5 Medische redenen voor cosmetische chirurgie

plastische chirurgie

Het is één van mijn heimelijke genoegens. Net als Utopia kijken.

Ik vind het namelijk leuk om voor en na foto’s te kijken van celebrities die te veel cosmetische chirurgie hebben laten doen… Dan kijk ik eerst uitgebreid hoe mooi ze au naturel waren, en hoe fris en fruitig. En dan vervolgens naar de foto hoe ze er nu uitzien. En dan schud ik geschokt mijn hoofd over het resultaat.

Celebreties en cosmetische chirgurgie

Mijn favoriete te-veel-cosmetische-chirugie-celebreties zijn

  • Renee Zellwegger (van onder andere Bridget Jones),

  • Meg Ryan (prachtig en naturel in When Harry Met Sally)

  • Hunter Tylo (een schoonheid toen ze net begon bij The Bold And Beautiful en nu onherkenbaar)

Cosmetische chirurgie om andere redenen dan ijdelheid

1. Huid over door zwangerschap of afvallen

In eerste instantie associeerde ik cosmetische chirugie dus met ijdelheid. Maar wat blijkt? Er zijn heel zinnige redenen voor cosmetische chirurgie die niets met ijdelheid te maken hebben. Neem nou Kate van de serie Kate and Jon plus 8. Kate was zwanger van een zesling. Haar buik was dan ook echt enorm. Nadat de tweeling geboren was hield Kate een enorm stuk huid over. Ze liet dit zien in de serie, en toen bood een aardige arts haar een ‘tummy tuck’ oftewel een buikwandcorrectie aan.

Hetzelfde probleem zie je ook vaak bij mensen die heel veel zijn afgevallen: ze hebben een heleboel huid over. En die kun je er echt niet meer aftrainen. In zo’n geval is cosmetische chirurgie een uitkomst. Want zulk hangend vel kan gaan ‘smetten’ en voelt natuurlijk ook niet prettig.

2. Uitstraling die niet past bij je persoonlijkheid

Sommige mensen hebben de pech dat ze er altijd boos of bezorgd uit zien. Dat leidt dan bijvoorbeeld tot leuk bedoelde reacties als: ‘Hé, kijk eens wat vrolijker!’ Het lijkt me erg vervelend als je gezicht niet overeenkomt met wie je bent en hoe je je voelt. Zeker niet als je omgeving je hierdoor verkeerd begrijpt.

Ik las ooit een interview met een vrouw die haar man had verloren. Ze ging twee jaar lang door een diep dal. Daarna voelde ze zich weer beter, maar het verdriet had zich in haar gezicht geëtst. In het interviewde vertelde ze dat ze zichzelf trakteerde op cosmetische chirurgie omdat haar gezicht gewoon niet meer ‘klopte’ met wie ze was.

3. Rugklachten door grote boezem

Zelf heb ik maar een ‘klein bosje hout’ voor de deur. Maar sommige vrouwen hebben een cupmaat die leidt tot rugklachten. Ook dan kan cosmetische chirurgie, in de vorm van een borstverkleining, een uitkomst zijn.

4. Hangende oogleden

Als je ouder wordt gaan je oogleden wat meer hangen. Bij sommige mensen gaat dat zo ver dat ze gewoon niet meer goed kunnen zien. Het kan zelfs leiden tot hoofdpijnklachten en permanent een afgepeigerde look. Een zogenoemde ooglidcorrectie kan dan uitkomst bieden.

5. Borstreconstructie

Vrouwen die een borst verloren door borstkanker kunnen met behulp van plastische chirurgie weer borsten krijgen. Ook vrouwen zoals actrice Angelina Jolie die haar borsten preventief liet amputeren kunnen op deze manier weer borsten krijgen.

Conclusie

Hoewel ik cosmetische chirurgie associeerde met ijdeltuiterij, zijn er wel degelijk medische redenen om je te laten opereren. Als je hiervoor kiest, zorg dan dat je je goed informeert zodat je in goede handen bent. Bijvoorbeeld op de site van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Lees ook In de kreukels

Hoe denk jij over cosmetische chirurgie?

Similar Posts

25 Comments

 1. Hier ga ik niet teveel over uitweiden. Zaterdag komt er namelijk een blog van mij online over dit onderwerp en ik wil nog niet teveel verklappen. Ik vind wel dat iedereen vooral moet doen wat hij/zij wilt, tot een bepaalde hoogte. Hunter Tylo en Renee Zellweger zagen er inderdaad veel mooier uit met hun natuurlijke gezicht. Eeuwig zonde dat zij zo aan zich hebben laten sleutelen.

 2. Ik vind cosmetische chirurgie een moeilijk iets. Wat voor de een prima is om mee te leven kan voor de ander een heel groot probleem zijn. Tegen houden dat je ouder wordt met plastische chirugie..dat vind ik persoonlijk niet nodig maar ook daar weer ieder zijn ding.

 3. Het is er zeker niet mooier op geworden echt zonde! Ze waren al mooi. Ik zou het niet doen, althans niet mijn gezicht. Tuurlijk is het niet leuk om rimpels te krijgen, maar goed het hoort er helaas bij!

 4. Ik vind het ook een lastig onderwerp. Waar ik kan vinden dat iemand perfect is zoals degene nu is, kan deze persoon enorme problemen met zichzelf hebben die op deze manier misschien opgelost kunnen worden. Maar waar ligt dan die grens inderdaad..

 5. Als het je gelukkig maakt, dan zie ik geen reden om het niet te doen. Ik kan voor mezelf zeggen dat mijn ijdeltuiterij-operatie mij zekerder gemaakt heeft en gelukkiger. En dat al vele jaren. Daar mag een ander uiteraard van vinden wat hij/zij wil, maar dat lijkt me irrelevant. Overigens is het niet iets ingrijpends en opvallends. Als je het niet weet valt het niet op.

  Het valt me wel vaak op dat bijvoorbeeld rimpels botoxen en borstvergrotingen als dom en oppervlakkig worden weggezet, terwijl het rechtzetten van flaporen geheel geaccepteerd is. Geen van allen zijn ‘nodig’ voor een gezond lichaam, dus waarom toch dat verschil van opvatting.

 6. Natuurlijk, de redenen die jij noemt, daar ben ik het wel mee eens. Maar gewone, vaak goed uitziende vrouwen die proberen een gezicht te krijgen wat iets meer in de mode is of de ouderdom tegen te gaan? Bizar. En je wordt er nog lelijk van ook.
  Een tijdje was het hier op het schoolplein nogal in de mode om de oogleden te laten liften. Wat is er gebéurd, dacht ik, ze kijkt zo verbaasd?! En dan herinnerde ik me weer waar ze laatst zo vol over was (met een gezicht en oogleden waar ik verder niets bijzonders aan zag, voordien..)

 7. Ik weet eigenlijk niet wat ik er over moet denken. Als het voor je gezondheid beter is dan zou ik het zeker doen. Maar het gewoon doen? Nee dat zie ik niet zitten. :s

 8. Ik vind de meeste mensen er niet mooier op worden als ze ingrepen aan hun gezicht laten doen om er jonger uit te zien. De mimiek en het ‘eigen’ gaat weg. Al die mensen gaan ook zo op elkaar lijken.
  De redenen die jij noemt kan ik me goed voorstellen. En die hangende oogleden zitten helaas in de familie en mijn oogleden zullen waarschijnlijk ook tzt gelift moeten worden.

 9. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of hij al dan niet plastische chirurgie laat uitvoeren of niet. Ikzelf zou niet aan mezelf laten sleutelen tenzij het echt om gezondheidsredenen is.

  Naar mijn mening zou, wie een plastische ingreep ondergaat om er mooier, aantrekkelijker,…. uit te zien en waarbij de ingreep niet noodzakelijk is om medische redenen, volledig zelf moeten opdraaien voor de kosten. Nu komt de mutualiteit in dergelijke ingrepen tussen en ‘dat’ vind ik overbodig.

  Ikzelf zou heel zeker plastische chirurgie kunnen gebruiken want ik ben echt wat je noemt ‘een lelijk eendje’. Een plastisch chirurg zou heel wat werk hebben om mij te transformeren tot een knappe dame….

  Het is niet leuk om eruit te zien zoals ik maar daar heb ik ondertussen mee leren leven. De maatschappij is zo gefocust op uiterlijk vertoon, schoonheid en soms doen blikken en reacties van anderen omtrent mijn uiterlijk mij pijn. Een stilzwijgende spottende blik is vaak even of nog erger kwetsend of een harde opmerking….
  Vanuit die negatieve ervaringen kan ik me voorstellen dat andere mensen wél kiezen voor esthetische chirurgie.

  De ergste opmerking die ik ooit kreeg, was toen ik als kersverse mama met ons eerste kindje ging gaan wandelen met de buggy. Een jong koppel kwam naar me toe en keek naar ons kindje. De jonge vrouw vroeg me de leeftijd van ons dochtertje, zei dat het een heel mooi kindje was (en dat was/is zo) en toen zei haar vriend of man al lachend dat ‘dat’ kindje onmogelijk het mijne kon zijn….. Daarna stapten ze al gierend van het lachen weg mij achterlatend met een zeer wrang gevoel….. Die lelijke opmerking kreeg ik 35 jaar geleden en kan ik me nog heel goed herinneren.

  Ik heb altijd schrik gehad dat één van onze kinderen uiterlijk op mij zou lijken wat gelukkig niet het geval is. Onze kleinkinderen hebben godzijdank ook niet mee van mijn uiterlijk….

  1. Wat erg! Ik durf te wedden dat ik je er stukken mooier vind uitzien dan de beroemdheden die zichzelf hebben laten verbouwen.

   N.

  2. Wat een vreselijk nare reactie!! Die zegt in elk geval een stuk meer over hen dan over jou!

   Niet medisch noodzakelijke plastische chirurgie is altijd volledig voor rekening van de patiënt. Alleen medisch noodzakelijke dingen worden vergoed, en zelfs dan nog mondjesmaat (zoals bv met dat overtollige vel, je moet een “vetschort” van tenminste 10 cm hebben om zelfs een kans te hebben op vergoeding van een buikwandcorrectie. Terwijl mensen er enorm veel last van kunnen hebben met smetten enzo)

 10. Vooral die van Meg Ryan vind ik eeuwig zonde. Ik vraag me dan ook altijd af of ze er zelf ook spijt van heeft…

  Maar het is waar: er is veel meer dan alleen cosmetische chirurgie. Je hebt bijvoorbeeld ook nog plastische chirurgie na een ongeval, of brandwonden, of een hondenbeet. Wel jammer eigenlijk dat het werk van die chirurgen zo gedevalueerd is door de extremen.

 11. Ik snap dat je inderdaad kan kiezen voor cosmetische chirurgie als je een medische reden hebt. Maar ook cosmetisch reden kan ik af en toe nog wel snappen. Als je bijvoorbeeld helemaal geen borsten hebt als vrouw zijnde en hier onzeker van word. Maar sommige raken verslaafd en zien er soms uit als een bouwpakket.

  Mensen proberen idealen na te streven die ze niet perse mooier maken.

 12. Heb overwogen spataderen te laten verwijderen. Hoofdreden geen fraai gezicht
  Maar heb geen pijn er aan
  Verwijskaart ooit gehaald maar niet gegaan
  Principe geen problemen opzieken
  2 vind het ook niet nidig overbodig gebruik te maken van de zorg
  Onnodig om kosten in de zorg te doen stijgen
  Offer is niet zwemmen

  Ook vind ik dat onnodige correcties door clienten zelf betaald moeten worden of deels
  Uitzonderingen daar gelaten

 13. Det doet me denken aan het verhaal van de chinese zakenman, die van zijn vrouw scheidde toen hun kind geboren was. Zijn vrouw had “the works” laten doen – beenverlenging, borstvergroting, ogen ronder laten maken, neus aangepast – en toen bleek dat genen niet mee waren veranderd –
  Er zijn zeker dingen die ik graag anders zou willen aan mijn lijf. Maar waar begin je, en waar houd je op? De ingrepen die je noemt, vind ik heel begrijpelijk.
  O ja, die rare mondjes van celebs komen mee van halscorrectis volgens mij. Probeer je nekvel maar eens met je handen glad te trekken, meteen je hele mond uit model.

 14. Oh, die afwijking herken ik! :D Ik zou zelf niet in me laten snijden zonder medische noodzaak, en ik weet toch diverse verbeterpunten. Maar dat is persoonlijk. Een klein nip-tukje kan iemand erg van opknappen.

 15. Ik heb ooit erg ontsierende moedervlekken uit mijn gezicht en hals laten verwijderen. Er was geen medische reden voor maar ik voelde me er erg ongelukkig onder en ben nogsteeds blij dat ik het heb gedaan. Antiverouderings-operaties vind ik meestal niet mooi, integendeel.

 16. Ik vind cosmetische chirurgie helemaal prima en iedereen moet het vooral zelf weten. Zeker als je er echt medische redenen voor hebt kan het erg fijn zijn dat zoiets bestaat. In gevallen waarbij je hoopt er mooier van te worden of voor eeuwig jong te lijken, vind ik het vooral zonde en werkt het vaak averechts.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.