Dit is hoe je een recept moet lezen!

Recepten lezen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het verleden las ik recepten niet op de juiste manier.

Ik begon ergens bovenaan, en halverwege besloot ik: ‘Ja, ik weet het! Ik ga beginnen!’

Mijn grote fout was dat ik niet eerst het hele recept uitlas. En dat had altijd vervelende gevolgen! Niet alleen kwam ik voor vervelende verrassingen te staan, ik was ook niet goed voorbereid op het kookproces. Dan kwam ik er bijvoorbeeld halverwege pas achter, dat ik iets had moeten klaarzetten of voorbereiden.

En dat terwijl een recept lezen helemaal niet moeilijk is. Je moet het alleen wel even op de goede manier doen. Daarom hieronder een handig overzicht met stappen waarmee je een recept op de goede manier leest.

En een recept goed lezen is de eerste stap naar een lekker en succesvol gerecht!

Dit is hoe je een recept moet lezen

 1. Neem de tijd om het recept te lezen van begin tot eind! Met deze eerste keer lezen van het recept leg je de basis. Je krijgt een algemene indruk van wat er gebruikt wordt, en wat je moet doen.
 2. Lees het recept vervolgens nóg een keer door van begin tot eind. Deze twee keer lezen zorgt ervoor dat je ‘feeling’ krijgt voor het recept. Het wordt wat meer eigen, en je krijgt in je hoofd een beeld van de stappen die je zo gaat doen.
 3. Zoek alle spullen en ingrediënten die je nodig hebt bij elkaar en leg ze klaar. Bij voorkeur in de volgorde waarop je ze nodig zult hebben.
 4. Volg de stappen in het recept zorgvuldig. Als het goed is, is er uitgebreid over nagedacht, dus denk niet dat jij het wel beter zult weten. Vertrouw op de kok die het recept voor je samenstelde.
 5. Raak niet afgeleid! Blijf bij je potten en pannen staan. Ga niet ‘even je mail checken’.

Eet smakelijk : )

Als het dan nog mislukt, kun je in ieder geval oprecht met je vinger naar een ander wijzen als de schuldige. Want jíj hebt alleen maar gedaan wat er stond!

Recepten lezen: het ene kookboek is het andere niet

Het ene recept leest makkelijker dan het andere. Zo zijn de recepten van Sylvia Witteman vaak helemaal verpakt in een column, wat ik erg leuk vind, maar ook weer niet zo praktisch. Verschillende koks hebben verschillende schrijfstijlen. De ene zal je meer aanspreken dan de ander. De truc is om een stijl te vinden die je prettig vindt, en die bij je past.

Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Hieronder een greep uit het assortiment van bol.com op kookboekengebied:

Ben jij goed in recepten lezen? Wie is je favoriete kok/receptenschrijver?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik kook zelden van recepten tegenwoordig. Met 50 jaar ervaring en heel veel voorraad maak ik met wat voorhanden is een lekkere maaltijd, dus zelden hetzelfde resultaat.

  Alleen als ik iets speciaals bak doe ik dat wel van een recept uit omdat daar de verhoudingen wel belangrijk zijn.

  Mijn favoriete kookboek is al oud: Het bezuiniginskookboek van Jeroen Krabbe en Marjan Berk, uit de 70-er jaren.

 2. Ik had altijd weinig inspiratie om te koken, maar sinds ik de app lekker en simpel heb ontdekt vind ik het leuk om elke keer wat anders te proberen. Ze gebruiken ook niet zoveel ingrediënten wat ik ook heel prettig vind. Zelfs de grootste kluns kan deze recepten maken.

 3. Mijn favoriete kookboekenschrijster is Dreena Burton. Haar recepten volg ik meestal precies. Ik ben niet zo precies in het volgen van recepten omdat ik vanwege dieten regelmatif met andere ingredienten moet werken. Of ik kijk wat ik in huis heb. Voor mij zijn recepten richtlijnen :-)

 4. Ik ben een slordige receptenlezer maar ben wel erg handig om een recept naar eigen goeddunken aan te passen en meestal is het wel lekker genoeg om gegeten te worden (bovendien vind ik bijna alles lekker, dat scheelt)

 5. Ik gebruik eigenlijk nooit geen kookboeken, heb ze wel, maar ze staan gewoon mooi te zijn op de plank (lees stof te vangen) maar mocht ik wel eens iets hebben waarvan ik denk……wat moet ik daar nou mee, dan kijk ik ff op google en rolt er verrassend genoeg altijd wel iets uit (of ik ga zelf iets uit proberen)
  Ben een ongeduldige recepten lezer dus ik vrees een recept er zo wie zo altijd anders uit gaat zien bij mij ;-)

 6. Ik kijk altijd eerst wat er nodig is aan ingrediënten en dat koop ik en als ik alvast snij werkzaamheden kan doen, dan doe ik dat zodat het klaar staat

 7. Ik ben gek op Nigel Slater, Mary Berry en andere Engelse koks.
  Soms probeer ik iets na te maken maar ik heb t idee dat het even anders is.

 8. De eerste keer volg ik een recept altijd precies. Soms is het een blijvertje, maar ook vaak niet…en dan lag het inderdaad niet aan mij maar aan de recept schrijver.

 9. Tja, ik ben ook geen receptelezer LOL Ben al blij al ik de hele ingrediëntenlijst heb gelezen en niets over het hoofd heb gezien. Wat betekent dat ik halverwege begin te panikeren, mijn eigen draai aan het recept geef en uiteindelijk toch iets half eetbaars op tafel krijg LOL Valt het op dat recepten niet mijn ding zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.