Pelgrimstocht: het verhaal van de 3 pelgrims

pelgrimsOp sommige zondagen zit ik in de kerk vooral te wachten tot het is afgelopen.

Maar er zijn steeds vaker zondagen dat de dominee iets verteld waarvan ik denk: ‘Hé, daar heb ik wat aan!’

Afgelopen zondag was dat een anekdote over 3 mensen die een pelgrimstocht deden.

De wijze lessen van 3 pelgrims

De eerste pelgrim kwam thuis en zei: ‘Zo, en nu weer aan de slag!’ En het was alsof hij nooit op pelgrimstocht was geweest.

De tweede pelgrim kwam thuis en zei enthousiast: ‘Zo! Vanaf nu doe ik álles anders!’ Maar na een maand moest hij noodgedwongen steeds meer van de ideeën en inzichten die hij had opgedaan op zijn pelgrimstocht loslaten. En na een tijdje was het alsof hij nooit op pelgrimstocht was geweest.

De derde pelgrim kwam thuis en zei: ‘Zo, ik heb veel nieuwe dingen geleerd op mijn pelgrimstocht. Ik ga er de belangrijkste uithalen, en die in praktijk brengen.’ En als het een weekje niet lukte, dan begon hij de week daarna gewoon opnieuw.

En tegen hem zeiden de mensen:

‘Zo, zeker op pelgrimstocht geweest?!’

Waarom sprak het verhaal van de 3 pelgrims me zo aan?

Ik luisterde met genoegen naar dit verhaal. En ik herken er veel in. Mijn ervaring is ook dat je veranderingen het beste geleidelijk kunt invoeren in je leven. Als je te hard van stapel loopt, houd je het niet vol. En als je niet bereid bent om even stil te staan bij je ervaringen, beklijven ze niet.

Het verhaal van de 3 pelgrims biedt perspectief! Het is mogelijk om nieuwe inzichten en ervaringen vast te houden, en te gebruiken om je leven een andere wending te geven. Het hoeft niet zo te zijn dat je op vakantie gaat, en 2 dagen na thuiskomst al denkt:

‘Het is alsof ik nooit ben weggeweest. Ik ben nu alweer toe aan vakantie.’

Wat vind jij van het verhaal van de 3 pelgrims?  In welke pelgrim herken jij jezelf het meest?

Similar Posts

12 Comments

  1. Die van de derde spreekt me het meest aan, maar de praktijk is toch anders. Op vakantie maken we altijd de meest wilde plannen. En als we dan weer thuis zijn, dan zijn we soms pelgrim 1 en soms pelgrim 2… Maar dit is wel inspirerend, ook zeker gezien mijn laatste blog. Ik neem me voor om dit jaar 3 te volgen. Ben benieuwd of het lukt. :-)

  2. Helaas moet ik toegeven dat ik vooral op de tweede pelgrim lijk. Vol vertrouwen en goede moet wil ik het over een andere boeg gooien, maar dat strand na een week of 2.

  3. Ik projecteer het op mijn gewicht.
    Na bijna 50 jaar gejojo van zo’n 15 kilo en natuurlijk alle dieeten geprobeerd heb ik van al die ervaringen nu de manier voor mij gevonden om in ieder geval op gewicht te blijven en als ik me echt inspan zelfs iets af te vallen.
    Ik ben tevreden over mijn gewicht op het moment al is dat nog een te hoog BMI, maar all broeken passen en ik voel me er goed bij.

  4. Ik leer steeds meer om pelgrim 3 te zijn. Dankzij Flylady ontdek ik dat dit toch het beste werkt eigenlijk :) Liever langzaam en dat het blijvend is, dan heel snel en dan dus opbranden en het maar opgeven.

  5. Het hele leven is eigenlijk een pelgrimstocht: ervaren, leren en bijschaven. Zo blijft alles interessant.

  6. Ik ben van nature al meer een 3 denk ik, ik houd niet van veel veranderingen namelijk, ook al heb ik juist wel wensen om dingen anders te (gaan) doen. Dus doe ik dan kleine stapjes invoeren. Zo blijft het leefbaar en lukt het mijzelf beter :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.