7 redenen waarom ik nog steeds Facebook heb

facebook

Een paar weken geleden kwam Facebook niet zo best in het nieuws. Het bedrijf zou gegevens hebben verzameld van hun gebruikers.

De gegevens die Facebook heeft van haar gebruikers, zijn namelijk goud waard voor bedrijven. En hoewel Facebook niet actief gegevens van haar gebruikers verkoopt, kunnen apps ‘van derden’ er wel toegang toe krijgen. En dat gebeurde in het geval van Cambridge Analytica. Zij kregen toegang tot de data van Facebook gebruikers en verkochten die aan een data-analysebedrijf.

Lekker dan.

Gratis? Dan betaal je vaak met je privacy

Toen ik het nieuws hoorde was ik eigenlijk niet verbaasd. Want voor niets gaat de zon op, en Facebook is een gratis dienst. En ik heb meermaals gelezen dat je, als iets gratis is, met je privacy betaalt. Dat is op zich niet fraai, maar goed.

Ik heb dan ook niet acuut mijn Facebook account opgezegd, zoals 10.000 andere Nederlanders naar aanleiding van de oproep van Arjen Lubach om dat te doen.

En dat nadat ik jarenlang Facebook betitelde als ‘Stom!’

7 redenen waarom ik nog steeds Facebook heb

 1. Ik vind Facebook handig. Het herinnert me aan verjaardagen, en zorgt ervoor dat ik mensen feliciteer die ik anders vergeten zou zijn.
 2. Facebook heeft speciale groepen waar bloggers informatie kunnen uitwisselen. Ik vind die groepen heel waardevol.
 3. Door Facebook heb ik oude vrienden teruggevonden! Facebook biedt een heel laagdrempelige manier om mensen te benaderen. Zo heb ik nu contact met een klasgenootje van de basisschool. Dat contact zou ik niet hebben zonder Facebook. We liken nu elkaars foto’s en feliciteren elkaar.
 4. Facebook is een belangrijke bron van bezoekers voor mijn blogs.
 5. Facebook brengt mensen bij elkaar. Denk alleen al aan de speciale weggeefhoeken die je op Facebook vindt. Het is toch mooi dat mensen op die manier andere mensen blij maken met spullen?
 6. Facebook is ondertussen ook een goed alternatief geworden voor marktplaats.
 7. Facebook maakt het me makkelijk om bepaalde websites te volgen. Door een pagina van een interessant blog te liken, verschijnen de berichten voortaan op mijn tijdlijn op Facebook. Dat kan overigens ook met Huisvlijt : )

Mijn conclusie over Facebook

Ik geloof best dat je voorzichtig moet zijn met wat je op Facebook zet. En dat Facebook onze gegevens onvoldoende beschermt, zodat er anderen bij kunnen is natuurlijk niet zo fris.

Maar op dit moment calculeer ik dat dan maar in. Ik maak gratis gebruik van hun diensten, en de prijs die ik daarvoor betaal is een bepaalde mate van privacy. Volgens Elsevier* weet Facebook waar ik ben als ik online ben en wie en wat ik leuk vindt. Verder weet Facebook dankzij Whatsapp met wie ik buiten Facebook omga.

Volgens boeken als Komt een vrouw bij de hacker en Je hebt wel wat te verbergen zou ik me meer zorgen moeten maken. Maar goed, ik maak me al over zoveel dingen zorgen. Dit moet maar even wachten.

Wil jij je Facebook account verwijderen?

Er is een heuse website waarop wordt uitgelegd hoe dat moet: facebookverwijderen.nl

Zo check je wat Facebook van je weet

Op je profielpagina op Facebook klik je rechtsbovenaan op je profielpagina op het ongekeerde driehoekje. Kies Instellingen/Settings. Klik vervolgens op Your Facebook Information. Je komt vervolgens op een pagina waar je kunt klikken op ‘Download your information’.  Je krijgt dan een kopie van je gegevens op Facebook. Dat downloaden duurt overigens nog best lang, wat ergens onheilspellend is, want blijkbaar is het dus een groot bestand… Ik ben zelfs wat anders gaan doen op een gegeven moment.

Uiteindelijk kreeg ik een flink zip-bestand, met daarin alle informatie die FB over mij heeft. Het was best veel, maar het was ook weer niet wereldschokkend vond ik.

Wat was jouw reactie op het Facebook schandaal?

*Elsevier, nummer 13 2018

Similar Posts

32 Comments

 1. Mijn reactie bestond uit drie letters: “meh”

  Het is toch geen nieuws dat “ze” alles van je weten? Is het fb niet dan google wel.
  Ik blijf erbij dat ik zo interessant niet ben.
  Helemaal met je eens dus :)

 2. Ik vond het gek dat er zo een heisa over was, ik had zoiets van “dat wist je zo toch ook?” Oke, kan je daar niet tegen, gooi internet gewoon buiten! Ook al je klantenkaarten, doe je auto maar weg, ga niet winkelen en wandel nooit door de straten: big brother is watching!

  dat was echt mijn eerste reactie

  Je raadt het al, ik heb ook nog steeds facebook! ;)

 3. Ik heb ook besloten om FB te blijven gebruiken. Ik vind het handig en daarnaast gebruik ik als het blogger om mijn content te verspreiden. Ik vond het ook niet zo’n verrassing, dat wisten we toch allang, jarenlang al.

 4. Jaa ik snap je helemaal! ik heb het zelf ook gelaten ook zeker om mijn eigen website te promoten maar ook om bepaalde contacten te kunnen onderhouden. Mocht ik met mijn vriend naar Amerika gaan dan is het ook handig om te behouden. Verder merk ik het een klein beetje in mijn hoeveelheid volgens op Facebook.

 5. Ik heb mijn FB-account wel opgezegd naar aanleiding van het Cambridge Analytica schandaal. Dat FB toegang heeft tot allerlei informatie die jij daar zelf neerzet, ja dat kon ik ook wel bedenken. Maar dat ze zelfs via allerlei slinkse methoden je hele doopceel kunnen lichten als je nooit iets op FB post, dat was voor mij wel een openbaring.

  Het werd een principekwestie. Want ik weet heus wel dat mijn hele hebben en houwen nog steeds te grabbel ligt. Bijvoorbeeld via Google, Whatsapp en Twittter.

  En ik vond FB ook al een tijd niet veel meer aan, maar bleef wel steeds kijken. Het was dus een mooie aanleiding om van dat dwangmatige timeline scrollen af te komen en mijn account op te heffen. Ik mis het niet en dat beetje traffic naar mijn site dat ik nu kwijt ben, dat neem ik voor lief.

  Maar ik snap jouw overwegingen ook hoor!

 6. Inderdaad, niets nieuws onder de zon. FB gratis? Mark Zuckerberg is niet voor niets zo rijk geworden, waarom zouden ze er niet van profiteren? Ik zit ook nog steeds op FB, om precies dezelfde redenen!

 7. ik vind fb zoiezo niets, we zijn ‘verplicht’lid geworden om de trainingen van één van de kids te zien,hoe laat,wanneer en als het doorgaat. Ik heb geen profielfoto en weet ik veel wat allemaal erop staan,het interesseert me(ons) niet.Er zijn zoveel leukere dingen in het ‘echte’leven en bovendien gaat er niets boven een echt gesprek…..ow ja en ze mogen wat zien van ons,google of fb of whatever…we zijn niet interessant ;-) denk ik dan.

  1. Ik herken je redenering van ‘We zijn niet zo interessant,’ maar al te goed. Dat idee heb ik zelf ook. Maar volgens het boek ‘Je hebt wel wat te te verbergen,’ is dit geen verstandige gedachte.

 8. Ja ik blijf ook gewoon facebook gebruiken. Het heeft zoveel leuke dingen meegebracht zoals vrienden die je al jaren niet meer hebt gezien etc.

 9. Klopt helemaal!! Je blijft in contact met zoveel mensen met wie je anders geen contact meer zou hebben. Ik vind het leuk om die mensen hun leven een beetje kunnen volgen :-)

 10. Ik heb Facebook opgezegd. Ik vind het logisch dat ze weten wat ik op fb zette, maar ik vind het sociaal dat ze al mijn internet verkeer volgen, ook buiten Facebook.
  Precies de dingen die jij noemt hielden me tegen, maar nu ik geen fb meer heb mis ik het niet, gelukkig.
  En, het scheelt veel tijd, want Facebook is behoorlijk verslavend.

 11. De manier waarop jij Facebook gebruikt, is prima denk ik. Er zijn natuurlijk ook gevallen die letterlijk alles plaatsen van hunzelf en kinderen. Dan vraag ik me weleens af of dat zo slim is. Maar goed, iedereen moet dat natuurlijk zelf weten.

 12. Ik vind het allemaal zo overtrokken… we hadden er een paar weken geleden ook een column over geschreven dat ik het ook allemaal zo geen nieuws vond. Gewoon je verstand gebruiken wat je online plaatst.

 13. Ik heb FB omdat ik jaren als reisleidster in het buitenland gewerkt heb en via FB nog mensen waarmee ik samengewerkt heb, kan volgen.

  1. Leuk! Dat vind ik ook een van de handige dingen van Facebook: je houdt makkelijker een lijntje vast met sommige mensen die anders uit je wereld zouden verdwijnen.

 14. Ik heb nog steeds Facebook en zal hier ook op blijven. Het is toch niet nieuw dat ze alles van ons weten en als we het dan van Facebook niet willen, dan moet je ook niet op Whatsapp en Instagram zitten (ook allebei van Facebook).

 15. Ik gebruik facebook om dezelfde redenen als Nicole. Echter ik ben al heel lang geleden opgehouden met persoonlijke dingen via Facebook te delen. Je treft facebook veel harder door dat te doen, leerde ik onlangs ( ik blij) facebook leeft van het doorverkopen van persoonlijke informatie. Wanneer mensen die niet meer of vele malen minder delen, verliest Facebook een deel van haar bestaansrecht…

 16. Ik denk ook zeker dat je je bewust moet zijn van wat je op Facebook ( of Online) plaatst. persoonlijke dingen plaatst ik eigenlijk nooit meer. ik gebruik het nog steeds ook omdat het voor mijn blog een heel fijn medium is.

 17. Het heeft mij zeker bewuster gemaakt, ben voorzichtiger met prive-gegevens en foto’s maar voor de blog gebruik ik het graag! Ik onderhoud inderdaad ook fijne contacten via FB!

 18. Ik heb ook nog steeds Facebook en vind het ook erg handig tijdens mijn reizen om het thuisfront op de hoogte te houden en voor mijn blog.

  1. Dat is ook een goed punt inderdaad Janet: als je gaat reizen kun je op die manier een heleboel mensen tegelijk op de hoogte houden van je gaan en staan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.