Netflix tip: The Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor

De serie The Haunting of Bly Manor is één van mijn favoriete genres: een eng huis waar het spookt, en een onschuldige familie die er gaat wonen.

The Haunting of Bly Manor doet alles wat het genre hoort te doen.

Er gebeuren onverklaarbare dingen, bij tijd en wijle denk je als kijker een enge schaduw te zien en vraag je je af: ‘Liep daar nou iemand?’ tot langzaam maar zeker de aap uit de mouw komt en het onheil van het huis steeds zichtbaarder wordt.

Let op: ik heb ernaar gestreefd om spoilers te vermijden, maar als je zeker wilt weten dat je niet per ongeluk iets leest dat je niet wilt weten, lees dan alsjeblieft niet verder.

The Haunting of Bly Manor: het verhaal

The Haunting of Bly Manor wordt in retrospect vertelt, door een dame van een jaar of vijftig denk ik. Ze begint haar verhaal met een lieve, maar kordate Amerikaanse au pair die aan de slag gaat in een verlaten huis op het Engelse platteland: Bly Manor. Ze krijgt daar de zorg over twee kinderen: een jongen (Miles) en een meisje (Flora).

De kinderen hebben heel wat meegemaakt: hun ouders zijn omgekomen tijdens een onfortuinlijke vakantie in het buitenland, en de au pair die ze daarna kregen heeft zelfmoord gepleegd.

Het huishouden waarin de au pair belandt bestaat verder nog uit een tuinman, een huishoudster die het huishouden runt en een kok.

Overigens heeft de Amerikaanse au pair haar eigen verhaal: elke keer als ze in een spiegel kijkt ziet ze daar de geest van haar ex-verloofde wat ook al geen pretje is.

The Haunting of Bly Manor: een verhaal in een verhaal in een verhaal

Behalve het verhaal van de Amerikaanse au pair die gaat werken in Bly Manor, wordt binnen die verhaallijn vervolgens het verhaal vertelt van de ouders van Miles en Flora, de eerste au pair, de huishoudster en uiteindelijk in het verre verleden de oorzaak waarom het spookt in Bly Manor.

Soms vond ik dat wel een beetje lastig. Dan zit je net helemaal in een verhaal, komt er weer een ander verhaal. En een ander verhaal. Maar goed, daardoor heb je op een gegeven moment wel het gevoel dat je iedereen ‘kent’ en kan het je wat schelen wat er met ze gebeurt.

The Haunting of Bly Manor: wat ik ervan vond

Zoals ik al zei bevat The Haunting of Bly Manor alle ingrediënten voor een goed, sfeervol en effectief verhaal over een eng huis in een familie setting.

Prettig was dat je in de loop van de serie als kijker duidelijkheid krijgt en denkt: ‘Aha, dus zo zit het in elkaar.’

Dat wil zeggen, tot aan het eind van de serie, want dat snapte ik niet zo goed. En eerlijk gezegd vond ik het einde ook niet geweldig. Sterker nog, ik heb zitten googelen: ‘Ending of Bly Manor explained’.

Toen snapte ik het einde wel, maar vond het nog steeds ‘stom’.

En ik wil toch ook nog even kwijt dat ik de geesten nogal amateuristisch vind vormgegeven. Het lijkt net alsof ze een panty over hun gezicht hadden getrokken, en voila: een enge geest.

De trailer van The Haunting of Bly Manor

Mijn conclusie

The Haunting of Bly Manor is leuk voor iedereen die houdt van sfeervolle enge series met huizen waar het spookt. Vernieuwend of opzienbarend is The Haunting of Bly Manor niet. Maar goed, dat hoeft ook niet altijd.

Ik moet bekennen dat ik na het zien van de oorzaak van het spoken, ik nu extra bang ben in het donker….

Ik geef de serie een 7,6 vanwege de sfeer. Op IMDb krijgt de serie een 7,5.

De allerbeste film in dit genre vind ik toch altijd nog The Others met Nicole Kidman!

Praktische informatie over The Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor is te zien op Netflix.

De serie is geïnspireerd door het boek The turn of the screw van Henry James.

Wat is jouw favoriete genre?

13 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh