Bomen zagen in 2020!

bomen zagen

Als ik denk aan bomen zagen dan denk ik aan iemand die met een zaag onderaan een boom door midden zaagt of hakt, en dan heel hard roept:

‘Van onderruuuuh!’

En dan maar hopen dat de boom de goede kant opvalt.

Maar, weinig verrassend, dit beeld van bomen zagen klopt totaal niet.

En ik kan het weten want ik zag deze week hoe bomen zagen in 2020 in het werk gaat.

Bomen zagen in 2020

Bij mijn ouders zijn een aantal bomen dood gegaan. Dat maakt ze gevaarlijk bij hevige stormen, en dus moesten ze worden omgehakt. Of gezaagd. Met grote ogen keek ik hoe dat in zijn werk gaat.

De ‘bomenzager’ had een een soort hefboom. Die klemde hij in een innige omhelzing om de boom, en vervolgens zaagde hij de boom af. Ik zou bijna willen beweren: ‘De boom voelde er niets van,’ omklemd in een paar tedere stalen armen.

Bomen zagen

Deze manier van bomen zagen vind ik ingenieus en roept de gedachte bij mij op van:

‘Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig.’

En zo is het maar net.

Similar Posts

23 Comments

  1. Ik heb jaren geleden een documentaire op tv gezien waarin ze deze techniek toepasten in combinatie met een voertuig dat kon “lopen” als een spin. Het schijnt gebruikt te worden in drassige gebieden waar ze bosbouw toepassen. In meen dat het in Finland werd gebruikt. Door deze “ spin” te gebruiken werd ook de bosgrond niet vast gereden, wat weer beter is voor het herstellen van het bos.

  2. Veiligheid boven alles zou ik zeggen. Die oude manier van zagen was niet veilig. Je kon nooit met volle zekerheid zeggen waar die ging terechtkomen bij het omhakken.

  3. “De boom voelde er niets van.” Wat een geweldige zin.
    Ik vind het toch niet dé manier om een boom om te zagen. Geef mij jouw van onderruuuuh! maar.

  4. Echt nog nooit gezien? Oke dan… maar ja, ik woon dan ook aan een park, ik kijk uit het raam en er staat altijd wel iets van een hoogwerker of ander groot materieel.. en dit najaar is er hier bij de buurvrouw eentje uit de tuin weg gehaald, en liefste heeft er zelf eentje met de hand in delen bij vrienden uit de tuin gezaagd, en zelfs met de hand, ouderwetse manier, gaat het niet in 1x, dan haal je ook eerst de dwarstakken eraf.

    X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.