Ik durf soms een mailtje niet goed open te klikken…

mail openen

Zal ik eens wat bekennen?

Ik durf soms een mailtje niet goed open te klikken.

Omdat ik bang ben voor de inhoud.

Zeker als het weekend is, heb ik wel eens de neiging om een potentieel vervelend mailtje even ongeopend te laten. Dan moet ik me als het ware eerst even geestelijk voorbereiden, en mezelf wapenen tegen de inhoud.

Uiteraard weet ik dat ik me niet zo druk moet maken om vervelende mailtjes. En ook weet ik dat je dingen onder ogen moet zien, en dat je dan zult merken dat het allemaal erg meevalt. Ik weet het allemaal. Maar dat neemt niet weg dat vervelende mailtjes mij soms onprettig raken. En dat ik zo’n mailtje niet één, twee drie van me af kan zetten.

Vandaar dat ik soms de vrijheid neem, om het openen even uit te stellen. Als een soort zelfbescherming. Omdat ik gewoon even geen zin heb in de stress.

Verstandige opmerkingen als je een mailtje niet goed durft te openen

 • Door enge dingen te vermijden, wordt het steeds lastiger.
 • Open het mailtje gewoon meteen! Dan ontdek je dat het best meevalt. Je doorbreekt je angst en ontdekt dat je het aankunt.
 • Tekst in mailtjes kom vaak anders over dan de oorspronkelijke schrijver het bedoeld heeft. Dus zelfs als een mailtje je bezeert, dan kan het nog heel goed zijn dat die persoon het niet zo akelig bedoelde als jij het opvat.
 • Laat het probleem waar het hoort. Als iemand je een vervelend mailtje stuurt, neem dat dan voor kennisgeving aan. Trek het je niet aan.
 • Er zijn veel ergere dingen dan een vervelend mailtje!
 • ‘What doesn’t kill you, makes you stronger!’
 • Ga naar een psycholoog.
 • Volg een cursus Verbeter Jezelf: Begin bij jezelf.
 • Blablablabla.

Ik ben niet de enige

Aanleiding voor deze post is het boek Kloostermensen van Leo Fijen en Thomas Quartier. Dit boek bevat interviews met mensen die in het klooster zijn gegaan. En in één van de interviews vertelt de abt van de Sint Willibrordus abdij in de Slangenburg het volgende:

‘Als ik een een moeilijk mailtje heb gestuurd en ik zie het antwoord binnenkomen, dan vind ik het lastig de mail te openen – ik kan bang zijn voor het antwoord. Iedereen al dat herkennen, iedereen kent dat gevoel. Bij mij is het nooit ver weg. In deze tijd van snelle communicatie is een misverstand snel geboren. Ik heb daar last van. Dan maar liever even niet kijken, want het leidt af van de aandacht voor de ander – en ik oefen mij om de Ander in het vizier te houden en de angst achter te laten.’

Ik vond het heerlijk om dat te lezen: ‘Ik ben niet de enige!’

Mijn conclusie over een vervelend mailtje openen

Je kop in het zand steken vind ik niet verstandig. Dus potentieel vervelende mailtjes negeren en mijden raad ik af. Uiteindelijk zul je het mailtje toch moeten lezen. Maar je mag jezelf best een dag gunnen om jezelf geestelijk voor te bereiden.

Niets menselijks is ons vreemd.

En als je me dan nu wilt excuseren. Dan ga ik een potentieel vervelend mailtje openen….

mail
Als je een naar mailtje krijgt..

Vind jij het wel eens lastig om een vervelend mailtje te openen? Hoe ga je daarmee om?

Similar Posts

48 Comments

 1. Dit is zo herkenbaar. Heb dit zo vaak. Maar het negeren maakt het inderdaad vaak veel erger. Gewoon openen is vaak het beste en dan valt het vaak ook nog eens ontzettend mee.

 2. ik heb nog een nooit een vervelend mailtje gehad anders dan een rekening of zo.
  Ik communiceer niet zo graag per mail liever bel ik even of bespreek dingen face to face.

  Waar gaan die vervelende mailtjes dan over? Reacties op je blog of zo?

  Ik vind je blog in elk geval heel erg gezellig en ik vind dat je erg goed schrijft.

 3. Op mijn werk krijg ik regelmatig vervelende mailtjes. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe bozer die klant wordt. Dus hoe sneller je reageert, hoe makkelijker. Dat hou ik dus maar in gedachte..

 4. Haha zo herkenbaar, ik heb het ook met whatsapp berichten waar ik niet op zit te wachten, die open ik ook gewoon niet zodat hij nog op ‘niet gelezen’ staat bij de verzender.

 5. Soms wil ik dingen ook liever niet opendoen of op reageren… Wanneer mijn manager mij vraagt ‘heb je vrijdag al plannen gemaakt?’ weet ik dat ze willen dat ik kom werken… Daar zou ik liever niet op antwoorden maar soms moet het wel natuurlijk! XD

 6. Gelukkig ontvang ik geen vervelende mailtjes of post. En als ik iets verwacht dat minder leuk is (de blauwe brief op de mat) dan open ik dat zo snel mogelijk om mezelf niet voor de gek te houden of op te jagen. Liever metéén weten…

 7. Ik heb het omgekeerde: als ik het zie verschijnen dan kan ik niet anders dan het openen, ook al komt het ongelegen. Daarom houd ik mijn mailbox op sommige momenten (zoals op vakantie) bewust gesloten.

 8. Erg herkenbaar, evenals met vervelende telefoontjes plegen, maar het gaat me steeds beter af. Ik probeer het nu gewoon zo snel mogelijk onder ogen te komen.

 9. Zeer herkenbaar. Ik dacht echt dat ik de enig was die hier last van heeft. Niet dus. Ik probeer het mailtje gewoon niet te openen. Dan kom ik toch weer na een uur terug mijn hart klopt extreem snel tot het moment dat ik het mailtje niet heb geopend.

 10. Ik heb er geloof ik niet zo heel vaak mee te maken, maar ik kan me voorstellen dat snel afhandelen dan het beste is. Dan blijf je er ook niet tegenaan hikken.

 11. Dit heb ik ook heel erg. In de avond en weekenden zet ik mijn mailbox soms uit zodat ik mij niet druk hoef te maken om wat er mogelijk gedaan moet worden.

 12. Hahaha. Die foto! Ik herken het. En ook dat ik ze dus ‘s avonds voor het slapen gaan (waarbij ik al moet opmerken dat het sowieso niet handig is om überhaupt nog in je telefoon te koekeloeren) heb gelezen. Waardoor ik hartstikke opgefokt raakte. En niet kon slapen. Heel onhandig, zeker omdat je op dat tijdstip dan toch niets meer kan of zou moeten doen. Want wat ik ook een goede vind in deze strekking. Op nare mailtjes NOOIT meteen antwoorden. Altijd eerst laten bezinken.

  1. LOL. ‘s Avonds voor het slapen gaan een potentieel onprettig mailtje openen is inderdaad voer voor een slechte nachtrust : )

   Je moet inderdaad op nare mailtjes niet meteen reageren, maar eerst even wachten. Toch vind ik dat vaak erg moeilijk. Het liefst wil ik meteen antwoord geven.

 13. Op een iets andere manier herkenbaar. Geen last van weekenden omdat mijn leven 1 groot weekend is. Ik zit met mails die ik na 11 uur ‘s-avonds krijg. Die mailtjes worden vaak te vlug in elkaar geramd net voordat mensen naar bed gaan. Ze schrijven dan de problemen van zich af en dat gebeurd wel eens ongenuaceerd en ondoordacht. Als ik zo’n mail open dan kan me dat aangrijpen en kom ik daardoor niet goed in slaap. Daarbij is bij mij de rek er ‘s-avondslaat uit. Die mails laat ik dan ook dicht en open ik de volgende morgen na het ontbijt. Ik ben dan geestelijk veel weerbaarder en kan dan veel beter omgaan met kritiek.

  1. Heel verstandig om die mailtjes laat ‘s avonds gewoon niet te openen. Ik kan daar dan inderdaad ook niet van slapen. Als je dat van jezelf weet kun je ze bewust de volgende ochtend pas lezen.

 14. Heel herkenbaar, wel alleen op het werk. Daarom lees ik mijn email van het werk niet thuis.
  Ik lees ze wel meteen (op het werk) ga me vervolgens lekker druk om maken en als ik ze dan later nog eens lees, merk ik dat het vaak toch wel meevalt.

 15. Heel herkenbaar dit! En dan regeer ik soms pas een paar dagen later om het mailtje even te laten bezinken zodat ik zeker niets fout kan terug sturen.

  Maar ik ben toch blij dat je dit aankaart, zo zie ik dat het niet alleen aan mijn ligt, maar er nog dit herkennen!

 16. Hihi, de afbeelding op het laatst is grappig! Een vervelend mailtje ontvangen we inderdaad allemaal wel eens. Soms stel ik het openen ervan bewust ook gewoon een dagje uit, zeker in het weekend. Dan denk ik maandag is er weer een nieuwe dag en dan lees ik het wel. In het weekend is het tijd voor mezelf :-)

 17. Ik heb het nog niet vaak meegemaakt, ook weinig vervelende reacties op de blog. Wel een kerel die zichzelf schrijver noemt en mij af en toe aanspreekt op mijn schrijfsels maar ik denk dat deze beste man ernstig in een peno-pauze zit dus het raakt mij niet ; )

 18. Even een oud artikel van je gelezen wat ik wel meer doet als ik iets heb gemist of eens over wilt lezen. En vervelende mails kreeg ik vroeger wel met blogspor, en soms nu ook nog wel maar gelukkig modereer ik ze nu en verwijder ze gelijk. En mails die ik niet ken verwijder ik gelijk al. Ik druk zeker niet op linken die ik niet kent.

  P.s vind dat er hier op website van jou wel veel reclame staat van huurapartementen en andere reclame’s etc. Dat was er vroeger hier op je website niet zo erg. Wegklikken met kruisje werkt niet echt want ze komen gewoon weer terug. Soms hinderlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.