Effectief huishouden

Potje voor collectanten

collectanten

Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft altijd hele handige, praktische tips.

Zo heeft ze standaard een apart spaarpotje met muntgeld voor collectanten in huis. Dus als er iemand aan de deur komt, kan ze heel makkelijk iets geven.

Geen kleingeld in huis

Dus toen de bezorger van het gratis huis-aan-huis-blad aanbelde en mij met hoopvolle blik Gelukkige Feestdagen wenste, moest ik aan haar denken. Want ik had natuurlijk weer geen kleingeld in huis. Na lang zoeken vond ik 5 cent. Beschaamd overhandigde ik deze schamele aalmoes.

‘Geeft niks hoor!’ zei de jongeling goedmoedig.

Maar ik beloofde gul: ‘Kom anders volgende week weer even langs, en dan geef ik je meer!’

Want sinds mijn kinderen ook folders en huis-aan-huis kranten hebben bezorgd gun ik bezorgers van harte een extra-tje. Dus heb ik afgelopen donderdag een tientje gepind, en dat in een speciaal potje gedaan.

Voortaan kan ik collectanten en krantenbezorgers iets geven!

Hoe doe jij dat met collectanten en bezorgers? Heb je ook een apart potje?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik heb ook een potje met muntgeld in mijn meterkast staan voor collectanten. Voor de wekelijkse krantenbezorgers heb ik in de vensterbank in de gang twee eurostukken liggen. In ons vorige huis had ik mijn boodschappentas plus portemonnee in de meterkast. Nu heb ik mijn tas boven staan. Ik vind het niet fijn om eerst naar boven te lopen en een collectant lang te laten wachten aan de deur. Ik vind het ook geen veilig gevoel voor mezelf. De mannen vinden zo’n potje ook handig, want ik geef gewoon aan alle collectanten van goede doelen.
  Ik heb tegenwoordig ook een briefje op de deur dat ik niet doe aan donateurwerving, niks aan de deur koop, maar dat collectanten welkom zijn. Het werd hier wat al te absurd met die werving en verkoop en vaak nog opdringerig ook. Briefje werkt erg goed :-)

  1. Hier op het platteland komen zelden mensen aan de deur. Heel soms een verdwaalde Jehova getuige. Maar rond de jaarwisseling wel wat meer, omdat verenigingen dan oliebollen en zo komen verkopen.

 2. Aan zulke vriendinnen heb je wat!
  Ik heb ook een potje met kleingeld. Voor collectanten en voor zakgeld voor de kinderen. Postje is wel vaak sneller leeg dan dat ik kleingeld er in kan doen :-/

 3. Wij hadden dat vroeger ook, maar het potje werd steeds gebruikt voor vergeten boodschappen (lees: kinderen vonden geen chips in de kast in het weekend) en toen ben ik er mee opgehouden. Maar we zijn nu heel wat jaren verder en onze ervaring met de krantenbezorger (hij belde een week vroeger aan dan ik had verwacht, en ik stond met bijna lege handen) hebben me doen besluiten weer eens wat munten apart te leggen. Scheelt weer bibberen bij de deur, of binnenlaten van volstrekte vreemden.

 4. In het verleden heb ik ook wel eens lopen zoeken naar kleingeld. Tegenwoordig hebben we altijd wat liggen in het sleutelkastje naast de voordeur.

 5. Bij de kringloop zag ik laatst een Marokkaans leren spaarpotje met drukknop aan de onderkant en toen kreeg ik diezelfde ingeving. Werkt perfect!

 6. Jawel, bij ons staat er altijd een potje met kleingeld in de keuken. Soms voor onszelf maar ook voor collectanten. En toen deze week de eerste bezorger voor de deur stond, heb ik het potje kleingeld dichterbij de deur gezet en gelijk het potje bijgevuld :-)

 7. Ik moest even denken hoe ik dat deed, maar ik kan het me niet echt herinneren. Sinds een tijdje woon ik in een flat en die is erg groot en komen er eigenlijk geen collectanten langs.

 8. Wat een goed idee! Ik loop ook altijd in jaszakken te voelen of er nog wat kleingeld te vinden is haha. Ik ga ook maar eens zo’n potje in de hal neerzetten ????????

 9. Wij hebben een pot staan met klein geld, deze zit vrijwel altijd ruim half vol. Ik betaal vaak met papieren geld en bij thuiskomst gaan alle munten in de pot.

 10. Wauw zo slim bedacht! Ik loop altijd heel moeilijk te zoeken in mijn portemonnee. En soms moet ik heel awkward naar de deur lopen om te zeggen dat ik niks heb….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.