Waarom ik liever in mijn comfort zone blijf (en waarom dat oké is)
Met spreuken als: ‘Everything you’ve always wanted is one step out of your comfort zone,’ en ‘Outside your comfort zone is where the magic happens,’ is de boodschap duidelijk: Wil je je als mens ontwikkelen, dan zul en moet je uit je comfort zone moeten.
Of je nou wilt of niet.
Want dat is goed voor je.
Ik heb helemaal geen comfort zone
Maar zoals Toon in de serie Toon zei:
‘Ik heb geen comfort zone.’
Net als Toon vind ik het leven al een hele uitdaging op zich. Als het me eindelijk eens lukt om ín mijn comfort zone te komen, dan wil ik er helemaal niet uit. Dan koester ik de moeizaam verworven rust.
Pleidooi voor de comfort zone
Begrijp me niet verkeerd: ik snap heus wel dat je soms dingen moet doen die je eng vindt. Zeker als je in een situatie zit, die je niet (langer) bevalt. Maar de populaire manier van ‘uit je comfort zone stappen,’ is dingen doen als bungee jumpen, en overal naartoe reizen en daar dan foto’s van op social media plaatsen. Die manier van uit je comfort zone stappen kan me gestolen worden.
Melody Wilder zegt in haar artikel met de veelzeggende titel: ‘Stop telling me to get out of my comfort zone‘:
‘In a world of increasing demands on our time and attention, our comfort zones act as predictable spaces of mastery where we can seek refuge when the stress becomes too much. They act as containers to shore up confidence, gain momentum, and think clearly. When we spend less time grappling with discomfort, we can focus more on what matters most.’
De Ga uit je comfort zone hype
‘Beweegprofessor’ Erik Scherder en de comfort zone
‘Beweegprofessor’ Erik Scherder is een interessant geval als het gaat om de comfort zone. Hij durft bijvoorbeeld niet op de autobaan te rijden, heeft vliegangst en hypochondrie. In plaats van deze angsten aan te pakken rent hij zoveel mogelijk rond zodat hij er niet aan denkt. Hij noemt zichzelf ‘kampioen vermijden,’ en raadt dit anderen zeer af. Erik Scherder gaat dus niet uit zijn comfortzone om zijn angsten te overwinnen. In een interview zegt hij hierover:
‘Je moet jezelf dus afvragen: in welke mate word ik gehinderd en wat heb ik ervoor over om er wat aan te gaan doen? Omdat ik het in mijn leven heb kunnen inbedden, heb ik voor vermijden gekozen , maar ik raad iedereen aan die hier langskomt: doe er nu wat aan!’
Hoewel hij zijn eigen aanpak dus niet verstandig vindt, werkt het goed voor hem. Zo zegt hij over zijn angst om op de autobaan te rijden:
‘Omdat ik niet rijd op de snelweg, doe ik alles met de trein. Dat is niet alleen goed vanwege de stikstof, maar als ik kijk hoe productief ik werk tijdens dat uur in de trein, dan lach ik iedereen uit. Terwijl een ander in de file staat, heb ik een grandioos uur.’
Ik vind dit heel verfrissend. Soms is iets gewoon zoals het is. Is dat altijd verstandig? Nee, maar zolang het geen gezondheidsrisico vormt en je er mee kunt leven, hoef je er niet persé iets mee. Het hangt er vanaf hoeveel last je ervan hebt.
Erik Scherder en Matthijs van Nieuwkerk: allebei bang
In onderstaand filmpje zie je Erik Scherder bij Matthijs van Nieuwkerk. Allebei kampen ze met diverse angsten. Ik vind het iets liefs en ontwapenends hebben.
Hiervoor kom ík uit mijn comfort zone
Als het om sociale dingen dingen gaat geef ik mezelf steeds meer de ruimte om in mijn comfort zone te blijven. Maar er zijn genoeg dingen waarbij ik wel uit mijn comfort zone ga omdat ik ze belangrijk vind:
- Elke ochtend als ik ga hardlopen en liever lekker binnen blijf.
- Als ik meedoe aan het Bevolkingsonderzoek voor borstkanker.
- Elke vier maanden ga ik naar de mondhygiënist, waar ik veel stress van heb.
- De jaarlijkse controle bij de tandarts.
Tot slot
Het concept van de comfort zone wordt te pas en te onpas gebruikt om mensen aan te moedigen allerlei dingen te doen die ze liever niet willen of eng vinden. Dat heeft een positieve kant als die dingen belangrijk zijn voor gezondheid of levensgeluk. Tuurlijk moet je uit je comfortzone als je het eng vind om naar de huisarts te gaan.
Maar daarnaast is het essentieel om je eigen gebruiksaanwijzing te respecteren. De comfort zone is voor iedereen weer anders. De comfort zone van introverte mensen verschilt van die van extraverte mensen.
Laten we elkaars comfort zone respecteren.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik kom er ook regelmatig uit, maar meestal vind ik dat niet zo erg.
Love As Always
Dimario
O, ik vind al dat ‘uit je comfortzone’ ook zo stom! Als het echt niet anders kan, ja, dan moet het. Maar ik ga echt niet voor m’n lol uit m’n comfortzone.
Wat een fijne laatste zin. Laten we we elkaars comfortzone respecteren. Zo mee eens.
Ik las een spreuk op P.interest: Her main passions in life were getting cosy & eating snacks.
Volledig op mij van toepassing. 😉
Ik houd heel veel van alleen thuis zijn met hond en kat, rustige muziek aan. Een wandeling door mijn tuin en genieten van de sneeuwklokjes. Dus mijn huis verlaten is al uit mijn comfort zone gaan. En dat doe ik toch geregeld.
Voor mij geen wereldreizen, vliegen, parachutespringen of bungee jumpen.
Inderdaad graag respect voor elkaars comfort zone. 😊
En nu ga ik weer op avontuur: een wandeling met ons hondje in het park om de hoek. 😉
Laat je niets wijs maken wat ze ook proberen. Met hun out of the box denken en weet ik veel wat. Hoezo? als we zelf nadenken weten we precies wat het beste is voor ons en dat kan niemand anders bepalen. We hebben alleen met thuisfront te maken. Reizen is goed voor je ontwikkeling zei een vriendin ooit tegen mij nou laat mij dan maar onderontwikkeld blijven. Zeker in deze tijd. Ik hou van de verweg verhalen van anderen maar verder helemaal met Alice K. eens.
Op mijn leeftijd blijf ik liever in mijn comfortzone. Nog zo veilig.
Hier regent het en het is koud. Jongste dochter viert haar 40e verjaardag en heeft diverse oude schoolvriendinnen, broers en een zus uitgenodigd om deze mijlpaal te vieren, eerst in een bar, dan in een heerlijk Koreaans restaurant met als aansluiting een uurtje Kareoke (Iin een aparte ruimte). Eerlijk gezegd zou ik liever voor de kachel en met de poes op schoot thuisblijven….. Maar mijn gevoelens komen hier niet op de eerste plaats en dus ga ik mee! Bij mij thuis toen ik kind was kon en mocht er nooit iets (zoals kinderen van school mee naar huis brengen, op een bescheiden vakantie te gaan enz.)
Dat heb ik nooit vergeten en zo was het hier “De Zoete Inval”>. Laat jouw gevoelens niet altijd overheersen.