Doe en denk als een kat

Doe en denk als een kat

Regelmatig kijk ik met een mengeling van bewondering en verlangen naar onze kat en ons hondje Trixie.

Die weten hoe je moet ontspannen.

Als er bijvoorbeeld een zonnestraal op de keukenvloer valt, dan gaan ze daarin liggen zonnebaden. En als ze daar genoeg van hebben dan gaan ze iets anders doen. Bijvoorbeeld liggen in een stoel. Of in het geval van de kat: op jacht gaan naar een dikke duif.

De rode draad in hun honden- en kattenbestaan

Maar wat als rode draad door hun honden- en kattenbestaan loopt is toch wel de rust die ze uitstralen. En dat ze zich eigenlijk nergens echt druk overmaken. Ze leiden gewoon hun leventje, en nemen het zoals het komt.

Regelmatig roept bij ons thuis dan ook wel eens iemand: 'Ik wou maar dat ik onze kat was! Of: 'In een volgend leven wil ik terugkomen als hond!'

Geen wonder dat ik, toen ik het boek Doe en denk als een kat in de bibliotheek tegenkwam, het onmiddellijk meenam!

Doe en denk als een kat

Op een dag keek Stéphane Garnier naar zijn kat en dacht ineens: 'Hé, wil de kat me wat vertellen? Wil hij me zeggen dat ik het wat rustiger aan moet doen?' Dat was aanleiding voor de vraag:

'Waarom zouden we geen voorbeeld nemen aan een kat?'

Want volgens Stéphane Garnier kunnen we zowel privé als zakelijk nog heel wat leren van een kat. De hoofdboodschap van het boek is om net te doen als een kat: maak je minder druk, en neem eens een beetje afstand van je leven. Streef er naar om je tevreden te voelen.

10 Lessen die we van katten kunnen leren

Elk hoofdstuk in het boek Doe en denk als een kat behandelt een les die we kunnen leren van katten. Hieronder noem ik de 10 lessen die míj het meest aanspreken:

 1. Een kat is vrij.
 2. Een kat is (meestal) rustig.
 3. Een kat bezit oude wijsheid.
 4. Een kat is ongevoelig voor oordelen.
 5. Een kat houdt van zichzelf zoals ze is.
 6. Een kat vertrouwt op zichzelf.
 7. Een kat concentreert zich op wat werkelijk is.
 8. Een kat voelt zich in elke situatie op haar gemak.
 9. Een kat durft altijd te vragen.
 10. Een kat kan goed uitrusten.

Er zijn nog veel meer lessen, maar dit zijn de eigenschappen van katten waarvan ik graag meer zou willen hebben : )

Opzet van het boek Doe en denk als een kat

Na een kort voorwoord behandelt Garnier elk hoofdstuk een eigenschap van een kat, en wat wij daar als mens aan kunnen hebben. Tussendoor vind je een aantal dagindelingen van een kat, en diverse 'kattengeheimen'.

Aan het eind van het boek zit een quiz die je kunt doen om te bepalen in hoeverre jij al leeft als een kat. De quiz bestaat uit maar liefst 40 vragen, wat ik erg veel vond. Overigens scoorde ik heel laag op 'katgehalte' ; )

Als advies kreeg ik daarom om zo snel mogelijk een kat te nemen en die op de voet te volgen en van haar te leren.

Conclusie over Doe en denk als een kat

Ik vond Doe en denk als een kat minder leuk dan ik had verwacht. Eerlijk gezegd vond ik de manier waarop Garnier de dingen die we van katten kunnen leren uitwerkte een beetje saai en oppervlakkig. Ik had er meer van verwacht. Het wonderlijke is dat de de titels van de hoofdstukken met daarin eigenschappen van katten me wel aanspreekt. Het is de uitwerking die ik wat minder vind.

Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Of niet. Als ik nou een kat was dan vertrouwde ik op mijn eigen oordeel over dit boek ; )

Doe en denk als een kat: Praktische informatie

Doe en denk als een kat is voor 12,50 te koop bij bol.com.

doe en denk als een kat

Wat vind jij van het idee van de kat als voorbeeld?

Leestip: kattenluik

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Ik kijk altijd heel goed naar de natuur en de dieren en daardoor begrijp ik veel dingen beter.
  Over mijn huisdieren+ konijnen, cavia´s, een geweldige kip en een hondje.
  Als het zo warm is doen ze niets. Ze liggen alleen maar en drinken water.
  Niet omdat ze lui zijn maar gewoon omdat die hitte heel veel energie kost om het lichaam op temperatuur te houden.
  Mijn les is dan ook+ zo min mogelijk bewegen en als het afkoelt doen wat je moet doen. Veel water drinken.
  Is maar een voorbeeldje natuurlijk maar zo zijn er vele

 2. Nou inderdaad ja! Wij hebben dan geen kat, maar wel een hond. Regelmatig hebben we het erover hoe fijn het zou zijn om als hond door het leven te gaan. Je word gevoerd, mag de hele dag slapen en spelen. Soms ga je heerlijk een paar uurtjes genieten in het bos. Verder hoef je je letterlijk nergens druk over te maken. Ideaal!

 3. Ik zou ook wel een kat willen zijn. Stiekem bem ik pok wel eens jaloers op mijn katten. Ze liggen maar wat te chillen in de zon, doen eens een slaapje, beetje spelen, beetje eten...lijkt me heerlijk haha. Ik kan zelf ook moeilijk ontspannen.

 4. Ik vind het leuk om naar huisdieren te kijken. Maar doe zoals zij... Ik probeer me wel eens in dieren te verplaatsen alleen dan met de mensen standaarden. Maar een kat is toch heel anders dan een mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.