Instant noodles: zijn ze ongezond?

Instant noodles

Mijn kinderen zijn er dol op: instant noodles. Ze kopen ze in van die bekers, waar je alleen nog maar water bij hoeft te gieten. Vervolgens wacht je even, en dan eten maar.

Om de haverklap zag ik ze weer met zo’n beker instant noodles. En als ik dan naar mijn suffe boterham met kaas keek, dacht ik onwillekeurig dat die noodles me lekkerder leken…

‘Instant noodles zijn niet goed voor je!’ vermaande ik ze niettemin.

Want de voeding van mijn kinderen bewaken zie ik als één van de vele (ondankbare) taken van het moederschap.

Zijn instant noodles ongezond?

Maar eerlijk gezegd riep ik maar gewoon dat ze ongezond waren. Die instant noodles in zo’n kartonnen beker zien er nu eenmaal niet erg verantwoord uit. Om mijn standpunt over instant noodles beter te kunnen verdedigen besloot ik het eens uit te zoeken.

Zijn instant noodles ongezond?

Dat blijkt nogal mee te vallen gelukkig!

Gezond zijn ze weliswaar niet, maar het is ook niet zo dat je jezelf schade berokkent als je ze zo nu en dan eet. Ik baseer dit op een onderzoek van de Universiteit Leiden naar instant noodles.

Voor de zekerheid zal ik zelf ook eens zo’n kartonnen beker met instant noodles onder de loep nemen.

Nissin Cup Noodles Kip: wat zit er in?

Ik vroeg mijn jongste zoon of ik zijn lege beker mocht hebben als hij zijn instant noodles op had. Toen heb ik het etiket eens goed bestudeerd. De volgende voedingswaarden staan er op:

 • 3,7 gram vetten, waarvan 1,9 verzadigde vetzuren
 • 0,6 gram suiker
 • 1,0 gram suiker
 • 1,0 gram zout

Een zo’n bakje cup noodles levert 82  * 3,5 = 287 calorieën op.

instant noodles

Nissin Cup Noodles Kip langs de meetlat!

Laten we deze gegevens eens langs de meetlat van de adviezen van Het Voedingscentrum leggen, net zoals de onderzoekers in Leiden. Het Voedingscentrum geeft zogenoemde referentiewaarden. Dat zijn wettelijk vastlegde richtwaarden voor een gezond voedingspatroon.

Referentie innames volwassenen per dag – Voedingswaarden Cup Noodles

 • 6 gram zout – 1 gram zout Nissin Cup Noodles
 • 90 gram suiker – 0,6 gram suiker Nissin Cup Noodles
 • 20 gram verzadigde vetzuren – 1,9 verzadigde vetzuren Cup Noodles
 • 70 gram totale vetten – 3,7 gram vetten Cup Noodles

Het grootste probleem lijkt mij het zout in de cup noodles. Als je 6 van die bekers Nissin Cup Noodles eet dan zit je aan je limiet zout voor die dag. En ik neem aan dat je die dag ook nog wel wat anders eet.

Nissin Cup Noodles Kip versus Hamburger van McDonalds

Hoe verhouden instant noodles zich ten opzichte van een hamburger van McDonalds? Daar houden mijn kinderen namelijk ook van. Kan ik ze bijvoorbeeld beter instant noodles laten snoepen dan een hamburger van McDonalds?

Voedingswaarde hamburger McDonald’s

 • 1,2 gram zout
 • 6,4 gram suiker
 • 3,4 verzadigd vet
 • 8,5 gram totale vetten

1 hamburger van McDonalds levert 253 calorieën op.

Instant noodles versus boterham met kaas

Omdat die cup noodles me eerlijk gezegd lekkerder lijken dan mijn boterham met kaas, besloot ik eens te kijken hoe die zich qua voedingswaarden verhoudt tot cup noodles.

Voedingswaarde boterham met jong belegen kaas op bruine boterham

Bruine boterham:

 • 0,55 gram zout
 • 0,2 gram verzadigd vet
 • 0,8 gram  totale vetten
 • 1 gram suiker

Plak jong belegen 48 + kaas

 • 1,6 gram zout
 • 19,5 verzadigd vet
 • 29,9 totale vetten
 • 0 suiker

Lekker dan. Met de bruine boterham ben ik goed bezig, maar die kaas….

Mijn conclusie over instant noodles

Cup noodles winnen niet de gezondheidsprijs, maar zo lang je kind er maar niet teveel van eet, hoeft het niet erg te zijn. Daarbij maakt het overigens nog wel uit van welk merk de cup noodles zijn. Die van mijn zoon is van een relatief ‘gezond’ merk.

Wat vind jij van instant noodles?

Similar Posts

47 Comments

  1. Je noemt nu de voedingswaarde van de noodles. Ik kijk echter meestal naar de ingrediëntenlijst van bewerkte producten. Als je daarnaar kijkt, valt het dan nog
   mee?

 1. Ik vind zo’n cup echt heerlijk, die zakjes eet ik dan net nog wat liever, daar zijn de kcal al wel weer anders is maar zo vaak eet ik ze niet, af en toe moet kunnen!

 2. Ik eet dat echt nooit. Als puber at ik wel dat soort dingen, maar dat was dan vooral om ‘s avonds laat de lekkere trek nog even te stillen.

 3. Ruim twintig jaar geleden was ik een jaar aan het backpacken in Australië en de meeste in de hostels aten de backpackers noodles, goedkoop en makkelijk te maken. Ik heb ze toen zelf nooit gegeten, ik dacht altijd dat er heel weinig smaak aan zou zitten. Nog zou ik het ook niet snel kopen, eigenlijk. Ik denk nog steeds dezelfde reden. Ik snap dat pubers dit eten hoor.

 4. Wauw, ik dacht precies hetzelfde als jou wanneer mijn dochter zo’n bakje instant noodles at! Fijn om te weten dat het wel mee valt. Het enige wat ik mij afvraag: je rekent de voedingswaarde over 100 ml, en in het bakje zit 350 ml na bereiding als ik het goed zie. Zijn de andere gerechten waarmee je vergelijkt ook per 100 ml/gram?

 5. Ik eet ze nooit. Ze trekken me ook totaal niet. Voor de volledige vergelijking is het ook nog wel interessant om niet alleen te kijken naar de slechte ingredienten, maar ook naar de goede dingen die in de verschillende opties zitten. Eiwitten en vezels bijvoorbeeld. Die zitten vast meer in jouw bruine boterham met kaas.

 6. dit is verboden voer hier in huis!! ik mag het zowieso niet en mijn dieetisten verbieden dit ook. het lijkt zo gezond maar zit vol troep en teveel kh dus nee dat komt er hier niet in ;) dan liever zelf maken

 7. Ik zie ze ook geregeld voorbij komen op het werk maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik zelf nog nooit van die noodles heb gehad… Spreekt me echt niet aan, ze zijn me zelfs nog nooit opgevallen in de supermarkt.

 8. Oh ik vind ze heerlijk, die zakjes dan. De meiden ook. Vooral op koude dag even als tussendoortje. En soms als ik weinig tijd heb om te koken doe ik er gewoon groente bij en klaar. Kook je de vitamines ook niet stuk.

 9. De voedingswaarden zijn per 100 ml bereid produkt. Na bereiding is de inhoud 350 ml. Dus moet je alle getallen wel met 3,5 vermenigvuldigen vlg mij. Er zit dan bv niet 1 gram zout maar 3,5 gr, de helft van de aanbevolen daginname. En geen 82 Kcal maar 230. Dat is toch wel even anders.

 10. Ik zelf eet ze nooit, de kinderen vinden het wel lekker en daarom koop ik ze zo nu en dan, maar probeer het wel voor ze te beperken.

 11. Heb ooit een een grote doos gekocht voor oudste die ze lekker vond. Helaas vond ze dat maar van korte duur…nu gebruik ik de noodles wel maar t zakje dat erdoor moet niet. Ik maak zelf lekkere pan groenten met vlees en doe daar twee zakje noodles bij

 12. Leuk artikel! Ik vroeg me dit namelijk al lang af. Ik eet ze af en toe in de middag. Heel lekker, maar ik dacht altijd dat ik ZO slecht bezig was haha.

 13. De voedingswaarde op het etiket gaat over 100ml, in zo’n beker zit minstens 2x zoveel. Dus ook 2x zoveel zout, suiker en vet!

 14. Als ik de beker goed bekijk, dan staat er 1,0 gram zout per 100ml bereid product. Het gaat echter om 350ml dus heb je te maken met 3,5 gram zout en dat is rijkelijk veel.

  Zelf doe ik wel eens de instant couscous van de Action. Doe er zelf groente bij.

 15. Die noodles zijn jaren houdbaar. Dus wat zit erin aan conserveringsmiddelen? Lijkt me niet gezond. Vetten en suiker zeggen niet alles.

 16. Ik heb ze zelf nog nooit gegeten, het trekt me ook gewoon niet echt en het idee dat er alleen water bij moet, lijkt me dat het verder niet echt smaakvol kan zijn.

 17. Mijn zoon vind dit zo lekker. Ik vind het er niet smakelijk uitzien zelf maar het is wel lekker makkelijk zo uit school. Als het niet elke dag is, lijkt het me sowieso geen ramp. (En zoveel suiker in een hamburger!!!)

 18. Ik ben er ook niet zot van, maar heb ze wel al eens gekregen via voedselpakketten en ze vullen best wel, zeker als snack en als tussendoortje kan je volgens mij idd veel slechtere alternatieven nemen.

 19. Hmmmm. Ligt ook nog aan de soort denk ik. Ik eet heel graag (eens in de zoveel maanden heb ik het overigens over) de variant van de toko. Die met die zakjes erbij met chili, een ongenuanceerde substantie tjokvol knoflook en nog wat droge kruiden. Die zijn volgens mij wel heel slecht maar ik heb nooit de moeite genomen om het uit te zoeken. Misschien is het ook wel een ‘niet willen weten’. Toch triggert deze titel mij weer. Ik eet het niet teveel, maar het is echt niet goed voor je gezondheid. Daarentegen at een oom van mij het járenlang dagelijks. Dus ja. Balans?

 20. Ik vind ze wel lekker. Maar ik heb ze al járen niet meer op. Het is echt puber-eten, schijnbaar. Sinds kind uit huis is, heb ik het niet meer gekocht.

 21. Leuk uitgezocht en vergeleken. Ik eet het nooit, want ik vind het weinig smaak hebben. Maar wel ideaal voor als je ziek bent. Iets zouts, vullend, pittigs..

 22. Let op!
  het is niet 1 gram zout maar 1 gram per 100ml bereid product!! product is bereid 350 ml!!. Dat is de boevenstreek. Dus graag je post aanpasssen want 3,5 gram is erg veel en helemaal voor (jonge) kinderen

  DUS JE KINDEREN KRIJGEN PER PORTIE 3.5 GRAM!! ZOUT BINNEN DUS NIET ‘maar’ 1 GRAM

  Je wordt dus beetje belazerd

 23. Niet vaak post ik een comment onder een artikel, maar bij deze wel. Ik schrik hier enorm van! Qua voedingswaarde zit er in zo’n potje noodles namelijk NIKS nuttigs of essentieels voor een groeiende puber!! Eiwitten/vezels en vitamines/mineralen mis ik in het lijstje met ingrediënten. Begrijp me niet verkeerd, zo’n potje kun je best ‘een keer eten’ en ik zou het zeker niet verbieden, dat werkt alleen maar averechts, maar pak idd liever een (volkoren!)boterham én een stuk fruit/groente. Of maak je eigen soep op basis van verse groenten. Of b.v. dit recept en dan met een stuk fruit: https://tipvanjet.nl/krentenbollen-met-havermout-en-kwark/
  Kijk ook eens op deze website: https://voeding.planetfem.com/10-redenen-waarom-je-geen-pakjes-noodles-moet-eten/ (ik zocht naar een medisch onderbouwde website, maar deze dekt ook volledig de lading)

  1. Gezond zijn ze inderdaad zeker niet Charlotte.Veel pubers eten noodles dan ook als snack. Ik ga ervan uit dat ze hun voedingsstoffen via de gewone maaltijd binnenkrijgen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.