Help het bliksemt! Do's en dont's

Onweer: wat moet je doen?

Een flink onweer kan ik best waarderen, als tenminste mijn gezinsleden veilig thuis zijn. Anders beslist niet, want dan maak ik me zorgen of ze wel veilig zijn.

Instructies over wat je moet doen bij bliksem en onweer

Daarom instrueer ik ze regelmatig over wat ze moeten doen als ze onderweg van school of werk naar huis worden overvallen door onweer en bliksem.

Want soms hoor je van die vreselijk, nare verhalen zoals een paar jaar geleden in Amersfoort. Daar overleden twee jonge vrouwen doordat ze onder een boom waren gaan schuilen.

Voor iedereen die zich wel eens afvraagt: 'Wat kun je nou het beste doen als je wordt overvallen door onweer en bliksem? hieronder een overzicht met do's en dont's van onder andere weerman Frank Deboosere.

Do's en dont's bij onweer en bliksem

 1. Blijf binnen als het even kan.
 2. Ga niet te dicht bij een raam staan.
 3. Ben je buiten? Maak je dan zo klein mogelijk. Dat doe je als volgt: ga gehurkt zitten en buig je voorover. Houd je hoofd zo laag mogelijk, zorg dat je op twee voeten staat.
 4. Bushokjes en carports houden je droog, maar bieden geen enkele bescherming tegen de bliksem.
 5. Schuil vooral niet onder een boom. Dat vergroot namelijk de kans op een blikseminslag.
 6. Schuil ook niet onder een hoge toren of hoog gebouw met het idee dat de bliksem eerder in zo'n hoog gebouw slaat dan in jou.
 7. Ben je met meerdere mensen? Verspreid je dan over het terrein. Ga niet in een groepje bij elkaar zitten.
 8. De auto is een veilige plek.
 9. Haal elektronische apparaten uit het stopcontact. (Net als bij een stroomstoring)
 10. Is er ergens een afgesloten schuur? Ga daar dan schuilen.
 11. Ga pas uit je schuilplaats als er tussen het onweer en de bliksem minstens 10 secondes zitten.

Hoe groot is de kans eigenlijk dat je getroffen wordt door de bliksem?

Ik ben dus best een beetje bang voor bliksem en dat één van mijn kinderen er door getroffen wordt. Maar hoe reëel is die angst eigenlijk? Volgens Wikipedia wordt 1 op de 2 miljoen mensen per jaar door bliksem getroffen. En volgens het KNMI vallen in Nederland gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar door bliksem.

Niet zo'n fun fact:

De kans dat ik door de bliksem getroffen wordt is wél vele malen groter dan de kans dat ik de Lotto win! (Kans op de jackpot van de Lotto is 1 op 49 miljoen volgens Kassa)

Lekker dan.

Wat vind jij van onweer en bliksem?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik ben er niet echt bang voor. Uiteindelijk is de kans op een ongeluk in het verkeer zo’n 300 keer hoger en dat doen we toch ook. Net als jij kan ik het binnen ergens wel waarderen, maar ik kan me voorstellen dat als je kind(eren) er buiten inzitten je ongerust wordt!

  Ik kende wel de regels voor buiten schuilen, ik moet die toch eens aan mijn dochter leren, vóórdat ze zelf verder weg mag fietsen.

 2. Ik vind bliksem echt altijd doodeng. Bedankt voor deze tips ik ga ze echt er weer bij pakken als het heel erg gaat bliksemen!

 3. Stekkers uit stopcontact halen, heel belangrijk(wie leert dat nog?) Ik ken drie mensen waarbij alle elektra in huis overbelast wed door een blikseminslag, en daarmee moesten ze alle elektrische apparaten vervangen. Allemaal, en geloof me, dat is echt veel werk.
  Van magnetron tot waterbed, cv, tv, wasmachine, deurbel, wekker, modem, noem maar op...

 4. Niet leuk, toen ik jonger was fietste ik er gewoon doorheen. Nu wacht ik liever even en waarschuw mijn kinderen ook om niet door te fietsen. Vroeger werden wij als kinderen s'nachts uit bed gehaald en alle stekkers gingen uit het stopcontact en dan maar wachten tot het overging.

 5. Toen mijn dochter nog klein was hadden we een buurvrouw die op een mooie dag paniekerig bij mij het huis in rende. Wat is er ? vroeg ik verschrikt. Het gaat onweren, antwoorde ze , de kinderen moeten naar binnen en rende vervolgens weer de deur uit om haar kinderen uit de zandbak te plukken. Wat is er ? vroeg ook mijn 5 jarige dochter en weer riep de buurvrouw , het gaat onweren. Oh dat is niet erg hoor riep mijn dochter dat zijn gewoon wolkjes die tegen elkaar botsen. Je moet alleen uit kijken dat de lichtjes je niet raken. De kinderen van de buurvrouw renden huilend achter haar aan naar binnen. Terwijl mijn dochter op haar gemak ook naar binnen kwam, meer geschrokken van de buurvrouw dan benauwd voor het onweer. Natuurlijk moet je uitkijken bij onweer, maar om je kinderen nu zo op stang te jagen lijkt me overbodig.

 6. Ik ben ook een beetje een angsthaas hoor met onweer en bliksem, ik ken d eregels, maar het is helemaal niet verkeerd om deze af en toe weer even na te lezen, maar ik zorg eigenlijk altijd maar dat ik binnen ben.

 7. Onweer heeft wel iets gezelligs vind ik :) maar is inbderdaad levensgevaarlijk als je er op de verkeerde manier mee omgaat. De auto is eigenlijk de veiligste plaats. Ik heb tijdens een programma zelfs gezien dat er over ging en dat was een amerikaan die al 6 of 9 keer een blikseminslag heeft gehad op zichtzefl en het elke keer toch overleefde.

 8. Het zal je man/vader/opa maar zijn. Einde jacht werd eeuwige jacht na slechts enkele donderslagen.
  Ook boerenfamilies zijn beducht voor blikseminslag en hadden vooral in vroeger tijden soms het vluchtkoffertje achter het bed staan. En uiteraard werden de kinderen wakker gemaakt/gehouden totdat het gevaar geweken was.
  Als je dit laatste van huis uit hebt meegekregen reageer je zoals de paniekerige buurvrouw.

 9. Ik heb gehoord dat het in een auto ook kan inslaan en dat je m dan tegen een lantaarnpaal moet laten rijden zonder het stuur aan te pakken zodat je zelf geen schok krijgt

 10. Ik vind bliksem best eng hoor. De natuur is zo machtig...ik probeer inderdaad wel zo snel mogelijk naar binnen te gaan wanneer er onweer is. Trouwens ik ga door jouw fun fact maar geen loten meer kopen haha.

 11. Gek genoeg word ik altijd blij van onweer en bliksem. Ik vind het heerlijk om naar te kijken en luisteren. Heb zelfs een aantal maal naar huis gefietst door de onweer (ik moest toch naar huis vanuit school).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.