Maaltijd laten bezorgen wordt steeds gewoner!

maaltijden bezorgen

In de serie Sex and the City gebruikte Carrie Bradshaw haar oven om haar schoenen in op te bergen. Want ze kookte eigenlijk nooit. En in de serie The Big Bang Theory wordt er ook standaard een maaltijd besteld. De enige vraag daar is nog: welke?

Ook in Nederland bestellen we steeds vaker onze maaltijden.

De omzet van maaltijdbezorgdiensten is de afgelopen twee jaar verdubbeld!

Maaltijden thuis laten bezorgen wordt steeds gewoner

Ik vind dat interessant om te lezen. Hoewel mij geen enkele eer toekomt, want ik bestel nooit maaltijden. Sterker nog, het komt niet eens bij me op. En na even nadenken kom ik op de volgende redenen:

 1. Ik werk vanuit huis, en koken is een vast onderdeel van mijn dag. Zelf koken is een gewoonte waar ik niet eens meer over nadenk. En omdat ik een vast ritme heb, is het ook zelden tot nooit dat ik geen tijd heb om te koken.
 2. Een maaltijd laten bezorgen kost geld. Het lijkt me een duur grapje, en ik denk dat ik goedkoper uit ben als ik zelf kook.
 3. We wonen hier op het platteland. Ik bestelde mijn allereerste pizza toen ik studeerde in Utrecht. En ik vraag me sterk af of ze bij ons bezorgen. Mijn middelste zoon heeft vorig jaar in een onbewaakt pizza besteld. Die werd toen bezorgd, maar de bezorger heeft wel tegen mijn zoon gezegd dat het eenmalig was vanwege de afstand. Het was dat hij al betaald had, anders hadden ze hem niet gebracht…

Waarom is eten laten bezorgen populair?

Een belangrijke reden waarom een maaltijd laten bezorgen populair is geworden, is dat het zo makkelijk is gemaakt. Dankzij internet en allerlei handige apps hoef je niet eens meer te bellen. Je bestelt heel eenvoudig je maaltijd via internet.

Maar de belangrijkste reden lijkt mij toch dat het gemakkelijk is. En dat we vaak druk, druk, druk zijn. Als je na een drukke werkdag moe thuis komt, heb je misschien geen zin meer om nog te gaan koken. Hoe makkelijk is het dan om even op een app te drukken en huppekee, 40 minuten later wordt je warme maaltijd bezorgd?!

Want 40 minuten is de gemiddelde wachttijd op een maaltijd.

Waar kun je uit kiezen voor een maaltijd laten bezorgen?

Populaire bezorgdiensten, in volgorde van populariteit, zijn:

Tegenargumenten tegen een maaltijd laten bezorgen

De belangrijkste reden om zelf te koken is dat het goedkoper is. En bovendien weet je dan beter wat je eet. Zeker als je kookt zonder pakjes en zakjes. Daarnaast kan koken ook een moment van rust zijn. Mijn man vindt het tenminste ontspannend. Zelf word ik er niet koud of warm van. Voor mij is het gewoon een moetje. Ik heb er geen stress van, maar ik ervaar het ook niet als meditatief of zo.

Persoonlijk vind ik zelf koken ook een goed voorbeeld voor mijn kinderen. Zo zien ze hoe maaltijden worden bereid, en leren ze het. Ik denk tenminste niet dat ze voorlopig zo rijk zullen worden dat ze dagelijks eten kunnen bestellen : )

Even een paar leuke statistieken

Even een paar leuke cijfertjes over koken en maaltijden laten bezorgen:

 • 34% van de Nederlanders kookt zelf elke dag een warme maaltijd. Dat vind ik best weinig zeg!
 • Zaterdag is de populairste dag om een maaltijd te bestellen.
 • Vooral mannen en jongeren bestellen graag maaltijden.
 • We bestellen 876 miljoen maaltijden per jaar. Dat is één maaltijd per Nederlander per week.

Conclusie

We bestellen vaker en makkelijker maaltijden buiten de deur volgens de statistieken. Je kunt tegenwoordig echt kiezen uit alle mogelijke gerechten en het is snel en makkelijk om te doen. Wel is het duurder dan zelf koken.

Hoe vaak bestel jij een maaltijd?

Similar Posts

32 Comments

 1. Bij ons wordt ook niet bezorgd.Een enkele keer halen we zelf wat in het eigen (patat) of naburige dorp (chinees/ pizza). Maar we noemen dat “klef eten”. Dit zegt niets over de kwaliteit van het gehaalde maar meer over de toestand waarin het op je bord beland. Soms best lekker maar uiteindelijk veel duurder en ongezonder dan zelf koken.

 2. Ik hou niet zo van bezorgd eten of van even snel iets halen. Eten moet vooral lekker zijn en elders eten moet geen oplossing zijn voor geen zin hebben om te koken.

  Dus nee… Hier geen pizzeria’s aan de deur! Ik haal wel iets uit de vriezer als we allebei geen zin hebben om te koken.

 3. Ik bestel bijna nooit wat. Heb dan altijd het idee dat het lauw is. Maar toch wil ik wel een keer wat bestellen voor ons samen, als de kindjes op bed liggen. Lijkt me wel eens leuk☺

  1. Ja, gewoon bestellen vanwege de service en het effect dat iemand eten komt bezorgen. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Toen ik destijds voor het eerst die pizza bestelde in Utrecht vond ik dat helemaal bijzonder!

 4. Ik bestel nooit iets en ook nooit iets besteld.
  Ben ik eens te moe om te koken, heb ik meestal wel een zelfgemaakte maaltijd in de vriezer staan, die ik alleen even hoef op te warmen.
  Wat ik zelf klaar maak, vind ik ook veel lekkerder dan welke maaltijd dan ook ;)

  Inderdaad wel wat bizar, dat maar 34% van de Nederlanders iedere dag kookt, het staat ook wat haaks op de berichten, dat men beter en gezonder wil eten.
  Het lijkt me ook een dure grap om vaak eten te bestellen en smaakt het dan ook echt of is dan gewoon de maag gevuld?

  Groetjes Lily

 5. Er moet hier wel heel iets bijzonders zijn, willen we een maaltijd laten bezorgen. Toen wij gingen klussen in ons huis en nog geen oven hadden bijvoorbeeld. In januari hebben we een keertje chinees gehaald. Althans mijn vriend, ik lag plat met keelontsteking. Maar chinees vind ik altijd minder erg, daar heb je toch altijd teveel van, dus eten we het de dag erna weer.

 6. Wij halen eens per maand Indonesisch eten bij de Bio Toko in Zutphen. Dat is biologisch en zo lekker! Dat is ons “thuis uit eten momentje”. Verder heel soms patat (paar keer per jaar) maar eigenlijk maak ik veel liever gebakken biologische aardappels uit de oven, veel lekkerder! Er wordt hier heel soms een pizza uit de supermarkt opgewarmd, meestal voor de zonen die dan op een rare tijd moeten werken ofzo.

  1. Een leuke traditie om een keer per maand lekker Indonesisch te eten. En nog biologisch ook! En als je het dan thuis een beetje aankleedt is het inderdaad net ‘uit eten’.

 7. 34% vind ik eigenlijk ook best wel weinig, ik ben er een beetje vanuit gegaan dat de meeste mensen in mijn omgeving wel gewoon koken. Ik bestel wel eens een maaltijd, maar het moet zeker geen gewoonte worden.

 8. Wij stoppen soms de kinderen vroeg in bed met iets simpel in hun buik.
  Als zij slapen, laten wij een scooter komen met iets lekkers. Dan eten we samen en hebben we tijd en puf voor een goed gesprek, in de privacy van ons eigen huis.

  Dat eten is tot nu toe ook echt warm en echt lekker. Thais, Surinaams, Chinees of simpel pizza.

  Het is voor ons een goed en goedkoop alternatief voor uit eten gaan. Geen oppas nodig en geen stress.

  1. Nou, daar kan ik me zeker wat bij voorstellen Mimsemams. Op die manier is een maaltijd bestellen een beetje uit eten gaan. En je hebt geen oppas nodig. Klinkt gezellig!

 9. Het is inderdaad duurder maar wij bestellen eigenlijk alleen sushi want dat zie ik echt niet mezelf doen. Heb er nog het geduld of de plaats voor (heb kleine keuken) Pizza is hier op de hoek een mega lekkere pizzeria waar geen 1 andere pizza tegen kan ;) maar dan is het eigenlijk ook alleen op speciale gelegenheden zoals valentijn, trouwdag, zoveel jaar samen en mijn b-day !

 10. Nooit, dat lukt niet met die dieten hier. Gelukkig vind ik koken leuk. Ik gebruik mijn oven wel als opbergplaats, maar dan voor koekenpannen.

  1. Intrigerend VeggieMo. Heb je geen andere plek voor je koekenpannen? En vind je het dan niet lastig om elke keer die pannen er uit te moeten halen als je de oven wilt gebruiken?

 11. Ik vraag me af hoe die 34 % zelfbereiders wordt gerekend.
  Als ik de maaltijd bereid doet mijn vrouw dat niet. Is dat in ons geval 50 % of als ik de twee kinderen meereken, kom ik dan op 25 % en als ik dan eenmaal een pizza bestel kom ik dan op 0 %?
  Het klinkt heel interessant en heel weinig, maar het zegt in principe nog helemaal niet zoveel over wat het is.

 12. Ik ben niet dol op koken maar eten laten bezorgen doen we nooit .Een lekkere roerbak maaltijd kost ook niet gek veel tijd en zo eten we toch gezond .Een heel enkele keer een patatje of een loempia halen we wel .Ik verbaas me weleens hoe vaak de pizza of andere maaltijd bezorger hier in de buurt rijd .

 13. Ik woon alleen, ik kook niet elke dag. Ik eet wel elke dag een zelfbereide maaltijd. Ik maak grotere porties, deels vries ik die in, deels weck ik die, en van een ovenschotel kan ik drie of vier dagen eten.
  Lijkt mij ook een logische verklaring voor die 34%, naast natuurlijk dat huisgenoten niet meekoken als iemand het eten staat te maken.
  Waar ik me zorgen over maak is dat jongeren niet leren koken. Niks mis met eens wat bestellen, ik vind het wel mis als je niet zelf een pizza KAN maken.Verder vind ik bestelmaaltijden nog te vaak te vet en met teveel zout bereid.

 14. Ik kook elke dag. Zonder pakjes. We halen eigenlijk bijna nooit wat. Soms een frietje. Ik vind 34% best veel! Ik ga dan liever uiteten dan halen, maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal.

 15. Wij meestal een keer per 2 weken. Pizza, een frietje, sushi. Wij wonen in niet zon grote stad maar kunnen toch best wel wat bestellen. Ik denk dat het gemakzucht is, en het word ons steeds makkelijker gemaakt om te bestellen. Een beetje meer Amerikaans wat weer hier naartoe overgewaaid is.

  1. Het is natuurlijk ook wel heerlijk makkelijk! Zo’n lekkere warme maaltijd die gewoon bij je thuis wordt bezorgd! En je hebt natuurlijk ook veel minder afwas. Ik zie zeker de aantrekkingskracht wel.

 16. Wij bestellen eerlijk gezegd heel weinig een maaltijd. Zeker niet 1 x per week, niet eens 1 x per maand. Een enkele keer halen we iets.

 17. Ik vind altijd zo duur helaas en we komen niet verder dan pizza aangezien ik geen fan ben van alle shoarma tenten. Ben wel jaloers op de grotere plaatsen daar kan je vaak veel meer bestellen.
  Pizza doen we wel eens als we heel lui zijn en het komt uit met ons budget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.