Prins Harry's boek Reserve review!

Prins Harry's boek Reserve

Hèhè, poepoeh, ik heb eindelijk Prins Harry's boek Reserve uit.

Ik geloof dat ik er al met al zo'n vier maanden over heb gedaan.

Hieronder mijn review van Reserve van Prins Harry.

Prins Harry boek Reserve: waar gaat het over?

Het boek Reserve van prins Harry gaat over.... Prins Harry! In dit boek vertelt prins Harry over zijn leven tot dusver.  Hij is 38 jaar. Zijn verhaal  begint zo ongeveer bij het plotselinge overlijden van zijn moeder prinses Diana door een auto-ongeluk. Onderwerpen die aan de orde komen in prins Harry's boek Reserve zijn onder andere:

 • Zijn verdriet om het verlies van zijn moeder, hoewel hij lange tijd gelooft dat ze nog leeft en zich gewoonweg verstopt heeft voor de paparazzi.
 • Zijn leven op school.
 • De relatie met zijn broer William en zijn vader.
 • Zijn zoektocht naar een zinvol bestaan, en zijn besluit om in het leger te gaan.
 • Wat hij meemaakte in Afghanistan.
 • Zijn reizen.
 • Hoe hij verlangt naar een partner.
 • Over diverse relaties die telkens weer stukliepen door de paparazzi.
 • Hoe hij Meghan Markle ontmoette
 • Het verhaal van hun ontluikende liefde, huwelijk en kinderen.
 • Hoe het werkt in het paleis: blijkbaar heeft elke 'royal' een eigen media team.

Veel informatie, maar ook veel onduidelijkheid

Enerzijds vertelt Harry best veel over zijn leven, anderzijds wordt er ook veel niet verteld of overgeslagen, waardoor je als lezer met vragen achterblijft. Zo is het mij nog steeds onduidelijk hoe dat nou precies werkt met de media teams van prins Harry, koning Charles en prins William, en waarom die elkaar beconcurreren.

Wat wel heel duidelijk wordt in prins Harry's boek

Maar er is één ding dat wel heel duidelijk wordt in prins Harry's boek Reserve, en dat is hoe vreselijk de Engelse roddelpers is. Ze hebben in zekere zin zijn moeder het leven gekost, en nu maken ze het leven van prins Harry en Meghan zuur.

De Britse roddelpers is amoreel

Alsof de haat en leugens die de pers verspreid over Harry en Meghan op zich al niet erg genoeg zijn, zorgen ze er ook nog eens voor dat gestoorde figuren denken dat het oké is om Harry en Meghan iets aan te doen. Volgens prins Harry brengt de Britse roddelpers brengt levens in gevaar en beschadigt ze. Het maakt journalisten niet uit of iets waar is of niet: zoals prins Harry het beschrijft, zijn ze allemaal uit op maar één ding: furore maken met hun artikelen en valse informatie, ongeacht wie ze daarbij beschadigen of pijn doen.

Prins Harry is in de steek gelaten door zijn broer, vader en oma

Iets anders dat als een rode draad door prins Harry's boek loopt is dat hij telkens opnieuw in de steek wordt gelaten door prins William en zijn vader Charles. Keer op keer smeekt hij hen om hulp, en keer op keer doen ze niks. Sterker nog, volgens prins Harry laten ze hun media teams leugens verspreiden over Harry en Meghan om er zelf beter van te worden. Het is echt afschuwelijk.

Prins William is een verwende en kleinzielige man

prins harry boek reserve
Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Prins William komt in Reserve over als een kleinzielig type dat zich verheven voelt boven prins Harry, die 'maar' reserve is. Prins William is een man die het ontbreekt aan zelfinzicht en compassie als het gaat om het lijden van zijn jongere broer. Hij vindt het belangrijker dat hem wordt recht gedaan, en voelt zich bij het minste of geringste 'in zijn kuif gepikt'. Aldus Harry.

Kate is een verwende, rigide vrouw

boek spare
Maximus0970, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

En zijn vrouw Kate komt in prins Harry's boek over als een rigide, geremde persoonlijkheid die zich druk maakt om banale dingen. Zo voelde prinses Kate zich zwaar beledigd toen Meghan haar vergeetachtigheid verklaarde met haar hormonen. Volgens prins Harry zou Kate hebben gezegd dat Meghan haar niet goed genoeg kende om iets te mogen zeggen over haar hormonen.

Koning Charles: verwende man, zonder zelfkennis

Charles komt er in eerste instantie nog wel vanaf als een liefhebbende, zij het onhandige vader. Maar later in het boek is hij vooral een heel ineffectieve vader die niet voor zijn zoon opkomt. En die zich gedraagt als een verwend kind.

prins harry's boek reserve
Mark Tantrum, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Tsja...

Je verzint het toch niet.

Als mijn zusjes mij zo zouden beschrijven dan zou ik, om in de termen van dit boek te blijven, zeggen:

'One is not amused!'

De penis van prins Harry

Met het risico dat ik een 'penalty' krijg van Google voor het woord 'penis,' in de media werd geschreven over het feit dat Harry het meermaals over zijn penis heeft in zijn boek. En dat klopt. Zijn 'jongeheer' is namelijk een beetje bevroren geraakt toen hij op de Noordpool was. En dat doet pijn. Ook was zijn penis enorm gevoelig geworden. Prins Harry verpakt zijn edele deel zelfs in een speciale 'pouch'. Hier toont prins Harry overigens wel humor. Hij vertelt:

'I went to the North Pole and now my South Pole is on the fritz.'

Prins Harry's boek Reserve: mijn conclusie

Ik vond het een lastig boek om doorheen te komen. Om verschillende redenen:

 • Het boek springt behoorlijk van de hak op de tak.
 • Bovendien vond ik de stijl waarin het geschreven is regelmatig tenenkrommend.
 • De stukken over prins Harry's tijd in Afghanistan vond ik ronduit saai, maar dat kan aan mij liggen. Wellicht zijn die wel degelijk interessant voor mensen die verstand hebben van oorlogsvoering.
 • Mijn interesse ging het meest uit naar de menselijke relaties in Harry's familie. En hoewel Harry daar enerzijds veel over vertelt, vind ik dat er veel meer ontbreekt. Hoe zit het bijvoorbeeld met zijn oma koningin Elisabeth? Ik dacht dat die echt 'de baas van het spul' was, maar in het boek krijg ik de indruk dat haar staf van mensen bepaalt wat ze mag en kan doen!

Maar bovenal vond ik het een deprimerend boek.

Het is akelig om te lezen hoe intens slecht prins Harry en Meghan worden behandeld door de pers en zijn familie. En dat terwijl Meghan blijkbaar een soort engel is, die uit de hemel omlaag is gevallen.

Als alles waar is wat prins Harry schrijft, dan vind ik dat hij heel slecht getroffen heeft met zijn familie.

Ik vraag me af wat Els van Steijn van de Windsor familie zou maken met haar boek De Fontein!

Op GoodReads krijgt het boek van prins Harry niettemin een 3,95!

Reserve van prins Harry kopen?

Wil je prins Harry's boek Reserve kopen? Ik raad het niet aan, omdat het matig geschreven is en van de hak op de tak springt. Maar goed, het kost 29,99 bij bol.com of je lokale boekhandel.

Ik las overigens de Engelse versie die Spare heet.

Heb jij het boek van prins Harry ook gelezen? Wat vond jij ervan?

Vergelijkbare berichten

15 reacties

 1. Ik heb het boek niet gelezen en ben dat ook niet van plan om te doen. Als er één bij mij overkomt als een kleinzielig, verwend ventje is het prins Harry wel. Die kan duidelijk de zon niet in het water zien schijnen.
  Afgeven op de media en er vervolgens duizenden zo niet miljoenen aan willen verdienen. Bah.
  En de liefde ontbreekt, anders zou je zo'n boek niet willen schrijven.

 2. Niet gelezen en ik ga het niet doen ook. Ieder zijn eigen leven en hij hoeft die van mij ook niet te lezen.

  Love As Always
  Dimario

 3. Om heel eerlijk te zijn interesseert het mij helemaal niet wat er zich afspeelt in de diverse koningshuizen van Europa. Hij wordt van mij in ieder geval niet rijker.

 4. Het lastige van dit soort boeken vind ik altijd dat ze één kant van het verhaal vertellen. En dan geloof ik dus best dat Harry het heel moeilijk heeft door de roddelpers, maar qua relatie met de rest van de familie vind ik dat dus altijd lastig. Ik heb het boek al sinds januari in reservering staan bij de bieb, maar het laat dus nogal op zich wachten...

 5. Ik ben bezig in Spare, de Engelstalige, originele versie. Tot nog toe is ook voor mij de stijl en de manier waarop het geschreven is niet erg aanlokkelijk. Harry komt op mij kinderlijk en verongelijkt over. Hij is natuurlijk ook getraumatiseerd, maar ik snap niet dat hij niet al in een veel eerder stadium hulp heeft gehad. Hij is, alsof er niets aan de hand was, na de dood van Diana weer naar kostschool gestuurd. Een jongetje van 13!
  Ik heb de Nederlandstalige versie bij de bibliotheek gereserveerd, want mijn Engels is eigenlijk niet goed genoeg om zo'n boek door te komen. Misschien haal ik het einde van "Reserve" wel?

 6. Ik kan me voorstellen dat prins Harry erg beschadigd is geraakt door wat er in zijn jeugd allemaal is gebeurd. Ik moet er zelf niet aan denken dat al mijn hebben en houden steeds in grote letters wereldkundig zou worden gemaakt. Ik denk dat de roddelpers zich zeker aan kwalijke praktijken schuldig maakt. Als ik Harry was zou ik me nu volledig uit het openbare leven terugtrekken en elke week een paar uur met een fijne psycholoog praten en in de luwte lekker mijn eigen leven leiden...

 7. Sorry dat ik het zeg maar Harry komt op mij over als een strontvervelende kleuter. Zeuren over dingen die in ieder gezin voorkomen.
  Mijn broer had ook de grootste slaapkamer en toen ik het huis uitging werd mijn oude slaapkamer ook logeerkamer/ computer kamer/ kastruimte. En ja en zijn nog steeds periodes dat mijn ouders meer tijd aan mijn broer en zijn gezin besteden dan aan mij. Ik ben alleen en ken de perikelen met opgroeiende kinderen niet. Ik heb/had daar geen hulp bij nodig.
  En mijn oma aan mijn vaders kant was een KRENG. Ze had 28 kleinkinderen en voor haar bestonden er maar 2. De rest deed er niet toe. Ook vond ze het leuk om haar eigen dochters tegen elkaar uit te spelen.

  Dus nee. Ik vind Harry een vervelend persoon die over alles zeurt, maar niets heeft gedaan om aan zichzelf te werken. Die al jaren in therapie is en nog steeds niet doorheeft dat hij te lang in behandeling is. Hij is over behandeld. Dat een deel van zijn problemen bij hem liggen en zijn vrouw en niet zijn familie.

  En ja de Britse roddelpers is brutaal en grof. Ze gaan ver over de grenzen van het fatsoen maar om dat je vader en broer te verwijten.
  Mijn advies: grow up and get a life. Kijk naar je tante en haar kinderen die een fijn leven hebben in hun zelf gekozen carrière.

  1. Het blijft natuurlijk een kant van het verhaal. Maar ik vind het onbegrijpelijk hoe twee broers, die zoveel meemaakten, zo'n afstandelijke relate kunnen creëren. Wat een verdriet zou Diana, hun moeder, daar om gehad hebben.

  2. Jeetje, je oma klinkt erg onprettig inderdaad M!

   Je hebt een goed punt wat betreft zijn tante en nichtjes. Die hebben inderdaad een goed leven opgebouwd ondanks alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.