Corvé vanwege een muts

Mijn 13-jarige zoon komt vanmiddag wat later thuis, want hij heeft corvé op school. Als straf.

Toen wilde ik natuurlijk wel weten wat hij dan gedaan had.

En hij krijgt deze straf omdat hij in de pauze een muts op zijn hoofd droeg.

Het is een zo’n wijde muts, die een beetje op het achterhoofd hangt. Dus geen enge bivakmuts of zo. Zijn gezicht is goed zichtbaar. De muts is op deze draagwijze vooral een mode accessoire.

Nou weet ik dat het op veel middelbare scholen verboden is om in de klas petjes, hoofddoeken of andere hoofddeksels te dragen. Bij die van mijn dochter ook. Prima. Dat snap ik ook niet echt, maar daar hoor je me niet over.

Maar om nou straf te krijgen voor het dragen van een muts in de openbare ruimte op school, tijdens een pauze?

Ben ik nou gek, of is dat inderdaad overdreven?!

Similar Posts

50 Comments

 1. Als dat de regels zijn dat het absoluut niet mag dan lijkt het mij niet vreemd dat hij ook geen muts mag dragen, want dat valt dan ook onder de term hoofddeksels. En als hij het weet dat het niet mag en hij doet het toch dan vind ik het normaal dat hij gestraft wordt. Volgende keer zal hij beter erover nadenken.

 2. Ik weet natuurlijk niet wat de regels zijn, maar ik vind het verbieden van het dragen van een muts wat overdreven.
  Maar eerlijk gezegd snap ik de mode ook niet helemaal om binnenshuis mutsen te dragen ;-)

  1. Mijn zoons (25 en 23) vinden van niet :-)
   Maar de jongste is dan wel weer een tijdje ‘alto’ geweest en droeg wijde broeken en daarbij truien en shirts met doodshoofden en zombies enzo. Daar was ik in het begin wat huiverig voor. Ik was bang dat jongste zoon daar veel negativiteit mee zou aantrekken. Dat gebeurde niet. Een vriendin die destijds in het onderwijs zat vertelde me dat ze het liefst een hele klas met alto’s en gothics had. Dat waren de liefste kinderen. Die had ik dan weer niet zien aankomen ;-)

 3. Ik zou eens navragen op school hoe het precies zit met het hoe en waarom van deze regel.

  Het lastige met kleuters en pubers is dat er soms schijnbaar dommige regels zijn om uit te sluiten dat bepaalde zaken niet gebeuren.

  Geen idee wat dat met hoofddeksels zou zijn…. Misschien zijn ze bang voor burka’s of motorhelmen of zo… of dat ze met hoofddeksels niet gelijk kunnen zien wie iemand is en er dan meer ongein plaatsvind.

 4. Het is consequent, als een school de hoofddoeken en keppeltjes verbiedt, dan ook al het andere.
  Ik vind die muts prima, maar tegenwoordig moet alles consequent doorgevoerd worden, anders discrimineer je.

  Weet nog dat de mensen achter het gemeentelijk loket geen kettingen met een kruisje mochten dragen, in verband met religie.
  Nu mogen er hoofddoekjes gedragen worden.
  Niet consequent.

 5. Ik vind het belachelijk….En wat betreft het consequent zijn, is het zo jammer dat onze maatschappij steeds meer in hokjes verdeeld wordt. Ik geloof niet in gelijkheid, wel in gelijkwaardigheid en dat is met zulke regels ook.
  Het is de manier waarop de muts of het petje wordt gedragen…. er wordt steeds meer aan symptoombestrijding gedaan in plaats van dat het gedrag wordt aan gepakt….
  Maar in ieder geval vind ik het erg overdreven dat je tegenwoordig al straf kan krijgen door het dragen van een muts……Je zou je bijna afvragen: Door welke muts is deze regel verzonnen! ;-)

 6. Tja, het is wel consequent… geen petjes en doekjes en dan ook geen mutsen. Maar wat jouw zoon draagt is toch een stuk minder storend voor een leraar dan zo’n pokkeventje dan met de klep van zijn pet voor zijn hoofd helemaal onderuit gezakt erbij zit… Wel stom hoor, ze hadden hem toch ook gewoon even kunnen wijzen op die regel, en hem verzoeken die muts af te doen.

  1. Maar hij draagt de muts helemaal niet in de klas!!!

   Nogmaals: die regel kent hij wel.

   Het gaat er om dat hij straf krijgt omdat hij de muts droeg in de aula, tijdens de pauze.

 7. Ehm, een man die binnen een hoofddeksel draagt, sorry dat kan niet. Alleen vrouwen mogen binnen een hoofddeksel dragen. Een hoofddeksel draag je buiten om je te beschermen tegen weersinvloeden, ik neem aan dat de aula van de school van je zoon een dak heeft. ;-) :-)

  Heel jammer dat school dit in het schoolreglement heeft moeten opnemen, het geeft, mijns inziens, aan dat zoiets als kennis van etiquette bij de meeste mensen niet aanwezig is. :-(Inte

 8. Ja precies, dat is ook stom. Schiet nogal zijn doel voorbij op die manier! Aan de andere kant, ik mocht ook geen shirtjes met een klein omgekeerd kruisje dragen in de klas en dus ook niet in de aula. Terwijl er in mijn ogen wel onbetamelijker kleding werd gedragen door mijn medescholieren ;)

  1. Dat is ook interessant Valhalla! Zat je op een christelijke school dan? En wat was het bezwaar tegen dat omgedraaide kruisje?

   Er is inderdaad onbetamelijker kleding. Zoals rokjes waarbij de onderbroek zichtbaar is! Dat mag blijkbaar wel!

 9. Tja, ik heb het al vaker ergens gezegd, ze mogen weleens minder regeltjes instellen overal.
  Dadelijk mag er nergens meer iets.
  En zoals je zelf zegt, het mag in de klas niet dus dat ze in de aula ook ineens verbieden en er zelfs, totaal idioot, straf voor geven, dat slaat nergens op.
  Ga jij er zomaar mee akkoord dat hij na moet blijven? Zou ik niet doen.

 10. Wat een hoop regels tegenwoordig. Kan me dat van mijn HAVO tijd dit niet herinneren. Ja, te laat komen en dan moest je de aula vegen, maar kledingvoorschriften. En dat er dan ook nog iemand is die daar op let. Pffffffff..
  Wanneer is IN de klas en wanneer niet? Aula lijkt me niet IN de klas. En wat is een muts? Of wie.

 11. De regel stamt ongetwijfeld uit de tijd dat we allemaal vonden dat religieuze hoofddeksels ongepast waren (rond de kopvoddentax-tijd of zoiets). Dat de regel dan consequent wordt doorgevoerd, is misschien wat overdreven, maar wel rechtvaardig. En je zoon heeft het onlogische stukje van de regel te pakken. Da’s wel jammer/vervelend.
  Maar de regel zal ongetwijfeld zijn dat hoofddeksel niet IN SCHOOL mogen, of zoiets.
  Maar de regel is er toch niet ineens? Die staat toch (vermoedelijk al jaren) in de schoolgids? Bij mijn zoon op school werden deze regels aan het begin uitgelegd, en kregen ze ook altijd eerst een waarschuwing.
  Als we willen dat de maatschappij netjes blijft, moeten zeker ook de pubers op een of andere (nette) manier zich aan de regels leren houden. Dit klinkt op zich als zo’n leermomentje: dit is de regel, helaas dus voor je. En een keer corvee is niet zo’n grote straf – klopt wel bij het “vergrijp”.
  Misschien wil je vragen aan school om eerst te waarschuwen en nog een kans geven, dan straffen. Maar verder zou ik niet veel doen. Tenzij je de regel zelf wil aanpassen, of verwijderen, dan is de route iets met de MR of de conrector. Sterkte!

  1. Ik heb de schoolgids er op nageslagen en dit staat er:

   ‘hoofddeksels mogen in de leslokalen niet worden gedragen, iedereen draagt fatsoenlijke
   kleding.’

   De aula wordt niet vermeld.

 12. Als er staat dat het in de lesokalen niet mag…is de school nu fout bezig.
  Bel ze even op, dat je hem thuis verwacht zonder die corvé..en dat ze de regels aan moeten passen EN communiceren met de jeugd op school.
  Zij streng doen, dan jij ook!

  Groet,Greet

 13. Aula is geen klaslokaal. Hoe zit het dan met mobieltjes? Die mag je in het leslokaal niet gebruiken maar wel in de aula? Wij hadden vroeger ook zo’n hype met baseballcaps, die droeg je zelfs binnen. Ik moest hem alleen wel afdoen bij de eettafel. En op school idd in het lokaal, maar op het plein of in de kantine mocht hij wel op. Zodra de bel ging en je naar het volgende lokaal moest ging hij weer op het hoofd. Want ja, de gang is geen leslokaal.
  Ik zou het toch nog eventjes navragen. Maar misschien heeft hij al wel een waarschuwing gehad en ja, als je dan nog niet wilt luisteren….
  En de regels zullen wel steeds strenger worden in de loop der jaren, ik ben ook al weer 20 jaar van de middelbare school af. Voel me nog jong, ben nog jong in vergelijking met andere ouders bij zoonlief op school maar als je dan zo terug denkt.. Oeps oud!!

 14. Dat er regels bestaan, prima! Maar dan moeten ze deze ook wel rechtvaardig uitvoeren. Niet in de klas dragen, lijkt mij logisch, maar in de aula? De jeugd moet steeds meer in gereel lopen en mogen dus dan geen eigen indentiteit ontwikkelen? Jammer. Als ze dan toch zo op kledingregels gebrand zijn, kunnen ze beter op schooluniformen overstappen. Bestaat er in ieder geval geen onduidelijkheid meer.

 15. Vaak horen ouders van pubers net niet de hele waarheid over iets dat voorgevallen is. Het lijkt mij nl sterk dat een school zich alleen hierover druk maakt. Zit er niet nóg een verhaaltje aan vast? Ach, niet druk maken over zoiets.

 16. Ik lees je blog al heel lang…nooit gereageerd, maar nu kan ik het niet laten! Omdat ik zelf leidinggevende ben op een middelbare school…blijkbaar heb jij voor een school gekozen waar deze regel geldt, kind houdt zich niet aan regel en krijgt dus straf. Dat jij dat overdreven vindt is is niet het probleem van de school. Je had ook voor een andere school kunnen kiezen. Ik word zo moe van kinderen ( en ouders) die vinden dat de regels voor hun ( kind) niet geldt! En dan een kind: “van mijn moeder hoef ik dit niet te doen ze vindt het ook onzin. ” Prima, dan zoek je een andere school, waar je je niet aan de regels hoeft te houden! (en bovendien: als ik vind dat een ouder kind te hard of te zacht aanpakt bemoei me er ook niet mee!)
  Een beetje meer respect voor de schoolregels en de volwassenen daar die er voor moeten zorgen dat de regels nageleefd worden om een school leefbaar te houden zou op zijn plaats zijn!

  1. Ik begrijp je frustratie Els. En ik ben het met je eens dat kinderen zich aan de regels van een school moeten houden. Mijn zoon doet dus ook gewoon netjes zijn straf.

   Maar ik mag mij natuurlijk best verwonderen over een regel. En me afvragen of die overdreven is op mijn eigen blog.

 17. die beanie,s zijn eigenlijk een accessoire, het is een mode trent voor jongeren, bij mijn dochter op school lopen zowel jongens als meisjes met die mutsjes (beanie,s) Misschien kan je zoon zelf even na kunnen vragen waarom ze in de aula niet gedragen mogen worden. En dat het dan een mis verstand was omdat er alleen staat aan gegen dat het niet in de lokalen gedragen mag worden.
  Op het voort gezet onderwijs is het denk ik niet meer zo cool als moeder zich er in gaat mengen.
  Maar ik vind het ook een onzinnige straf hoor.Hopelijk gaat de straf niet door of anders hoop ik dat het nog gezellig was even.

  1. Ik ga me er ook zeker niet in mengen. Mijn zoon moet gewoon dat corvé doen. Ik verwonderde me alleen over de regel en de straf, en vroeg me af of het aan mij lag dat ik het allemaal wat overdreven vond.

  2. Wel nee ik vind het ook zwaar overdreven van die school.
   Er zou ook even tegen hem gezegd kunnen worden van:” he jongen die muts staat je kei leuk maar hier binnen mag je hem niet dragen, let je daar voort even op”. En klaar. Waarom moet er zo moeilijk over gedaan worden ? Ik verbaas me er ook nog al over.

 18. tsja, eerlijk gezegd lijkt het me vrij logisch dat als het in de klaslokalen niet mag, dat het dan ook in de aula niet is toegestaan. Misschien had de school deze regel wel iets duidelijker neer mogen zetten, maar tegelijk hoef je natuurlijk ook niet de grenzen op te zoeken ;)

  In de Bijbel staat: als iemand je vraagt om 100 meter met hem mee te lopen, loop er dan 200 mee ;) (Of zoiets) :P (jullie zijn gelovig toch?? :) )

 19. Waarschijnlijk is het toch gewoon de regel op school.
  Bij ons was het ook altijd zo: School binnen komen? Pet/hoed/muts of wat dan ook van je hoofd. Dit was nog ruim voor het tijdperk van de discussies over hoofddoekjes. Dus niet uit angst voor discriminatie. Of het in de schoolgids stond? Denk ik niet eigenlijk. Dit was gewoon algemeen bekend, net zoals dat je niet op tafels mocht zitten of in de pauze in de gangen verbleef of tussen de kapstokken/bij de kluisjes.
  Wanneer je zoon de enige was met een muts op zijn hoofd weten de andere leerlingen blijkbaar wel dat het niet mag binnen school. Wist hij het echt niet, maar de rest wel? Dan heeft hij waarschijnlijk niet goed opgelet. Jammer dan. Daar leren ze van.

  En het gezeur van sommigen over regels op school kan ik me ook zeer aan ergeren. Alsof je identiteit in de aula afhangt van zo’n muts op je hoofd…
  De school waar mijn zoon volgend jaar heen gaat heeft ook strenge regels (voor sommigen dan). Geen mutsen/petjes ed. in school. Geen mobieltjes tijden de lestijden (dus wel in de pauzes, maar niet tussen de lessen door). Wordt er maar 1 piepje of trilling gehoord, dan kun je hem inleveren.

  En de reactie dat je streng naar de school moet zijn omdat het niet in de schoolgids staat… Daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Als ouder hoor je achter de school te staan, niet constant het gezag van docenten en OOP ondermijnen. Natuurlijk wanneer er belachelijke straffen worden gegeven, of dingen echt niet door de beugel kunnen, maar een simpele corvé omdat de regels niet nageleefd worden, is niks mis mee. Zelfs als deze regels ongeschreven zijn, maar waarschijnlijk wel algemeen bekend.
  Er worden wel heel veel prinsjes en prinsesjes gekweekt zo.

  Gr. Immy

  1. Ik moet hier wel om glimlachen. Ik ben namelijk het type brave ouder, dat altijd keurig achter de docenten gaat staan bij belangrijke beslissingen. Vanuit mijn omgeving krijg ik juist geregeld feedback dat ik assertiever moet zijn.

   Blijkbaar heb ik de indruk gewekt dat ik vind dat mijn kind zich niet aan de regels hoeft te houden.

   Het tegendeel is het geval.

 20. Hier mgen ok geen mutsen in de school. Doe je het wel, zeggen ze: He je hebt je muts nog op. En dan gaat ie af. Tegen het eind van de dag kleed ieder zich warm aan en mutsen gaan op in de school.
  Een dag in het jaar is er mutsendag en loop iedereen met iets op het hoofd, ook de teachers.
  Regels zijn regels, maar zeggen we hier: Die zijn er om over heen te stappen!

  Groet, Wilma

 21. Raadpleeg het schoolreglement even. Misschien staat het daar wel in kleine lettertjes dat het niet in de openbare ruimte mag. Nou, in mijn tijd mochten wij nergens een hoofddeksel dragen en dan deden we dat ook maar niet. Tegenwoordig zullen de regels wel wat losser zijn en maar goed ook. Maar wie de regels overtreedt, moet op de bladeren zitten. En van wat corvée gaat ie vast niet dood :-) Leuke blog. Je ziet me hier nog wel s verschijnen.

 22. Ocharme je krijgt hier wel de volle laag!:) je vraagt het je uiteindelijk gewoon maar af!:) ik vind het inderdaad ook bizar, is toch gewoon maar een muts uiteindelijk he. Staat hem trouwens wel leuk!

  1. Wat ik me nu afvraag, mag een hoodie dan wel? Jongste zoon draagt die graag met muts op. Vind ie lekker rustig. Mag vast ook niet, al zijn ze ideaal voor hsp’ers die overprikkeld raken (ik dwaal af…)

  2. Nee, een hoodie mag ook niet. Mijn zoon draagt graag vesten met zo’n kapuchon, en die mogen niet. Maar daar kan ik me dan nog wel wat bij voorstellen, omdat je daar een beetje in kunt ‘schuil gaan’.

 23. Heeft hij je wel het hele verhaal verteld? Het lijkt me namelijk nogal snel en kort door de bocht om straf te geven voor het dragen van een muts, of het nu in de aula of in de klas is. Je begint toch altijd met iemand even aan de regels te herinneren (ook al is het ondertussen de 500e keer).
  Mijn 6 en 10 jarigen verzuimen meestal ook hun aandeel in het geheel te melden, mede omdat ze weten dat mama dan breed gaat grijnzen en iets in de trant van ‘eigen schuld, dikke bult’ gaat roepen. Ik vermoed dat die houding door meer kinderen van duidelijke ouders aangenomen wordt ;-)

  Dus ja, direct straf voor muts op lijkt mij wat overdreven. Maar ik denk ook dat er wat meer achter zit.

 24. Als het niet mag in de klas, dan mag het niet. Punt. Hij had ze toch helemaal niet op in de klas? Waarom krijgt hij dan straf?
  Dit is in mijn ogen te belachelijk voor woorden. Eindelijk eens een puber die zich aan de regeltjes houdt, is het wéér niet goed. Ja, zeg.
  Wij zullen onze (kleine) kindertjes wel leren dat ze hun muts flink moeten opzetten tijdens de pauze, als ze groot zijn moeten ze het weer afleren…deze week kreeg m’n jongste nog te horen van de juf : hé had jij geen muts op toen je op school kwam vanmorgen? Wil je maken dat je ze nu ook op zet?
  Tja.

 25. Hmm ik zou er toch eens naar informeren. Bij de tegenpartij hoe het zit.

  Op mijn school waren er vele regels. Over sieraden kledinglengte, accessoires en opdrukken.
  Mijn tas droeg een extreem rokje, omdat onze rokken tot op de knie moesten vallen. Ik droeg een oorbel met een klein badeendje om te kijken of dat wel mocht, een veiligheidsspeld mocht niet.
  Laatst sprak ik een ouddocent die me wist te vertellen dat er in de zes jaar dat ik daar op school zat 12 regels zijn toegevoegd, vanwege de klas waar ik in zat.
  Alle kleding moest tot op de knie. Dat was vrij lastig met volleybal en atletiek. Maar bij zwemmen was het praktisch onmogelijk. Klassikaal kwamen we met de melding ik heb geen geschikte kleding voor deze activiteit.
  Niemand mocht zich buiten de les- en pauze uren op het terrein van de school of in de school ophouden. dus stonden wij met 30 man bij de stoeprand te wachten tot de bel voor de eerste les begon. Om vervolgens dus een week lang de halve school elke dag te laat te laten komen. Iedereen moest namelijk zijn fiets wegzetten, jas ophangen, naar de wc, naar het kluisje en naar het lokaal.. regel werd aangepast naar wanneer de school is afgesloten.

  Het was de sport om iets te bedenken waarmee je de regels extreem naleefde. Of iets te bedenken dat niet was afgevangen. als reactie op drie velletjes schoolregels..

 26. Ik ben er inmiddels achter dat het een algemene regel is dat er binnen de héle school geen hoofddeksels mogen worden gedragen. Tenzij er een medische reden voor is.

  Als ik de school was zou ik dat ook op die manier in de schoolgids zetten. Want zoals het nu in de schoolgids staat mag je alleen geen hoofddeksel op in de klás. Dat maakt het wat onduidelijk vind ik.

  Mijn zoon had inderdaad een waarschuwing gehad dat hij geen muts op had. Dus de straf kreeg hij toen hij hem een volgende keer weer op had. Hij heeft inmiddels braaf zijn corvé gedaan.

  Persoonlijk vind ik het een wonderlijke regel. Maar goed, het hoort blijkbaar bij deze school. Bij mijn middelste dochter vind ik het logischer. Daar mag je alleen geen hoofddeksel op in de klas, en in de aula en gangen gewoon wel.

  Eigenlijk zouden ze dit soort dingen ook op Open Dagen moeten vermelden! Want dit soort dingen zeggen best veel over een school.

 27. Als zoon ervan overtuigd is dat hij gelijk heeft dan kan hij op eigen kracht een goede brief aan de directeur schrijven om zijn zaak te bepleiten. Dat getuigt van meer volwassenheid dan een betoog v an stoer doen met een muts waar die niet thuishoort. Een goede school geeft lessen voor het leven en een daarvan is dat men fatsoenlijk gekleed zijn werk doet, zowel op school als op de werkplaats. Lopen de leraren ook binnenshuis met hoofddeksels rond? Denk ik niet.

  1. Bedankt voor de belangstelling Nele! Zijn ego was niet gedeukt hoor. Hij vond het vooral heel erg stom. Hij heeft netjes zijn corvé gedaan, en draagt nu geen muts meer…

   Hij heeft zich dus aangepast.

   Hoewel ik het flauwekul blijf vinden. Maar ja, blijkbaar hoort dit bij deze school. En ik heb belangrijkere dingen om me druk over te maken dan een muts.

 28. Ik lees dit nu pas, een maand na dato, maar moet toch even kwijt dat ik het inderdaad overdreven vind! (bovendien staat die muts hem hartstikke stoer!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.