Zelfverdediging online: 3 mogelijke gratis opties

zelfverdediging online

Zelfverdediging online leren.

Kan dat wel? En zo ja, welke cursus is dan geschikt?

Zelfverdediging online leren

Bovenstaande vragen kwamen bij mij op naar aanleiding van de vraag die Grietje mij mailde:

Ik ben al een poosje op zoek naar zelfverdedigingsoefeningen op Youtube voor mezelf en onze kleindochter van elf. We wonen in Frankrijk in the middle of nowhere en zo’n cursus bestaat hier [nog] niet. Is er misschien iets wat je zou kunnen aanbevelen op youtube?

Alvast heel hartelijk dank,

Grietje

Zelfverdediging online leren: kan dat wel?

Eerst even de vraag of het überhaupt mogelijk is om zelfverdediging via een filmpje te leren. Moet je daarvoor niet naar een speciale school, om te oefenen in een zaaltje met een leraar en andere cursisten?

Op zoek naar het antwoord op deze vraag, leerde ik dat de meeste mensen vinden dat dit inderdaad mogelijk is. Sterker nog, er zijn zelfs diverse voordelen van online zo’n cursus volgen. Zo kun je als leerling een filmpje net zo lang opnieuw kijken totdat je precies snapt wat de bedoeling is.

Gratis online cursussen zelfverdediging

Zelfverdediging online: Nederlandstalig

De cursus Zelfverdediging online bestaat uit 31 lessen van maximaal 9 minuten per les maar de meeste lessen zijn korter. Hieronder als voorbeeld les 7: De open hand methode

Videocursus zelfverdediging op Onlinepoli

Op de site Onlinepoli vind je diverse gratis cursussen, waaronder de gratis Videocursus zelfverdediging. Ik vond de filmpjes aangenaam duidelijk. Schrik niet van de titels van sommige video’s zoals deze: Verwurging van voren…

Engelstalige videocursus zelfverdediging via Udemy 22 afleveringen

Van deze cursus kon ik geen filmpje vinden op Youtube, maar als je je gratis registreert bij Udemy, kun je ze allemaal bekijken. Wel in het Engels dus. Hieronder een screenshot:

Screenshot 2021 05 27 at 15.36.56

Zelfverdediging op DVD

Een andere mogelijkheid is om een zelfverdedigingscursus te doen via dvd. Zoals Fight Back: zelfverdediging voor vrouwen:

Screenshot 2021 05 27 at 15.45.36

Tot slot

Hoewel je zelfverdediging online kunt leren, lijkt het mij essentieel dat je alles ook direct toepast. Dus om echt iets te leren van bovenstaande online cursussen zelfverdediging is het denk ik belangrijk om samen met iemand te oefenen. In het geval van Grietje, kan ze mooi oefenen met haar kleindochter!

Bestudeer eerst goed alle theorie en leerstof, kijk daarna de video’s en ga het daarna oefenen zodat het ‘eigen’ wordt.

En daarna lijkt het mij een goed idee om een goedwillende buurman/vriend/kennis te vragen om een kwaadwillend type te spelen, zodat je jouw zelfverdedigingstechnieken kunt uitproberen. Met de nodige voorzichtigheid natuurlijk ; )

Want zelfverdediging lijkt me net zoiets als zwemmen: je kunt het wel eindeloos oefenen, maar uiteindelijk is het vooral een kwestie van Doen.

Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt Greetje! Omdat ik nogal vrekkig kan zijn, heb ik me geconcentreerd op gratis zelfverdediging cursussen.

Heeft iemand van jullie tips voor Greetje? Geef ze dan alsjeblieft in de comments hieronder!

Similar Posts

11 Comments

 1. Oefenen lijkt me zeker belangrijk, maar zo’n online cursus is denk ik wel een prima manier om de ‘basistechnieken’ te leren. En dan daarna lekker oefenen op een stomme buurman;).

 2. Kijken en dan veel herhalen, want dan krijg je het eerder onder de knie. Je moet de ervaring van pijn en doorzetting leren.

  Love As always
  Dimario

 3. Wij hadden ooit met gym de mogelijkheid om ‘zelfverdediging voor meisjes’ te volgen. Sommige dingen weet ik nog wel, maar misschien is het goed om mijn kennis (en vooral vaardigheden) nog eens wat op te frissen met filmpjes.

 4. Dag Greetje, het grote gevaar voor vrouwen is aanranding/verkrachting. Daarbij is fysiek contact altijd een vereiste. Een forse duw van voren tegen je borstkast kan al genoeg zijn om je pijnlijk achterover te laten vallen. Hetzelfde kan van achteren gebeuren. Begin dus eerst met het leren valbreken. Voorover en achterover. In het laatste geval neem je je belager mee, zoek onder sutemi.
  Iemand geeft je een hand en laat niet meer los en probeert je naar de grond te werken. Oriënteer je daar ook op. (categorie pols- en armklemmen.) Verdiep je ook in het verdedigen tegen een verwurging van voor en van achter. Deze vallen ook weer onder de categorie pols en armklemmen. Deze categorie komt ook van pas als de belager je van achter om je middel grijpt met twee handen. Leer ook de juiste aanzet voor een achterwaartse en voorwaartse kopstoot. Richt daarbij altijd met je voorhoofd naar zijn neus.

  Mijn mening is dat je met het “ouderwetse” Jiu Jitsu wat in de jaren 50 en 60 erg populair was, tegenwoordig noemt men dat Braziliaans Jiu Jitsu, in korte tijd heel ver komt. Oefen, zeker in het begin, alles in slow motion en ervaar hoe ver je kunt gaan bij het op spanning brengen van spieren of gewrichten. Afkloppen of het woordje stop dient altijd gerespecteerd te worden. Het is niet de bedoeling dat je elkaar pijn doet bij het oefenen.
  Een goede combinatie is het aanleren van een aantal Judo basisworpen zoals heupworp, beenworp, schouderworp, armworp en sutemi.
  Probeer niet teveel in een keer te leren. Ga niet verder voordat de handeling die je aanleert voor 100% beheerst. En blijf vooral herhalen.
  Ik kan je geen advies geven welke instructie DVD’s het beste zijn. Kijk daarvoor op youtube en ga op je gevoel af. De instructies moeten duidelijk zijn en tot in de details uitgevoerd. Houd in elk geval je handen af van Amerikaanse DVD’s. Er zullen uitzonderingen zijn, maar de grote massa is gebaseerd op een hoog bla bla gehalte met een Hollywoodachtig showelement waar ze je vaak voor veel geld binnen een jaar opleiden tot 1e dan vechtsportinstructeur. En dat kan natuurlijk niet.

  Aanleren vanaf een video is natuurlijk niet zaligmakend. Echter met de juiste inzet en regelmatig oefenen kunnen jullie heel ver komen met een goed aangeleerde basis. Er is niemand die jullie kan corrigeren of verbeteren, maar na verloop van tijd voel je zelf aan of een greep of klem goed zit.

  Veel succes en hopelijk zullen jullie het nooit nodig hebben.

  1. Dankjewel voor dit uitgebreide antwoord! Het lijkt me eigenlijk wel wat om zoiets met een groepje te doen!

 5. Ik heb ongeveer 25 jaar karate, kobujutsu en tussendoor enkele jaren Ai ki do beoefend. Naar filmpjes kijken is leerrijk, maar je hebt toch iemand nodig die je helpt met de technieken goed te doen en toe te passen op partner. Als je ooit lid wil worden van een club, kies dan ene die zich niet bezig houdt met wedstrijden. Daar zijn de technieken beperkt en dienen alleen om punten te scoren. Ook weten wat toegelaten is en wat niet als zelfverdediging mag aangewend worden. Anders riskeer je te moeten opdraaien voor de kosten van je aanrander.

 6. Zoek een goede sportschool, om te oefenen heb je namelijk een tegenstander nodig die meer ervaren is om jouw missers op te vangen. Alleen oefenen is vrijwel onmogelijk.

 7. Lijkt me wel heel gaaf om daar goed in te zijn! Dat je van jezelf weet dat je een hele grote enge kerel de baas kunt zijn. Maar ik denk wel dat je wel veel moet oefenen. En het lijkt me erg moeilijk om dat met bijvoorbeeld je partner te doen. Ik zou toch bang zijn dat ik hem per ongeluk pijn zou doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.