Reacties

Bellen of mailen — 23 reacties

 1. Ik mail altijd. Dit is niet omdat ik niet wil bellen. Door mijn slechthorendheid kan ik bijna niet telefoneren.
  Met eigen kinderen of familie bel ik wel, zij weten dat ze duidelijk.en harder moeten spreken.

 2. Ik mail wel maar meer zakelijk. Verder gebruik ik sms (bij mensen die geen smartphone hebben zoals mijn moeder) en whatsapp.
  Toch bel ik ook nog regelmatig maar meestal naar mijn vader en moeder. Ook als een vriendin of vriend in de put zit of als er iets is dan pak ik direct de telefoon. Ik heb een abonnement met genoeg belminuten. Ik bel rustig mobiel maar vraag dan wel of het uitkomt. Zo niet dan bel ik later terug.
  Ilse

 3. Ik vind mailen handig voor to the point dingen waar je niet onmiddellijk een antwoord op hoeft. Met dierbaren die ik niet regelmatig zie vind ik mailen niet de manier om echt contact te houden. Je mist intonaties, je hoort geen nuances in iemand zijn stem en kunt ook niet doorvragen op dingen die je op die manier waarneemt.

  Daarbij.... gewoon lekker kletsen over koetjes en kalfjes gaat via de mail een stuk minder goed!

 4. Ik mail altijd als ik op een antwoord kan wachten, als er dus geen haast bij is. Whatsappen is ook een goede vervanger daarvoor, toch iets directer tegenwoordig... En bellen doe ik als ik een vraag heb waar ik direct antwoord op wil hebben. Zo belde ik net mijn moeder of ze straks thuis is, dan kom ik even wat spullen brengen en een bakkie doen... Als ik dat via de mail zou doen, zou ik pas vanavond op z'n vroegst horen of ze vanmorgen thuis was haha...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Mailen doe ik vooral als ik iets moet regelen wat ik zwart op wit wil hebben en met enkele bloggers mail ik ook.
  Zelf bel ik verder veel liever want dat voelt voor mij veel 'echter' .
  En veel familie/vrienden/kennissen houden ook meer van gewoon bellen dus dat scheelt ook al. Wij kunnen onbeperkt bellen voor 15 euro per maand, ook naar 06-nummers dus dat maakt voor ons niet uit. Al met al bel ik behoorlijk wat af/wordt gebeld. Vandaar ook dat we onbeperkt bellen erbij genomen hebben.

 6. Ik probeer tegenwoordig weer wat meer te bellen. Voor het geld hoef ik niet meer te mailen i.p.v. te bellen, en je spreekt nog eens iemand. Het is beter tegen de eenzaamheid! Maar ik vind mailen eigenlijk wel prettiger: bellen is lastiger i.v.m. mijn gehoor, bellen komt niet altijd uit (al vraag ik wel altijd even of het uitkomt). Mobiel bellen doe ik zo min mogelijk: te duur, te lastig om te horen, en meestal kan het écht wel even wachten tot ik de vaste telefoon binnen bereik heb!

 7. Zoals hierboven in de reacties is gemeld bestaan er nog meer smaken als WhatsApp, Skype en eerder Faxen, Telegraferen, Telexen of een leuke ansicht met wat erachterop sturen. En ook Twitter en Facebook worden gebruikt om te communiceren.

  Dat laatste doe ik niet en vind ik lastig. Dwz ik heb me 2 jaar terug vollidig ontworsteld uit het secte-systeem van Facebook en die vervolgens 100% geblokkeerd in mijn browsers. En ja dan kom je op een verjaardag en blijkt dat die een dag eerder was gevierd en wordt er gezegd: 'Ik had het toch op Facebook gemeld.' Voorheen stuurde die persoon een mailtje als ze haar verjaardag verplaatste.

  Telefoneren via de vaste lijn kost me bitter weinig, 0,9 cent/min. M'n tante in de USA ben ik voor 1 cent per minuut. Een kaart sturen is duurder en ze heeft nooit een computer gehad. Dergelijke gesprekken zijn ook gezellig en het is goed om haar stem te horen.

  Als het even kan mail ik om dezelfde redenen als je noemt. Ik heb de tijd om het goed te formuleren en de ander houdt een afschrift om dat nog eens rustig te bestuderen. Vaak stuur ik ook foto's of tekeningen mee en dat gaat niet met een telefoongesprek. Het archiveert ook makkelijker ik kan jaren terugkijken wat eeerder over iets gemaild is. En vooral bij mijn vrijwilligerswerk is dat erg handig.

  Toch bel ik ook regelmatig. Bijvoorbeeld als het meer haast heeft of dat ik zeker wil weten dat het gehoord is. Een mailbevestiging zegt immers alleen dat de mail geopend is en niet dat ie gelezen is. Maar ook bij afspraken maken vind ik het makkelijker anders blijf je heen en weer mailen.

  Met een kennis die blind is bel ik veel. Hij kan ook mailen, maar bellen is stukken makkelijker en voor hem is het niet anders als dat ik bij hem op visite kom. Hij ziet me immers toch niet.

  Maar ik heb ook een telefoonbeantwoorder en daar laat ik de telefoon snel op overgaan. Als ik eet of kook, maar ook als het me niet uitkomt. 95% van de telefoontjes kunnen best een uur of een dag later of zijn helemaal niet nodig. Die telefoonbeantwoorder zorgt ervoor dat de meestonbenullige gesprekjes vervallen. Dwz die mensen spreken niet in. Ik bel mensen ook vlot terug (vaak binnen 5 minuten) als het wel belangrijk is en met m'n lage gesprekskosten vind ik dat geen enkel probleem. Maar ook bel ik soms pas terug als ik eerst even op m'n PC heb nagezocht wat ik van iets weet. Ik kom dan beter beslagen ten telefoon en ben dus meer voorbereid dan de ander. Want dat is vaak nog het ergste van een telefoon; degene die belt is beter voorbereid dan degene die gebeld wordt.

  • Als het echt haast heeft, pak ik ook de telefoon. Dan is dat toch directer.

   Wat onhandig dat mensen er van uitgaan dat je hun Facebookpagina leest als het gaat om verjaardagen en uitnodigingen. Dat zou bij mij ook misgaan.

 8. Mailen zakelijk. Tenzij iets haast heeft. Dan bel ik.
  Verder ben ik enorm fan van what's app. Voor mij is dat de keuze voor mail.

  Bellen voornamelijkmet mijn moeder, of om snel dingen door te geven. Of te vragen ;)

  Jij belt mij in elk geval nooit;) ik heb namelijk niet eens meer een vaste lijn.
  Alles met de mobiel, inclusief dit berichtje

  • Dat whatsappen moet ik echt nodig leren. Ik hoor van iedereen dat dit heel makkelijk is. Maar omdat ik meestal thuis achter mijn computer zit te werken, is mailen voor mij simpeler. Ik ben ook niet zo goed met die kleine knopjes op mijn mobieltje. Ik vind het lastig typen.

 9. Mailen, whats-appen, briefje schrijven...alles liever dan bellen. Als ik de mogelijkheid heb om met een bedrijf te chatten dan doe ik dat ook liever.

  Enerzijds om inderdaad even de mogelijkheid te hebben om het terug te lezen. Ik ben ook vrij impulsief en laat me snel overdonderen waardoor ik dan ja zeg op iets waar ik eigenlijk nee op had moeten zeggen.

  Daarnaast vind ik bellen niet zo handig met de kinderen. Ik kan niet ongestoord bellen, wordt altijd onderbroken en ben altijd met 1001 andere dingen bezig waardoor ik vaak afgeleid ben. Niet netjes, dat weet ik, maar ik kan simpelweg niet stilzitten.

  Dus: Mailen, of ik ga gewoon op visite voor een kop thee en praat face to face met iemand.;-)

 10. Vroeger kon ik uren bellen, maar nu vind ik dat irritant. Alleen met mijn beste vriendinnen bel ik nog wel eens lang. De meeste mensen mail ik of app ik. Al heeft dat inderdaad ook wel zijn nadelen.

 11. Ik kwam deze post ineens tegen. Ik mail ook liever. Ik houd ervan alles zwart op wit te hebben en het is een stuk minder vermoeiend voor me. Ook heb je vaak veel informatie vooral bij klachten of net als nu burenoverlast die ik aan wil geven, via de telefoon vergeet je of de helft te vertellen of de ontvanger vergeet de helft van wat je hebt verteld. Ik vind het wel vervelend dat bedrijven als bijvoorbeeld Philips je niet willen helpen als je mailt. Een tijd terug was mijn Senseo gaan lekken, ik met foto's en alles uitgelegd waar het lekte e.d. Tot 2x toe een mail gekregen dat ik moest bellen, en de laatste mail weer en dat als ik dat niet deed ze deze zaak zouden sluiten. Ik vind het onbeleefd. Ik kan aan de telefoon niet duidelijker uitleggen wat er is dan per mail + dan heb je geen foto's dus is het zelfs MINDER duidelijk! Daarentegen; niet iedereen heeft genoeg beltegoed om al die bedrijven maar te bellen (ik heb ook een 100 min/sms abonnement waardoor ik er zo overheen zit, nee dank je), niet iedereen heeft de energie om te bellen en niet iedereen kan bellen (zoals doven/slechthorenden) daar hebben ze alleen geen boodschap aan. Wel hebben ze een e-mailadres van de klantenservice maar vervolgens helpen ze je niet. Ik ben alleen met mijn vader/moeder regelmatig, verder mail ik. Ik bewaar alles, en heb altijd bewijs van alles en als ze me dan niet willen helpen als ik mail, prima, dan weet ik dat ik daar niet meer hoef te zijn als ik eens problemen heb

 12. Per mail ben ik beter bereikbaar. Wij hebben een vaste lijn en je kunt dat ding wel meenemen naar boven, maar dat vergeet ik doorgaans en we hebben geen voicemail. Voor snel maken van afspraken of juist uitvoerig ergens op ingaan mail ik graag.
  Alleen met moeder bel ik, want die woont niet in onze stad. Anders ga ik liever op bezoek bij iemand. Verder gebruik ik de telefoon vooral om iets af te spreken, eindeloos beppen is alleen met mijn moeder leuk. En dan bij voorkeur als meneer niet thuis is, anders vind ik het storend, zowel voor hem als voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder