Expeditie Robinson: bekende versus onbekende Nederlanders

expeditie robinson 2017

Elk jaar kijken mijn man en ik Expeditie Robinson. We hangen op de bank, en prijzen ons gelukkig dat wij niet op dat eiland zitten.

Expeditie Robinson: mix van survival + groepsproces

Bij Expeditie Robinson wordt een groep van zo’n 16 mensen op een onbewoond eiland gedropt, en daar moeten ze het 30 dagen met z’n allen uithouden. Om het interessanter te maken zijn er een aantal elementen toegevoegd:

 1. Elke week wordt er 1 deelnemer door zijn of haar groep weggestuurd op een zogenoemde Eilandraad. Dit principe zorgt voor onderlinge spanningen, gekonkel en geroddel.
 2. Er worden twee kampen gemaakt die tegen elkaar strijden. Door de grote groep zo te splitsen, creëer je meteen al een ‘wij-tegen-zij’ gevoel.
 3. Het kamp dat wint, krijgt immuniteit. Dat wil zeggen dat ze niet iemand hoeven weg te stemmen uit hun groep. Later in het spel worden de wedstrijden individueel en kun je als winnaar niet worden weggestemd.

Deze 3 elementen, in combinatie met het onbewoonde eiland zorgen voor interessante televisie waar ik graag naar kijk. Vooral de vreselijke groepsprocessen fascineren me.

Expeditie Robinson: hoe de moraal veranderde

Toen Expeditie Robinson net begon werden er willekeurige deelnemers op het eiland gezet. In die beginjaren draaide het er allemaal om wie Robinson-waardig was. Met andere woorden:

Degene die net zo goed kon overleven als Robinson Crusoë moest winnen.

Maar op een gegeven moment gingen ze Expeditie Robinson doen met Bekende Nederlanders. En de toon van de deelnemers veranderde. Want bij de Bekende Nederlanders draaide het er niet om wie Robinson-waardig was, maar wie er het langst in kon blijven.

Om lang in de expeditie te kunnen blijven, smeedden zwakkere deelnemers complotten om de sterke spelers er uit te stemmen.

Vrienden staken elkaar figuurlijk het mes in de rug, en er werd gelogen en bedrogen. Niemand was veilig, en je kon niemand vertrouwen.

Expeditie Robinson 2017

Dit jaar is de formule van Expeditie Robinson weer een beetje anders. Naast een eiland met Bekende Nederlanders is er ook het Eiland der Onbekenden. Daarop zitten 4 zorgvuldig geselecteerde onbekende Nederlanders.

En wat mij opviel is dat die onbekende Nederlanders net zo denken als de deelnemers van de eerste Expeditie Robinson afleveringen. Het gaat er om wie echt goed is in survivalen. Zij willen juist de sterksten er in houden, want dan is het veel leuker als je kunt winnen. Dus in plaats van de sterke mensen er uit te stemmen, willen de onbekende Nederlanders de zwakke deelnemers kwijt.

Dit verschil in insteek leidde al snel tot een bloedbad. De Bekende Nederlanders konkelen er namelijk nog steeds op los… Onder leiding van de ogenschijnlijk zo sympathieke Roeland Fernhout kregen ze het voor elkaar om de athletische en sympathieke Imke er uit te stemmen.

Mijn conclusie over Expeditie Robinson 2017

Expeditie Robinson is fascinerende televisie. Op zich is het survival aspect al interessant, maar door kampen te creëren en deelnemers te dwingen op elkaar te stemmen worden allerlei groepsprocessen in gang gezet.

Wat me dit jaar opvalt is dat de onbekende Nederlanders veel meer integriteit lijken te hebben dan de Bekende Nederlanders. Het verschil vind ik echt opvallend.

Kijk jij naar Expeditie Robinson? En wat vind je er dit jaar van?

Similar Posts

59 Comments

 1. Ja ik ben een echte ER fan! Het leek mij in de eerste instantie niks aan met de onbekenden, maar het valt me niet tegen. Ik kijk er graag naar al vind ik het jammer dat Imke eruit is.

 2. Mij lijkt deze samenstelling van interessant! Lijkt me leuk om te zien hoe ze zullen samenwerken! Hopelijk komt in België ook snel een nieuw seizoen!

 3. Gisteravond een stukje van gezien. Het programma kan me niet echt boeien. En laatst zag ik een aflevering dat deelnemers heel vieze dingen moesten eten. Vervelend om te zien. Maar het voelde ook niet goed dat de dieren, ik meen een gekookt kuiken nog in het ei met zoveel walging werd opgegeten. Het is wel een dier dat daar voor is dood gemaakt. Maarja, dat ben ik weer. Ik vind het ook zo storend als in Spanje met tomaten wordt gegooid.

  1. Dat is de ‘eetproef’. Ze moeten dan echt de gruwelijkste dingen eten, zoals oogballen. En die moeten ze dan ook echt doorbijten. Ze mogen ze niet gauw doorslikken.

 4. ik kijk ook samen met mijn vriend ieder seizoen.
  nu vond hij inderdaad ook dat het moraal was veranderd.
  Nu zat er vorig jaar een bekende van hem in dus dan kijk je ook al anders naar het programma.

 5. Oh, dat soort gekonkel en oneerlijk gedoe kan ik zóó niet hebben, hahaha. Vreselijk vind ik dat. Dus hoewel ik survivallen best interessant zou vinden kijk ik daarom beslist nooit. Ik heb last van een nogal groot rechtvaardigheidsgevoel ;)
  Ik kan me voorstellen dat jij er, met je achtergrond in psychologie, evenwel anders naar kijkt.

 6. Elk kaar kijk ik weer en elk jaar erger ik me weer rot. In mijn ogen met de beste winnen,d us geen eilandraad maar gewoon de geen die verliest ligt er uit. De proeven worden ok steeds minder en het is meer een hoop geklets in plaats van proeven. Ook het hele ‘ kijk mij BN-er zijn’ dat ik denk, ik ken je helemaal niet. Ik vind de onbekende nederlanders sympathiek en strijdlustig. Hun komst is zeker positief.

 7. Ik kijk met plezier naar de expeditie.
  Het complotten smeden vindt ik soms ook wel verrassende en smakelijke televisie. Maar ben het ook wel eens met de stelling dat de sterkste zou moeten winnen!

  Dit jaar vind ik het vooral jammer dat de onbekenden gestart zijn op een ander eiland.

 8. Ik kijk eigenlijk nooit maar heb wel verschillende oproepen voor onbekende deelnemers voorbij zien komen. Binnen mijn kennissenkring waren er best veel mensen die graag mee zouden willen doen.

 9. Ik kijk helemaal geen televisie meer. En dit soort programma’s heb ik ook nooit leuk gevonden. Hier gaat alles wat we willen zien via internet of Netflix. Lekker een potje schaken bij het houtvuur, telefoons uit en tijd voor elkaar. Dat zijn de betere avonden hier in huis. ;-)

 10. De eerste seizoenen met ‘onbekende Nederlanders’ vond ik geweldig. Met de komst van de BN’ ers hield ik het na dat seizoen voor gezien.
  Evenals ‘wie is de mol’ trouwens, dat vond ik de eerste seizoenen erg leuk maar toen het zo nodig met ‘BN’ers’moest zijn we ook afgehaakt…

 11. En zo zie je maar dat de mens alles doet om een ander uit te schakelen en het maakt niet uit hoe. Ik kijk dus ook niet méér. Het 1e concept was geweldig, zoals het hoort..maar dat is allang niet meer ????

 12. De eerste series ging het nog echt om het Robinson gevoel. Mensen vielen kilo’s af, hun haar zag eruit als touw en onder de insectenbeten.

  Nu, vooral met alle BN’ers (A,B en C status) gaat het alleen maar om strategie. Mensen die goed kunnen manipuleren of vriendjes maken, die blijven wekenlang in het spel. Voer voor psychologen lijkt me. Misschien is dat de reden dat ik ook nog steeds kijk.

  Het is jammer dat de helft van de tijd over het konkelen over wie stemmen we weg en wie beschermen we gaat.
  Ik stel voor de volgende serie met politici te doen, die zijn er uitermate goed in.

 13. Ik heb het nog nooit gezien omdat het me niet echt aansprak…
  Ik stel mezelf dan voor op dat eiland en ik zou er echt niks van bakken ????

  Xxx

 14. Sorry, ik heb echt nooit gekeken. Ik vind het gewoon totaal niet interessant. Dat ligt aan mijzelf hoor! Ik heb zo weinig ‘vrije’ tijd dat ik ongemerkt ben overgestapt van tv kijken naar alleen maar (Netflix- en Ziggo)-series. Dan kijk ik wat ik oprecht leuk vind. Gewone televisie is op een gegeven moment opgehouden voor ons. Overigens keek ik nooit naar dit soort programma’s. Je omschrijft het wel heel goed, want het verschil tussen het programma voor BN-ers en ‘onbekende’ Nederlanders is wel heel groot.

 15. dank voor deze uitgebreide uitleg! voor het eerst begrijp ik waarom mensen dit leuk vinden! Wie weet kies het volgend jaar wel uit als mijn “”foute” serie. Ik volg altijd een reality tv serie per jaar

 16. Hoewel ik het concept van het programma altijd wel heel boeiend heb gevonden heeft het programma mij nooit zo weten te grijpen. Ik begin elk jaar enthousiast, maar dan haak ik al snel weer af :(

 17. Dat laatste vind ik ook. Altijd interessant hoe mensen met elkaar omgaan of hoe ze in elkaar zitten. Daarom kijk ik ook vaak tv. En ik geniet van veel programma’s. Toevallig niet deze serie.

 18. Ik moet zeggen dat ik er wel van begin te balen dat ik niet vanaf het begin heb gekeken. Keek gisteravond even namelijk en vond het best leuk alleen snap je d’r dan natuurlijk niet veel van.

 19. Zoonlief volgt het al jaren en is nog steeds helemaal hooked. Mij heeft het nooit echt ‘gepakt’ maar ik moet altijd erg lachen om de frustratie en het meeleven van Zoonlief :)

 20. Ik houd enkel van het oorspronkelijke concept. Al die manipulatie en samenspannen om er als langste in te blijven, spreekt me niet aan. Ik keek dan ook niet meer toen het in Vlaanderen ook werd uitgezonden.

 21. Elk jaar begin ik weer enthousiast te kijken, maar op de één of andere manier houd ik het gewoon niet vol. Sowieso ben ik niet erg goed in het volgen van serie achtige dingen op de televisie. Geef mij maar Netflix ;)

 22. Ik keek als kind graag met mijn ouders naar Expeditie Robinson, maar nu volg ik het niet. Maar misschien zou ik het wel volgen als het ook op de Belgische zenders werd uitgezonden.

 23. Ik ben ook een trouwe fan vanaf het eerste jaar. En elk jaar wordt het minder. Het heeft niets meer te maken met overleven. En inderdaad bij de onbekenden zit juist die spirit er nog wel in.

 24. We hadden dit vroeger ook op de belgische tv maar nu niet meer. Anyway ik was al niet meer geinteresseerd toen ze met bekenden begonnen wnt het is echt hoe he t hier zegt

  Liefs
  Karlien

 25. Hou niet van programmas waarin BNers in staat worden gesteld om te reizen, ervaringen op te doen, herinneringen op te halen enz. Deze mensen zijn meestal allemaal financieel zelf in staat om dit soort dingen te doen. Bovendien zeuren velen van hen over het feit dat ze geen prive leven meer hebben ,terwijl ze wel mee doen aan veel programmas die niets te maken hebben met het talent waar ze in eerste instantie bekend mee werden.

  1. Ik snap wat je bedoelt. Maar volgens mij zijn de Bekende Nederlanders die meedoen aan Expeditie Robinson dan weer net niet zo populair als ze graag zouden willen. Linda de Mol bijvoorbeeld doet niet mee.

 26. Ik ben een beetje Bnn’er moe op bijna elke zender is wel weer een programma met Bnn’ers. En vaak dan ook nog dezelfde Bnn’ers. Wij kijken bijna geen tv dus ook geen Expeditie Robinson.. Maar dat er ook onbekenden inzitten dat is natuurlijk ook veel leuker!

 27. Ik vind de mix van bekende Nederlanders en onbekende heel leuk! Leuk om zo nieuwe mensen te kennen, maar ook leuk om te zien hoe de bekende Nederlanders zich gedragen haha

 28. Wat ik jammer vind aan televisie is dat álles gemanipuleerd wordt. Niks is wat het lijkt te zijn. Expeditie keek ik altijd wel maar de laatste tijd niet meer. Zou nooit aan zo’n programma willen mee doen, trouwens…

 29. Ik kijk Expeditie Robinson al jaren en ik moet zeggen dat ik steeds meer neig naar weer een ouderwets seizoen met allemaal onbekende Nederlanders. Ik hou zelf niet van die roddel en achterklap dit allemaal nu speelt en ik wil graag weer kijken naar een echte overlevingswedstrijd :).

 30. Ik zit ook altijd klaar voor ER. Vanavond ook weer! Ik vind juist dat gekonkel ook interessant om te zien. Ik vind overigens wel dat Danny Froger op een andere manier het spel had moeten verlaten. Hij had, mijns inziens, tijdens zijn laatste eilandraad al zijn stemmen moeten inzetten om iemand eruit te zetten van wie niemand het zag aankomen. En daarna zeggen: o ja, ik ga ook weg. Dat zou echt geniaal geweest zijn. :) Ik hoop trouwens dat Carlos of Niels wint. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.