Ben jij een maximizer of een satisficer?

maximizer of satisficer

Uit de bibliotheek haalde ik het boek Je bent wat je doet van hoogleraar Roos Vonk.

Daarin heeft ze het onder andere over zogenoemde maximizers en satisficers.

Maximizers en satisficers: wat zijn dat?

Een optimiser is iemand die het best mogelijke wil. Hij of zij gaat voor het allerbeste resultaat. Dus als zo iemand schoenen gaat kopen, en meteen in de eerste winkel een paar leuke schoenen tegenkomt, dan gaat ze eerst nog alle andere schoenenwinkels af. Om zeker te weten dat de eerste schoenen echt de leukste zijn.

Satisficers zouden de eerste schoenen gewoon kopen en niet verder kijken. Zij zijn tevreden met ‘goed genoeg’.

Maximizers nemen betere beslissingen, maar satisficers zijn gelukkiger

Volgens Roos Vonk nemen maximizers betere beslissingen dan satisficers. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ze hebben immers veel meer research gedaan, en alles uitgebreid tegen elkaar afgewogen. Maar nu komt de catch: maximizers zijn minder blij met hun keuzes dan satisficers!

Hoewel maximizers vaak betere banen hebben dan satisficers zijn ze er minder blij mee. Ook hebben ze vaker spijt van hun keuzes en checken ze of anderen het niet beter hebben. Roos Vonk trekt hieruit een interessante conclusie vind ik:

Het nemen van de beste beslissing is geen garantie voor een gelukkig leven.

Ik ben denk ik een satisficer

Zoals met de meeste dingen is het niet zwart-wit. Je kunt bijvoorbeeld op het ene gebied een satisficer zijn, en op het andere gebied een maximizer. Zelf neig ik denk ik in het algemeen het meest naar de satisficer.

Zo kocht ik vorige week een paar nieuwe hardloopschoenen en nam gewoon het eerste de beste paar. Ze zaten goed, en ik vond het wel best. Ik had helemaal geen zin om allemaal andere modellen te proberen. Bovendien weet ik dat ze daar goed advies geven.

En toen we ons huis op het platteland moesten verbouwen om het geschikt te maken voor ons gezin, had ik zoiets van:

‘Ga je gang maar, en dan zeg ik daarna wel dat het mooi is.’

Maar toen ik een basisschool moest kiezen voor de kinderen, was ik meer een maximizer. Toen bezocht ik maar liefst 4 scholen om te kijken welke het beste was.

In het algemeen vind ik het leven te kort om moeilijk te doen over dingen, en hak ik het liefst de knoop snel door.

Wat voor type ben jij: een satisficer of een maximizer? En wat vind je van Roos’ conclusie dat de beste beslissing geen garantie is voor een gelukkig leven?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik ben op de meeste gebieden een satisficer, ik heb ook wel geleerd dat er altijd wel een mooiere, betere , goedkopere..noem maar op versie van iets is. Gaat het om de kinderen of mijn gezondheid dan ben ik een extreme maximizer????. Net als jij vind ik het leven ook te kort om moeilijk te doen over een broek of tegel aan de muur.

 2. Ik ben absoluut een satisficer. Ik zie iets dat me aanspreekt en dat is het. Dan hoef ik niet te gaan voor beter. Mijn zus is wel zo, maar of ze er gelukkig van wordt?? Met zaken omtrent de kinderen, wil ik dan weer wel het beste. Net als jij omschrijft.

 3. Het hangt bij mij af van de prijs. Bij een huis zal ik meer onderzoek doen dan voor een jas. Bij beiden zoek ik het wel enigszins uit, maar niet oneindig. Na de aankoop vergelijk ik niet meer. Met de meeste aankopen ben ik erg tevreden.

  Overigens vind ik dat er veel rust zit in tweedehands aankopen: er is minder keuze, de verwachtingen zijn minder hoog en je hebt geen gedoe met garantie. Als iets stuk gaat dan repareer je het of je gooit het weg.

 4. Oh ja, zeker te weten een satisficer. Als ik teveel keuzes heb en daaruit moet kiezen, word ik heel ongelukkig. Ik heb liever dat iemand tegen me zegt: ‘Dat is een goed product’… ik koop anders liever niks…
  Ook koop ik al snel een nieuwe broek o.i.d. als hij goed zit, ik hoef niet zo nodig alle winkels af om te zien of er nog een betere of mooiere of goedkopere is…

 5. Oh 1 opmerking, in het begin staat ‘optimizer’ipv ‘maximizer’. Bedoel je er hetzelfde mee? Het is wel een beetje onduidelijk omdat in je titel maximizer staat.

 6. Wat interessant. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ben. Ik denk iets meer een Maximizer, maar som ook een staisficer…

 7. Ik weet niet goed wat ik ben. Ik ga 100 winkels af, twijfel enorm, weeg alles af
  , koop dan iets om enkele maanden later toch spijt te hebben en het andere te kopen… Tell me… wat ben ik hahah

 8. Haha leuk artikel. Zo had ik er nog nooit over nagedacht. Ik ben een satisficer. Vind het ook zo’n gedoe om al die winkels af te gaan. Goed is goed.

 9. Ooit was ik een optimizer (die keuze staat er niet boven), wat voor mij een perfectionist inhoud. Als ik dingen doe, dan wil ik het ook goed doen. En dat is iets ander dan maximizer, die er het maximale (all you can eat) uit wil halen. Met Optimizen kan je juist ook erg lang iets ouds aan de praat houden door het te blijven repareren. Ik heb dat nog wel. Zo is mijn laptop 11 jaar en ik ben er nog immer tevreden mee.

  Satificer zou ik meer lezen als pleaser. Dat laatste ben ik af en toe, maar ook daar is bij mij een grens aan. Ik ga wel meer voor tevredenheid dan voor geluk. Door voor tevredenheid te kiezen wordt je effectief gelukkiger. De reclamewereld stuurt veel meer op geluk, daar is meer aan te verdienen. Als dat geluk eenmaal bereikt is wordt het gewoon en moet er naar ander geluk worden gezocht. Aan tevreden personen zoals ik verdienen ze nix.

  1. O ja, en ik ben zeer tevreden met de Nederlandse woorden die het beter omschrijven dan de interessant-doenerij woorden uit het Amerikaans-Engels.

  2. Wat fijn dat je laptop al zo lang mee gaat zeg! Dat hoor je niet vaak. Ik dacht dat ze het op een gegeven moment niet goed meer kónden doen door allerlei updates.

 10. Ik ben ook een satisficer over het algemeen. Ik denk ook dat het klopt dat de beste beslissing geen garantie is voor een gelukkig leven. Een maximizer denkt immers vaak dat het gras ergens anders altijd groener is? Altijd twijfelend of zijn keuze wel de beste was?

 11. Het grootste deel van mij is een satisficer. Vroeger ben ik eens met een vriendin een trui gaan kopen voor haar en we hebben alle modezaken in Heerenveen van binnen gezien. Tijdens het winkelen nam ik me al voor om nooit meer met haar te winkelen. Zo zonde van mijn tijd. Nou winkel ik als een vent. Manlief en ik kunnen uitstekend samen boodschappen doen :-) Vinden we het leuk, past het. Staat het? Klaar.
  Voor de aankoop van onze nieuwe woning (alweer bijna drie jaar geleden) heb ik heel wat op f.unda gezeten en kende zo’n beetje alle koopwoningen op de Utrechtse Heuvelrug. Vervolgens bleek ons favoriete huis al verkocht, het is daar flink aan de prijs en OV niet ideaal. Wat nogal belangrijk was, aangezien ook oudste zoon weer thuis kwam wonen. En toen kozen we een huis in de Betuwe. Onder ons budget en groter dan we zochtten. Maar dat is ook wel weer fijn met vier volwassenen. Voor nu is het goed, later zien we wel weer verder. Dit is het tweede huis dat we bezichtigd hebben in deze woonplaats. Ons eerste huis was ook het tweede huis, en het huis in de Noordoostpolder was het eerste en enige huis dat we bezichtigd hebben. Het voldeed aan ons lijstje: twee onder eenkap, garage, tuin, drie slaapkamers op de eerste verdieping, in de wijk waar we wilden wonen.

  1. In woonprogramma’s zoals met Kirsty en Phil wordt het ook wel eens als een probleem genoemd als mensen al zo’n 50 huizen hebben bekeken. Vaak zijn ze daardoor in de war geraakt. Dan moeten Kirsty en Phil ze eerst wat op het spoor helpen.

   Fijn dat jullie je huizen vrij snel vonden.

 12. Wat interessant, weet niet zo goed wat ik ben, nooit over nagedacht.
  In ieder geval van allebei wat, doch ik denk dat ik meer neig naar satisficer!
  Wel ga ik gerust 3x terug bij een duurdere aankoop, ik wil er dan graag even over na denken, nog en keer bekijken of passen, dan koop ik het en heb er dan vaak jarenlang plezier van en ook ven zo blij mee!

  1. Als je ergens veel geld aan uitgeeft kan ik wel voorstellen dat je wat langer over de beslissing doet. Dan is je investering natuurlijk ook groter.

 13. Ik was altijd een satisficer maar vandaag was ik een maximizer! Ik koop bijna altijd 2de hands daardoor dat ik vandaag heel shopping center ben afgelopen omdat het kleedje dat ik zo mooi vond 70euro was en ik toch even wilde kijken of er iets beter was…

 14. Weet je, er is altijd wel iets dat beter is, dat beter past etc. Daardoor kun je altijd blijven zoeken naar de beste keuze.

  Ik ben ook een satisfier. Gewoon tevreden zijn met de keuze die je hebt. Is errug belangrijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.