Zorgverzekering jongeren: hoe zit dat en wat moet je doen?
Last updated on December 16th, 2024 at 09:28 am
Als je kind 18 wordt, moet hij of zij zelf zijn zorgverzekering gaan regelen, en betalen. Voor zorgverzekering jongeren geldt:
Vanaf de maand na zijn/haar verjaardag is je kind niet meer gratis met je meeverzekerd.
Zo lang je kind nog geen achttien is, hoef je je hier niet mee bezig te houden. Dan zijn ze gewoon automatisch met jou meeverzekerd. Lekker makkelijk! Ik merk in mijn omgeving dat veel ouders zich zorgen maken over zo’n zorgverzekering voor jongeren. Ze denken bijvoorbeeld dat dit veel geld gaat kosten.
Zo merkte mijn moeder bezorgd op dat mijn middelste zoon toch maar elke maand een zorgpremie moet ophoesten. Maar mijn kinderen krijgen zoveel terug dankzij de zorgtoeslag, dat ze zelfs wat geld overhouden…
Inmiddels heb ik 4 kinderen boven de 18! Mijn belangrijkste conclusie wat betreft het onderwerp zorgverzekering jongeren is dat het makkelijker is dan het klinkt.
Zorgverzekering jongeren: 9 tips en tricks
Op basis van de ervaringen van en met mijn 4 kinderen, hieronder een aantal tips en tricks wat betreft een zorgverzekering voor jongeren.
- Begin op tijd met oriënteren voor de meest gunstige zorgverzekering. Mijn kinderen hadden als belangrijkste criterium de prijs: ze kozen de goedkoopste.
- Een handig startpunt is de site Zorgwijzer. Je vindt daar een laagdrempelige manier om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, en te kiezen voor de meest geschikte en voordelige optie. Op 12 november worden alle premies voor 2020 bekend gemaakt.
- Het is slim om ruim voor de 18de verjaardag de zorgtoeslag aan te vragen. We hebben hier wel te maken met de overheid, en ambtelijke molens malen soms langzaam. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
- Is je kind niet altijd even alert is als het gaat om financiële zaken? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van automatische incasso voor de zorgpremie. Dan weet je zeker dat de zorgpremie op tijd betaald wordt.
- Overstappen naar een andere zorgverzekering kan flink wat geld schelen. Het is dus de moeite waard om verschillende zorgverzekeringen naast elkaar te leggen. De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is 31 december. En je hebt tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
- Als je kiest voor de voordeligste zorgverzekering én een hoog eigen risico is de kans groot dat de zorgtoeslag de kosten helemaal compenseert. Zo ging het in ieder geval bij mijn kinderen. Ze hebben dus géén last van een grote kostenpost wat betreft hun zorgverzekering.
- Mijn oudste zoon koos uit vrekkigheid voor het hoogste risico. Op die manier was zijn zorgpremie zo laag mogelijk. Maar vervolgens kreeg hij een aantal medische kosten, waardoor hij flink wat geld moest ophoesten. Altijd maar kiezen voor zo goedkoop mogelijk is dus niet altijd de beste keuze.
- Je jongere komt in aanmerking voor zorgtoeslag als zijn of haar inkomen hoger is dan € 29.562 (voor alleenstaanden). Ik bedoel maar: ik ken geen enkele jongere die net 18 is geworden en meer dan dit bedrag heeft. De kans dat jouw kind recht heeft op zorgtoeslag is dus groot.
- Er zijn diverse aanbieders die beloven om een zorgtoeslag voor je te regelen, zodat je zelf dat gedoe niet hebt. Maar let op: dit kost geld! Bij toeslagenaanvragen.net rekenen ze 39,95. En zo moeilijk is een zorgtoeslag aanvragen helemaal niet. Persoonlijk zou ik daarom zeggen: ‘Trap daar niet in!’ Doe het gewoon zelf. Op de site van De Belastingdienst vind je een prima stappenplan om een zorgtoeslag aan te vragen.
Wat als jouw jongere niet verzekerd is? Of te laat is met regelen?
Vanaf 18 jaar ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en hiervoor premie te betalen. Dat heeft te maken met solidariteit in de zorg. Doe je dat niet, dan ben je niet verzekerd én je kunt een flinke boete krijgen. In 2019 is dit bedrag 402,24 euro*. Je houdt je immers niet aan de regels.
Voordat je die boete krijgt, komt er eerst een brief van het Zorginstituut Nederland. Je krijgt dan de kans om binnen een periode van 3 maanden een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet, dan krijg je een boete. Is je kind eigenwijs en heeft hij het 3 maanden later nog niet geregeld? Dan krijgt hij opnieuw een boete. Is er 3 maanden na de tweede boete nog geen zorgverzekering afgesloten? Dan neemt het Zorginstituut Nederland het heft in eigen handen. Zij sluiten dan een zorgverzekering af.
Uitleg eigen risico
In onderstaand filmpje wordt het principe van eigen risico goed uitgelegd.
Zorgverzekering jongeren samengevat
Als je kind 18 jaar wordt, is hij niet langer automatisch met jou meeverzekerd. Volgens de wet moet je zoon of dochter zelf een zorgverzekering afsluiten. Inclusief research doen naar een goede zorgverzekering + zorgtoeslag aanvragen kost dit zeker niet meer dan 3 uur. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan zorgwijzer.nl.
Het is bovendien verstandig om elk jaar kritisch naar de zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen.
Maak je geen zorgen over de zorgverzekering van je kind. Dankzij de zorgtoeslag zal dit zelden een financieel probleem zijn.
De belangrijkste links uit deze post op een rijtje
- De site van De Belastingdienst met stappenplan + optie om de zorgtoeslag aan te vragen.
- Rijksoverheid met informatie over zorgtoeslag.
Gebruikte bronnen voor deze post: Nibud, De Belastingdienst, Zorgvergelijker, Zorgwijzer, Geld.nl, Studenten-Zorgverzekeringen.nl, Toeslagen Aanvragen, Rijksoverheid
Lees ook mijn post: Wat kost studeren per jaar?
Leestip
*Bron: Geld.nl
Mijn dochter is dit jaar 18 geworden en verzekering gewoon omgezet in een eigen verzekering. Nu weer kijken en vergelijken voor nieuwe premies
Heel handige informatie. Had ik dit vroeger maar geweten. Ik merkte dat je toen als achttienjarige wel weinig over het echte leven en verzekeringsleven wist. Gelukkig had ik met ze gebeld en ik had wel de juiste verzekering te pakken, maar mijn zusje had destijds wel een probleem.
Wordt de zorgtoeslag toegekend boven of onder een besteed bedrag van €29.562. Volgens mij lager dan, maar nu lijkt het net of je meer moet verdienen :)
Ik heb nog altijd dezelfde zorgverzekering als de rest van het gezin. Netjes elke maand betalen, dat wel :)
Nuttige blog! Het is altijd handig je hierin te verdiepen. Qua verzekeringen is het vaak ook zo dat je oververzekerd bent. Het kan in ieder geval geen kwaad hier tijd in te steken, want het kan veel geld schelen.
Ai, zover zijn we hier nog niet (ze is 7 jaar) maar nuttig artikel. Ik heb zelf – toen ik uit het collectief moest van mijn voorheen vaste baan – flink lopen browsen en inderdaad is goedkoop niet altijd het beste. Qua vergoedingen blijk ik nu toch een probleem te hebben, nu ik voor het einde van het jaar een definitieve (tweede, de eerste was een spoedbehandeling) wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Rond de 700 euro en mijn tegoed is op. Daar ga je. Afijn. Wat ik maar wil zeggen. Ik zal haar tezijnertijd helpen en laten kijken naar meerdere factoren.
Yikes! Dat lijkt me akelig. Had je een aanvullende tandartsverzekering dan? Ik heb dat nooit, en meestal ben ik dan toch voordeliger uit.
ik wist niet dat er een boete op stond en hij is best wel hoog. Maar verzekeren is dan ook wel erg belangrijk
Mjjn ouders hebben dat voor mij geregeld, in mijn situatie heb ik weer een complexe verzekering.
In België hangt er geen leeftijd aan vast, maar als de jongere gaan werken dan moeten ze zich pas verzekeren :)
gelukkig zijn onze kinderen nog jong. maar moet nu wel gaan nadenken over orthodontie.
Wauw wat bizar dat er bedrijven zijn die geld vragen om voor je de zorgtoeslag te regelen. En waarschijnlijk zijn er ook nog mensen die erin trappen. Mijn zoon is voorlopig mee verzekerd maar we zullen dan zeker gaan kijken welke het beste bij hem past qua wat het kost en wat er allemaal verzekerd is.
Ja, ik vond het ook bijzonder! Ze zullen wel denken: ‘Dat is makkelijk verdiend.’