Zomerdip?

zomerdepressie

‘Summer time, and the living is easy,’ gaat het liedje.

Maar ik vind de summer time helemaal niet zo easy. Zeker niet als ook nog eens de zomervakantie begint. Sterker nog, ik word er soms zelfs een beetje somber van. In de zomervakantie vallen alle bestaande structuren weg. En hoewel iedereen om me heen die vrijheid juichend begroet, mís ik de structuren. Ik mis het schoolritme en de normale gang van zaken.

Ben ik nou gek?

Gelukkig zijn er wel meer mensen die worstelen met de zomervakantie. Er is zelfs zoiets als een heuse zomerdepressie. En daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Oorzaken voor sombere gevoelens in de zomer

1. Routines en structuur vallen weg.

Kinderen zijn ineens de hele dag thuis. Dat kan heel gezellig zijn, maar het betekent ook onrust en drukte in huis. Bovendien zijn kínderen niet altijd even gezellig. Ook zij moeten hun draai vinden. Zeker in het begin van de vakantie. En dat kan ruzies en verveling tot gevolg hebben.

2. Hoge temperaturen.

Mijn schoonvader geniet met volle teugen als het buiten 37 graden wordt. Maar ik? Ik vind het afschuwelijk. Ik word er moe en korzelig van.

3. Het leven is lawaaiiger in de zomer.

Mensen gaan naar buiten en barbecuen. Kinderen springen op trampolines, en spelen gillend in zwembadjes. Als je gevoelig bent voor prikkels kan de zomer daardoor wat overweldigend voelen. Zeker als je toch al moe en overprikkeld was.

4. Mensen laten letterlijk meer van zichzelf zien.

Ze gooien kleding af en ontbloten lichaamsdelen die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven. Soms is er té veel intimiteit in de zomer.

5. Slecht slapen.

Tropische temperaturen en lange avonden kunnen slaapgebrek veroorzaken. En van slaapgebrek wordt niemand beter! Als je niet genoeg slaapt maakt je lichaam bovendien meer van het stresshormoon cortisol aan. En dat kan ook voor somberheid zorgen.

6. Gebrek aan tijd voor jezelf.

Heb je als moeder gedurende het schooljaar nog wel eens even het huis voor je alleen, in de zomervakantie kun je dat wel vergeten. Grote kans dat er altijd wel iemand thuis is. Dat betekent geen moment meer voor jezelf. En dus geen kans om je zelf te hervinden en ‘weer op te laden’. Ook dat kan een somber gevoel geven.

7. Facebook!

Tijdens de zomer staat Facebook tjokvol met foto’s van mensen die intens aan het genieten zijn. Van hun familie, van hun vakantie, van het zwembadje in hun tuin, van de gezellige barbecue met hun vrienden. Noem het, en ze genieten ervan. Grote kans dat jouw vakantie daar dan toch een beetje schamel bij afsteekt… Waarom heeft iedereen het zo geweldig en jij niet? Een mens zou er somber van worden. En dat word je dan ook.

8. Wat gaat de tijd toch snel…

Net zoals de jaarwisseling markeert de zomervakantie het einde van een jaar. Een schooljaar om precies te zijn. En zeker wanneer je kind de basis- of middelbare school verlaat kun je je wat somber voelen. Gedachtes als: ‘Wat gaat de tijd toch snel…’ en ‘Heb ik het wel goed genoeg gedaan als moeder,’ kunnen je overvallen en je somber en melancholisch maken.

9. Hoge verwachtingen

De zomer en zomervakantie moeten Leuk zijn. Je wéét dat je er van moet genieten, want dat doet immers iedereen. Daardoor ligt de lat hoog. Het gevoel te moeten genieten kan stressvol zijn. Zo kom je in een neerwaartse spiraal. Je wilt genieten, daardoor krijg je stress, je voelt je somber, je krijgt meer stress, je wordt somberder etc.

gezinsvakantie
Dit soort foto’s zie je veel op Facebook tijdens de vakantie!

10. Heb je misschien SAD oftewel Seizoensgebonden Depressie?

SAD staat voor Seasonal Affective Disorder. Als het over seizoensgebonden depressie gaat, gaat het meestal over de winterblues. Mensen worden somber van de korte dagen, lange nachten en het slechte weer in de herfst van winter. Maar 1 op de 1000 mensen voelt zich juist somber in de zómer, en heeft last van een zogenoemde zomerdepressie.

Een winterdepressie komt vaker voor: 8% van de Nederlanders heeft daar wel eens last van. Er is trouwens een duidelijk verschil tussen een zomerdip en een zomerdepressie. Een zomerdip komt bij 3 op 1000 Nederlanders voor en is minder ernstig dan een zomerdepressie.

Wat kun je doen om jezelf te helpen?

Oké, je voelt je dus helemaal niet zo blij in de zomer. Dat geeft niks. Iedereen is weer anders, en grote kans dat jij juist geniet van de gezelligheid van de winter. Waar jij misschien somber wordt van de zomer, hebben anderen juist last van een winterdepressie.

Wat kun je doen om jezelf door de zomer(vakantie) te helpen? Hier onder een rijtje.

 1. Probeer het idee dat je moet Genieten los te laten. Accepteer het gewoon zoals het is. Je hóéft het niet allemaal geweldig te vinden. Waarom zou je alles geweldig moeten vinden alleen maar omdat het toevallig juni/juli of augustus is?!
 2. Zijn je partner en kinderen voortdurend thuis? Probeer ergens een tijdstip te vinden waarop je even helemaal alleen kunt zijn. Ga desnoods minstens 3o minuten in je eentje wandelen. Of beter nog: spreek met je partner af dat hij een ijsje gaat eten met de kinderen, zodat jij even alleen thuis kunt zijn.
 3. Houd je van routines en structuur? Wie zegt dat je in de vakantie geen structuur mag aanbrengen! Pak je agenda er bij, en maak een dag- en weekindeling. En gebruik eventueel zoveel mogelijk van je normale structuren. Zo fiets ik in de zomervakantie nog steeds elke donderdagochtend in mijn eentje naar de stad.
 4. Zorg voor voldoende beweging. Zo blijf ik tijdens de zomervakantie gewoon elke ochtend hardlopen. Ik vind die routine fijn, en bovendien krijg ik dan mijn dosis gelukshormonen (endorfines) binnen.
 5. Wissel rustige dagen af met dagen met een activiteit met het hele gezin.
 6. Zorg voor voldoende slaap, maar blijf ook weer niet te lang in bed liggen. Want daar word je alleen maar lamlendig en somberder van.
 7. Doe iets voor een ander. Veel ouderen zijn eenzaam in de zomer, omdat familie op vakantie gaat. Een bezoekje wordt vaak erg gewaardeerd.
 8. Bedenk: ‘Ook dit gaat voorbij!’ Ook aan de zomer(vakantie) zal een einde komen. En dan komen de normale structuren weer terug en kun je opgelucht herademen.
 9. Doe klusjes die nog steeds moesten gebeuren. Ook al heb je er misschien geen zin in, de activiteit zal je goed doen.

Conclusie over een zomerdip

Een zomerdip is niet wat mensen verwachten. Want de zomer is toch leuk en Genieten? De winterblues worden veel beter begrepen. Dit maakt een zomerdip extra lastig, omdat mensen die somber worden in de zomer dan ook nog denken: ‘Ben ik nou gek?! Waarom geniet ik niet zoals alle anderen?’

Maar er zijn goede psychologische verklaringen voor een zomerdip. Dus weet dit: als je niet zo van de zomer(vakantie) houdt is dat niet raar. Je hoort gewoon bij de relatief kleine groep Nederlanders die wat moeite heeft met de warmte en het ontbreken van structuren.

Zoals mijn moeder altijd troostend tegen me zei: ‘Je bent gewoon een beetje speciaal!’

Lees ook mijn post over wat nu beter is: wintertijd zomertijd en Ik verveel me, wat kan ik doen?

Nou, dan gaan we naar de speeltuin!

En nu even een leuk liedje waarin zowel de leuke, als de minder leuke kanten van de zomer worden bezongen.

Hoe voel jij je gedurende de zomer? En de winter? Herken jij de zomerdip?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik herken dit als geen ander. En o wee als je er over durft te praten, de zon schijnt wat zeur je toch..wordt er vaak gezegd. Maar ik fleur helemaal op in de herfst en dat is over 2 maanden alweer!

 2. Heel herkenbaar! Ik word altijd overwelmd van iedereen die plotseling naar buiten wil in de hitte. Ik zit het liefst binnen tijdens die hittegolven.

 3. Ik het inderdaad ook wel. Inderdaad valt de structuur weg, en daar kan ik echt niet tegen. Ook temperaturen boven de 30 graden zijn echt verschrikkelijk. Dan heb ik liever de winter. Vroeg donker, het gezellig maken in huis, kaarsjes aan… Heerlijk!

 4. Heel herkenbaar ook voor mij. Fijn om te lezen dat meer mensen last van de hitte hebben. Met hogere temperaturen moet je de boel de boel laten en gewoon niets doen en daar ben ik gewoon niet goed in. Zo’n regenachtige vakantiedag waarover heel Nederland klaagt daar geniet ik van !

 5. Geen last van, ik ben een puur zomermens en word juist heel erg depri van de koudere seizoenen maar ik herken het want voor mijn inmiddels ex-man was de zomer een hel. Het begon altijd al met het verschijnen van de hooikoorts en inderdaad zoals je zegt, het wegvallen van structuur kon hij (zoals velen) niet goed hebben.

 6. Ik heb er in het voorjaar wat last van. Enerzijds ben ik blij dat we meer buiten kunnen leven, anderzijds zie ik tegen het vele werk in de tuin op, en de oogst van fruit ed en de verwerking ervan. Eigenlijk gek, want als ik eenmaal in de tuin bezig ben, vind ik het heerlijk, onze tuin is denk ik gewoon te groot, het lukt me niet om op tijd rond te komen, en dat demotiveert me dan.
  Nu in de vakantie heb ik voor het eerst ook een schema voor elke dag gemaakt, zowel voor een rustiger gevoel voor mezelf, als ook duidelijkheid voor de kinderen.

  1. Ik herken dat het voorjaar en de zomer extra werk met zich meebrengen. Voor mij komt er de extra taak van de tuin bij. Die heb ik nu ingeroosterd op woensdagmorgen! Dan doe ik een rondje in de tuin en maak alles weer netjes.

   Fijn dat een schema je een rustiger gevoel heeft gegeven Carolien.

 7. Herkenbaar! En blij dat er nog zo’n mensen bestaan. Vooral de opmerkingen erover. Nee, ik vind warmte niet leuk, word er alleen maar ziek van. En nee, ik vind het helemaal niet erg dat we niet op vakantie gaan. Daar is niks ‘gezellig’ aan. Stress, dat is het ja! De structuur die wegvalt, hm, dat valt te bezien. Vandaag is een lastige dag, omdat ik veel te laat ben opgestaan. Dan is m’n dag echt om zeep. Het vele werk in de zomer : daar kijk ik als een berg tegenop. Maar net zoals Carolien : eens ik bezig ben in die grote tuin, heb ik er veel plezier en voldoening van. Geef mij ook maar de herfst, de lente en de winter. Dan kan een mens tenminste rustig een boek lezen zonder dat er nog 10000 werkjes staan te wachten!

 8. Sommige dingen zijn inderdaad erg herkenbaar!
  Moet bekennen dat ik sommige dingen ook juist als positief ervaar, juist in de zomer als er meer mensen buiten zijn.

 9. En of ik die herken, nu niet meer, gezien mijn dochter al enige jaren op zichzelf woont en samen ook vooral. Maar toen zij nog thuis woonde en naar school ging, en nog voor zij haar zomerbaantje had, was ik maar wat blij dat zij meestal zeker 3 weken mocht logeren bij mijn nicht en oom thuis, dat vond zij geweldig en vond ik geweldig.

  Wat ik hier geweldig aan vind, is dat jij het durft te vertellen, dat dorst ik destijds niet, omdat ik merkte dat je niet mag zeggen dat je het minder fijn vind als je kind vakantie hebt, dat je liever hebt dat ze op school zitten, hahaha Ook al vond mijn kind het net zo fijn om even 3 weken verlost te zijn van haar mama…

  ja als je goed leest, wat je vast wel doet, ik ben dus vanaf haar 2de jaar al, alleenstaande moeder ook nog eens geweest, kortom, er was geen vader die haar kwam halen of meenam bla… hij had zich al rond haar 4de jaar ongeveeer van zijn rechten ontdaan, ik stond er dus alleen voor, stel je dat eens voor ;-)

  Mooi, dat je hier aandacht aan geeft en het open gooit, want ik kreeg alleen maar tegengas van mensen als ik het vertelde dat ik het heerlijk vond als mijn kind bij familie met name mocht komen logeren.

  X

 10. Gelukkig lees je op steeds meer sites en blogs hoe eenzijdig het beeld is dat mensen op Facebook van zichzelf geven met al die ‘gelukzalige’ foto’s van hun ‘leven’.

  En wat dat ‘moéten genieten’ betreft… heb ik ook wel hoor, wanneer het zonnig is. En inderdaad, dat geeft juist stress. Ben daarom soms blij als het bewolkt is, of wanneer het regent in de zomer. Dan mag ik weer lekker gewoon veder met m’n dagdagelijkse sores.
  Beetje stom, hé?

 11. Ik woon in Griekenland, waar het ‘s zomers elke dag warm is,soms ook echt heet. Je dagindeling is dan anders. Vaak sta ik vroeg op om alvast wat zweterige werkjes te doen zoals stofzuigen, dweilen, strijken en koken. Tussen de middag warm (nou ja, hier eten de mensen het eten meer lauw) eten en dan rusten. Heerlijk, die ‘siesta’ is er niet voor niks ! En dan aan het eind van de middag begint het leven weer. De meeste winkels zijn dan open zodat je boodschappen kunt doen etc. Of naar de dokter , ik noem maar iets. Alles gaat hier gewoon door als het heet is, er is geen bijzonder vakantiegevoel of zo. Behalve dat de scholen dicht zijn natuurlijk !

 12. Nee zomer en zon zijn mijn ding en ik word juist meer mens tijdens de zomer.

  Facebook en alle “zonnestraaltjes” ontwijk en negeer ik compleet. Sterker nog heb geen privé account op FB, scheelt een hoop ;-)

  Het hele jaar doe ik mijn best om tijdens de zomervakantie lekker lang weg te gaan, weg uit dit systeem en ben blij dat het lukt want de 08:30-17:00 en om 18:00 gaan de gordijnen dicht is niks voor mij.

 13. Hier geen zomerdip, al word ik niet blij van hittegolven. Je kunt dan zo weinig en ik slaap er slecht van. En muggen kunnen me ook gestolen worden :-P
  Toen mijn zoons nog op de basisschool zaten vond ik de zomervakanties nogal intensief en was ik blij als de scholen weer begonnen. Eindelijk een beetje rust. Jongens kunnen een hoop herrie maken :-)

  Verder vind ik het heerlijk die warme helft van het jaar.
  Manlief vond het filmpje al net zo leuk als ik :-)

 14. Leuk dat je hier over blogt! Ik zelf word niet echt vrolijk van de zomer en ook niet van op vakantie gaan, maar ik heb wel een manier gevonden om hiermee om te gaan. Wat mij helpt is:
  1. Luchtige, liever niet te blote kleding van koele stoffen (viscose, dunne katoen);
  2. Bij warme klusjes af en toe even de ventilator aanzetten;
  3. Niet op vakantie gaan. Als ik dan vakantie heb van mijn driedaagse baan kan ik gelijk doen wat ik leuk vind en hoef ik niet te stressen over dingen inpakken en het huis netjes achterlaten en ik hoef ook geen urenlange autoritten te maken in een volle, warme auto over drukke wegen…. Ik ben dol op natuur, boeken en leuke series en creatief bezig zijn en daar hoef ik niet voor weg te gaan….
  4. Ik zit niet op Facebook.
  5. Op mijn werk, waarbij ik veel klantencontact heb, profiteer ik ervan dat mensen in de zomer vaak vrolijk zijn. Als ze bij slecht weer wat minder vrolijk zijn, heb ik juist een gouden humeur en kan heb ik dus veel energie om minder tevreden klanten weer positiever te stemmen!
  6. De zomer duurt trouwens maar kort. We hadden een heerlijk fris voorjaar en voor je het weet is het september en zal ik me erg gelukkig voelen als ik voor het eerst die pittige herfstgeuren kan opsnuiven…..

  1. Wat een leuke insteek dat je op je werk in de zomer vaker vrolijke mensen tegenkomt! Dat is natuurlijk wel een hele fijne bijkomstigheid van de zomer. En fijn voor hen dat jij in de winter hen juist wat extra vrolijkheid kunt bieden.

 15. Ik hou echt enorm van de zomer. Ik hou van warmte en licht en lekker buiten zijn.

  Maar…. ik vind het nu met een jong kind wel heftig! Het kost me erg veel energie om de hele dag een héél druk kind om me heen te hebben en steeds pedagogisch correct op te treden en energie, daar heb ik helaas niet zoveel van.
  Tot dusver is het wel een beetje een worsteling deze vakantie dus ik hoop op wat goeie weken fysiek zodat we nog veel leuke dingen kunnen doen!

 16. Ongelukkig ben ik niet in de zomer, maar moe zeker wel :-) Voor mij moet dat ook geen 30 graden zijn!
  Mensen tonen op Facebook inderdaad alleen de fijne kant van het leven, maar als iemand zijn minder fijne momenten laat zien, heb ik de indruk dat het anderen eerder ongemakkelijk maakt. (Ik denk even aan de depri berichten van mijn schoonbroer een tijd geleden. Op Facebook wou ik dat nu ook niet bepaald lezen of daarop reageren.) Je hebt ook geen “vind ik niet leuk” knop.

 17. Nee, sorry. Geen herkenning aan deze kant. Ik heb juist heel veel moeite met herfst en winter, o.a. omdat mijn gewrichten dan zo’n pijn doen en ik door een kapot immuunsysteem veel ziek ben. Behalve in de zomer!
  Sterkte voor iedereen die moeite heeft met zomer! Maar bedenk: ik ben (met vele anderen) zo’n 10 maanden per jaar de sjaak. De zomervakantie duurt maar 6 weken, en hittegolven vaak maar enkele dagen.

 18. Als ik een beetje down ben in de zomer komt dat vooral door puntje zeven en negen. Zeker op de momenten dat ik zelf het grootste gedeelte van de zomer moet werken, we niet op vakantie gaan en het kleine weekje vrij wat ik heb, dan ook eens tegenvalt en niet gaat zoals ik het me had voorgesteld.

 19. Ik houd van de lente en de zomer. Maar ik heb geen hekel aan andere seizoenen, alleen zijn de zomermaanden vrolijker wat natuur betreft en wat warmte betreft beter voor mijn spieren. Ik ga zelf nooit op vakantie, geen behoefte aan en gelukkig kan ik mijn dieren als excuus gebruiken om niet te gaan. Maar mensen vinden het raar. Terwijl tegenwoordig half Nederland om welke reden ook, niet op vakantie gaat, het wordt door sommige nog steeds vreemd gevonden. Of zielig, dan kijken ze me zo aan, en je ziet ze denken, ach God, dat kind. Nou ik vind het heerlijk om mijn vakantie door te brengen op balkonië.

  1. Dat is herkenbaar Ingrid. De norm is om op vakantie te gaan. En als je niet aan die norm voldoet dan wekt dat soms verbazing en soms zelfs medelijden op.

   Dat balkonië vind ik erg grappig! Die term kende ik nog niet : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.