de bijbel of geloof in zijn algemeenheid hebben. Ik hou toch meer van romantische of spannende boeken die ver weg blijven van geloof ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.