10 Leuke weetjes over trouwen

trouwen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt er steeds minder getrouwd in Nederland.

In 2000 trouwden er nog 88.000 stellen, in 2010 waren dat er 75.000 en nu zitten we rond de 64.000 trouwerijen per jaar. Tegelijkertijd zit het aantal geregistreerde partnerschappen wel in de lift.

Hier onder leuke feitjes over trouwen die ik tegenkwam in de Elle van juni 2017 van mijn oudste dochter.

10 leuke weetjes over trouwen

 1. Mei en juni zijn het trouwseizoen. Dan wordt er het meest getrouwd. Zelf trouwde ik in september! Dat was niet echt een heel bewuste keuze. Het kwam gewoon zo uit.
 2. Vrouwen zijn gemiddeld 34,7 als ze trouwen. Zelf was ik 24 toen ik in het huwelijksbootje stapte.
 3. Een op de vijf trouwen die trouwt, doet dat voor de tweede keer.
 4. Vier van de 5 stellen die trouwen wonen al samen.
 5. Vrouwen willen onder andere graag trouwen vanwege de romantiek van een trouwdag. Mannen noemen dit geen enkele keer als reden ; )
 6. 40% van de huwelijken eindigt in echtscheiding. Dat is eigenlijk meer een droevig weetje.
 7. In 2016 was maar 54% van de veertigjarigen getrouwd.
 8. 70% van de twintigers die samenwonen willen graag trouwen.
 9. 37% van de mannen zeggen dat ze willen trouwen omdat hun partner dat nou eenmaal wil.
 10. Van jongeren tussen de 16 en 24 zegt maar 6% dat ze nooit willen trouwen.

Waarom word er minder getrouwd?

Dat mensen minder trouwen is niet uniek voor Nederland. Wereldwijd is het huwelijk minder populair geworden.

Een belangrijke reden dat er minder getrouwd is omdat je tegenwoordig alles al 'mag' wat je vroeger alleen maar mocht als je getrouwd was. Zoals samenwonen, kinderen en de liefde bedrijven. Ooit was trouwen dus een soort toegangsticket. Maar nu heb je dat ticket niet meer nodig voor alle (huwelijkse) geneugten.

En veel mensen zien de meerwaarde van een huwelijk niet.

Voor mij persoonlijk heeft het huwelijk wel degelijk een meerwaarde. Het zou voor mij vrijblijvender voelen als ik niet getrouwd was met mijn man. Officieel getrouwd zijn voegt voor mij echt wel iets toe.

Tip: And now what?

Een goed begin is het halve werk! Om voor jezelf en je partner helder te krijgen wat jullie graag willen voor jullie trouwdag is er het handige spel And Now What? Dat is een kaartenset en invulboek. Ze bieden je een combinatie van vragen die je helpen om na te denken over je wensen en verlangens voor jullie trouwdag.

Dit is het invulboekje:

and now what

En dit is de kaartenset van And Now What:

and now what

Hoe denk jij over trouwen? Wat betekent het voor je?

Similar Posts

37 Comments

 1. Heel erg, ik ben in september 20 jaar samen met mijn man en trouwen is voor mij nog steeds een papiertje. In 2005 hebben we een huis gekocht en om alles te regelen zijn we geregistreerd partner. Nu kun je zeggen, dat is toch hetzelfde, maar net niet helemaal en het belangrijkste, niet voor me gevoel. Ik wil(de) niet trouwen voor een fiscaal plaatje rondmaken, daarvoor moet je achter het feit trouwen staan. Dit doe ik niet. Ik hou zielsveel van mijn man, maar is niemand die mij kan vertellen dat een papiertje aangeeft hoeveel en er ook voor zorgt dat de relatie goed verloopt. Misschien een beetje krom gedacht, maar ik sta nu eenmaal achter mijn principes.

 2. Ik vind het leuk om getrouwd te zijn. De trouwdag zelf was zonder veel sousa (wij hadden de gratis ochtend op het stadhuis met een feestje in meerdere delen - een zelfgekookt diner voor onze meest geliefde naasten) maar dat is ook niet waar het me om ging. De verbinding vind ik mooi.

 3. Trouwen kreeg ik van huis uit mee. Bij ons moest ik eerst getrouwd zijn voordat ik überhaupt de volgende stap met mijn vriend nam. Wij zaten in 2010 ook tussen die 75.000 paren die trouwden. ????

 4. Ik ben niet getrouwd, net als mijn meeste vriendinnen. Ik heb mezelf ook nooit echt in een trouwjurk gezien. Ik ben nu bijna 22 jaar samen met mijn vriend en hoeft het voor mij ook niet echt meer. Het geld geven we liever uit aan een mooie reis

 5. Wij zijn getrouwd. Inmiddels 18 jaar. En ik sta daar nog volledig achter. Ik vind het echt meerwaarde hebben. Ik ben liever vrouw van....., dan zijn vriendin. Dat vind ik veel vrijblijvender klinken.

 6. Wij gaan vandaag toevallig vandaag trouwen om 14:30!! Ik ben 45 en mijn aanstaande 55. Wij hebben een hele moeilijke periode van ziekte achter de rug en we vonden dat het tijd was om deze intense tijd, positief af te sluiten. En eerlijk gezegd ben ik ook liever vrouw van, dan zijn vriendin.

 7. Ik ben niet getrouwd maar we zijn op jonge leeftijd (ik 22, hij 21) wel een geregistreerd partnerschap aangegaan. Het was niet echt bepaald romantisch, maar meer een zakelijke transactie whahah. Nee even zonder gekkigheid, we hebben dat destijds besloten omdat mijn man toen nog bij defensie zat en op uitzending zou gaan. We wilden de dingen van te voren graag goed regelen voor het geval dat hij niet meer thuis zou komen. We willen nog steeds graag voor het ' echie' trouwen, maar vinden het behoorlijk duur.

  1. Ik kan me voorstellen dat je de dingen graag goed geregeld wilde hebben Cassandra. Op zich hoeft trouwen niet duur te zijn. Het ligt natuurlijk erg aan de persoonlijk invulling van de dag.

  2. Ja maar dat is het hem dus haha. Wat wij graag willen kost helaas wel wat, en als we het dan doen, willen we het ook goed doen en precies zoals we graag willen..

 8. Ik ben nog net geen 40 nog nooit getrouwd geweest. Ik was nog nooit iemand tegen gekomen waarbij ik mezelf voor de rest van mijn leven wilde zijn. Nu wel iemand gevonden. Maar we kunnen het maar niet wens worden over hoe te trouwen. Hij wilt een formele trouwerij. Ik niet. Wie weet komt de dag er ooit. In een ding ben ik wel ouderwets. Hij moet mij vragen. De kinderen willen het maar wat graag. Ik stiekem ook.

  1. LOL. Dat is ergens ook wel grappig: je wilt allebei trouwen, maar kunt het niet eens worden over het hoe. Ik ben benieuwd wat er uit komt uiteindelijk!

 9. Ik ben niet getrouwd en zou dit wel graag willen. Het is toch een bezegeling van de liefde tussen twee mensen. We hebben geen haast en wacht rustig af . Mijn partner is al eens getrouwd geweest dus snap hem ook????

 10. Was 8 jaar samen met mijn man en trouwde toen ik 24 was op de heetste dag van Juli in dat jaar. Lekker atypisch dus blijkbaar hahaha. Mijn zus gaat voorbeeld volgend jaar trouwen in het klein om pas binnen een paar jaar een groot feest te geven met ceremonie omdat het nu beter past. Ieder zijn ding :p

 11. Wij wilden een eigen stek (ik woonde bij mijn schoonouders in) en vonden dat we dan net zo goed konden trouwen. 18 en 20 jaar, zin in een feestje. Wat een risico hebben we genomen toen! Inmiddels zijn we bijna 26 jaar verder en onze trouwerij is een leuk verhaal waar onze kinderen steeds mee moeten lachen. 'Typisch ma en pa' zeggen ze dan????

 12. Ik ben niet getrouwd, bewust niet. Wel hebben we een koophuis en 2 kinderen maar daarvoor vonden wij het niet nodig te trouwen. Om elkaar de liefde te bewijzen, vonden wij het niet nodig om een 'boterbriefje' te hebben. Ik moet er wel bij vertellen, naarmate ik ouder word, is mijn idee over die 'eeuwige' verbintenis tussen elkaar wel wat veranderd.

  1. Ik denk ook niet dat mensen trouwen om hun liefde te bewijzen. Patricia zei het mooi: het is meer om iets mooi te bezegelen voor de meeste mensen : )

 13. Wij zijn bewust 31 oktober getrouwd, vanwege Halloween. Geen thema bruiloft overigens ;) toevallig, ik ben ook op mijn 24e getrouwd! Voor mij voegt het huwelijk ook zeker wat toe naast alles wat meteen geregeld is bij bijvoorbeeld overlijden. Je hoort net even een beetje meer bij elkaar.

  1. Ja we zijn allebei dol op horror films en we vinden het gewoon een leuke feestdag! Dus elk jaar hopen we weer dat het groter gevierd gaat worden :)

 14. Ik ben getrouwd in december omdat mijn moeder ernstig ziek was en wij hoopten dat zij er nog bij zou kunnen zijn. Helaas is dat niet gelukt. Zij stierf 12 dagen na ons huwelijk en dat heeft de herinnering aan onze trouwerij lang overschaduwd. Van het huwelijk zelf heb ik geen enkele spijt al zou ik er nu niet meer voor kiezen. Een handfasting zou nu meer bij ons-beide passen. Maar destijds trouwden wij in de kerk. Dat klopte toen voor ons. Twee jaar geleden waren we 25 jaar getrouwd. Dat hebben we groots gevierd en toen zijn we ook (eindelijk) op huwelijksreis gegaan.

 15. Ik ben nu bijna 14 jaar samen met mijn man waarvan 8 jaar getrouwd. Trouwen maakte het voor mij toch net dat tikkeltje echter. Ik deel jouw mening dus!

 16. Voor mij is een huwelijk een vastere relatie dan een geregistreerd partnerschap. Alles kan en mag. Het maakt het bestaansrecht van een huwelijk lastiger.

  Als ik nu terugkijk naar mijn destijds drie weken voor het huwelijk afgebroken relatie. Dan ben ik verbaasd en zie ik dat mijn toenmalige partner erg op mijn vader leek. Met hem had ik een slechte band.
  De man in kwestie is nu een advocaat die altijd schuldigen bij staat. Daarin manipuleert hij. Dat doet hij ook privé.
  De keuze voor een partner wisselt met de jaren. Knap als je bij elkaar blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.