Plofklas: zit jouw kind in een plofklas?

plofklassen

Ik kan altijd erg genieten van bepaalde termen en uitdrukkingen! Iedereen kent denk ik wel de term ‘plofkip’. Maar tegenwoordig heb je dus ook plofklassen! Een plofklas is een klas met meer dan 30 leerlingen.

Mijn jongste dochter zit in zo’n plofklas op de middelbare school.

Zo’n grote klas lijkt me niet ideaal. Want het is vol, en vraagt veel van de leerkrachten denk ik. Zeker in combinatie met zorgleerlingen in de klas. Je moet het als juf of meester toch allemaal maar doen.

Maximaal 29 kinderen per klas?

SP-Kamerlid Tsjitske Siderius komt daarom met een initiatiefwet. Daarin wordt vastgelegd dat het maximale aantal leerlingen per klas 29 is. De gemiddelde groep moet uit 23 leerlingen bestaan. De SP vindt namelijk dat groepen met meer dan 3o kinderen niet verstandig zijn.

Maar staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de grootte van de klassen.

Dat vind ik wel bijzonder, aangezien de overheid zich verder voortdurend bemoeit met het onderwijs!

Mijn kinderen en hun klassen

Toen we naar het platteland verhuisden kwamen mijn jongste twee kinderen terecht op een kleine school. Ze zaten in klassen met gemiddeld zo’n 8 leerlingen! Achteraf bezien dus heel erg luxe. Zeker als je het vergelijkt met zogenoemde plofklassen. Toen we nog in de stad woonden zaten ze geloof ik in klassen van rond de dertig leerlingen. Net niet genoeg om officieel een plofklas te zijn.

De zoon van één van mijn maandagochtend koffievriendinnen zit nu in de eerste klas van de middelbare school. Hij zit wel in een plofklas. Het wrange is dat als er twee leerlingen meer in die klas hadden gezeten ze de klas hadden gesplitst in twee klassen! Dat was denk ik een stuk fijner geweest.

Conclusie over plofklassen

Ik kan me niet voorstellen dat plofklassen goed zijn voor kinderen. En ook niet voor de leerkrachten en het onderwijs. Een klas met gemiddeld 23 leerlingen lijkt mij een stuk fijner. Maar ja, dat moet financieel natuurlijk ook allemaal maar kunnen.

Hoe groot is de klas van jouw kind? En hoe bevalt dat?

Similar Posts

52 Comments

 1. Hier geen plofklassen. Gelukkig niet!
  Onze oudste zit in een (examen)klas van 14 jongens.
  De tweede zit in e eerste klas van het middelbaar onderwijs in een klas van 15 leerlingen. De derde zit in groep 7 samen met 18 andere kinderen.
  En ons piepkuiken zit n groep 6 in een groep van 18 kinderen.
  Ik vind die kleine klassen erg prettig, zo krijgen de kinderen tenminste de aandacht die ze nodig hebben.
  En dat is voor sommigen van onze kinderen erg belangrijk…

 2. Onze zoon (kleuter) zat eind vorig jaar in een klas met 35 kinderen.
  Ik vond het niet normaal en zeker niet goed voor zoon (kwetsbaar kindje) en ook niet voor andere kinderen.

  Er zitten meerdere kwetsbare / anderstalige kinderen in de klas.
  En dan 35 kleuters…
  Zoon heeft daar echt niets geleerd die laatste weken en het was echt niet goed voor hem.
  Ik vroeg me op een gegeven moment zelfs af of de juf de boel wel overzag.
  Waarschijnlijk niet, want er was veel naar gedrag onderling.

  Dit is geen onderwijs, maar het ophokken van kinderen.
  En met de overheveling van alle zorgkinderen naar gewone scholen vind ik dat ze ook iet met de grootte van de klassen moeten doen.
  Kinderen én leerkrachten verzuipen op deze manier.

  Ondertussen zitten er bij zoon alweer 25 kinderen in de klas.
  Ik hou mijn hart vast.

  1. 35 lijkt mij ook veel te veel. Zeker als je een wat kwetsbaarder kind hebt. En als juf kun je toch ook onmogelijk 35 kinderen allemaal tegelijk in de gaten houden.

   Zijn er niet scholen in de buurt met kleinere klassen? Hoewel ik weet dat je als ouder niet zo snel verandert van school. Ik vond dat ook altijd een grote stap.

  2. Geen andere opties in de directe omgeving jammer genoeg.

   We kijken het dit jaar aan en ik ben van plan om er meer achteraan te gaan zitten als de klas te groot dreigt te worden.

 3. Ooit zat ik zelf blijkbaar in een plofklas al hadden ze destijds nog nooit van deze term gehoord. Ik zat op de lagere school (dat heette destijds zo) in een klas met 42 meisjes en we waren bijna allemaal braaf en afgericht door de nonnen. We zaten uren met de armen over elkaar en waren muisstil. We wisten niet beter, raar eigenlijk.
  Mijn kinderen zaten op een basisschool met totaal zo’n 32 leerlingen en dus hele kleine klassen. Voor hen was de overgang naar de middelbare school met veel grotere klassen best een grote overgang. Ik heb geen idee hoe groot de klassen waren, het zal wel wisselend geweest zijn.
  Tja meneer Dekker heeft het waarschijnlijk te druk met het zich bemoeien met de inhoud van de publieke omroep om ook nog tijd te vinden zich in te zetten voor de grootte van de klassen ;)

  1. Dat is nou eens interessant Godelieve! Jij zat in een klas met maar liefst 42 meisjes en het was stil en ging goed.

   Ik denk dus dat de moderne onderwijsvormen ook onrust in de hand werken. Dat mag je meestal niet zeggen omdat het allemaal Leuk moet zijn. Maar ik denk soms echt wel eens: ‘Kunnen ze niet weer gewoon gaan lesgeven?’

   En die onrust dan in combinatie met overvolle klassen….

  2. Dat het in die tijd beter was zou ik niet willen beweren. Misschien wel gemakkelijker voor de docent maar gezellig was het absoluut niet. Soms kreeg je straf terwijl je niets fout had gedaan. Angst was onderdeel van het systeem en dat belemmert de ontwikkeling van kinderen.

  3. Angst vind ik ook niet goed. Maar dat het niet zo gezellig was, vind ik dan weer geen punt. School is toch ook om te leren.

   Erg dat nonnen kinderen zo bang maakten. Maar destijds ging je natuurlijk ook niet per sé het klooster in omdat je een roeping voelde.

 4. Nooit gehoord van de term plofklas! De oudste zit in groep 5 met zo`n 26 leerlingen. De jongste zit ineen combinatie klas, groep 1-2. Ze zijn gestart met zo`n 22 leerlingen volgens mij maar door het jaar heen komen er nieuwe leerlingen ( De kinderen die 4 worden en gaan starten op de basisschool ) Aan het einde van het schooljaar zitten rond de 32 leerlingen waarvan er weer zo`n 8 tot 10 doorgaan naar groep 3 na de zomervakantie. Ze hebben 3 van deze combiklassen op school, dus uiteindelijk starten ze met zo`n 25 leerlingen in groep 3 volgend jaar.

 5. Zelf heb ik in het voortgezet onderwijs gewerkt en persoonlijk vond ik die hele grote klassen (zeg, boven de 25 leerlingen) doodeenvoudig niet te doen. Misschien zijn er superdocenten die dit wel aankunnen, maar in een lesuur van 50 minuten kon ik onmogelijk mijn aandacht voldoende verdelen over alle 30 (en soms méér!) leerlingen.
  Inderdaad, wat het onderwijs betreft, bemoeit de overheid zich óveral tegenaan. Zo vindt de overheid ook dat je moet ‘differentiëren’. Dat betekent dat je ieder kind op zijn eigen niveau onderwijs aanbiedt. Leerlingen die een grotere leerbehoefte hebben, biedt je verbreding en verdieping. Leerlingen die minder goed meekomen, spijker je extra bij. Doe dat maar eens met dertig kinderen tegelijk!
  Het ligt dus voor de hand dat die ‘plofklassen’ niet werken. Dat is niet te doen voor een docent en de kinderen zijn daar de dupe van.

 6. Ik heb altijd in plofklassen gezeten. 30 leerlingen en meer. En nee, het is inderdaad voor de leerlingen maar ook voor de leraren vaak veelste veel! Moet echt een oplossing voor komen.

 7. De term plofklas is mij onbekend. Onze dochter heeft er op de basisschool nauwelijks last van gehad. Het was een zeer kleine school met net 100 leerlingen. Er werd gewerkt met combinatiegroepen van zo’n 20 leerlingen. Op haar montessori middelbare school zijn de klassen wisselend en wordt er veel gewerkt met clusters van diverse leerjaren. Dus ook hier geen extreem grote klassen.

  1. Dat is dan weer het voordeel van een kleine school. Dat had ik dus ook met mijn twee jongste zoons met dat plattelandsschooltje.

   Maar steeds meer van die kleine schooltjes moeten sluiten omdat ze te weinig leerlingen hebben.

 8. Zo’n 25-30 kinderen hier. En dat is best veel! Ook fysiek gezien te veel voor de ruimte in het lokaal… Ik zou er persoonlijk knettergek worden als ik daar moest zitten werken, de hele dag, tussen het gekakel en geduw en getrek op de vierkante centimeter.

  Oudste zát heel luxe (voor randstad begrippen) in een groep 8 met 23 lieve kinderen, nu in een brugklas met 30 waar er ook best een paar strontvervelend zijn. En dat voor een brugklas waar het toch al zwaar is? Bizar.

 9. Vroeger heb ik een enkele keer les gegeven aan plofklassen. Dan was ik ‘s avonds flink moe. Zeker als er een aantal leerlingen met moeilijk gedrag in zo’n klas zaten,kwamen de lieve kinderen aandacht te kort. Soms kon ik dat “goedmaken”door in de pauze even met een klein groepje te praten.

  1. Ik kan me je moeheid levendig voorstellen. Het lijkt me ook echt niet eenvoudig om aan zoveel pubers les te geven.

   Sympathiek dat je in de pauze aandacht gaf aan de ‘lieve kinderen’.

 10. Mijn zoon zit op dit moment in een groep met 18 kinderen, maar in de loop van het jaar komen daar nog wel kinderen bij (is een groe 1/2 combinatie). En op dinsdagmiddag is het groep 2 middag, dan zijn er maar 9. Er is bij hem op school in de bovenbouw wel een plofklas. Volgens mij met 33 leerlingen. Dit vraagt inderdaad veel van de leerkracht. Ik ben ook voorstander van kleinere klassen, dan kan elke leerling goed de aandacht en zorg krijgen die het nodig heeft. Maar helaas zijn daar vaak de financiële middelen niet voor.

  1. De groep 1/2 combinatie groeit inderdaad in de loop van het jaar, omdat daar de nieuwe kleutertjes instromen.

   Kleinere klassen kosten inderdaad meer geld. Maar ik stel me zo voor dat ze op de lange duur echt veel beter zijn.

 11. Zelf heb ik zowel op de basisschool als de middelbare school altijd in een plofklas gezeten. Eigenlijk beviel mij dat prima! Er is altijd wel iemand waarmee je het goed kan vinden en het heeft me heel erg over mijn verlegenheid heen geholpen.
  Ik kan me wel voorstellen dat het nu, met meer zorgleerlingen in de klas, wel anders is dan 10-15 jaar geleden toen ik op school zat.

 12. Van die term had ik nog nooit gehoord.
  3 van onze kinderen zitten dus in een plofklas. In groep 4 zit onze zoon in een klas van 34.
  In de brugklas een andere zoon in een klas van 32. En onze oudste in VWO-4 in een klas van 32. Maar dat is maar voor een deel van de lessen. In de clusterlessen zijn het er vaak minder.

 13. Hier (bijna) altijd plofklassen (op verschillende scholen en ook op het middelbaar).
  Twee keer meegemaakt dat een klas werd gesplitst ook groepen 8 met 41 leerlingen meegemaakt die niet werden gesplitst.

 14. Ik werk natuurlijk zelf in het onderwijs. Een klas met 30 kinderen is veel zeker nu met passend onderwijs. Een klas vol kinderen en dan ook nog kinderen die speciale aandacht nodig hebben is niet goed voor het onderwijs!
  Ik werk zelf in het speciaal onderwijs en dan is max 16 kinderen goed. De kinderen hebben veel structuur nodig, werken met persoonlijke doelen, eisen toch wel wat aandacht. Ik hoop iig dat ze snel stoppen met bezuinigen en de klassen iets minder groot maken en zorgen dat de leerlingen zich veilig voelen in een groep. Dan pas komen ze tot leren.

  1. Dat is ook een interessant punt dat je noemt Marjon: dat een kind zich veilig moet voelen in de klas om open te staan voor de leerstof.

   Mijn middelste zoon zit nu op het speciaal onderwijs en zit in een klas met maar 10 kinderen.

 15. Haha sorry het woord plofkip zorgt ervoor dat ik nu allemaal pubers verward en met grote ogen in een klas opgevouwen zie zitten. #beelddenker.

  Maar wat je zegt; het lijkt me niet erg leerzaam! Heb zelf ook in een grote klas les gehad en het leid echt enorm af. Niet zo handig.

 16. A heeft een kleine klas, met maar 21 kinderen ofzo. Geluk, want de klassen er omheen zijn allemaal groter.
  Zelf had ik ooit een klas van 36 kinderen waarvan er 4 op een ander niveau werkten of op een andere manier andere aandacht nodig hadden. Dat was ook erg zwaar

 17. Nog nooit van gehoord hihi van plofklassen. Bij de lagere school van m’n jongste zitten zo’n 15 kinderen een een klas, en als ik t zo lees is dat een luxe.
  Op het vervolg onderwijs van m’n zoon en dochter zitten ze op 25 kinderen ongeveer per klas. Het lijkt mij ook wel pittig voor een leerkracht, vooral voor puberende jongeren om les te geven

 18. Ik ben leerkracht en zou het ontzettend fijn vinden als de klassen weer kleiner worden, zeker in het kader van passend onderwijs. Er komen meer zorgleerlingen op reguliere basisscholen, maar de groepen worden groter. Dit kan niet anders dan ten koste gaan van het onderwijs. Ik mag momenteel echt niet klagen, want ik werk op een hele kleine basisschool en heb momenteel maar 14 kinderen in mijn groep 3/4. Ik kan heel gericht alle kinderen aandacht geven en hierdoor veel meer uit mijn lesgeven halen!

  1. Je vat het mooi samen Theemetboekjes: meer zorgleerlingen op reguliere scholen, maar grotere klassen!

   Wat klopt hier niet.

   Fijn dat je op een kleine basisschool kunt werken waar nog ruimte en tijd is om kinderen aandacht en goed les te geven.

 19. Het lijkt mij voor het kind, ouder en docent vervelend. Op dit moment zit mijn dochter in een combinatieklas groep 4-5 en die is behoorlijk groot maar ze hebben deze groepen al gesplitst.

  Mocht ze ooit in een plofklas terecht komen dan weet ik dat ik extra alert zal zijn.

 20. Ik had nog niet eerder van de term plofklas gehoord. Mijn oudste zit in een groep met 29 kinderen en mijn jongste zit met totaal 32 kinderen in groep 3. Eigenlijk vind ik dat ook te veel, maar bij ons op school staan ze vaak met twee juffen/meesters in de klas. Dat is wel heel fijn. Er worden gedurende de dag groepjes leerlingen uit de klas gehaald en die krijgen bijvoorbeeld extra uitleg of meer uitdagende werkjes. Het ligt ook een beetje aan de juf of meester denk ik. De een kan de kinderen beter onder controle houden dan de ander.

  1. Dat is zeker waar. Op de basisschool in de stad kreeg de klas van mijn zoon op een gegeven moment een mannelijke leerkracht en dat gaf enorm rust in de klas. Die man kon veel beter orde houden.

 21. Ik ben bang dat Jay hier ook in een plofklas komt! Ik vind het wel veel hoor meer dan 30 kinderen, maar hier zijn ze er wel mee bezig op de school waar hij heen gaat dus hopelijk verandert het snel!

 22. Mijn nichtje woont in een klein dorp en om de sluiting tegen te gaan zit haar dochter nu in de klas met 4 groepen. Groep 3, 4, 5 en 6. Als ze op school werkjes moet doen dan zit ze met een koptelefoon op voor de herrie…. Mijn spruiten zijn nog niet zo oud, maar ik ben benieuwd!

 23. Anna heeft 11 kinderen van haar eigen jaar en 9 van groep 2 in de klas. Maar omdat ze in de kleuterklas zit loopt dat aantal dus nog een beetje op.

  Op de basisschool vind ik kleine klassen wel belangrijk, maar op de middelbare school vind ik het individuele contact met de leraar minder belangrijk, omdat je toch geen klassenleraar meer hebt. Ik zat op een grote en een kleine middelbare school en vond die grote veel fijner, omdat je dan veel kan uithalen zonder dat het opvalt. haha ;-)

 24. Volgens mij zaten wij met 32 kinderen in een klas, nooit problemen gehad op welk vlak dan ook. Het was ook gewoon normaal, dat was overal zo. Ik denk dat de leerkrachten/school meer zegt dan de hoeveelheid kinderen.

  1. Ik ben werkzaam in het (basis)
   onderwijs en mag niet klagen over het aantal leerlingen dat ik in de groep heb, voor de kinderen zijn plofklassen niet alleen niet leuk en slecht voor hun ontwikkeling maar wat dacht je van de werkdruk van de leerkrachten? Ouders worden ontevreden en gaan klagen bij de leerkracht maar dat kunnen ze beter in Den Haag gaan doen! Want wat denk je dat de beloning is voor keihard onder druk werken? Met mijn baan van 0,75% komt er ongeveer 1750 euro per maand binnen en de beloofde 500 euro die we in september éénmalig zouden krijgen wordt ons ook weer door de neus geboord las ik.
   Leerkrachten zijn ook maar mensen!
   Zelf zat ik trouwens als kind in een groep van 41 ll en heb daar positieve herinneringen aan, maar de eisen die toen aan leerkrachten gesteld werden zijn niet meer te vergelijken met die van nu.

  2. Dat geloof ik meteen Petra, van die eisen die aan leerkrachten gesteld worden. Ik hoor dat er nu een enorme papierwinkel en administratie bij is gekomen waarin je alles moet vastleggen. En dat leerkrachten daardoor het gevoel hebben dat ze eigenlijk te weinig tijd hebben om les te geven. En daarvoor word je toch leraar!

 25. Een groep van 8. Wat een luxe en wat fijn. Ik heb zelf ook in een grote klas gezeten. Of dat goed is, ligt met name aan het kind. Ik vond het allemaal prima, was lekker zelfstandig. Voor mijn broertje – lekker adhd-achtig – daarentegen was het niks.

  1. Ook al zo’n klein groepje! Ik ben verbaasd over het grote aantal klassen met kleine aantallen kinderen. Is dat ook een kleine dorpsschool of een school in het buitengebied?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.