Een boek maken van je (levens)verhaal?

boek maken van je levensverhaal

Mijn inmiddels overleden schoonmoeder deed het. Een boek maken van haar levensverhaal.

Helemaal handgeschreven in haar keurige handschrift.

Ik herinner me dat ik onder de indruk was van de nauwkeurigheid van haar herinneringen.

En zoals mijn schoonmoeder zijn er meer mensen. Mensen die hun verhaal zouden willen vastleggen in een boek. Voor zichzelf, maar soms ook voor familie. En soms zelfs voor de hele wereld.

Maar om van het idee: 'Ik zou mijn levensverhaal graag in een boek willen vertellen' naar een daadwerkelijk exemplaar van je eigen boek te komen, is nog een hele stap. Wat zeg ik, dat zijn een heleboel stappen.

Hulp om jouw levensverhaal in boekvorm te gieten

Daniëla Postma schreef een boek om mensen te helpen om de stappen te zetten om van hun levensverhaal een boek te maken. Het boek heet Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis. Met als ondertitel: Laat je inspireren door de ervaringen van anderen en deel jouw leven met de mensen om wie je geeft.'

Wie is Daniëla Postma dan wel?

Daniëla Postma is boekcoach, redacteur & vormgever van beroep. Ze volgde een opleiding bij de Frederik Muller Akademie, een opleiding die is opgericht vanuit de boekenbranche. (Inmiddels is de opleiding gefuseerd met de Faculteit Media, Communicatie en Informatie.)

Zoals zo vaak bracht een periode van ziekte haar op het idee om mensen te gaan helpen hun levensverhaal in boekvorm te zetten. Ze miste in die tijd namelijk precies het soort boeken dat ze nu helpt maken.

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis: 9 fases

Daniëla helpt je door 9 fases om van je levensverhaal een boek te maken:

 1. Planning
 2. Interviewen
 3. Research
 4. Schrijven
 5. Redactie
 6. Beeldmateriaal
 7. Vormgeving
 8. Drukwerk
 9. Boekfeestje

Elk hoofdstuk is een combinatie van informatie over het proces van het schrijven van een boek en persoonlijke ervaringen van mensen die een boek hebben beschreven. Soms is het verhaal van Daniëla zelf, soms komen anderen aan het woord.

Vormgeving van het boek

Omdat Daniëla dol is op tijdschriften koos ze voor haar boek een opmaak die lijkt op een tijdschrift.  Het boek ziet er aantrekkelijk en kleurrijk uit. Maar ik vond het ook wel een beetje vol en druk. Daniëla heeft het zelf over een 'vrolijke wirwar van verhalen en vormgeving.'

Maar de rode draad in Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis is deze:

'Hoe voelt het om met jouw boek bezig te zijn.'

Dat is wat Daniëla de lezer vooral wil meegeven.

Mijn conclusie over Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis is meer dan een how-to boek, dat je vertelt hoe je van je levensverhaal een boek kunt maken. Het gaat dieper dan dat. Daniëla Postma heeft ook veel aandacht voor wat het proces van het schrijven met je kan doen. En waar je tegenaan kunt lopen.

Tegelijkertijd kun je het boek wel degelijk gebruiken als handvat om jouw levensverhaal op te schrijven. Daar is het praktisch genoeg voor.

Wel vind ik de vormgeving wat chaotisch.

Zou jij je levensverhaal wel willen opschrijven en in boekvorm gieten? Dan is dit boek denk ik zeker een aanrader. Op z'n minst zet het je aan tot nadenken of de mogelijkheden. En op z'n best helpen de 9 stappen je naar een boek!

Cadeautip voor als je ouders hun trouwdag vieren

Daniëla maakte zelf zo'n boek voor de trouwdag van haar schoonouders. Ik vind dat een erg leuk idee. Zeker als mensen 40, 50 of zelfs 60 jaar getrouwd zijn 'hebben ze alles al'. Dan is zo'n boek met hun levensverhaal wel een heel mooi cadeau!

Praktische informatie over Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis is voor 22,50 te koop bij bol.com

Boek maken

Kijkje in het boek

Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van het boek

Praktische hulp nodig bij het schrijven van jouw levensverhaal?

Daniëla Postma geeft ook cursussen en persoonlijke begeleiding aan mensen die hun levensverhaal willen opschrijven. Meer informatie vind je op haar website Levenstekst.

Je levensverhaal kan ook inzicht geven in je familierelaties, en die invloed moet je niet onderschatten schrijft Els Stein in haar boek De Fontein.

Leestip: herinneringen maken

Zou jij een boek willen schrijven? En waarover?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik heb altijd van schrijven gehouden en er ook over nagedacht om 'levensverhalen' op te schrijven. Echter vind ik mijn eigen leven nou niet zo speciaal dat ik het boek-waardig vind, maar het lijkt me wel heel tof om dat van mijn oma op te schrijven. Die heeft de oorlog nog meegemaakt en kan daar nog goed over vertellen. Leuk dat er een boek bestaat dat je handvatten geeft om het uit te voeren!

 2. Ik houd van schrijven en zou dan ook graag ooit een boek uit willen brengen. Ik weet nog niet zo goed waarover, twijfel over een receptenboek (ben dol op koken en experimenteren in de keuken) en over mijn leven met fibromyalgie en de struggles eromheen.

 3. Een boek schrijven lijkt me heerlijk, maar ik zou niet snel voor een levensverhaal kiezen. Vind dat toch wel heel persoonlijk, en ik denk dat herinneringen die op schrift staan, toch heel anders kunnen overkomen dan de werkelijkheid.

 4. Mijn vader kreeg, toen hij in het ziekenhuis aan de beademing lag, een oude tekstverwerker bij zijn bed zodat hij vragen van dokters, verpleegsters en familie kon beantwoorden. Toen hij weer thuis was heeft hij een oude pc gekregen en daarop heeft hij zijn hele levensverhaal geschreven. We hebben na zijn dood (hij wilde dat graag) het als boek laten drukken met hard linnen kaft waarop zijn naam staat. Een exemplaar voor mijn moeder en voor elk kind en kleinkind ook eentje.

 5. Nou dit lijkt me echt ontzettend gaaf om te doen voor jezelf of voor iemand anders. Maar het is natuurlijk wel moeilijk om zoiets voor iemand anders te maken omdat je niet alle verhalen over die persoon weet. Het is juist leuk om jouw verhaal te vertellen, de dingen die jou aanspreken en die een herinnering hebben achtergelaten.

 6. Knap! Ik vind het waardevol en voor de persoon die het zelf schrijft denk ik ook wel heel zelfbewust en het geeft je als schrijver de ruimte om je eigen leven te vieren en ook lessen in te zien!

 7. Mooi! Ik heb daar zelf ook al wel eens aan gedacht. Ik denk dat ik met bepaalde aspecten van mijn leven toch wel mensen kan helpen (doe daarom ook al een aantal keer mee aan de Human Library in Tilburg)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.