Reacties

Ben jij een maximizer of een satisficer? — 31 reacties

 1. Ik ben op de meeste gebieden een satisficer, ik heb ook wel geleerd dat er altijd wel een mooiere, betere , goedkopere..noem maar op versie van iets is. Gaat het om de kinderen of mijn gezondheid dan ben ik een extreme maximizer????. Net als jij vind ik het leven ook te kort om moeilijk te doen over een broek of tegel aan de muur.

 2. Ik ben absoluut een satisficer. Ik zie iets dat me aanspreekt en dat is het. Dan hoef ik niet te gaan voor beter. Mijn zus is wel zo, maar of ze er gelukkig van wordt?? Met zaken omtrent de kinderen, wil ik dan weer wel het beste. Net als jij omschrijft.

 3. Het hangt bij mij af van de prijs. Bij een huis zal ik meer onderzoek doen dan voor een jas. Bij beiden zoek ik het wel enigszins uit, maar niet oneindig. Na de aankoop vergelijk ik niet meer. Met de meeste aankopen ben ik erg tevreden.

  Overigens vind ik dat er veel rust zit in tweedehands aankopen: er is minder keuze, de verwachtingen zijn minder hoog en je hebt geen gedoe met garantie. Als iets stuk gaat dan repareer je het of je gooit het weg.

  • Ik vind tweedehands vaak ook relaxter. Ook omdat het minder duur is, en ik dus minder bang ben dat iets kapot gaat of vlekken oploopt.

 4. Oh ja, zeker te weten een satisficer. Als ik teveel keuzes heb en daaruit moet kiezen, word ik heel ongelukkig. Ik heb liever dat iemand tegen me zegt: 'Dat is een goed product'... ik koop anders liever niks...
  Ook koop ik al snel een nieuwe broek o.i.d. als hij goed zit, ik hoef niet zo nodig alle winkels af om te zien of er nog een betere of mooiere of goedkopere is...

 5. Oh 1 opmerking, in het begin staat 'optimizer'ipv 'maximizer'. Bedoel je er hetzelfde mee? Het is wel een beetje onduidelijk omdat in je titel maximizer staat.

 6. Ik weet niet goed wat ik ben. Ik ga 100 winkels af, twijfel enorm, weeg alles af
  , koop dan iets om enkele maanden later toch spijt te hebben en het andere te kopen... Tell me... wat ben ik hahah

 7. Ooit was ik een optimizer (die keuze staat er niet boven), wat voor mij een perfectionist inhoud. Als ik dingen doe, dan wil ik het ook goed doen. En dat is iets ander dan maximizer, die er het maximale (all you can eat) uit wil halen. Met Optimizen kan je juist ook erg lang iets ouds aan de praat houden door het te blijven repareren. Ik heb dat nog wel. Zo is mijn laptop 11 jaar en ik ben er nog immer tevreden mee.

  Satificer zou ik meer lezen als pleaser. Dat laatste ben ik af en toe, maar ook daar is bij mij een grens aan. Ik ga wel meer voor tevredenheid dan voor geluk. Door voor tevredenheid te kiezen wordt je effectief gelukkiger. De reclamewereld stuurt veel meer op geluk, daar is meer aan te verdienen. Als dat geluk eenmaal bereikt is wordt het gewoon en moet er naar ander geluk worden gezocht. Aan tevreden personen zoals ik verdienen ze nix.

  • O ja, en ik ben zeer tevreden met de Nederlandse woorden die het beter omschrijven dan de interessant-doenerij woorden uit het Amerikaans-Engels.

  • Wat fijn dat je laptop al zo lang mee gaat zeg! Dat hoor je niet vaak. Ik dacht dat ze het op een gegeven moment niet goed meer kónden doen door allerlei updates.

 8. Ik ben ook een satisficer over het algemeen. Ik denk ook dat het klopt dat de beste beslissing geen garantie is voor een gelukkig leven. Een maximizer denkt immers vaak dat het gras ergens anders altijd groener is? Altijd twijfelend of zijn keuze wel de beste was?

 9. Het grootste deel van mij is een satisficer. Vroeger ben ik eens met een vriendin een trui gaan kopen voor haar en we hebben alle modezaken in Heerenveen van binnen gezien. Tijdens het winkelen nam ik me al voor om nooit meer met haar te winkelen. Zo zonde van mijn tijd. Nou winkel ik als een vent. Manlief en ik kunnen uitstekend samen boodschappen doen :-) Vinden we het leuk, past het. Staat het? Klaar.
  Voor de aankoop van onze nieuwe woning (alweer bijna drie jaar geleden) heb ik heel wat op f.unda gezeten en kende zo'n beetje alle koopwoningen op de Utrechtse Heuvelrug. Vervolgens bleek ons favoriete huis al verkocht, het is daar flink aan de prijs en OV niet ideaal. Wat nogal belangrijk was, aangezien ook oudste zoon weer thuis kwam wonen. En toen kozen we een huis in de Betuwe. Onder ons budget en groter dan we zochtten. Maar dat is ook wel weer fijn met vier volwassenen. Voor nu is het goed, later zien we wel weer verder. Dit is het tweede huis dat we bezichtigd hebben in deze woonplaats. Ons eerste huis was ook het tweede huis, en het huis in de Noordoostpolder was het eerste en enige huis dat we bezichtigd hebben. Het voldeed aan ons lijstje: twee onder eenkap, garage, tuin, drie slaapkamers op de eerste verdieping, in de wijk waar we wilden wonen.

  • In woonprogramma's zoals met Kirsty en Phil wordt het ook wel eens als een probleem genoemd als mensen al zo'n 50 huizen hebben bekeken. Vaak zijn ze daardoor in de war geraakt. Dan moeten Kirsty en Phil ze eerst wat op het spoor helpen.

   Fijn dat jullie je huizen vrij snel vonden.

 10. Wat interessant, weet niet zo goed wat ik ben, nooit over nagedacht.
  In ieder geval van allebei wat, doch ik denk dat ik meer neig naar satisficer!
  Wel ga ik gerust 3x terug bij een duurdere aankoop, ik wil er dan graag even over na denken, nog en keer bekijken of passen, dan koop ik het en heb er dan vaak jarenlang plezier van en ook ven zo blij mee!

  • Als je ergens veel geld aan uitgeeft kan ik wel voorstellen dat je wat langer over de beslissing doet. Dan is je investering natuurlijk ook groter.

 11. Ik was altijd een satisficer maar vandaag was ik een maximizer! Ik koop bijna altijd 2de hands daardoor dat ik vandaag heel shopping center ben afgelopen omdat het kleedje dat ik zo mooi vond 70euro was en ik toch even wilde kijken of er iets beter was...

 12. Weet je, er is altijd wel iets dat beter is, dat beter past etc. Daardoor kun je altijd blijven zoeken naar de beste keuze.

  Ik ben ook een satisfier. Gewoon tevreden zijn met de keuze die je hebt. Is errug belangrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>