Dit is hoe je een recept moet lezen!

Recepten lezen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het verleden las ik recepten niet op de juiste manier.

Ik begon ergens bovenaan, en halverwege besloot ik: ‘Ja, ik weet het! Ik ga beginnen!’

Mijn grote fout was dat ik niet eerst het hele recept uitlas. En dat had altijd vervelende gevolgen! Niet alleen kwam ik voor vervelende verrassingen te staan, ik was ook niet goed voorbereid op het kookproces. Dan kwam ik er bijvoorbeeld halverwege pas achter, dat ik iets had moeten klaarzetten of voorbereiden.

En dat terwijl een recept lezen helemaal niet moeilijk is. Je moet het alleen wel even op de goede manier doen. Daarom hieronder een handig overzicht met stappen waarmee je een recept op de goede manier leest.

En een recept goed lezen is de eerste stap naar een lekker en succesvol gerecht!

Dit is hoe je een recept moet lezen

 1. Neem de tijd om het recept te lezen van begin tot eind! Met deze eerste keer lezen van het recept leg je de basis. Je krijgt een algemene indruk van wat er gebruikt wordt, en wat je moet doen.
 2. Lees het recept vervolgens nóg een keer door van begin tot eind. Deze twee keer lezen zorgt ervoor dat je ‘feeling’ krijgt voor het recept. Het wordt wat meer eigen, en je krijgt in je hoofd een beeld van de stappen die je zo gaat doen.
 3. Zoek alle spullen en ingrediënten die je nodig hebt bij elkaar en leg ze klaar. Bij voorkeur in de volgorde waarop je ze nodig zult hebben.
 4. Volg de stappen in het recept zorgvuldig. Als het goed is, is er uitgebreid over nagedacht, dus denk niet dat jij het wel beter zult weten. Vertrouw op de kok die het recept voor je samenstelde.
 5. Raak niet afgeleid! Blijf bij je potten en pannen staan. Ga niet ‘even je mail checken’.

Eet smakelijk : )

Als het dan nog mislukt, kun je in ieder geval oprecht met je vinger naar een ander wijzen als de schuldige. Want jíj hebt alleen maar gedaan wat er stond!

Recepten lezen: het ene kookboek is het andere niet

Het ene recept leest makkelijker dan het andere. Zo zijn de recepten van Sylvia Witteman vaak helemaal verpakt in een column, wat ik erg leuk vind, maar ook weer niet zo praktisch. Verschillende koks hebben verschillende schrijfstijlen. De ene zal je meer aanspreken dan de ander. De truc is om een stijl te vinden die je prettig vindt, en die bij je past.

Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Hieronder een greep uit het assortiment van bol.com op kookboekengebied:

Ben jij goed in recepten lezen? Wie is je favoriete kok/receptenschrijver?

22 Comments

 1. Lot
 2. Marrie
 3. VeggieMo
 4. Thea
 5. Mieke
 6. Linda
 7. Lisa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh