Blog etiquette: 10 regels

blogetiquetteIk blog inmiddels zo’n 12 jaar. En in die tijd heb ik een bepaalde blog etiquette ontwikkeld merk ik.

Want goede manieren  zijn niet alleen belangrijk in het dagelijks leven. Ook in Blogland, wat mij betreft.

Hier onder vind je mijn persoonlijke blog etiquette.

Blogetiquette 101

 1. Als iemand mijn blog bezoekt en een comment achterlaat, bezoek ik die persoon terug en schrijf ook een comment op haar blog. Ik trek hier twee keer per week tijd voor uit. Uitspraken als: ‘Daar heb ik geen tijd voor,’ vind ik persoonlijk onder de noemer ‘smoesjes’ vallen. Ik heb 5 kinderen, een huishouden te runnen en 15 blogs, en mij lukt het ook denk ik dan. Het is feitelijk een kwestie van de moeite nemen iemand terug te bezoeken.
 2. Plaats geen comments die eigenlijk alleen maar reclame zijn voor je eigen blog. Zoals: ‘Hoi, kom je mij ook bezoeken?’ Doe op z’n mínst alsof je de post ook echt gelezen hebt.
 3. Zorg voor alinea’s en witregels in je posts. Ellenlange lappen tekst lezen lastig voor bezoekers.
 4. Bijzondere lettertypes zijn leuk. Maar helaas vaak ook lastig leesbaar. Zorg dus voor een goed leesbaar lettertype. Bij voorkeur zwart op een witte achtergrond. Wil je toch bijzondere lettertypes? Bewaar die dan voor bijvoorbeeld widgets of titels.
 5. Gij zult niet automatisch muziek laten afspelen als iemand op je blog komt!
 6. Foto’s en plaatjes zijn aantrekkelijk. Maar 20 foto’s onder elkaar is erg veel. Beperk het tot 5, of maak er een collage van.
 7. Houd het netjes. Ook al vind je een post nog zo stom, houd het netjes.
 8. Roep niet bij elke post: ‘Laten we elkaar toch vooral in onze waarde laten!’ of ‘Iedereen moet kiezen waar hij of zij zichzelf het beste bij voelt.’ Dat weten we nu zo langzamerhand wel.
 9. Plaats geen posts waarin je schrijft dat je de laatste tijd zo weinig schrijft.
 10. Pleeg niet om de haverklap blog harakiri. Als je stopt met bloggen, stop dan ook. Maar schrijf niet om de haverklap dat je gaat stoppen, om dan toch gewoon door te gaan. Frank Sinatra deed dit ook, en op een gegeven moment geloofde niemand hem meer.

Wat is jouw persoonlijke blogetiquette?

Lees ook mijn posts over Tafelmanieren! en Wat draag je naar een begrafenis?

Similar Posts

33 Comments

  1. Het wordt gelukkig wel steeds minder! Maar muziek die meteen gaat spelen is voor mij een reden om meteen weg te klikken. Ik heb namelijk zelf vaak Classic FM aan staan, en dat klinkt niet mooi door elkaar.

 1. o’jee, ik maak de laatste tijd te veel gebruik van die smoes..
  Ik neem wel voor even rustig de tijd te nemen om te reageren, vooral bij de nieuwe die bij mij reageren en dan is het zo weer een week later en heb ik het nog niet gedaan….
  Maar kan me helemaal in de punten vinden

  1. Het schiet er ook zo bij in Jackie. Wat kan helpen is gewoon 1 vast moment in de week prikken en dan even iedereen langs gaan. Maar het is natuurlijk niet verplicht, en niet iedereen wil het.

 2. Dat van die muziek is een hele goede. Sommige websites doen dat ook. Vooral wanneer ik verschillende tabbladen open heb, vind ik het lastig om te traceren waar de herrie nu vandaan komt.

 3. Ik heb je gehele blog gelezen en ik heb het geluid van mijn laptop uit staan, dus ik hoor nooit muziekjes.
  Zeker bij een persoonlijk blog is een reactie welkom, anders volstaat een vind-ik-leukje op Facebook ook. Daar delen we dagelijks onze blogs.
  Ik heb vooralsnog geen aanvullingen.

  1. Dat is natuurlijk ook een methode inderdaad. Gewoon het geluid van je computer afzetten! Maar zelf luister ik graag naar Classic FM tijdens het werken.

   En als ik was ga vouwen luister ik graag naar Country!

 4. Ja, die muziek is vreselijk. Of van die plaatjes die achter je muis aanslepen. Ook heel irritant.
  Wat ik heel belangrijk vind is dat als iemand een uitgebreid commentaar achter laat op mijn blog ik daar dan een reactie op geef. Dit is ook het allerleukste van bloggen: die interactie met je lezers.
  Niet reageren op een uitgebreid comment vind ik gewoon asociaal.
  Leuk blogje!

 5. Vooral nummer 5 inderdaad!
  Ik geef toe, ik volg niet alle blogs die mij ook volgen, en er zijn mensen die bij mij reageren en waar ik niet op de blog kom – maar dat heeft meer te maken met dat ik helemaal niets met het onderwerp van hun blog heb, en dus ook geen idee heb hoe ik zou moeten reageren. Ik verwacht ook niet dat mensen bij elke reactie van mij op hun blog bij mij komen kijken trouwens – als ze dat een keertje wel doen is het leuk, en verder mogen ze zelf bepalen of ze blijven hangen of niet ;-) Ik reageer zelf ook omdat ik wil reageren, niet omdat het zo hoort.
  En ik ben wel eens minder netjes geweest helaas … maar voelde me vervolgens zo ontzettend schuldig dat ik sindsdien heel erg hard mijn best doe om op mijn handen te zitten.

  1. Als iets je echt raakt is het ook wel eens lastig om niet vanuit je gevoel te reageren. Op je handen gaan zitten is een goede methode! Vaak kun je later wel rustig reageren.

 6. Muziekjes en al te irritante reclames op blogs kom ik gelukkig bijna nooit tegen. Ik houd hier niet zo van, één van de redenen dat ik ook niet veel op heb met de reclamesite Facebook.

  Zelf vind ik beschaafd taalgebruik nogal belangrijk, al dat populaire gedoe in geschreven tekst hoeft voor mij niet (zal aan de leeftijd liggen), alleen maar om lachers op je hand te krijgen. Tenminste, ik denk dat een aantal bloggers het daarom doet.

  Ik reageer altijd op mensen die commentaar bij mij achterlaten, terwijl het andersom meestal niet gebeurt, maar ik vind dat er nou eenmaal bij horen.

  Verder plaats ik – zolang het taalgebruik netjes is – alle reacties, ook de negatieve. Ik vind het zó verschrikkelijk flauw dat er blogsters zijn die niet tegen gezonde kritiek (mits netjes omschreven hè!) kunnen en dan de betreffende reacties verwijderen en/of niet door de ballotage laten komen.

  De d’s en t’s op de goede plaats vind ik ook niet verkeerd, maar niet iedereen heeft dat taalkundig inzicht, dus….. maar niets van zeggen, lijkt me.

 7. Dankjewel voor de tips. Op dit moment heb ik er niks aan toe te voegen, maar ik heb wel een verzoek om advies.
  Ook ik bezoek standaard het blog van iemand die een reactie op het mijne achterliet. En soms… weet ik met de beste wil van de wereld geen reactie te verzinnen op wat ze schreven. Dan lees ik van lieverlee maar een andere blog post van ze in de hoop dat ik daar wel op kan reageren. En soms… komt het voor dat ik het na drie, vier posts opgeef. Het zijn blogs/posts waar ik vanuit mijn belevingswereld niks, geen enkel aanknopingspunt bij kan vinden. Daarop reageer ik nog liever niet, dan een comment achter te laten in de vorm van ‘Leuk!’. Dat vind ik echt not done.
  Mijn vraag: kun je beter ‘Leuk!’ schrijven dan helemaal niet te reageren en waar haal je inspiratie vandaan voor een relevante reactie als je totaal geen aansluiting kunt vinden bij de betreffende blog post?

  Overigens, voel je nooit verplicht om mijn blog ‘terug’ te bezoeken.

  1. Als je helemaal niks met een onderwerp hebt kan het inderdaad lastig zijn om te reageren. Deze blogger stelt niet een vraag aan het eind? Want dat maakt het wel makkelijker natuurlijk.

   Als je inhoudelijk niets kunt zeggen, kun je misschien reageren op de schrijfstijl of de look van het blog. En anders stuur ik ook wel eens gewoon een mailtje met een bedankje voor de comment.

   En natuurlijk bezoek ik je blog terug Sunny Mama! Bedankt voor je comment!

 8. Helemaal mee eens! Vooral die muziek die ineens start op iemand blog is zo hinderlijk! En ik vind het altijd heel erg leuk als mensen een comment achterlaten wanneer ze mijn blog bezoeken, dat voelt bloggen toch iets minder als eenrichtingsverkeer. Het is inderdaad een kleine moeite, hoe druk ik het ook heb. Ik lees sowieso erg veel andere blogs en ik trek elke dag een half uurtje uit om mijn favoriete blogs te bezoeken en ook reacties achter te laten bij de blogposts die ik echt heel leuk vind.

 9. Wat leuk! Ik ben je blog komen bezoeken nadat je een comment bij mij had achtergelaten en sindsdien komen we geregeld bij elkaar op bezoek heb ik gezien. Ik vind dan ook dat je vaak over leuke dingen schrijft en goeie tips geeft.
  Een heel herkenbaar lijstje btw.
  Ik heb als regel dat ik alleen reageer als ik echt iets wil zeggen, niet om mensen naar mijn blog te lokken. In het begin heb ik dat al eens gedaan en daar voelde ik me echt niet goed bij.
  In het “Blogboek” van Kelly Deriemaeker worden er ook heel veel tips gegeven. “Nooit zeggen dat je geen tijd hebt gehad (vb. om een post te schrijven)” is ook een van haar opmerkingen. We hebben allemaal een gevuld leven.
  Ik zal erop letten om niet te veel te zeggen dat ik zal stoppen met bloggen ;-)

  1. Het is zeker belangrijk dat je je er goed bij voelt! Dat heb ik nu zelf gemerkt met de look van Huisvlijt. Als het niet goed voelt, blijft het toch knagen.

   Het is leuk om elkaars blog te bezoeken en te reageren! ‘Blogrondjes’ zijn een prima manier om nieuwe blogs te ontdekken.

 10. Ik heb een grote hekel aan onbeschofte taal en zal dit ook absoluut niet in een blog of in een reactie gebruiken. Een beetje fatsoen kost geen moeite maar voor sommigen is dat blijkbaar toch iets wat erg moeilijk is.

 11. Bedankt voor de tips. Altijd goed om te leren van een ervaren blogger. Bij lange stukken tekst haak ik inderdaad vrij snel af. Ik probeer wel met iets zinnigs te reageren. Als ik bij een post niks zinnigs kan bedenlen om te schrijven reageer ik liever niet. Vooral ook om de standaard reactie te voorkomen. Ik wil voorkomen dat mensen denken dat ik reageer om te reageren.
  Ik lees mijn posts ook vaak meerdere malen door om fouten of verkeerd lopende zinnen aan te passen. Al vond ik laatst nog een hele dikke fout bij een post van een aantal weken geleden. In de titel nog wel! Inmiddels heb ik het aangepast.
  Ik vind je nieuwe lay out erg leuk.

  1. Ik controleer mijn posts ook, maar soms ontstaat een soort blindheid voor je eigen posts. Dat had jij waarschijnlijk ook bij die titel. Een paar weken later zíe je het dan ineens wel!

   Als je een lange lap tekst opbreekt met tussenkopjes wordt het veel leesbaarder.

 12. Goede etiquette, ook al houd ik me er zelf niet altijd aan. Oeps. Dat komt ook omdat ik veel blogs lees via bloglovin op mijn telefoon en dan kan ik niet reageren, of met veel fouten. Op de pc tikt het net even wat gemakkelijker en kun je je verhaal net even wat rustiger nalezen. Ik vind het erg knap dat je zo’n discipline hebt om twee keer in de week te reageren bij anderen, wordt je op de andere momenten daar niet toe verleid?

  Ik merk wel dat als ik een heel aantal velden in moet vullen (zoals hier bij jou) voordat ik kan reageren dat ik dan vaker daar geen zin in heb dan wanneer ik automatisch aangemeld ben bij blogger. Maar als ik heel graag wil reageren doe ik dat dan wel. Dit is btw geen verhaal om te pretenderen dat ik je verhaal ook echt gelezen heb ;-)

  1. Ik kan me heel goed voorstellen dat reageren lastiger is vanaf een smartphone. Ik heb natuurlijk de luxe dat ik het kan doen vanachter mijn computer. Dat maakt het makkelijker.

   Ik reageer tussendoor ook wel op blogs, maar ik heb dus sowieso 2 vaste momenten waarop ik iedereen die heeft gereageerd systematisch langs ga.

   Ik houd van ritme : )

 13. Haha, blogharakiri. *schuldig is*
  Maar verder wel eens met je lijstje. Ook met dat blogharakiri vervelend is, haha.
  (zeg niet steeds haha in comments. oh ja ;) )

  1. Ja, om jou moet ik altijd wel glimlachen Valhalla. Je hebt al een paar keer blog harakiri gepleegd, en het maakt niks uit! Mensen zetten gewoon de nieuwe url weer in hun leeslijst en blijven je blog lezen.

   Dat is echt een compliment voor je schrijfstijl en onderwerpen vind ik! Dus pleeg gerust nog vaker blog harakiri ; )

 14. Ik heb bijna standaard mijn geluid uit staan vanwege die muziekje, ook op websites vind ik ze superirritant!
  Ik heb niet altijd wat te zeggen na het gelezen stukje. Soms druk ik alleen op “like” om te laten weten dat ik het heb gelezen en leuk vind.

 15. Ik hou niet zo van regel, maar wat je opsomt lijkt me vrij logisch.
  Die muziekjes is inderdaad not done, ik schrik me altijd een hoedje.
  Op de laptop heb ik een plugin geïnstalleerd om reclamebanners te verbergen, op de iPad lukt dat jammer genoeg niet. Reclame tussen de tekst vind ik knap vervelend. Verder lees ik vaker dan dat ik schrijf.

  Groetjes

 16. Met een gerust hart heb ik kunnen constateren dat ik min of meer geslaagd ben. Altijd fijn om te weten :-) Bij de meeste blogs laat ik een reactie achter. Tenzij er half aangeklede dames op staan. Daar bedank ik voor. Ik ben niet preuts, maar doe niet mee aan bloot!
  Groetjes Kakel

 17. Bedankt voor je advies! Beetje stom dat ik zelf niet op het idee kon komen om gewoon een mailtje te sturen (lol!), terwijl het zo voor de hand liggend is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.