De omgekeerde to-do-lijst

andere kantTo-do lijstjes zijn populair. Ze geven je overzicht over wat er nog moet gebeuren.

Maar wat als je er eventjes helemaal door heen zit? En je gewoon niets uit je handen krijgt?

Dan kan het helpen om een omgekeerde to-do-lijst te maken. En dit keer zet je er niet op wat je nog moet doen. Nee, je schrijft op wat je al gedaan hébt!

Bijvoorbeeld:

 • Opgestaan
 • Ontbijt gegeten
 • Kinderen naar school gekregen
 • Afwasmachine aangezet

Enzovoort.

Ik vind het wel een goed idee moet ik zeggen. Zo’n lijst met alles wat al gedaan is, geeft een gevoel van voldoening en succes stel ik me zo voor. En dat gevoel helpt dan weer om alles wat nog niet af is aan te pakken.

Wat denk jij?

Similar Posts

23 Comments

 1. Haha, dat doe ik al jaren. Op het schoolplein adviseerde ik het al aan de moeders die mopperden dat ze niks gedaan hadden….maar wel de kinderen met ontbijt, gewassen en met gepoetste tanden naar school hadden gebracht terwijl de wasmachine thuis al aanstond.

 2. Dat is nog eens een fijne tip! Soms heb je inderdaad echt zo’n off-day waarop je jezelf ook compleet nutteloos voelt, terwijl je toch heus al best het één en ander gedaan hebt!

 3. Misschien zou het wel helpen, maar ik denk dat ik ook nog steeds zou denken aan de dingen die nog moeten gebeuren. Ik maak vaak een to-do lijstje, ik vind het ideaal om stap voor stap dingen gedaan te krijgen.

 4. Dat klopt helemaal. We kijken zo snel naar de dingen die nog moeten gebeuren. Het komt denk ik doordat we de hele normale dingen zoals het zorgen voor de kinderen niet als werk of klus zien. Maar goed misschien ook, maar het komt er toch maar even bij. Ik denk op zo’n dag altijd maar: heb ik deze dag hangend op de bank doorgebracht? Nee? Dan ben je toch (misschien op een andere dan door jou bedachte manier) met het gezin cq huishouden bezig geweest.

 5. Hahaha wat slim!! Ik deed dit gisteren toevallig! Ik dacht dat ik helemaal niks nuttigs had gedaan die dag, tot ik eens kritisch ging nadenken. Had ik toch nog best wat gedaan ondanks een energieniveau van lik m’n vestje hahaha!

  Tijd voor positiviteit ;)

 6. Goed idee om het eens om te draaien. Noem m’n ellelange to-do-list al tijden m’n to-do-or-not-to-do-list.
  MiekeR

 7. Met kinderen doe je zelden echt niets. En ze schoppen met regelmaat ook nog je bedachte plannetjes in de war ;-)

  Ik maakte ze ooit wel, van die ‘Gedaan!’ lijstjes, maar heb het niet meer nodig.
  LOL ik wéét dat ik dagelijks genoeg doe en die ene dag dat ik ‘ns weinig doe…. nou: mág ik ook eens!

 8. Ik maak veel to do lijstjes. Maar wel ook met dingen die haalbaar zijn.
  Een omgekeerd lijstje zou niks voor mij zijn, haha… ik zou steeds blijven denken, maar ik moet dit en dat nog…

  Al vind ik het wel altijd fijn om te zien wat ik al gedaan heb op mijn lijstjes! Afvinken / aankruisen dus!

 9. Ik vind het eigenlijk ook wel een goed idee. Mijn to do lijst wordt ook steeds langer naar mate ik meer af maak. Dus afkrijgen die ik hem nooit ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.