Zonnepanelen in Radar

Schermafbeelding+2011 05 04+om+18.25.51

Op maandag 2 mei jongstleden, was er in het programma Radar een bijzonder interessant item over zonnepanelen! Daarin werd verteld dat zonnepanelen in bijvoorbeeld Duitsland een razend succes zijn, en gevraagd werd waarom dat in Nederland niet het geval is.

Feed-In Systeem

De verklaring luidde als volgt: Nederland werkte met subsidies, maar Duitsland gebruikte een ander systeem: het Feed-In systeem. Daarbij krijgen mensen die zonne-energie leveren meer geld voor hun geleverde energie, dan het hun kost om energie in te kopen.

Energiebedrijven gratis energie

Er kwamen een Nederlandse meneer, en een Nederlands echtpaar aan het woord. Hun zonnepanelen produceerden zoveel energie dat ze weer terugleverden aan hun energiemaatschappij. Maar die vergoedde hen dat niet, en ze kregen ook geen korting of zo! In het geval van het echtpaar ging het om het NUON. Dat bedrijf ‘kreeg’ dus gewoon gratis energie van het echtpaar.

Milieugeoloog Maarten Wolsink zegt in het programma dat het kabinet Rutte meer let op de belangen van energiebedrijven dan op die van de consument!

Persoonlijk lijken zonnepanelen mij een fantastische manier om niet alleen schone energie op te wekken, maar ook om de energiekosten omlaag te brengen. Hoewel de energiebedrijven dit laatste dus tegen lijken te werken.

Overweeg jij wel eens zonnepanelen?

Hieronder de betreffende aflevering:

Het item over zonne-energie is meteen aan het begin.

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

Similar Posts

6 Comments

 1. Nicole, wij gaan die uitzending nog maar bekijken (kan denk ik wel via uitzending gemist?), wij hadden er geen erg in.
  We moeten dze zomer een nieuw dak op de stal, idd gedacht aan zonnepanelen, maar dat red je idd niet in NL, zonder subsidie.
  Nu niet veel tijd meer, maar ga je filmpje ook nog bekijken.
  Fijn weekend, Jolanda

 2. Spil van het gezin, het filmpje staat onderaan de post, en komt van uitzendinggemist.

  Ik kan me voorstellen dat als je toch een nieuw dak moet hebben, je er graag zonnepanelen op wilt!

 3. Ik begreep twee weken geleden dat het nog wel oppassen is met de aanschaf. De prijzen zijn enorm en de vraag is maar of het uit kan. Meestal kan een dak met zonnepanelen pas uit na tien jaar. Veel zonnepanelen bevatten echter onderdelen die na tien jaar’op’zijn. Je kunt sommige zaken wel vervangen, maar die stoffen zijn vaak erg milieuonvriendelijk en bovendien is dat vervangen ook weer erg prijzig.Wist je dat men in België teveel subsidie heeft gegeven en dat men die nu weer mnoet terugbetalen op last van de Europese Unie

 4. Maar in België heb je wel dat je meter soort van ‘achteruit’ loopt als je je overtollige stroom op het net zet – dus wel degelijk een besparing !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.