Ben jij een slaaf van je smartphone?

slaaf van je smartphone

Het is voor steeds meer mensen een zorg: ‘Kijk ik te vaak op mijn smartphone? Ben ik verslaafd?’

In de Elsevier (nummer 40, 2016) kwam ik een test tegen die je kunt doen om dit te checken.

Is jouw smartphone gebruik uit de hand gelopen? Doe de test!

Beantwoord onderstaande vragen:

 1. Als ik wakker word check ik eerst mijn telefoon
 2. Ik kijk meer dan 2x per uur op mijn telefoon
 3. Ik pak mijn telefoon vaak zonder er bij na te denken
 4. Zonder telefoon voel ik me onrustig en zenuwachtig
 5. Ik ga nooit zonder telefoon de deur uit
 6. Als ik mijn lader ben vergeten ga ik die eerst ophalen
 7. Als ik iets moet doen waar ik geen zin in heb, ga ik eerst dingen doen op mijn telefoon
 8. Ik neem me voor niet op mijn telefoon te kijken, maar doe het vervolgens toch
 9. Vrienden vinden dat ik teveel met mijn telefoon bezig ben.
 10. Ik lieg soms over mijn telefoon gebruik
 11. Als ik ‘s nachts wakker word kijk ik even op mijn telefoon
 12. Door mijn telefoongedrag ga ik later slapen dan ik wilde.

Als je vaker dan 6 keer ja hebt geantwoord zit je volgens deze test in de gevarenzone.

Oplossing!

Nu je na deze test mogelijk een probleem heeft, vind ik het wel zo aardig om ook de oplossing aan te bieden : )

 • Installeer een app op je smartphone die je inzicht geeft in je telefoongedrag. Zoals Quality Time of Moment
 • Koop een ouderwetse wekker, en laat je smartphone ‘s avonds in de woonkamer liggen!
 • Verwijder apps die je aandacht opslokken van je smartphone. Roei het probleem bij de wortels uit!
 • Sta jezelf alleen op bepaalde momenten toe dat je op je smartphone kijkt.
 • Geef de smartphone een vaste plek, en houd hem niet steeds bij je.

Mijn smartphone gebruik

Ik maak me over veel dingen zorgen. En als ik iets lees over en nare aandoening of enge ziekte, dan vrees ik prompt dat ik er aan lijd. Maar als het gaat om verslaafd zijn aan je smartphone maak ik me nu eens totaal  geen zorgen. Want ik heb een hekel aan telefoons. En dat komt dus goed uit : )

Gezien mijn afschuw voor telefoneren, is de kans dat ik verslaafd zal raken aan mijn smartphone niet groot. Hoogstens zou ik hem teveel gebruiken vanwege de andere dingen die je er mee kunt doen.

Maar daar heb ik mijn computer voor ; )

Wat vind jij van jouw smartphone gebruik?

Bron afbeelding: Shutterstock.

Similar Posts

38 Comments

 1. Als ik eerlijk ben, heb ik mijn gebruik heel goed in de hand. Ik heb de extra geluidjes uitstaan en in 8 van de 10 gevallen neem ik niet een meteen op als je mij mobiel belt. Als ik met mijn telefoon bezig ben, is dat bewust. Heb ik het niet nodig, dan is hij ook niet in mijn buurt.

  1. Dat klinkt goed Josan. Ik ben even benieuwd: is er een reden dat je niet meteen opneemt? Ben je dan bijvoorbeeld in de supermarkt? Of is het een bewuste keuze om niet meteen bereikbaar te zijn bijvoorbeeld?

 2. Ik ben niet verslaafd aan mijn smartphone want ik heb er niet een. Ik ben lichtelijk verslaafd aan mijn ipad. Scheelt dat je die niet altijd bij je draagt en meenemen naar de slaapkamer doe ik ook niet. Er is zoveel kennis online beschikbaar over van alles waar ik mee bezig ben. Dan neem ik mij voor om tien minuten wat te lezen en is het ineens een half uur later…

 3. Ik heb alles op mijn smartphone, dus ja, ben verslaafd. Ik neem hem mee naar de slaapkamer, maar ook omdat ik altijd opgeroepen kan worden voor een reanimatie in het dorp.
  Ja, het kan vele malen minder.

 4. Ik heb geen smartphone, wel een ouderwets mobieltje. Dat neem ik alleen mee tijdens reizen of dagjes dat ik echt buiten de bewoonde wereld ben. Om in nood te kunnen bellen.

  1. Dat is ook een manier inderdaad om bereikbaarheid te garanderen zonder het gevaar van de verslaving. Er zijn zelfs ‘dumb phones’ te koop waarmee je alleen maar kunt bellen. En die zijn dan nog best duur ook.

 5. Ik gebruik mijn telefoon erg vaak en voor heel veel dingen want ik kan er zoveel mee. Ik heb er namelijk heel veel apps op staan. Voor mijn plezier, maar ook voor nuttige dingen zoals de statistieken van mijn blog, telebankieren, het nieuws en de OV-reisplanner

 6. Ja, helaas wel schuldig. Niet eens zozeer de smartphone maar wel de tablet en dat vind ik hetzelfde. Maar ik ben aan het afkicken :-)
  Ik neem ‘m niet meer mee naar het toilet en dat gaat prima. Volgende stap is om alleen nog op het hele uur te kijken.

 7. Ik kijk er te vaak op maar de grap is dat ik hem ook regelmatig vergeet en dat vind ik prima, mijn omgeving niet. Dan krijg je reacties dat mensen het vervelend vinden je niet te kunnen bereiken. Ik heb laatst alle meldingen uitgezet. Waardoor ik niet steeds dat ding hoor trillen waardoor ik nieuwsgierig wordt. Bloedje irritant dat ik dan net wegdoezel en dat ding van man hoor trillen.

  1. Aargh, dat dat lijkt mij ook hinderlijk. Kan je man dat trillen niet ook uitzetten?

   En best lastig inderdaad als mensen je verwijten als je niet direct bereikbaar bent zeg. Dat lijkt me irritant!

 8. Tot en met punt 6 kan ik ja zeggen, daarna niet. Als ik met familie of vrienden ergens ben gebruik ik mijn telefoon ook alleen maar om eventueel een foto te maken. Ik voel me niet telefoon verslaafd :)

 9. Uhhhh hartstikke verslaafd dus, maar niet tegen mijn vriend zeggen want dat betekend dat ik hem gelijk moet geven… (die zag het al eerder dan ik). Afijn achter de schermen heb ik op mijn Iphone al geregeld dat mijn gsm mij niet tussen 22:00 en 08:00 stoort om zo een rustige nacht tegemoet te gaan. Ik maak bewuster tijd vrij voor andere dingen zonder mijn gsm (of laptop) daarin te betrekken. In de weekenden vind ik het vrij makkelijk maar doordeweeks als de kinderen naar school zijn ziet dat schermpje er toch verleidelijker uit dan die enorme berg was die nog gestreken moet worden… Misschien maar eens overstappen naar een beloningssysteem voor mezelf, haha!

  1. Ik vind die maatregel die je voor de nacht hebt genomen al heel slim Miranda. En als je moet kiezen tussen de was strijken en je smartphone dan snap ik wel dat de smartphone aantrekkelijker is ; )

 10. Ik vind het heerlijk om op vakantie weken zonder Social Media te zijn. Ik loop ook nog geregeld het huis uit zonder telefoon, dus verslaafd ben ik nog niet :)

 11. Ik doe de hele dag door veel met mijn telefoon. Behalve als ik aan het werk ben, dan ben ik vaak te druk. Maar dan nog kijk ik wel een paar keer op mijn telefoon. Ik vind het niet erg en eerlijk gezegd ook een beetje bij deze tijd horen. Maar als je er wel problemen mee hebt, dan is zo’n app wel handig.

 12. Oh gelukkig, maar 5 keer ja geantwoord! Als ik mijn blog niet had zou het wel meevallen denk ik, maar ik regel echt heel veel daarvoor met mijn telefoon.

  1. Ik gebruik mijn smartphone vooral om foto’s te maken voor mijn blog. En soms nu om iets op Instagram te zetten. Verder vind ik mijn computer prettiger om dingen te doen voor mijn blog.

 13. Die app klinkt veel te confronterend haha! Ik weet dat ik teveel tijd in m’n telefoon steek. Maar ik heb het ook nodig voor werk gerelateerde dingen dus dat maakt het niet gemakkelijker. Nu toevallig zit ik al een week zonder telefoon en ik vind het toch lastig, vooral ongemakkelijk. Niet zo zeer dat ik niet op social media dingen kan kijken maar echt eerder als in, wel, ik weet de weg niet ik heb google maps nodig, of ik moest nog een mail nalezen etc!

  1. Als je hem ook voor je werk nodig hebt, lijkt het me inderdaad nog veel lastiger om te minderen. Want dan wordt er vanuit je werk natuurlijk ook dingen van je verwacht m.b.v. de smartphone.

   Is het niet wonderlijk hoe snel we afhankelijk zijn geworden eigenlijk van internet en smartphones?

 14. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn telefoon ook (te) vaak in de hand heb…Vooral even je mail checken en saldo is handig. Ik had de fb-app erop gezet en die heb ik er heel snel weer vanaf gehaald, dat liep toch uit de hand merkte ik al na één dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.