Reacties

Clickbait, en hoe ik er in tippelde — 8 reacties

 1. Het helpt enorm om je bewust te worden van die aandachttrekkende teksten als je zelf dat soort titels (of zelfs artikelen) gaat leren schrijven. Je herkent dan de truukjes. Je leert ook meteen dan wat goede en slechte journalistiek is.
  Misschien handig om de kennis die je hierover opdoet ook te gebruiken in je voorbereidingen naar de verkiezingen. Politici zijn ook van die woordkunstenaars. Ze willen dit, en willen dat (het lijken wel sinterklaaswensenlijstjes van zesjarigen)...maar als je terugkijkt naar waar ze voor en tegen stemden de afgelopen vier jaar zie je die partijwensen niet terug. Over clickbaits gesproken.

 2. Het effect is nog erger: doordat deze truuk gebruikt wordt, reageren mensen nog sceptischer/cynischer en voorzichtiger op allerlei mail.
  Mijn zoon reageerde bijv. niet op een mail van de universiteit over een niet gelukte incasso van het college geld omdat hij dacht dat het phising was (of clickbait). Dat is nog goed gekomen (ik zei dat hij moest bellen, want dat hij heirvan echt zeker moest weten dat t ok was - en het was NOK. Dus hij kon nog op tijd zaken gaan regelen).

  Contacten tussen mensen (of mensen en bedrijven) wordt zo steeds moeilijker. Zeker voor bedrijven die niet elke brief persoonlijk kunnen maken. En sommige dingen moeten nu eenmaal echt goed en zeker gecommuniceerd worden (waarbij een bedrijf ook zeker weet dat jij het nu weet).
  Brieven zijn soms de oplossing (wel duurder en slechter voor t milieu), maar ook niet altijd. Dus dit is bijkomende schade van clickbait die echt geniepig en heeel duur is.

  • Daar zeg je me wat KruidMeisje! Daar heb je inderdaad een punt. Ik denk soms ook wel eens dat iets clickbait of spam is, en dan is het toch een serieuze mail.

   Gelukkig ging het goed bij je zoon.

   Maar ik vind het het heel herkenbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>