|

Ben jij goed zichtbaar als voetganger?

voetganger veiligheid
Foto gemaakt op weg naar huis van mijn hardlooprondje

Ik kan het me nog goed herinneren.

We woonden nog maar net op het platteland en ik bracht de kinderen hardlopend naar school: zij op de fiets, en ik er hijgend naast. Ondertussen preekte ik over het belang van goede verlichting.

‘Je moet altijd zorgen dat je fietslampen het doen kinderen! Anders is het hartstikke gevaarlijk!’

Ondertussen hobbelde ik praktisch onzichtbaar naast ze. Toen ik me dat realiseerde heb ik onmiddellijk maatregelen genomen. Ik kocht lichtgevende armbandjes en lampjes voor op mijn loopschoenen. Kortom ik zorgde er voor dat ik zichtbaar werd.

Het was zo’n typisch staaltje moederschap: ‘Ik lette er op dat mijn kinderen veilig waren in het verkeer, maar vergat mezelf.’

Elke winter worden 200 voetgangers aangereden

In de krant las ik dat elke winter 200 voetgangers worden aangereden. Een stuk meer nog dan fietsers. Jarenlang is er aandacht besteed aan goede verlichting op de fiets, maar voetgangers zijn een beetje vergeten. Vooral op het platteland wordt aangeraden om reflecterende kleding te dragen. Dat verbaast me niets, want het is hier echt aardedonker soms!

Wat kun je doen om jezelf zichtbaar te maken als voetganger?

 • Draag een reflecterend hesje
 • Laat je even de hond uit? Doe toch een reflecterend hesje aan! Als mijn man en ik op zondagavond naar dansles rijden komen we wel eens voetgangers tegen met een hond, die amper zichtbaar zijn. Zeker op het platteland schrik je je ook als automobilist helemaal rot.
 • Dos je hond uit met iets reflecterends. Ook voor honden heb je reflecterende hesjes tegenwoordig.
 • De Hema heeft winterjassen met ‘Be Seen’ er op. Dat zijn jassen met reflecterende elementen er op. Ze zijn er voor dames en kinderen. Donderdagochtend kwam ik ze ook tegen bij de Hema hier!

  be seen hema
  35,- bij de Hema
 • Draag een lichtgevende armband. Die koop je voor een habbekrats bij o.a. de Action.

Samenvattend

De laatste jaren was er veel aandacht voor fietsers en hun veiligheid in het verkeer. Nu is er het besef dat ook voetgangers risico’s lopen. Dus zorg dat je fiets goed voorzien is van verlichting, maar jijzelf ook!

Ben jij goed zichtbaar in het donker als voetganger?

Similar Posts

26 Comments

 1. Goed, dat je er aandacht aan besteed, zeker in het buitengebied is het zo belangrijk dat zowel fietsers als voetgangers zichtbaar zijn,
  Vaak wordt er in het buitengebied toch net wat harder gereden dan in het dorp.
  Afgelopen week kwam in voor het eerst een paar schoolkinderen op de fiets met een reflecterend hesje over hun jas tegen in het buitengebied, zo fijn!
  Ook zag ik afgelopen wk een snelfietser met een lampje op zijn helm.
  Wielrenners , die je de laatste jaren in de winter ook meer op straat zie, zijn ook een punt van aandacht wb hun verlichting.
  Vanmorgen om 7 u liep er een hardloper op het fietspad, hij was door zijn reflecterende kleding en lampjes op de rug echt goed zichtbaar!
  Ik loop niet in het buitengebied in donker, doch alleen in het dorp en op het trottoir en draag soms een bandje om mijn arm.

 2. Goed stuk! Ik ben al zo vaak gestopt met de auto om voetgangers zonder verlichting / hesjes (vriendelijk) te vertellen dat ze slecht zichtbaar waren.

  Kijk, je kunt altijd overvallen worden door de schemering en niks bij hebben. Maar ga dan een eind in de berm staan als er een auto aan komt.

  Zelf loop ik eigenlijk nooit in het donker op de openbare weg.

 3. Goed punt , ik kom als fietser veel voetgangers tegen die op het fietspad lopen ,bijvoorbeeld mensen die hardlopen of hun hond uitlaten, 99% van die mensen doen weinig tot niets om op te vallen in het donker, maar mopperen wel als je ze bijna aanrijd. Er zijn genoeg manieren om op te vallen voor mens en dier en dat hoeven geen dure oplossingen te zijn , zo zag ik vorige week iemand die bij zijn hond een fietslampje aan de halsband bevestigd had en zelf een refelecterende armband om had , hierdoor zag ik ze al van een afstandje.

 4. Zowel de hond als ik hebben een knipperlichtje.Vroeger is de vader van een vriendin doodgereden,terwijl hij over een landweg liep. Daarna ben ik voorzichtig geworden.

 5. Oh die jas ziet er goed uit van de Hema. Ik ben zelf ook niet altijd beschermd, soms vergeet ik het. Maar meestal doe ik een bandje aan bij Diezel (dat licht geeft), een bandje bij mij en een voet armband voor de schoen dat constant licht geeft. Soms gebruik ik reflecterende vestjes.

 6. Altijd! Naast voetganger ben ik ook regelmatig de automobilist, en het komt vaak voor dat ik iemand pas op het laatste moment zie. Zelfs mijn hond draagt licht. Om haar rug, want alles wat er te koop is is veel te groot voor om de nek :P

 7. Ik had er zelf eigenlijk nooit zo bij nagedacht, totdat ik laatst zelf iemand pas net op het laatste moment zag. Het is bij ons nogal donker op straat dus inderdaad goed om aan te denken!

 8. Het kan inderdaad best heel gevaarlijk zijn om niet zichtbaar te zijn. Super goed dat je hier zo even over schrijft! Als ik in het donker loop let ik zelf altijd heel erg goed op, extra dan overdag.

 9. Normaal wel want ik draag een knalrode jas en toch ook vaak een fluovestje. Nu heb ik jammer genoeg even een zwarte jas want mijn zwangere buik geraakte niet meer in mijn normale jassen maar deze zwarte jas heeft reflecterende bandjes enzo maar toch fluovestje gaat toch mee terug aan. We leren het ons zoontje ook al aan. Alleen moet je dan onthouden dat die kleine maat niet zo goed over die dikke jas past :p

 10. Zo gevaarlijk, zeker bij fietsers zonder licht of reflectie! Ik ben altijd goed uitgerust op de fiets! Als ik te voet ben denk ik hier eigenlijk niet aan, maar loop ik wel steeds op het voetpad!

 11. En natuurlijk niet vergeten om aan de linkerkant van de weg te lopen (tegen het verkeer in). Op die manier zie jij het verkeer aankomen en kun je eventueel nog reageren als het mis dreigt te gaan. Loop je rechts, dan komt het verkeer altijd van achteren. Helaas heeft de mens geen ogen in het achterhoofd… en is het dus aan de andere kant van de weg veiliger! jij wordt gezien en jij ziet zelf ook!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.