Clickbait: ‘Bij 5 miljoen views sterf ik’

clickbait

Clickbait.

Het is het verschijnsel dat een tekst of afbeelding bewust zo gemaakt is dat je er op klikt.

Clickbait is gebaseerd op de zogenoemde ‘curiosity gap’. Er staat net genoeg informatie om je nieuwsgierig te maken, maar niet genoeg om die te bevredigen. Daarvoor moet je…. klikken!

Op Netflix is er nu een serie te zien met de titel Clickbait!

Clickbait: als deze video 5 miljoen x is bekeken ga ik dood

In Netflix serie wordt de knappe, brave huisvader Nick Brewer ontvoerd. Er verschijnt een video online waar Nick een stuk karton laat zien met daarop de tekst:

‘At 5 millions views I die.’

Dus je zou zeggen: vooral NIET opklikken!

Maar ja, het is niet voor niets clickbait, en het aantal views van Nicks video stijgt echt alarmerend.

Ondertussen doet zijn zus er alles aan om hem te redden.

Oh ja, en de politie ook.

Tenminste… nadat Nicks zus hen eerst tips geeft en op weg helpt. Laat ik het zo zeggen: Clickbait is geen reclame voor de competentie van de Engelse politie!

Politie grondig en professioneel versus onbezonnen publiek?

Hoewel ik hierbij moet aantekenen dat het NRC een ander perspectief biedt op de ogenschijnlijke trage actie van de politie. Zij noemen de politie kalm en grondig, en in schril contrast met de onbezonnen aanpak van het publiek met hun tracking apps en dergelijke.

Clickbait: het verhaal

Goed, het draait dus om de ontvoering van huisvader Nick Brewer, en de korte tijd die er is om hem te redden. Elke aflevering wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een ander personage. Bijvoorbeeld Nicks zoon, zijn vrouw, zijn zus, de politie etc.

Terwijl ze wanhopig zoeken om Nick op tijd te vinden, komt er allerlei onprettige informatie over Nick boven tafel. Zo blijkt hij op verschillende dating sites een profiel te hebben en contact te onderhouden met verschillende vrouwen!

Echt, op een gegeven moment vond ik Nick echt een Schoft met een hoofdletter!

Maar het verhaal zit vol verrassende wendingen.

Clickbait: een ‘cautionary tale’?

Er is een Engelse uitdrukking: een ‘cautionary tale’. Dat is een verhaal dat bedoeld is als waarschuwing. Wat mij betreft valt deze serie beslist in deze categorie!

Je kunt het verhaal zien als een waarschuwing voor de gevaren van internet, social media en online dating, en hoe makkelijk het is voor mensen om jouw leven/persoon te stelen!

Je zou er spontaan social-media-harakiri van plegen! Gewoon voor de zekerheid.

Clickbait trailer

Mijn conclusie over Clickbait

Clickbait is een goedgemaakte psychologische thriller van 8 afleveringen met verrassende twists en turns. Op IMDb krijgt de serie desondanks een 7,2. Dat vind ik best een laag cijfer voor deze vakkundige thriller met een belangrijke boodschap over ons moderne leven.

Ik geef een 7,6

Zelf geef ik deze serie een 7,6. Want ondanks het boeiende verhaal, vond ik het her en der toch best een beetje saai. Bovendien houd ik niet van kick-ass heroines en daar hebben Nicks zus en vrouw wel wat van weg.

Volgens het NRC mist Clickbait originele inzichten en is de kritiek op social media rommelig. Op superguide.nl vatten ze de serie samen als ‘Smakelijke hap-slik-weg-tv’.

Daar sluit ik mij graag bij aan.

Praktische informatie

Je kunt deze serie kijken op Netflix.

Kijktips

Wat vind jij van de serie clickbait?

Similar Posts

7 Comments

  1. Ha Nicole,

    deze zet ik op m’n lijstje.
    Ben nog bezig in Virgin River (lekker romantisch) en daarna ga ik Clickbait doen.
    Dank voor tip!

    Groetjes, Marlou

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.