Lach jij vaak?

lachen

Ik las ergens de vraag: ‘Lach jij vaak?

En het zette me aan het denken. Lach ik elke week? Of elke dag?

Ik glimlach wel regelmatig, en ik heb ook geregeld een lach op mijn gezicht. Maar echt lachen, zodat je buik er pijn van doet? Dat komt veel minder vaak voor. Hoewel ik nu wel degelijk kortgeleden schuddebuikte van het lachen.

De slappe lach vanwege een slecht Moederdagcadeau

En dat was vanwege het Moederdagcadeau dat mijn jongste zusje mijn moeder had gegeven.

Ze had mijn moeder namelijk een dvd-box gegeven van de serie Prison Break. Mijn zusje had ze bekeken, en gaf ze aan mijn moeder om ze te verkopen op Marktplaats. Mijn moeder moest dus als het ware haar eigen cadeau nog gaan verdienen.

Ik vond het zo’n verschrikkelijk slecht cadeau dat ik er de slappe lach van kreeg. Gelukkig kon mijn moeder er de humor van inzien. Ik denk dat dit typisch zo’n gevalletje ‘You have to laugh, or you would cry’ is.

Het was heerlijk om zo te lachen. Ik was vergeten hoe ontspannend de slappe lach kan zijn. Het is bijna vergelijkbaar met een fikse huilbui. Daarna voel je je als het ware helemaal opgeschoond en ontspannen.

Waarom lachen goed voor je is

Lachen is bewezen goed voor je! Hier onder 6 gezonde effecten van lachen:

 1. Lachen ontspant je lichaam.
 2. Lachen is goed voor je immuunsysteem. Je krijgt er meer weerstand van, waardoor je minder snel ziek wordt.
 3. Door lachen komen endorfines vrij. Endorfines zijn ook bekend bij hardlopers en bevallingsverhalen. Endorfines zijn een morfine achtige stof die scherpe kantjes er af halen en je een prettig gevoel geven.
 4. Lachen stimuleert de doorbloeding.
 5. Van de slappe lach krijg je sterke buikspieren : ) Niet voor niets kun je buikpijn krijgen van het lachen! Je gebruikt er diverse buikspieren voor.
 6. Lachen verbrandt calorieën. Het zijn er niet zo veel, een kwartier lachen is ongeveer 40 calorieën, maar toch.

Hoe kun je meer lachen?

Lachen voelt dus fijn en het is goed voor je. Alle reden om het vaker te doen dus. Maar net zoals de meesten van ons niet spontaan kunnen gaan huilen, kun je meestal ook niet op commando in lachen uitbarsten. Hoewel lachtherapie je wel een handje op weg helpt.

Het fijnst is het als het je gewoon overkomt. Zoals mij bij het cadeau van mijn zusje voor mijn moeder.

Maar je kunt de natuur natuurlijk best een handje helpen. Door bijvoorbeeld naar een grappige film te gaan, een leuke cabaretvoorstelling of door een echt goede mop te lezen.

Lach jij vaak? Wanneer was de laatste keer dat je de slappe lach had, en waarom?

Similar Posts

41 Comments

 1. Ik lach vaak, want mijn man is Engelsman en héél grappig, met van die gortdroge humor.
  Ik ben al mijn halve leven met hem en toch lig ik nog regelmatig in een deuk om hem :)
  Humor is belangrijk in dit huis.

 2. Ik lach ook vaak en met mijn dochtertje heb ik de afspraak dat we minimaal een keer per dag de slappe lach moeten hebben. Dit lukt meestal ook nog want er gebeuren hier soms hele grappige dingen. Tja wat wil je met een klungel als moeder die zelfs over haar eigen voeten struikelt ????

 3. Goeie vraag. Geen idee inderdaad. Ik heb altijd het idee dat ik wel vaak lach. Maar als ik er goed over nadenk begin ik ook te twijfelen. Ik lachte gisteren volgens mij nog wel. Een kindje op mijn werk had een grappige actie. Dus mijn collega en ik lagen even op de grond te rollen van het lachen. En ik snap die lachtherapie wel. Ik geloof helemaal dat het goed voor je is en als je het regelmatig goed doet ook gelukkiger wordt.

 4. Ik lach ook zeker elke dag wel een paar keer. Niet elke dag de slappenlach zodat mijn buik er zeer van doet. Ik ben geen grappenmaker maar heb er hier wel in mijn huis en omgeving.

 5. Ik lach heel vaak, maar de slappe lach heb ik niet zo vaak. Ik heb van mezelf ook vaak een lach op mijn gezicht als ik buiten ben. Gewoon omdat ik daar zo van geniet. En dan word je ook veel beloond met een lach terug of een praatje :-)

 6. Ik lach veel en vaak, maar niet al te hardop. En echt de enorm slappe lach? Niet meer zo vaak als toen ik een tiener was, maar laatst nog. Lees mijn blog!

 7. Heerlijk als je de slappe lach hebt; het mooie eraan is hoe meer je in een deuk ligt, hoe lachwekkender het wordt!
  Een paar maanden geleden was het. Waarom , geen idee!
  De kans dat je het overkomt is groter als je vaak onder de mensen komt. Dan lach je sowieso meer…
  Dus ik ben me heel bewust dat lachen leuk is. Serieus zijn we vaak genoeg, te vaak

 8. Heerlijk gevoel als je even flink kunt lachen. Ik zou ook in een deuk liggen om zo’n cadeau. Vooral als diegene het ook nog doodnormaal vindt. haha
  Ik lach vaak en vind dieren vooral erg grappig. Heerlijk ook om anderen te horen lachen. Lekker lachen allemaal!!

 9. Wanneer ik precies voor het laatst de slappe lach had, weet ik niet meer. Maar vroeger als ik een kopje koffie zette voor m’n vader. Dan begon hij me te plagen en moest ik heel hard lachen. En omdat ik spastisch ben, ging dat helemaal niet goed en moesten we nog harder lachen.

 10. Haha, jaaa ik hou van lachen maar nog vaker lachen is natuurlijk altijd welkom! Ik heb op mijn werk een hele leuke klik met een collega, we hoeven elkaar maar aan te kijken en de ander weet wat ‘ie bedoeld, vaak hebben we dan ook spontane slappe-lach buien, heerlijk!

 11. Ik probeer zoveel mogelijk de zonnige kant van dingen in te zien. Ik denk dat ik voor het laatst gelachen heb met collega’s. Zij hebben af en toe de gekste verhalen

 12. Ik lach heel vaak! De laatste keer dat ik echt de slappe lach was een paar dagen geleden toen de kat langs kwam lopen en ineens een vlieg zag. Ik heb haar nog nooit zulke gekke bokkensprongen zien maken. Het leek wel een koe die in het voorjaar voor het eerst weer naar buiten mag. Ik daar zeker wel 10 minuten om zitten lachen.

 13. Slappe lach komt vaak voor haha! Soms alleen al als ik iemand die ik goed ken heel lang aankijk haha! Ik zeg altijd een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

 14. Toch wel zeer regelmatig maar echt uitbundig dat is een ander verhaal. AFgelopen zaterdag echter was een geweldige avond met vrienden en heb ik het regelmatig bijna in mijn broek gedaan van het lachen. Heerlijk!

 15. Nee, ik lach niet vaak meer. Ik ben depressief, een echte depressie, niet een dipje. Na het verlies van mijn kind kan ik zelden nog ergens öuderwets om lachen. Spontane huilbuien heb ik wel vaak, meerdere keren op een dag. Soms zijn mijn ogen ontstoken van het huilen.
  Waarom ik dit hier opschrijf? Omdat vaak depressie gezien wordt als een dipje, of iets wat wel overgaat als je maar genoeg …(vul zelf aar in: wandelt,lacht,eropuit gaat)Ik maak dezelfde dingen mee maar kan er niet meer om lachen, al zou ik het wel willen, ik herken die bevrijding van een slappe lach nog wel. Ik zou willen dat het me lukte.

  1. Ik herken het en leef met je mee! Heel veel sterkte, ‘n kind verliezen, groter verdriet bestaat niet! Ik hoop dat je ooit weer kunt lachen!

 16. Ik lach gelukkig geregeld. En… afgelopen vrijdag heb ik deelgenomen aan een cursus lachyoga. Aan het einde van de cursus had ik echt de slappe lach!

 17. Ik lach (gelukkig weer) heel veel! Vooral met partner, met beste vriendinnen en met jongste dochter!

 18. Op mijn vorige werkplek had ik regelmatig de slape lach met mijn collega. We zagen allebei op dezelfde manier de absurdheid van sommige situaties in en hadden aan een blik of half woord genoeg om buikpijn van het lachen te krijgen, heerlijk!
  Nu werk ik voornamelijk thuis en soms is dat wel eens jammer…
  Vroegah als puber had ik meerdere malen per dag de slappe lach, zoals pubers overal om kunnen lachen. Erg eigenlijk voor de omgeving en met name de leraren op school ;)

 19. Ik houd echt van lachen en doe dit dan ook zo vaak mogelijk. Soms als masker, dat is dan wel een beetje vervelend. Maar hé, lachen is gezond!

 20. Hahaha geweldig dat verhaal van je zusje! Hier heb ik hardop om moeten lachen! Geniaal! Ik heb regelmatig de slappe lach eigenlijk… ik bedoel het leven moet je zelf ook een leuk randje geven. Er is ellende genoeg

  1. Fijn dat je regelmatig de slappe lach hebt Kim. Ik heb nu nog weer gemerkt hoe ontspannend en fijn dat eigenlijk is. Met dank aan het lakse cadeau van mijn zusje ; )

 21. Dat is wel een uberslecht moederdagcadeau. Hoe komt ze erop om dat haar moeder te schenken. Wel fijn dat je moeder er humor van inzag. Mijn moeder had waarschijn wel anders gereageerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.