Reacties

Nanotechnologie en kleding: iets om je zorgen over te maken? — 22 reacties

 1. Heel slecht misschien, maar ik let nooit op waar mijn kleding van gemaakt is en waar het gemaakt is. Nanotechnologie ken ik van de nanocoating die op de gevels van ons bedrijfspand zit. Vuil heeft absoluut geen aanhechting, dus in die zin heeft het een superwerking. Alleen in kleding is het toch een ander verhaal. Maar wat ik al zei, ik weet niet waar mijn kleding van gemaakt is dus wie weet hangt mijn kast wel vol met kankerverwekkende kledingstukken. Wie zal het zeggen? Ik denk dat ook veel in de doofpot wordt gestopt door fabrikanten.

  • Ik lette ook nooit op nanotechnologie voor mijn kleding. Wel kijk ik altijd of het materiaal natuurlijk is. En bij sportkleding check ik altijd over het van dat speciale technische materiaal is dat vocht wegtransporteert van de huid.

 2. Het zal wel in meer kleding zitten dan ik denk? Ik heb over het algemeen liever katoen, maar ja, wie weet is dat ook wel kankerverwekkend met al die chemicaliën die ze er door heen gooien?

 3. Ik kijk regelmatig naar kledinglabels en merk vaak al dat synthetische materialen niet mijn ding zijn. Mijn kast bestaat voornamelijk uit natuurlijke stoffen. Kleding die potentieel kankerverwekkende materialen bevatten loop ik niet erg warm voor. Laat her eerst maar doorontwikkelen. Waar rook is, is vuur.

 4. Interessant! Ik ben iemand die liever het zekere voor het onzekere neemt. Vlekken in mijn kleding vind ik zo erg nog niet. Je moet je maar bedenken dat van welke stof je kleding ook is gemaakt, het toch niet meer hygiënisch is als je het een poosje draagt. Al zou het van metaal zijn. Het moet dus hoe dan ook gewassen worden en dan zie ik het voordeel niet meer in van een nanotech-kledingstuk dat ook nog eens schadelijker kan zijn dan wij denken. Houdbaarheid? Alsof we iets jaren en jaren willen dragen? Ook liever niet toch ;)

  • Dus je rijdt geen auto, hebt volledige bescherming aan op de fiets. Loopt geen trappen, doet geen boodschappen, gaat niet op vakantie,.

   Die risico's zijn een stuk groter dan de hier beschreven risico's en net zo vemeidbaar.

  • Dat is iets wat ik vooral rokers ook vaak hoor zeggen: "Ja, maar overal zit toch risico aan?" Klopt. Moet ik het dan toch maar doen? Je weegt voor jezelf de voordelen en de nadelen af. Ik heb het in deze discussie over de combinatie van het schadelijke effect in ruil voor een in mijn ogen wel heel klein voordeel, namelijk het niet hoeven wassen van kleding die na een tijdje toch niet meer hygiënisch is. Vind ik het niet waard, dus neem ik liever het zekere voor het onzekere. De voordelen van al de punten die jij noemt lijken me een stuk groter en noodzakelijker.

 5. ook eens over nadenken... wat gebeurt er met je shirt als het is versleten.. en met het water als je het wast... en de stof komt op meters in het naaiatelier... wordt daar geknipt en genaaid.. denk je dat die naaister beschermende kleding dragen? zo maar een opzetje.. het gaat om meer dan jouw huid alleen Bieke

 6. Een jaar of wat geleden heb ik veel gelezen over nanodeeltjes, ik ben het eea weer vergeten. Wat ik nog wel weet is dat je gekapselde en niet ingekapselde nanodeeltjes hebt. En vooral die laatste waren de meeste zorgen over.
  Nanodeeltjes zitten ook vaak in zonnebrandcreme. Niet in die van Lavera. Zolang er nog teveel onduidelijk is, neem ik geen risico.
  Fijn dat je zoveel moeite gedaan hebt om meer info te krijgen. Super!

  • Ja, ik vond jullie comments erg zinnig en wilde graag meer weten. Dat is zo fijn aan Blogland: je hoort nog eens wat en je wordt je bewust van dingen waar je anders misschien niet aan had gedacht.

 7. Interessant artikel!
  Ik denk dat vooral het onbekende afschrikt. Voorlopig haalt de wasmachine bij ons thuis de vlekken er nog prima uit ;) maar wie weet zit het over een aantal jaar standaard in alle kleding.

 8. Ik gedij het beste op katoen,zijde ,linnen.
  En kan niet tegen synthetische producten.
  Ga er van transpireren en voel me opgesloten dan.

  Tevens belemmerd het me in mijn bezigheden.
  Want ik kan slecht stil zitten.

  Maar ik denk wel mede door vermindereren van natuurlijke grondstoffen er meer en meer stoffen via de industrie gefabriceerd worden.
  En eerlijke grondstoffen duurder worden.

  M.b.t je sporttopje,
  kun je hem terug brengen?
  Anders mogelijk randje elastiek tussen maken(ruimte maken)????

  • Ik draag ook bij voorkeur natuurlijke materialen zoals katoen, viscose. Alles wat ademt eigenlijk. Anders voel ik me net als jij opgesloten.

   Maar voor sportkleding maak ik dus een uitzondering.

   Ik ben helaas helemaal niet handig met naald en draad; of ik moet er gewoon een inkeping inknippen of zo om ruimte te maken.

 9. Ik vind het verontrustend allemaal. Het liefst draag ik katoen, maar dat lukt meestal niet volledig.
  Laatst las ik ook dat er bij elke wasbeurt van fleece kledingstukken, superkleine deeltjes in het water verdwijnen die weer negatief bijdragen aan de plastic soep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder