De bibliotheek en de AVG

Last updated on March 27th, 2019 at 08:50 am

bibliotheek en de AVG

Ik ben dol op de bibliotheek, en kom daar minstens 1 keer per week.

Eén van mijn favoriete bezigheden thuis, is inloggen op mijn persoonlijke account bij de bieb, en kijken wat de nieuwe aanwinsten zijn. En die dan vervolgens reserveren! Of meteen downloaden in de online bibliotheek. Dat is net zo leuk als gewoon iets bestellen, en het kost geen geld! Het geeft zo’n prettig gevoel van verwachting. Want ik weet: elk moment kan dat boek aankomen!

Als een gereserveerd boek beschikbaar komt, dan krijg ik daarvan een mailtje. In de bibliotheek is vervolgens een speciale kast waar de gereserveerde boeken in staan. In die boeken zit een wit papiertje met daarop de naam van het bibliotheeklid.

Althans dat wás zo.

Tot de AVG, oftewel de nieuwe privacywet, inging.

De bibliotheek en de AVG

Vanwege de AVG mag je naam niet meer op het papiertje staan. In plaats daarvan staat er alleen nog je lenersnummer op het papiertje. Ik ben niet zo goed met getallen, dus het kost me flink wat moeite om dat nummer in mijn hoofd te stampen. En als je het me nu zou vragen, is het een gevalletje: ‘Al sla je me dood!’  Ik heb echt geen idee. Ik weet zelfs niet hoeveel getallen het heeft. En dat terwijl ik het gisteren nog heb gebruikt om een gereserveerd boek op te halen.

In de praktijk betekent dit dat het een stuk lastiger is geworden om een gereserveerd boek te vinden. Je kunt immers niet langer op je naam zoeken.

De gedachte achter het nieuwe systeem

De gedachte achter het nieuwe systeem met het lenersnummer, in plaats van je naam, is om je privacy te beschermen. Op deze manier kunnen mensen niet heel makkelijk kijken welke boeken jij hebt gereserveerd.

De bibliotheekmedewerkster gaf als voorbeeld een vrouw die net zwanger is. Stel dat haar zwangerschap nog maar pril is, en ze het dus geheim wil houden. Maar ze wil wel wat boeken over zwangerschap reserveren in de bibliotheek. Dan zou het kunnen gebeuren dat een bekende haar naam op een papiertje zou zien staan in de kast met de gereserveerde boeken in bijvoorbeeld Veilig Zwanger!

Daar kan ik me eigenlijk wel wat bij voorstellen.

En eerlijk is eerlijk, ik had op een gegeven moment dat ik onwillekeurig even keek wat ene mevrouw Oosterhoff had besteld. Simpelweg omdat haar gereserveerde boeken precies voor de mijne stonden (Orriëns). Dan dacht ik bij mezelf:

‘Ah, mevrouw Oosterhoff heeft ook weer een boel boeken gereserveerd!’

Hoewel ik dus geen idee heb wie deze mevrouw is.

Hoe kun je toch gemakkelijk je gereserveerde boek vinden?

Er zijn twee manieren om toch gemakkelijk je boek te vinden!

  1. Krijg je een mailtje dat een boek is aangekomen in de bieb? Schrijf de titel dan op, en zoek op de titel in de kast met gereserveerde boeken. Kijk wel ter hoogte van de eerste letter van je achternaam trouwens. Want er zijn soms meerdere exemplaren van hetzelfde boek, en je wilt niet per ongeluk de reservering van iemand anders meenemen.
  2. Leer je lenersnummer uit je hoofd!

Mijn conclusie over de bibliotheek en de AVG

Hoewel ik de nieuwe manier van gereserveerde boeken kenmerken lastig vind, is het denk ik vooral een kwestie van wennen. Het zorgt wel degelijk voor meer privacy.

Hoe is het bij jouw bibliotheek geregeld met reserveringen en gereserveerde boeken?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

57 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.