Zo gaan je kleren langer mee!

kleding mooi houdenSinds mijn dertigste heb ik een kledingstijl gevonden die bij me lijkt te passen.

Ik draag bij voorkeur jersey rokken, een shirtje en een vestje. In de winter zijn de rokken lang, in de zomer kort. Het is een kledingstijl die niet aan mode onderhevig is. Sterker nog, mijn kledingsmaak is al heel wat jaartjes ‘uit’. Dat is goed voor mijn portemonnee, maar slecht voor mijn garderobe.

Want soms gaat kleding kapot. Of wordt een rok of shirt wel erg ‘afgewassen’.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt om het leven van je kleren te verlengen!

Trucs om je kleding langer mee te laten gaan

1. Berg je kleding op de juiste manier op

Wollen truien moet je bijvoorbeeld niet in je kast hángen. Want dat is niet goed voor het model. Broeken kun je het beste wel ophangen, en dan wel in zo’n speciale hanger met een klem. Door je kleding op de juiste manier op te bergen behoud je de vorm van het kledingstuk!

2. Was ‘delicate’ kleding apart of op de hand

Deze regel geldt in ieder geval voor bh’s! Ook al houd ik me er eerlijk gezegd nooit aan.. Maar door je netjes te houden aan het wasvoorschrift, voorkom je dat kleding beschadigt, verkleurt of dat het model er vroegtijdig uit gaat. Doe je delicate spullen toch in de wasmachine? Doe ze dan op z’n minst in een kussensloop! Zo zijn ze toch een beetje beschermd.

3. Kies voor houten of stoffen hangers

Houten en stoffen hangers zijn in de regel dikker dan plastic hangers. Daardoor steunt zo’n houten of stoffen hanger de schouders in een kledingstuk beter! Dit is dus weer beter voor het model en de vorm van je kleding.

4. Droog je kleding op natuurlijke wijze

Oftewel: gooi je kleding niet in de droogtrommel, ook al is dat snel en makkelijk. Al dat door elkaar tuimelen op warme temperatuur kan kleding sneller doen slijten.

5. Was je kleding binnenstebuiten

Als je kinderen hebt zoals ik, dan wordt de vieze was vaak al binnenstebuiten aangeleverd… Het voordeel is dat de kleuren minder snel vervagen. En als een shirt een print heeft, is binnenstebuiten wassen ook een behoud voor de afbeelding.

6. Let op wat je bij elkaar in gooit!

Gooi geen spijkerbroeken met van die harde ‘spijkers’ er in, bij jersey rokken kan ik je vertellen. Want voor je het weet heb je kleine gaatjes in je jersey kleding.

Conclusie

Als je zorgvuldig met je kleding omgaat kun je er langer mee doen. En dat is weer goed voor je portemonnee : )

En als je dol ben op een bepaald kledingstuk, verklein je zo het risico dat het kapot gaat.

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen en kleine gaatjes in kleding repareren.

Hoe ga jij met je kleding om?

Similar Posts

46 Comments

  1. Als ik echt heel zuinig ben op iets, dan durf ik het vaak niet meer aan te doen : (
   Ik krijg altijd overal vlekken in namelijk. Echt heel vervelend.

 1. Precies zoals jij hierboven schrijft. De droger gebruik ik eigenlijk alleen voor handdoeken, beddengoed, ondergoed en sokken. Kleding gemaakt van hele delicate stoffen was ik altijd in een lingerienetje.

 2. Onze droger doet het niet meer en er komt voorlopig geen nieuwe, ik merk hierdoor echt dat alles mooier blijft. Vooral beddengoed gaat echt veel langer mee! Ik draag nu voornamelijk basics, dus geen delicate dingen, al doe ik bh’s gewoon in de wasmachine in zo’n wasnetje…

 3. Ik draag vooral desigualrokken :)
  Die gaan altijd op de hand. Zo blijven ze al vele jaren mooi. BH’s ook op de hand.
  Vesten en zelfgebreide truien gaan in een korte wolwas.
  Leggings, t-shirts, hemden, huisbroeken, kleren van manlief en dochterlief gaan in de 40 gradenwas en beddengoed gaat op 60. Onderbroeken en doekjes en theedoeken en handdoeken in de kookwas. De droger wordt alleen gebruikt voor de beddenwas in de winter, zo lekker om die niet te hoeven vouwen maar meteen weer erop te kunnen gooien! Maar als de droger ooit overlijdt komt er denk ik geen nieuwe.
  Wasmiddel maak ik trouwens al jaren zelf en kost ons zo’n 5 euro per jaar :)

 4. Ik doe ongeveer hetzelfde als jij. Ik heb van die hemdbeha’s die ik gewoon op 30 graden was, maar de mooiere beha’s was ik altijd op de hand. Een shirt kan vaak twee dagen gedragen worden en als je het minder wast, blijft het ook mooier.
  Ik heb geen droger en wil er geen. Vlak voor de verhuizing hebben we drie weken bij mijn ouders gelogeerd. Mijn ouders hebben wel een droger en daar ging onze was ook in. Kleding krimpt en mijn sokken hadden ineens slap elastiek.
  Waar ik ook op let is donkere was niet in de felle zon hangen ivm bleken. Ik droog mijn was op zolder en ook daar houd ik rekening met het licht.

 5. Altijd handig tips om op de juiste manier je kleding te wassen. Helaas hou ik me er niet altijd aan. Ik scheid wit van bont en heb voor donkere was een apart wasmiddel. En o ja, wollen truien was ik ook apart en laat ik liggend drogen. Maar daar blijft het bij.
  Een droger gebruik ik niet meer. Vreet teveel energie en ik heb gelukkig voldoende ruimte om mijn was te laten drogen.

 6. Fijne tips. Een droger gebruiken wij ook niet (nooit gedaan) zonde van de energie en stroomkosten. Nu is het heerlijk weer om de kleding buiten op te hangen in het zonnetje.

 7. Leuke tips. Ik let er nooit echt op. Wel ben ik zuinig op het stuk dat ik gek op ben en verder heb ik niet veel last van snel stuk gaan, wel verkleuren door de was..

 8. Check, ik doe alles wat je hier schrijft. Ik heb gemerkt dat wasmiddel zelf ook veel uitmaakt. Ik ben onlangs, op aanraden van mijn moeder, gewisseld van wit-wasmiddel: die van de Jumbo maakt bijvoorbeeld dat prints op witte shirts super hard slijten. Wit-wasmiddel van Robijn houdt de print wel netjes.

 9. Het is inderdaad zo dat je kleding langer meegaat als je ze aan de lijn droogt i.p.v. in de droogtrommel. Maar één ding moet je dan wel goed in de gaten houden, vooral in de zomer… Zodra je kleding droog is, moet je ze meteen van de lijn afhalen want anders verbleekt ze door de zon!

 10. ik probeer ook wel zuinig te doen..
  al beginnen er in bepaalde dingen nu toch echt gaatjes te vallen..
  En, ik ben een beetje zoekend qua stijl na jaren

 11. Ik ben zelf een mengelmoes wat stijlen betreft, dan eens ben ik erg van zwart, noppen etc, dan weer oud roze/poeder roze (wat me kwa kleur goed staat al zeg ik het zelf ;-) )
  Wat betreft t wassen, ik was idd veel binneste buiten, ook spijkerbroeken, dan zijn die “strepen” minder is mijn ervaring/idee.
  De droger gebruik ik vooral in de winter, zoals nu natuurlijk niet. Maar in de winter met veel sportende kinderen, ik heb ook een paar jaar geen droger gehad, maar heb er nu ook al weer een paar jaar een, heerlijk!

  1. Mijn jongste dochter heeft ook een mengelmoes van stijlen. Ik vind dat eigenlijk wel erg leuk. Wat dat betreft vind ik mezelf wel een beetje saai.

 12. Ik draag in de winter spijkerbroeken met t shirt met lange mouwen en eventueel een trui erboven. In de zomer draag ik altijd driekwart katoenen broeken met t shirt met korte mouwen. Ik heb een paar rokken (uit de jaren stillekes) die ik draag als ik ‘opgekleed’ moet zijn maar dat gebeurt zelden.
  Ik was alle wasgoed, behalve ondergoed en kousen, binnenste buiten. Droogkast heb ik niet en moet ik ook niet hebben : verbruikt teveel en wasgoed slijt vlugger. Bij droog weer hang ik de was buiten aan de wasdraad, bij slecht weer moet ik de was binnen aan een rekje hangen.

  Vroeger hing ik de was bij slecht weer op zolder maar sinds we de zolder geisoleerd hebben doe ik dat niet meer omdat ik vrees dat er dan vochtproblemen zouden kunnen ontstaan op zolder doordat het vocht niet weg kan. Een raam op zolder openzetten om het vocht kwijt te spelen, is wel een optie maar in het stookseizoen is dat zeker nadelig aangezien de zolder en ook de rest van het huis dan ook zal afkoelen en dan zijn we het nut van de investering in zolderisolatie kwijt.

  Ik draag zorg van onze kleding en we dragen die dan ook tot die niet meer te dragen is. De meeste t shirts gaan hier jarenlang mee en onze spijkerbroeken dragen we tot die op het zitvlak echt versleten zijn doordat we veel afstanden afleggen met de fiets.

 13. Spijkerbroeken en donkere was gooide ik altijd bij elkaar. Tot ik me af ging vragen waarom mijn donkere trui zo snel versleet. Sindsdien was ik ze apart, dan verzamel ik alle vieze spijkerbroeken bij elkaar en mogen ze samen in de wasmachine.

  Kleding doe ik ook niet meer in de droger, alleen handdoeken en beddengoed. Of het moet mooi weer zijn, dan gaat het naar buiten.

  1. Ik hang dingen ook graag te drogen aan een hanger. Dat is ook weer lekker makkelijk als het droog is. Dan hang je het met hanger en al in de kast.

 14. Zo te lezen doe ik het aardig goed. Wij hebben geen droger en veel mensen vinden dat raar.. Ik kan mij voorstellen dat het voor handdoeken en beddengoed handig kan zijn maar verder zou ik het toch niet gebruiken. Straks weer de was ophangen, heerlijk in de zon.

 15. Precies zoals je hierboven beschrijft.
  En is de kinderkleding op de knietjes bijvoorbeeld extra vies, zorg ik dat ik het eerst even insmeer met bv groene zeep of een ander middeltje.

 16. Veel kleding hang ik ook een dagje buiten als het niet vuil is. Dan ruikt het weer lekker fris en wassen vind ik dan echt niet nodig.

  Ik heb hangers waar 4 broeken aan kunnen, dan neemt het veel minder plek in dan elk op aparte klem.

  1. Ik weet dat je kleding prima kunt laten luchten, maar ik heb het zelf nodig om het ook echt te wassen… Ik weet niet wat dat is. Anders voelt het gewoon niet fris genoeg. En ik kan me daar niet overheen zetten helaas.

  1. Ik probeer het nu vaak ook binnenstebuiten weer terug te leveren aan de kinderen. Dus dat ik een broek niet netjes recht trek voordat ik hem vouw. Ik hoop dat het kwartje dan een keer bij ze valt.

 17. Haha, ik heb zelfs kledingstukken van langer dan 15 jaar geleden in mijn kast hangen. Niet heel veel meer hoor maar wel een paar blazers en jasjes. Het is allemaal nog in perfecte staat maar ik moet het echt eens weg gaan doen, bedenk ik me nu… Is echt niet meer van deze tijd…

 18. kijk altijd goed op wat ik was bij elkaar. Drogen doe ik niet in de droger. Als het kan buiten. Of anders op een rek binnen. Heel soms iets wat erg snel nodig is, gaat het in de droger. Maar die doet er erg lang over, dus kost te veel.
  En kleding doe ik ook lang mee. Ben toch thuis. En de kinderen hebben voor school uniformen, dus hun kleding gaat ook langer mee.
  Groet, Wilma

 19. Check! Ik heb niet superveel kleding dus ben graag zuinig op mijn spullen. Nu ik geen droger heb merk ik inderdaad dat kleding veel mooier blijft dan toen ik mijn was altijd in de droger deed.

 20. Bij ons gaat kleding ook lang mee inderdaad, kleding wordt binnenstebuiten en op kleur gewassen. De wasmachine gaat op 30 of hooguit 40 graden met kleding erin. Daarna hangen we het op om het vervolgens als het droog is te strijken.

  Op de broeken na ligt alles in de kast bij mij en mijn man. Bij de meiden hangen jurkjes en rokjes, de rest ligt in de kast.

 21. Meestal was ik de kleren op wolwasprogramma, dat schaadt de kleding minder snel naar mijn idee. Binnenste buiten keren doe ik niet, dat vind ik teveel werk.

  1. Dat snap ik Yvonne. Maar als je kinderen net zo laks worden als de mijne, krijg je ze op een gegeven moment vanzelf binnenstebuiten aangeleverd…

 22. Hier gaat er best veel in de droger, zelfs in de zomer.
  Beddengoed van ons En kleding van mijn man buiten drogen kan niet wegens allergie.
  De kindjes groeien eruit voor het versleten is.
  Maar echt mooie stukken daar ga ik uiteraard zuinig mee om.

  1. Wat balen dat je de kleding van je man niet buiten kunt drogen vanwege allergie. Maar ik heb inderdaad gelezen dat de was buiten drogen voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts niet handig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.