Maatschappelijke stage

maatschappelijke stageIn juli 2011 werd een maatschappelijke stage verplicht voor middelbare scholieren. Maar per 1 augustus 2014 wordt hij weer net zo hard afgeschaft. Het kabinet bespaart daarmee zo’n 12 miljoen euro. Weer iets wat sneuvelt door de bezuinigingen!

Mijn 18-jarige dochter heeft maatschappelijke stage gedaan. En nu is mijn 14-jarige dochter er mee bezig. Mijn oudste zoon (16) hoefde geen maatschappelijke stage te doen. Ik denk dat ze dat op het speciaal onderwijs niet doen.

Maatschappelijke stage: vrij geruisloos

Ik moet bekennen dat die maatschappelijke stage niet zo heel erg voor mij heeft geleefd. Ook al vind ik de gedachte er achter mooi. De maatschappelijke stages van mijn dochters verliepen nogal geruisloos. Belangrijk was dat een stageplek eerst werd goedgekeurd. Maar daarna was het eigenlijk heel simpel. Ze hoefde zelfs geen verslag te maken. De mensen van de stageplek moesten een half A-4tje invullen hoe het was gegaan. Dat was dat.

Wat is een maatschappelijke stage?

Een maatschappelijk stage houdt in dat een middelbare scholier minstens 30 uur vrijwilligerswerk moet doen. Zonder voldoende uren maatschappelijke stage, geen diploma! De school is verantwoordelijk voor de maatschappelijke stage van haar leerlingen. Maar mijn oudste dochter heeft bijvoorbeeld nooit contact gehad met de begeleider van school. Ik denk dat het sterk afhangt van de school, hoe betrokken ze zijn.

Het idee is dat jongeren zo een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat vind ik een mooie motivatie moet ik zeggen. Je kunt best iets voor een ander doen tenslotte. En je leert er natuurlijk ook veel van.

Maatschappelijke stage voorbeelden

Mijn jongste dochter heeft zich nu opgegeven om te helpen bij de kindernevendienst van een kerk. Daarnaast hebben zowel mijn oudste als jongste dochter kaartjes verkocht voor een concert van ouderen.

Er zijn 10 thema’s:

 1. Kunst en cultuur
 2. Media
 3. Zorg
 4. Sport
 5. Politiek
 6. Vereniging
 7. Recreatie
 8. Onderwijs
 9. Religie
 10. Natuur

Wat ik wel een beetje apart vind, is dat scholieren informatie vinden op een site die Ik Ben Geweldig heet…

Wat vind jij van de maatschappelijke stage, en dat het wordt afgeschaft? Wat heeft jouw kind gedaan?

Similar Posts

14 Comments

 1. Mijn zoon van toen 17 begon vorig jaar aan de opleiding SAW. Na de SAW zou hij dan de PABO gaan doen omdat hij altijd al schoolmeester wilde worden.
  Hij moest ook een maatschappelijke stage doen, 1 middag per week. Hij deed dit bij kns in de straat bij een dagopvang voor geestelijk gehandicapten. Dit beviel zo goed dat hij zijn profiel veranderd heeft van klasse-assistent naar persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Inmiddels is hij begonnen aan het 2e leerjaar en hij vind het geweldig! Voor hem heeft de maatschappelijke stage dus veel te weeg gebracht.
  De school kwam meen ik 2x kijken en hij moest ook een vrij uitgebreid verslag maken.
  In zijn vrije tijd geeft hij les aan jonge kinderen op de sportclub waar hij zelf ook sport. Dit mocht hij ook rekenen als stage. Als je dat doet bereik je niks extra’s vind ik, want dan die je iets wat je toch al deed.

 2. Blijkbaar verschilt het per school of per regio hoeveel uur die stage is?

  Ik ben vanuit vrijwilligerswerk even bezig geweest met een poging om hiervoor iets op te zetten, maar als kinderen maar 15 uur stage lopen dan ben je als stagegever in de praktijk alleen maar een hoop tijd kwijt en brengt het weinig terug.

  Er waren hier ook scholen die vonden dat die 15 uur verdeeld moesten worden over 3 verschillende projecten, zodat de leerlingen in 3 verschillende richtingen konden snuffelen.
  Dat zet volgens mij erg weinig zoden aan de dijk en het was dan ook megamoeilijk om stageplekken op die basis te vinden.

  Ik kan me dan ook voorstellen dat in deze tijd van bezuinigingen werkgevers niet zitten te wachten op dergelijke projecten.

 3. mijn zoon die in 4 vwo zit, moet 30 uur maatschappelijk stage doen. Hij doet dat door twee uur per week in een kringloopwinkel te helpen, daar werken veel oude mensen en die vinden het heel leuk dat er een jong iemand bij komt! Ik vind maatschappelijke stage best nuttig, ze zien zo eens dat iets voor niks doen ook heel leuk kan zijn en komen met heel andere mensen in aanraking dan in hun “gewone” leventje. Maar waarom dat zoveel moet kosten voor de overheid, daar snap ik echt niks van! Als zoiets van onderop geregeld wordt kan het volgens mij veel goedkoper of bijna voor niks!

  1. Goed punt Anneke! Waarom kost het eigenlijk zo veel? Daar had ik nog niet eens bij stilgestaan. Het schijnt twee keer zo duur te zijn als gewoon lesgeven. Maar als ik zie wat mijn oudste dochter aan begeleiding kreeg (geen), dan snap ik niet waar die kosten vandaan komen!

 4. Mijn jongste die in de derde van het vso zit heeft het ook nog niet gedaan. Heb er ook nog nooit iets over gehoord op zijn school. Ik herinner me van de oudste twee dat het aantal uren niet vastligt en dat het ook verdeeld mocht worden over alle middelbare schooljaren, maar dat het bij hen in het tweede brugklasjaar in een speciaal daarvoor geplande schoolweek plaatsvond. Zij hebben in een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke beperking gewerkt.

 5. Ik vind het idee erachter wel goed, maar het valt nog lang niet altijd mee om een geschikte plaats te vinden.
  Onze middelste dochter heeft bij een zorginstelling voor ouderen gewerkt en jongste dochter bij een bibliotheek en kinderclub.

 6. Ik vind de website-naam echt ehh, het tegenovergestelde van geweldig, inderdaad, maar maatschappelijke stage vind ik een goed iets, en niet iets wat afgeschaft zou moeten worden. Zeker niet vanwege geldgebrek, dat kán gewoon niet zoveel kosten, dat kan ik me niet voorstellen. Maar ja, ik zit niet in de ambtenarij…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.