Zuinig huishouden slecht voor Nederlandse economie?

Terwijl een op de vijf hoofdkostwinners verwacht dat het gezinsinkomen zal stijgen, denken huisvrouwen juist dat het zal dalen! Dit heeft gevolgen voor de economie, omdat de huisvrouwen de boodschappen doen. Ze kochten bijvoorbeeld goedkopere producten, en bezuinigden op kleding. Ze gaven dus minder uit met hun huishoudgeld.

En dat is slecht voor de economie, roepen de kranten met koppen als: Huisvrouw remt herstel economie! Het doet me denken aan gezegdes als ‘Geld moet rollen’ en ‘Money makes the world go round’ en het advies van economen: ‘Let’s spend our way to prosperity’.

Dit alles heeft te maken met de ‘spaarparadox’ van inflatie-econoom John Maynard Keyes: sparen is goed, maar als tijdens een economische crisis iedereen gaat sparen, wordt de crisis erger. Je zou je bijna schuldig voelen als je zuinig leeft! Maar tegenstanders noemen de ‘spaarparadox’ achterhaald, en zeggen dat spaarzaamheid een natuurlijke reactie is op de economische crisis, en dat die zichzelf moet herstellen.

Lees ook: Boodschappen per maand. Wat is reëel?

Wat overblijft is een dubieuze krantenkop, die Nederlandse huisvrouwen in een kwaad daglicht stelt. Het lijkt wel of de huisvrouw steeds meer onder vuur komt te liggen. Ze doet al de hele dag ‘niets’ en nu werkt ze ook nog de economische groei tegen. Het is toch wat!

Zie ook mijn post Huishoudschema.

Denk jij dat zuinig huishouden de Nederlandse economie benadeelt?
Spaar jij, en waarvoor?

Paradox of thrift

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik spaar niet maar ben wel heel zuinig :-) Anders is het niet te doen met 1 inkomen en 3 kinderen in een heel duur dorp. Hier rolt het geld dus wel en ik heb ook wel het idee de economie in stand te houden. We hebben zoveel nodig met zn allen!

  En ik weet zeker dat ons gezinsinkomen nog iets daalt. Nog een paar jaar zuinig aan en als alles op de basisschool zit ga ik wel weer verdienen. Dat moet ook wel want dan gaat de ouste al weer bijna naar de middelbare school.

 2. We geven het meeste wel uit, maar dan aan het huis verbeteren bijvoorbeeld. Het is wel puzzelen, wat je wanneer koopt zonder je kind te kort te doen. En de prijzen stijgen gewoon harder dan het inkomen. Dus kun je minder verschillende dingen kopen voor je geld.
  Wat is het alternatief? Schulden? Was dat nou niet juist de oorzaak van de crisis?? Mmmm…
  Velen om me heen hebben allerlei leningen die wij niet aandurven….

 3. Ik vraag mij af wie er direct na de geboorte van haar kind een spaarrekening opent?
  Wij hebben dit wel gedaan en iedere maand komt er een ( klein ) bedrag bij. Pas als het kind 18 jaar is, kunnen ze bij het geld.
  Dit mogen ze dan uitgeven naar eigen inzicht ( rijlessen enz. ).
  Dus in die zin sparen wij wel, maar dan voor onze kinderen die het dan weer uitgeven ( en zo de economie misschien draaiende houden ).
  Ik hou mij niet bezig met het draaien van de economie, die houdt zich tenslotte ook niet bezig met huishoudens waarvan 1 ouder buitenshuis werkt, of 1-oudergezinnen of gezinnen met medische problemen. De pgb ligt nu ook al onder vuur.

 4. Volgens ‘kenners’ zitten thuisblijfmoeders ook om 3 uur smiddags al met Oprah op schoot & aan de sherry, dusssss…zal het op die manier ook wel weer goed komen met die huisvrouwen-economie. Poeh hé.

 5. Bij onze eerste opende mijn oma een rekening voor haar eerste achter kleinkind. 500 gulden stortte ze er op. Dit is inmiddels ietsje meer geworden en wordt tzt verdeeld onder onze 3 kids. En verder moet het geld straks echt overblijven zodra ik ga werken…

 6. Ik ben nu ruim een jaar werkloos en heb in die tijd ook een aantal maanden in het ziekenhuis gelegen helaas. Ik ben nog aan het herstellen en kijk uit naar de dag dat ik weer ergens aan het werk kan. Sparen schiet er op het moment door inkomensverlies bij in, spaar alleen een klein maandelijks bedrag voor ons zoontje. Ik hoop dus dat ons inkomen binnen een paar maanden weer gaat stijgen en dat komt goed. Ik ben positief en zie de toekomst zonning tegemoet. Ga ik fijn de buffer weer spekken ;) en is er wat meer ruimte voor extra’s en de economie.

  Groetjes Isabelle

 7. Man.. ik zou willen dat ik wat kon sparen! Ben al blij als we ergens in 2012 eindelijk eens boven Jan kunnen komen!
  Moet ik dan maar al mijn (bank)geld uit gaan geven? Uiteindelijk mijn huis niet meer kunnen betalen? Wie heeft daar wat aan?
  Ons ben zunig en ons blijf zunig! ;o)

 8. Sinds juni zijn we van twee naar 1 salaris gegaan. Ons inkomen is zo’n beetje gehalveerd. Ik ben heel kritisch wat de uitgaven betreft. In het begin kocht ik nog redelijk veel, dat wordt nu steeds minder. Ik heb ook minder kleding etc.nodig nu ik niet buitenshuis werk. En ook de kleding van de kinderen slijt nauwelijks. Alleen die groeispurten…
  We sparen nog wel. En ook voor de kinderen. Elke maand krijgen ze tien euro op hun rekening. Dat bedrag is ontstaan omdat dat ( 20 euro) de fietsvergoeding was die ik kreeg op mijn werk. Dat bedrag proberen we aan te houden. Op hun 18e komt het bedrag vrij.

 9. Inderdaad, Dat moeten wij toch ZELF weten hoe en waaraan we ons geld en op welke wijze uitgeven ;-)

  Consuminderen met Marianne

 10. Onzin! Zuinig zijn slecht voor de economie??? Misschien wel voor de grote concerns die iedere 3 maanden een nieuwe verpakking of een nieuw logo voor een bepaald produkt ‘bedenken’. Misschien kunnen die creatieve geesten zich dan bezighouden met bedenken van milieuvriendelijke en besparende items……..
  Iedere maand proberen we een klein bedrag te sparen voor een ‘potje’ voor onderhoud van huis etc. maar dat valt niet mee. Ondanks moestuin, kleding kopen bij Kringloop, voor vervanging apparaten eerst zoeken op Marktplaats…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.