Kerstpakket

Als moeder en als zelfstandige die vanuit huis werkt krijg ik helaas geen kerstpakket. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan meegenieten van andermans kerstpakket!

1 Kerstpakket en VVV-bonnen

Mijn dochter kreeg van de Zeeman een kerstpakket, en mijn man kreeg dit jaar VVV-bonnen t.w.v. 60 euro. Op zich ben ik niet zo dol op bonnen, omdat je die in één keer moet uitgeven. Wat dat betreft vind ik cadeaukaarten een geweldig alternatief. Maar goed, onze braadban is kapot, en daar kunnen we die bonnen mooi voor gebruiken!

De geschiedenis van kerstpakketten

In het begin van de 19e eeuw gaven boeren hun knechten en meiden voor de Kerst een mand mee met lekkere dingen. Anderen namen die gewoonte op een gegeven moment over. De gedachte achter kerstpakketten is je waardering laten merken. Wist je dat je kerstpakket doneren ook een mogelijkheid is?

De overheid zit aan het kerstpakket!

In 2003 ging de overheid zich ineens met de kerstpakketten bemoeien! De fiscale vrijstelling verviel. Daardoor werden kerstpakketten voor de werkgever ineens zo’n 60 tot 75% duurder. Niet ieder bedrijf kon dat ophoesten, en dus zouden sommige mensen met lege handen komen te staan. Gelukkig werd iedereen zo link, dat de overheid de regeling maar weer terug draaide.

In 2004 werd een kerstpakket in natura tot 35 euro weer fiscaal vriendelijk. En sinds 2007 is een het fiscaalvriendelijk tot 70 euro. Ik snap nu ineens waarom de meeste kerstpakketten een waarde hebben van maximaal 70 euro.

Kerstpakketten bij ons thuis

Mijn vader werkte vroeger bij een accountantskantoor. En wij als kinderen vonden zijn kerstpakketten heel interessant! Maar lekker vonden we het niet. We gruwden van het blik met slakken, en de kreeftensoep. Er zat ook een plastic zakje met slakkenhuizen bij. Daar moest je de slakken in doen of zo. Erg avontuurlijk waren we niet wat eten betreft.

Wie maakt de kerstpakketten?

Toen mijn vader zijn eigen kantoor had, ging mijn moeder op stap om het pakket samen te stellen! Tegenwoordig besteden veel werkgevers hun kerstpakketten uit aan een extern bedrijf. Die maken ze dan voor hen. Het persoonlijke gaat er dan wel een beetje van af vind ik. Maar het gebaar blijft natuurlijk fijn!

Kritiek op kerstpakketten

Er is ook kritiek op kerstpakketten. Er zitten vaak spullen in waar mensen niets mee doen, of niets mee kunnen. Zoals een blik met slakken! Heb jij zo’n soort pakket dan kun je er misschien mensen bij de voedselbank blij mee maken!

Heb jij een kerstpakket? En wat zit er in? Ben je een voorstander van kerstpakketten?

14 Comments

  1. Mirjam
  2. Riejanne
  3. VeggieMo
  4. Vlijtig met zuinigheid
  5. Anoniem
  6. Simone
  7. Lily

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh