De bibliotheek en de AVG

bibliotheek en de AVG

Ik ben dol op de bibliotheek, en kom daar minstens 1 keer per week.

Eén van mijn favoriete bezigheden thuis, is inloggen op mijn persoonlijke account bij de bieb, en kijken wat de nieuwe aanwinsten zijn. En die dan vervolgens reserveren! Of meteen downloaden in de online bibliotheek. Dat is net zo leuk als gewoon iets bestellen, en het kost geen geld! Het geeft zo’n prettig gevoel van verwachting. Want ik weet: elk moment kan dat boek aankomen!

Als een gereserveerd boek beschikbaar komt, dan krijg ik daarvan een mailtje. In de bibliotheek is vervolgens een speciale kast waar de gereserveerde boeken in staan. In die boeken zit een wit papiertje met daarop de naam van het bibliotheeklid.

Althans dat wás zo.

Tot de AVG, oftewel de nieuwe privacywet, inging.

De bibliotheek en de AVG

Vanwege de AVG mag je naam niet meer op het papiertje staan. In plaats daarvan staat er alleen nog je lenersnummer op het papiertje. Ik ben niet zo goed met getallen, dus het kost me flink wat moeite om dat nummer in mijn hoofd te stampen. En als je het me nu zou vragen, is het een gevalletje: ‘Al sla je me dood!’  Ik heb echt geen idee. Ik weet zelfs niet hoeveel getallen het heeft. En dat terwijl ik het gisteren nog heb gebruikt om een gereserveerd boek op te halen.

In de praktijk betekent dit dat het een stuk lastiger is geworden om een gereserveerd boek te vinden. Je kunt immers niet langer op je naam zoeken.

De gedachte achter het nieuwe systeem

De gedachte achter het nieuwe systeem met het lenersnummer, in plaats van je naam, is om je privacy te beschermen. Op deze manier kunnen mensen niet heel makkelijk kijken welke boeken jij hebt gereserveerd.

De bibliotheekmedewerkster gaf als voorbeeld een vrouw die net zwanger is. Stel dat haar zwangerschap nog maar pril is, en ze het dus geheim wil houden. Maar ze wil wel wat boeken over zwangerschap reserveren in de bibliotheek. Dan zou het kunnen gebeuren dat een bekende haar naam op een papiertje zou zien staan in de kast met de gereserveerde boeken in bijvoorbeeld Veilig Zwanger!

Daar kan ik me eigenlijk wel wat bij voorstellen.

En eerlijk is eerlijk, ik had op een gegeven moment dat ik onwillekeurig even keek wat ene mevrouw Oosterhoff had besteld. Simpelweg omdat haar gereserveerde boeken precies voor de mijne stonden (Orriëns). Dan dacht ik bij mezelf:

‘Ah, mevrouw Oosterhoff heeft ook weer een boel boeken gereserveerd!’

Hoewel ik dus geen idee heb wie deze mevrouw is.

Hoe kun je toch gemakkelijk je gereserveerde boek vinden?

Er zijn twee manieren om toch gemakkelijk je boek te vinden!

 1. Krijg je een mailtje dat een boek is aangekomen in de bieb? Schrijf de titel dan op, en zoek op de titel in de kast met gereserveerde boeken. Kijk wel ter hoogte van de eerste letter van je achternaam trouwens. Want er zijn soms meerdere exemplaren van hetzelfde boek, en je wilt niet per ongeluk de reservering van iemand anders meenemen.
 2. Leer je lenersnummer uit je hoofd!

Mijn conclusie over de bibliotheek en de AVG

Hoewel ik de nieuwe manier van gereserveerde boeken kenmerken lastig vind, is het denk ik vooral een kwestie van wennen. Het zorgt wel degelijk voor meer privacy.

Hoe is het bij jouw bibliotheek geregeld met reserveringen en gereserveerde boeken?

Similar Posts

57 Comments

  1. Haha, ja net goedkoop winkelen. Maar ik vind het ook heel praktisch. Als ik bij een blogger een boekentip lees die me aanspreekt log ik even in bij de bieb en reserveer ik hem of zet ik hem op mijn verlanglijst…alleen is die verlanglijst inmiddels zo lang ????

  2. In mijn account van de bieb heb ik ook een verlanglijst en daar zet ik de boeken in waar ik nog geen tijd voor heb.

 1. Ik kom bij dezelfde bieb als jou en dacht al wel dat het met de nieuwe privacywet te maken had.
  Ik had het bordje van jouw foto nog nooit gezien, ga toch maar eens beter kijken. Het is even wennen, had ook niet gezien dat de 1e letter van de naam er wel bij stond. Ik onthou dat nummer ook niet, maar kijk gewoon even op mijn pasje dat ik toch bij me heb.

 2. Dit wist ik nog helemaal niet, maar het klinkt logisch. Ik kom ook veel bij de bieb en reserveer ook wel. Maar had hier nog niet over nagedacht.

 3. Ik ben en blijf een boeken hamsteraar. Mijn kasten puilen uit en toch koop ik liever boeken, dan dat ik ze leen. Dus ik heb geen ervaring met de AVG en de bibliotheek.

 4. Ik vind de nieuwe privacy wel prettig hoor. Idd het voorbeeld van de zwangere mevrouw…. niet iedereen moet weten wat jou persoonlijke interesses zijn.

 5. Ik kom zelf eigenlijk niet meer zo vaak in de bieb, alleen mijn kinderen zijn nog lid. Maar op zich vind ik het een logisch verhaal dat niet iedereen hoeft te zien welk boek je gereserveerd hebt.

 6. Er is wat voor te zeggen. Maar ik heb 4 biebliotheek kaarten om daar de nummers van te herkennen en te weten welke boeken bij wie horen. Gaat nog een hele klus worden.

 7. Ik ozu precies hetzelfde probleem met nummers hebben, maar de gedachte erachter is logisch. En ligt in het verlengde van de code dat een bibliotheek medewerkster bij het afstempelen van de boeken ( vroeger ) nooit iets mocht zeggen.

 8. Superhandig dat dat online kan en ik snap je frustratie wel, maar ik vind het wel fijn dat niet altijd alle gegevens van jou zomaar gezien kunnen worden

 9. Ik kom niet veel in de bieb, alleen voor mijn dochtertje. Wij kunnen hier geen boeken reserveren, en we hebben hier ook geen termijn meer dat je de boeken mag houden. Het gaat meer een beetje op goed vertrouwen. Maar ze geven geen boete meer als je na 2 wk je boek nog niet hebt terug gebracht.

 10. Ik ben al een tijd niet naar de bieb geweest dus ik heb geen idee hoe het er nu aan toe gaat. Aan de ene kant wel goed dat onze privacy weer beter gewaarborgd blijft.

 11. Het is even wennen inderdaad, maar je krijgt een mail met welke boeken klaar staan, dus lijkt me dat je de titels dan ook wel weet toch? Ik vind het wel prettig, stel dat je zoals in het voorbeeld zwanger bent en dit nog niet kenbaar wilt maken of je hebt relatie- of opvoedingsproblemen en wil daar iets over lezen. Dus hoewel ik de AVG in sommige gevallen wat ver vind gaan vind ik dit zeker wel goed!

 12. Ik ga af en toe ook al eens graag naar de bib hier in de stad. Ik kan ook online boeken reserveren. IS wel handig voor de populaire boeken. Maar je moet er wel voor betalen. (natuurlijk)

 13. Het is een omslachtige veranderingen voor velen ,maar het is wel goed dat we er met z’n allen over nadenken! Al is de uitvoering niet bij iedereen optimaal

 14. Wow ik had niet gedacht dat dit soort dingen ook allemaal te maken zouden krijgen met die nieuwe regels. Logisch natuurlijk, maar heb er niet bij stilgestaan.

  1. Het is een kwestie van het pasje even pakken eigenlijk. Dat heb je uiteindelijk toch nodig om de boeken te lenen, dus in die zin zit ik te zeuren bedenk ik me nu….

 15. Ik keek ook even raar op toen ik gisteren mijn gereserveerde boeken ging ophalen. Bij ons staan er nog wel 2 letters van de achternaam en mijn voorletter. Het is eigenlijk ook wel heel logisch, ik keek onbewust toch ook even naar de andere boeken die voor en na de mijne stonden. Terwijl me dat eigenlijk helemaal niet aangaat…

 16. De wet maakt sommige dingen ook best lastig, je zou denken dat hier toch een andere oplossing voor zou kunnen zijn. Ik zou dat nummer ook niet onthouden. Ik kom niet zo veel meer bij de bieb, maar volgens mij moet je het bij ons bij de balie halen. Dus dan kan je niet zien wat anderen lenen.

 17. Wat een heerlijk idee om een boek te reserveren bij de bieb en zo te genieten van het lezen! Ik ga eens kijken of dat hier wellicht ook mogelijk is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.