Anatomy of a scandal: standaard verhaaltje

anatomy of a scandal

Anatomy of a scandal is zo’n serie met leuke ingrediënten.

Maar toch vond ik het resultaat ‘Mwah.’

Het is allemaal erg cliché. Niet voor niets is Anatomy of a scandal een verfilming van een chicklit boek.

Zo kijkt het ook.

Ingrediënten Anatomy of a scandal

Men neme:

  • Een knappe vrouw die zich in dienst stelt van haar man en gezin.
  • Een knappe echtgenoot die vreemdgaat, terwijl hij het thuis toch geweldig heeft.
  • Een scheutje actueel schandaal: #metoo en het vraagstuk ‘Wat is ‘consent’ oftewel toestemming voor sex.’
  • White privilege
  • Een vleugje twist.

Anatomy of a scandal: waar gaat het over?

Anatomy of a scandal draait om de knappe Britse politicus James Whitehouse. Hij woont met zijn mooie gezin in Londen, en leidt een fijn leventje. Maar op een kwade dag dient zijn jongere collega Olivia Lytton een aanklacht voor verkrachting tegen hem in.

James is verbijsterd!

Ikke? Iemand verkrachten? Echt niet!

Hij heeft haar namelijk niet verkracht. Zoiets zou hij echt nooit doen. Wel is hij vreemd gegaan met Olivia Lytton…. Zijn vrouw Sophie Whitehouse krijgt het dus nogal te verduren. Alsof erachter komen dat je man is vreemdgegaan niet erg genoeg is, smult de hele wereld mee van dit nieuws.

En dan moet James Whitehouse ook nog terechtstaan voor verkrachting. Sophie moet daarbij zijn, om aan de hele wereld te laten zien dat ze achter haar man staat. Dat doet ze dan ook braaf.

Ik moet zeggen dat Sophie haar man het overspel vrij snel lijkt te vergeven. Maar de informatie die ze in de rechtbank over hem en Olivia hoort gaat haar niet in de koude kleren zitten.

Naast Sophie en James Whitehouse, is er een belangrijke rol voor Kate Woodcroft. Zij is de aanklager die Olivia Lytton vertegenwoordigd.

De kwestie ‘consent’

Wat wel goed is aan deze serie is de kwestie ‘consent’ oftewel instemming met sex. In deze serie blijkt dat de meningen over wat instemming met sex is uit elkaar kunnen liggen. Met als gevolg dat James Whitehouse vindt dat hij onschuldig is aan verkrachting, maar zijn collega Olivia denkt daar anders over.

Hierbij speelt ook male white privilege een rol. James Whitehouse is opgevoed met het idee dat hij zo’n beetje alles ‘mag’.

De opzet van Anatomy of a Scandal

Anatomy of a scandal speelt zich af in het heden, maar er zijn vele flashbacks om de jonge jaren van Sophie en James te laten zien. Ze worden in hun jonge jaren gespeeld door andere acteurs, en de helft van de tijd wist ik niet wie in vredesnaam James was. Voor Sophie hadden ze gewoon een andere blondine ingezet. Die herkende ik dan nog wel.

In de loop van de zes afleveringen krijg je steeds meer te zien van James Whitehouse. Deze informatie neem je als kijker mee naar de rechtszaak tegen hem. Is hij schuldig? Of niet?

Trailer

Hieronder de trailer.

Mijn conclusie over Anatomy of a scandal

Anatomy of a scandal wordt omschreven als ‘een psychologische Netflix serie’ en als een ‘psychologische thriller’. Maar ik vond het vooral een stomme serie, ondanks de grote namen zoals Sienna Miller!

Vooral van het karakter Kate Woodcroft kreeg ik kromme tenen. Wat een irritant type. En hoe kan het dat haar jongere zelf veel kleiner is dan haar huidige zelf? Ze was duidelijk al uitgegroeid.

De karakters van Anatomy of scandal vind ik wandelende cliché’s en ik kon ook eigenlijk weinig sympathie voelen voor de bedrogen echtgenote, Sophie. Eigenlijk vond ik vrijwel alle karakters irritant.

Dat gezegd hebbende, de rode draad van deze serie is wel interessant en heel actueel: wanneer stemt iemand toe in sex? En wanneer niet? Ook zie je in deze serie heel treffend het principe van white male privilege.

Op IMDb krijgt de serie een 7. Ik geef hem een 5,7. Krap voldoende.

Geen aanrader wat mij betreft.

Anatomy of a scandal kijken

Je kunt Anatomy of a scandal kijken op Netflix.

Het boek van Anatomy of a scandal

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sarah Vaughan:

Screenshot 2022 07 24 at 11.59.19

Kijktip

The affair

Wat vond jij van Anatomy of a scandal?

Similar Posts

6 Comments

  1. Ik vond het een hele goede serie en keek in de periode dat Boris Johnson overal mee weg kwam dat is dus typisch voor dit soort lieden ze komen meestal overal mee weg. Ik vond het dus wel het kijken waard.

  2. Ik heb een stuk van de eerste aflevering gezien, maar ik besloot dat ik geen zin had in al dat gekonkel en gedraai van die politici. Geef mij maar een fijn K-drama!
    groetjes, Alice K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.