Alles is te koop

9200000005219075In het boek Alles is te koop lees je het verhaal van Kathleen.

Typisch Nederlandse vrouw

Kathleen is op het oog een typisch Nederlandse vrouw: getrouwd, een zoontje en een parttime baan. Kathleen is gelukkig, en vindt het belangrijk om er goed uit te zien. Daar besteedt ze veel geld aan. En dan niet bij de Hema, want daar loopt iedereen in. Ze koopt bij exclusieve boutiekjes. Daarnaast koopt ze ook van alles via internet.

Beeep! Uw saldo is ontoereikend!

Er is geen vuiltje aan de lucht, totdat ze op een dag die vervelende ‘Beeeep’ hoort en het bericht ‘saldo ontoereikend’ ziet. En dat terwijl ze alleen maar neusdruppels wil afrekenen. Diezelfde dag kan haar man ook niet meer pinnen. Hierdoor wordt Kathleen gedwongen beter naar hun financiën te kijken. Dan verdiept ook haar man Jelle zich in hun financiële plaatje, en ontdekt dat ze een schuld heeft opgebouwd van zo’n 24.000. Puur door haar koopgedrag.

Van lieve partner naar klxxxxtzak

Helaas neemt het verhaal dan een ongeloofwaardige wending. Jelle die tot dan toe een lieve partner leek, ontpopt zich tot een valse hufter, die onmiddellijk van Kathleen wil scheiden. Hij dreigt haar haar kind af te pakken, en blijkt er bovendien al maanden een vriendin op na te houden. Het enige waarin Jelle wel gelijk in heeft, is zijn bewering dat Kathleen koopverslaafd is. Wanneer ze noodgedwongen bij haar ouders woont, jat ze zelfs hún geld!

Alles is te koop: wonderlijk mengsel van streekroman en bouquetreeks voor beginners

Alles is te koop is een wonderlijk mengsel van een streekroman met Leni Saris-achtige elementen, en een vleugje bouquetreeks. De volstrekt ongeloofwaardige karakterontwikkeling van Jelle maakte dat ik halverwege veel zin had het boek in een hoek te smijten. Ook de vele cliché’s hielpen niet: zoals een nieuwe liefde voor Kathleen met een valse vrouw die dat probeert te dwarsbomen.

En wat te denken van deze bouquetreeksachtige liefdesscène:

‘Teun stond op, liep naar haar toe en trok haar omhoog uit de stoel. Hij nam haar in zijn armen en ze protesteerde niet toen zijn mond de hare vond en die liefdevol bedekte. Met een honger waarvan ze eerder het bestaan niet had gekend, kuste ze hem terug. Hijgen, kussend, en strelend klampten ze zich aan elkaar vast.’

BKR Registratie

Toch is de verhaallijn van een vrouw die schulden maakt, en het prettige gevoel dat ze krijgt als ze iets koopt, de moeite waard. Ik denk dat iedereen wel eens die prettige ‘kick’ heeft gevoeld van een fijne aankoop. Ook wist ik niets over een zogenaamde BKR registratie. Daar kun je een ‘negatieve codering’ krijgen, waardoor je geen dingen meer ‘op de pof’ kunt kopen. Dat overkomt ook Kathleen. Dus als ze een nieuwe laptop koopt, mag ze die niet ‘op afbetaling’ kopen, maar moet meteen het hele bedrag neertellen, wat ze natuurlijk niet kan…

Enerzijds doet Kathleen haar best om haar schuld af te lossen, door bijvoorbeeld een tweede baantje te nemen. Anderzijds blijft ze ook maar kopen! Ik kon me soms behoorlijk aan haar ergeren, en had zin om haar uit het boek te trekken, en eens stevig toe te spreken! José Vriens brengt haar karakter dus wel tot leven, want ik vond Kathleen behoorlijk irritant.

Praktische informatie

Alles is te koop is alleen tweedehands verkrijgbaar bij Bol.com en kost daar 9,95.

Het is makkelijk geschreven, en je leest het zo uit. Als je de ongeloofwaardige relatieperikelen op de koop toeneemt, is het verhaal over een vrouw die het kopen niet kan laten, boeiend en leerzaam.

Afgezien van het prettige gevoel van een aankoop, herkende ik gelukkig weinig in Kathleen! Ik kán niet eens rood staan en koop nooit iets wat ik pas over een jaar hoef te betalen. Veel te link!

Hoe denken jullie over rood staan en op krediet kopen?

Similar Posts

15 Comments

 1. Klinkt als een bijzonder verhaal! Ik geloof niet dat ik het boek zou kopen, maar als ik het in de bieb tegenkom, dan zal ik het eens meenemen :)

 2. Ik sta nooit rood en koop iets niet als ik er geen geld voor heb.

  BKR heb ik ook wel eens gehad.
  Niet op mijn eigen naam en door mijn toedoen, maar op het adres waar ik toendertijd woonde en waar een medekamerbewoner een complete inboedel via postorderbedrijven aanschafte om vervolgens met de noorderzon te verdwijnen.

 3. De enige reden voor ons om nu een lening aan te gaan is voor een huis. Jaren geleden hebben we een extra hypotheek afgesloten voor de keuken. Dat hebben we inmiddels vervroegd afgelost maar ik zou het niet weer op die manier doen. Liever ervoor sparen.
  Rood staan we zelden. De mogelijkheid is er wel, kan handig zijn op vakantie.

 4. leningen heb ik niet behalve de hypotheek, en ik pieker er niet over spullen te kopen met geld dat ik niet heb, dan zit je in mijn optiek meteen zo in een neerwaartse spiraal.
  Rood staan gebeurt een enkele keer (kortdurend) als ik een grote uitgave doe, en ik teveel naar mijn spaarrekening heb overgemaakt, en dan boek ik het te kort weer terug ( en niet meer ).
  Het klinkt niet als een aantrekkelijk boek.sorry

 5. heel vroeger wel eens een leningkje gehad voor aanschaf auto, puur omdat we een auto nodig hadden om naar het werk te komen.
  Hier wordt je heel wijs van…… Lenen nee niet meer eerst sparen…. schulden alleen een hypotheek (kan niet anders) rood staan heeeeel soms, oorzaak salaris komt in het weekend en de bank haalt wel de hypotheek eraf in het weekend. Ik maak een jaarbudget. Daardoor weet ik wat er in komt en eruit gaat. Ook weet je ‘als’ je moet bezuinigen waarop…
  Kortom ik weet waar het geld naar toe gaat en kan er goed van/mee leven.

 6. sta nu voor de 2e keer rood sinds lange tijd, dit omdat mijn werk een ziekmelding in eerste instantie niet accepteerde en dus niet mijn loon in februari niet volledig stortte en nog steeds niet het volledige bedrag gestort heeft ondanks veel smsjes, mailtjes en telefoontjes, baal er behoorlijk van dat ik door anderen rood sta ,terwijl ik zelf juist altijd zo voorzichtig omga met mijn geld.

 7. Op krediet kopen doe ik echt niet hoor! Ik mag graag zo nu en dan iets leuks kopen zonder het echt nodig te hebben, maar ik hou wel heel goed in de gaten of ik het geld kan missen… Voor je het weet kun je nooit meer zomaar iets kopen omdat je met zo’n schuld zit…
  Ik wens je alvast een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.