Clickbait, en hoe ik er in tippelde

clickbaitWel eens gehoord van link- en click bait?

Dat zijn titels en teksten die als doel hebben mensen te verleiden om te klikken op een blogtitel of link. Een voorbeeld van clickbait is:

‘Vrouw zonder hoofd gevonden in de Hema.’

Wil je nu niet weten hoe, en waar die vrouw precies gevonden is? En waarom ze geen hoofd meer had? Kenmerkend van clickbait en linkbait is dat ze je nieuwsgierigheid prikkelen. Je wilt weten wat er gebeurd is. Of wat er aan de hand is. De drang om te klikken wordt dan onweerstaanbaar.

Link- en clickbait kunnen heel irritant zijn als de tekst vervolgens de lading niet dekt. En helaas is dat een kenmerk van link- en clickbait: ze maken hun ‘belofte’ niet waar.

Clickbait in mijn mailbox die ik graag wil delen

Deze week kreeg ik clickbait in mijn mailbox die me aan het lachen maakte. Want hij was zo effectief dat ik inderdaad het mailtje open klikte! Dit stond er als titel in de onderwerpsregel:

Blendle stopt. (Maar we houden je geld)

De reden dat ik er op klikte was mijn gevoel van verontwaardiging! ‘Wat asociaal om te stoppen met een dienst, maar mensen hun geld niet terug te geven,’ dacht ik. ‘Daar wil ik meer van weten!’

Waarom het clickbait was

Ik klikte het mailtje dus open en het eerste wat ik las was:

‘Oké, dat was een geintje, Nicole. Maar nu ben ik er tenminste helemaal zeker van dat je deze superbelangrijke e-mail niet linea recta de prullenbak in dondert. Want ik wil graag je aandacht voor belangrijk Blendle-nieuws waar jij ook iets aan gaat hebben.’

En vervolgens wilden ze me een week Premium Blendle cadeau geven of zo.

Was de click -bait effectief?

De clickbait van Blendle was effectief in de zin dat ik het mailtje ging lezen! Iets wat ik anders waarschijnlijk niet had gedaan.

Maar uiteindelijk hebben ze niets bereikt, want ik heb dat abonnement niet genomen.

De clickbait was dus half effectief: ik las het mailtje, maar handelde er vervolgens niet naar.

Conclusie over clickbait

Click en link bait zijn pogingen om mensen over te halen een post of artikel te lezen. Als de post vervolgens ook over het onderwerp gaat is er niets aan de hand. Maar in de praktijk gaat het helaas vaak over iets heel anders. En dan is het alleen maar irritant, want dan worden je verwachtingen niet waargemaakt.

Wat zijn jouw ervaringen met click bait?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

8 Comments

 1. Het helpt enorm om je bewust te worden van die aandachttrekkende teksten als je zelf dat soort titels (of zelfs artikelen) gaat leren schrijven. Je herkent dan de truukjes. Je leert ook meteen dan wat goede en slechte journalistiek is.
  Misschien handig om de kennis die je hierover opdoet ook te gebruiken in je voorbereidingen naar de verkiezingen. Politici zijn ook van die woordkunstenaars. Ze willen dit, en willen dat (het lijken wel sinterklaaswensenlijstjes van zesjarigen)…maar als je terugkijkt naar waar ze voor en tegen stemden de afgelopen vier jaar zie je die partijwensen niet terug. Over clickbaits gesproken.

 2. Het effect is nog erger: doordat deze truuk gebruikt wordt, reageren mensen nog sceptischer/cynischer en voorzichtiger op allerlei mail.
  Mijn zoon reageerde bijv. niet op een mail van de universiteit over een niet gelukte incasso van het college geld omdat hij dacht dat het phising was (of clickbait). Dat is nog goed gekomen (ik zei dat hij moest bellen, want dat hij heirvan echt zeker moest weten dat t ok was – en het was NOK. Dus hij kon nog op tijd zaken gaan regelen).

  Contacten tussen mensen (of mensen en bedrijven) wordt zo steeds moeilijker. Zeker voor bedrijven die niet elke brief persoonlijk kunnen maken. En sommige dingen moeten nu eenmaal echt goed en zeker gecommuniceerd worden (waarbij een bedrijf ook zeker weet dat jij het nu weet).
  Brieven zijn soms de oplossing (wel duurder en slechter voor t milieu), maar ook niet altijd. Dus dit is bijkomende schade van clickbait die echt geniepig en heeel duur is.

  1. Daar zeg je me wat KruidMeisje! Daar heb je inderdaad een punt. Ik denk soms ook wel eens dat iets clickbait of spam is, en dan is het toch een serieuze mail.

   Gelukkig ging het goed bij je zoon.

   Maar ik vind het het heel herkenbaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.